Döviz kurundaki hareketlenmeden dolayı kırtasiye ürünlerine yüksek oranda zamlar geldi. Son zamanlarda döviz kurunda aşağı doğru bir hareketleneme olmasına rağmen kırtasiye ürünlerinin düşmemesine ilişkin açıklamalarda bulunan Mersin Kırtasiyeciler Odası Başkanı Mehmet Reşat Kıvılcım, “Zam geldi ama döviz kuru tekrar aşağı indi ve aşağı inmesine indi ama inmesine rağmen de bu sefer ürünlerdeki fiyatlar değişmemiş oldu. Yani biz döviz kurunun düşmesiyle birlikte kırtasiye ürünlerinin de tekrardan yüzde 35-40 seviyelerinde düşmesini beklerken yüzde 5 seviyesinde düşmüş oldu seviyeler ve bu da fiyatların düştüğü anlamına gelmedi, gelmez” dedi.
Haber – Behzat Özgür BEYAZLAR
2021 yılının kırtasiyeciler için nasıl geçtiğine, pandemi dönemine nazaran okulların açılmasından sonraki kırtasiyecilerin sirkülasyonu ve döviz kurundaki hareketlenmeyle ilgili olarak konuşan Mersin Kırtasiyeciler Odası Başkanı Mehmet Reşat Kıvılcım, “2021 yılı okullar pek elverişli olmadı. Ocak ve aralık ayına kadarki bu süre zarfında okullar tatillerle geçti diyebiliriz zaman zaman. Cumartesi pazarlar sokağa çıkma yasakları vardı. Mayıs ayında 15-17 günlük tatilimiz vardı. Kırtasiye sektörü açısından oldukça verimsiz ve zayıf bir yıldı. Son derece sönük, son derece zayıf bir yıl oldu diyebiliriz. Sektör açısından eylül ayına kadar verimsizdi yani. Son derece zayıf ve sönük geçen bir yıl oldu kırtasiyeciler için bunu diyebilirim. O zamandan sonra kredilerin çekildiği zamanlar, ödeme dönemleri ve hatta öteleme dönemleri falan derken tam bir çıkmazdayken devlet biraz öteleyince borçları biraz rahatlama oldu. Devlet pandemi döneminde 5 bin kadar bir nakdi destekte bulundu her ne kadar ki herkes faydalanmasa da yaklaşık olarak yüzde 70 civarlarında esnaf devletin bu desteğinden faydalandı denilebilir” ifadelerini kullandı.
“ZİNCİR MARKETLER KIRTASİYECİLERİN İŞİNE BALTA VURDU”
Pandemi sürecine nazaran 2021 yılında kırtasiyeciler için okulların açılmasın biraz umut vadettiğini ama bu sefer de zincir marketlerin satış yapmalarına engel olduğunu aktaran Kıvılcım, “2021 yılının verimli aylarını değerlendirecek olursak. Eylül, ekim, kasım olarak değerlendirecek olursak tam da okullar açıldı, hareketlenme başlar derken bu sefer de zincir marketler devreye girdi. Tam iş yapacağız derken dediğimiz gibi zincir marketler kırtasiye ürünlerini satmaya başladı ve kırtasiyeci esnafının işine yine baltayı vurdu ve gelirlerini azalttı. Zincir marketlerin alma gücü de bizimkimizden daha iyi olduğu için biz bin liralık mal alıyorken onlar milyonluk mal alabiliyor ve hal böyle olunca da onların ürünleri biraz daha geç tükenebiliyor bizimkimize nazaran. Hal böyle olunca da aramızdaki makas da gittikçe açılmakta. Yani zincir marketlere ürün sınırlaması getirilmeli ki esnaf rahatlayabilsin” diye konuştu.
