Mersin Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın zam talebi Esnaf Odaları Birliğince kabul edildi ve Mersinliler taksiye zamlı tarifeden binmeye başladı. Son zamla birlikte açılış ücreti 5,5 liradan 8 liraya çıktı. Kilometre ücreti 7 lira, kısa mesafe ücreti ise 20 lira olarak belirlendi. Yapılan zamların olduğu gibi hayat pahalılığı karşısında eridiğini söyleyen taksi esnafı Ziya Şat, “Taksi ücretlerine zammın gelmesini bekliyorduk ve beklediğimiz oldu, zam geldi. Geldi ama geldiği gibi hemen eridi gitti, hatta daha doğrusu gelmeden eridi gitti. Biz taksiciler artık ancak acil durumlar karşısında iş yapabiliyoruz. Acil işi olan biri varsa mecburiyetten biniyor yoksa daha da kimse binmiyor, binmez” dedi.
Haber: Sevcan Akgül
Mersin'de taksi ücretlerine yapılan zamla birlikte taksimetre açılış ücreti 3,90 liradan 5,50 liraya, kilometre ücreti ise 3,70 liradan 4,80 liraya yükseldiği bildirildi. Mersin Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Veysel Sarı, yaptığı yazılı açıklamada, bin 580 ticari taksi esnafından gelen talep ve pandemi dolayısıyla yaşanılan zorlu süreçte göz önünde bulundurularak taksimetre ücretlerine zam yapmak zorunda kaldıklarını söylemişti. Taksilere yapılan zammın pahalılık karşısında yetersiz kaldığını söyleyen Taksici Ziya Şat, “Taksi ücretlerine zammın gelmesini bekliyorduk ve beklediğimiz oldu zam geldi, geldi ama geldiği gibi hemen eridi gitti, hatta daha doğrusu gelmeden eridi gitti. Mazot, akaryakıt 13-14 seviyelerinde seyrediyor durumda artık. Kar etmemiz gerekirdi gelen zamlarla birlikte ama elimizdeki kar oranı da düştü ve bu pahalılıktan sonra cebimizdeki parada eridi. Araba tekerinin tanesi önceden 200-250 liraydı şu anda artık tanesini 700 liraya almaktayız. Biz artık 2 tane tekeri yenileyemiyorken 4 tane araba lastiğini nereden, nasıl ve neyle yenileyeceğiz bu yoklukta, hayat pahalılığında. Biz zaten ezildik faizlerin arasında. Biz bu zamların, faizlerin altından nasıl kalkabileceğiz. Bize zaten verdikleri 7 lira taksimetre başına” ifadelerini kullandı.
“PARA KAZANMAMIZ GEREKEN YERDE CEBİMİZDEKİ PARA DA ERİMEYE BAŞLADI”
Taksicilere 5-6 yılda bir zam yapıldığını ve 5 yıl sonra yaptıkları bu zammın yetersiz olduğunu belirten Şat, “Artık 5 yıl sonra ya zam yapılır ya da yapılmaz bizim ücretlere. Misal şu anda 5 yıl sonunda yapılan zam erimiş, gitmiş durumda. Artık kimi şoför kardeşimiz mesleği bırakıp, evinde dinlenmeye başladı. Çünkü zaten para kazanmıyorlardı taksiciler ama bu dönemde ceplerindeki parayı da kaybetmemek için bu mesleği bırakmak zorunda kalıyorlar. Kaldı ki zam yapıldı yapılmasına ama bu sefer kimsede para olmadığı için artık taksiye binemiyorlar. Artık taksi lüks olmuş durumda. Müşterinin cebinde para yok ve artık taksiye de binemiyor ve biz taksiciler artık ancak acil durumlar karşısında iş yapabiliyoruz. Acil işi olan biri varsa mecburiyetten biniyor yoksa daha da kimse binmiyor, binmez. Eskiden duraktan her 10-15 dakikada bir araba çıkardı ama artık neredeyse araba çıkmaz durumda duraktan. Biz taksiciler olarak gücümüz kalmadı, mahvolduk. Akaryakıta 6-7 sefer zam geldi birer hafta arayla ve dediğimiz gibi o yüzden bize yapılmış olan zamda işe yaramamış oldu” diye konuştu.
|