“DÖVİZ YÜKSELDİ, CİROLARIMIZ DÜŞTÜ”
Kıvılcım, aralık ayında kırtasiyeciler için bir rahatlama ayı olacağı beklentisi içerisine girdiklerini ancak son zamanlarda döviz kurunda yaşanan hareketliliğin işleri daha da durağanlaştırdığını söyleyen Kıvılcım, “Döviz kuru çok yükseldi aralık ayında. Döviz kurunda dolar 18 liraları gördü ve hal böyle olunca da her üründe olduğu gibi kırtasiye ürünlerine de zam geldi. Zam geldi ama döviz kuru tekrar aşağı indi ve aşağı inmesine indi ama inmesine rağmen de bu sefer ürünlerdeki fiyatlar değişmemiş oldu. Yani biz döviz kurunun düşmesiyle birlikte kırtasiye ürünlerinin de tekrardan yüzde 35-40 seviyelerinde düşmesini beklerken yüzde 5 seviyesinde düşmüş oldu seviyeler ve bu da fiyatların düştüğü anlamına gelmedi, gelmez. Döviz kurunun yükselmesiyle birlikte artan fiyatlar da artık perakende kırtasiyeciler için yüklü şekilde mal almalarını, alıp da kenarda bekletip, 1-2 aya yetecek kadar stok yapmasına engel oldu. Çok cüzi miktarda alıyoruz ürünleri. Biz müşteriye de çok fazla almalarını tavsiye etmediğimizi söylüyor, dile getiriyoruz. Biz müşterilere de ihtiyaçları kadar almalarını, biraz daha hep beraber sabretmeleri gerektiğini söylüyoruz” ifadelerine yer verdi.
BÜRO KIRTASİYE ÜRÜNLERİ CEP YAKIYOR
Daha önce şirketlerin tek seferde kırtasiyelerden 50-100 tane klasör veya dosya aldıklarını ama büro kırtasiye ürünlerinin çok fazla zamlanmasından dolayı artık satılmama noktasına geldiğini belirten Kıvılcım, “Döviz kuru yükselmeden önce biz klasörleri 7-10 liradan satıyorduk ama şu anda 20 liradan satmaktayız ve bu fiyatların daha da düşmesi gerektiğini bizde biliyoruz ama pek de düşmüş değil ve düşecek gibi görünmüyor. Hatta bir ara o dosyalar döviz kuruyla birlikte 25 liraya kadar çıkmıştı. Büro kırtasiyelerinde istenilen düşüş yok, sağlanmıyor. Ama her ne kadar okul kırtasiyesi de pahalı olsa da büro kırtasiye kadar göze batmıyor. Çünkü okul kırtasiyesi için gelen bir kişi bir silgi veya kalem aldığında 2-3 lira çok gibi görünmüyor ama büro kırtasiye ürünlerinde ise toplu alımlar olduğu için göze batıyor ve pahalılığı kendisini göstermiş oluyor. Büro kırtasiye de dediğimiz gibi istediğimiz seviyelerde düşüş gerçekleşmedi” diye ekledi.
“KIRTASİYENİN EN PAHALISI KAĞIT ÜRÜNLERİ”
Kıvılcım, kırtasiye ürünlerinde en çok yükselip de düşmeyen ürünlerin başında ise kağıdın geldiğini kaydederek, “Kağıt mamullerinde düşüş sağlanmadığı için haliyle kağıt ve kağıt ürünleri de şu anda çok uç noktalarda. Kağıt ürünlerinde düşüş sağlanmadı ve bir kırtasiyede bulunan ürünlerin yüzde 50’sinden fazlası da zaten kağıt ürünleri. Hal böyle olunca da kırtasiyelere artık pek de rehavet kalmamış durumda ve bu durumda da cirolarımızda yaşanmakta olan düşüşler devam etmekte. 2022’de kur çok yükseklerden seyretmediği taktirde düşüş devam eder diye düşünüyorum. İleri seviyede bir düşüşün sağlanacağını düşünüyorum. Zaman zaman halkın da bize fiyatlardan dolayı tepkisi oldu ama şimdi az biraz geri düşüş var ama hala daha da tepkiler sürebilmektedir” dedi.
“ESNAFA FAİZİ CAZİP KREDİ İMKANLARI SAĞLANMALI”
Kurun bu seviyelerde seyretmesi halinde ürünlerin fiyatında azalmanın olabileceğini ekleyen Kıvılcım, “Kur artamazsa, esnafa biraz da faizsiz kredi desteği sağlanırsa, biraz da olsa piyasa rahat nefes alır diye düşünüyorum. Kredilerin de şartların biraz daha cazip şekilde olursa daha iyi olacak çünkü ben oda başkanı olarak biliyorum ki şu anda bile kırtasiyecilikten gelir elde edemeyen birkaç tane kırtasiyeci arkadaşlarım bana bu mesleği bırakmak istediklerini iletmiş durumdalar, devam etmek istemiyorlar. Ama bu esnaflara faizsiz bir kredi desteği sağlanmalı diye çalışmalar yapıyoruz. Daha önce dediğimiz gibi kur bu seviyelerde devam ederse ve halkın da talebi azalmışken ürünlerin fiyatı düşer diye tahmin ediyorum” sözlerine yer verdi.
|