Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü umut oluyor




Tarih: 5 Ocak 2022 Çarşamba 15:26


Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Veysel Topkaya, Mersin’de yaptıkları çalışmalar hakkında Zirvedekiler Dergisi’ne önemli bilgiler aktardı. Bakanlık koordinasyonunda Mersin’de birçok projeye imza atan Mersin Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, sosyal hizmetler ve yardım faaliyetleri ile umut olmaya devam ediyor.

Haber – Sevcan AKGÜL

“AMACIMIZ İNSAN HAKLARINI KORUYARAK, GÜVENLİ ORTAMLAR SAĞLAMAK”

Çalışmaları hakkında bilgi veren Topkaya, amaçlarının aile alt yapısını ve değerlerini koruyarak gelecek nesillere sağlıklı bir biçimde aktarılmasını sağlamak olduğunu kaydederek, “Aile bütünlüğünün korunması ve aile refahının arttırılmasına yönelik sosyal hizmet ve yardım faaliyetlerini yürütmek, çocukların ihmal ve istismardan korunması, engelli ve yaşlılarımızın her türlü engel ve dışlanmaya karşı toplumsal hayatta ayrımcılığa uğramadan hayata etkin bir biçimde katılımlarını sağlamak, kadınlara karşı ayrımcılığı önlemek, kadının insan haklarını korumak ve geliştirmek, kadınların toplumsal hayatın tüm alanlarında hak, fırsat ve imkânlardan eşit biçimde yararlanmalarını sağlamak, şehitlerimizin hatıralarının yaşatılması, şehit ve gazilerimize her alanda yardımcı olmak, tüm bu kesimlere yönelik sosyal hizmet ve yardım faaliyetlerini yürütmek. Öncelikle çocuğun aile içinde yetiştirilmesi ve desteklenmesi amacıyla aileyi, eğitim, danışmanlık ve sosyal yardımlarla güçlendirmek; korunmaya, bakıma ve yardıma muhtaç çocuk, kadın, engelli ve yaşlıların tespiti, bunların korunması, bakımı, yetiştirilmesi ve rehabilitasyonlarını sağlamak üzere ilimizde 7 Sosyal Hizmet Merkezi, 3 Huzurevi, 9 Engelli Bakım Merkezi, otizmli çocuklar için Gündüzlü Bakım Merkezi, 4 Kadın Konukevi, Şiddet Önleme Merkezi, 2 Çocuk Evleri Sitesi ve Çocuk Evlerimiz ile bu hizmetlerimizi yürütmekteyiz” şeklinde konuştu.

“HEM ENGELLİ BİREYLERE DE HEM DE AİLELERİNE GEREKLİ YARDIMLARDA BULUNUYORUZ”

17 bin engelli bireyin evde bakımı için engellilerin ailelerine ve 4 bin 100 çocuğun aile yanında bakımı için sosyal ekonomik destek yardımının her ay düzenli bir şekilde sağlandığını ekleyen Topkaya, “Bu yıl içinde Mezitli ilçemizde, gelecek yıl ise Yenişehir İlçemizde Sosyal Hizmet Merkezlerimizi vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Ayrıca Erdemli İlçemizde engellilerimize yönelik 100 kapasiteli yatılı Engelsiz Yaşam Merkezimizi, Toroslar ilçemizde 60 kapasiteli Çocuk Evleri Sitemizin de yapımları tamamlandıktan sonra hizmete açacağız. Müdürlüğümüz tarafından sunulan sosyal yardım ve sosyal hizmetler başta olmak üzere kamunun imkanları ve hizmetleri konusunda desteğe ihtiyacı olan kişi ve ailelere ulaşılması, psiko-sosyal ve ekonomik durumlarının incelenerek değerlendirilmesi ve ihtiyaç duyulan hizmetlerden yararlandırılmalarına yönelik, gereken rehberlik ve yönlendirmenin yapılması yoluyla vatandaşlarımız ile kamu hizmetlerinin buluşturulmasını sağlayan ‘Kırmızı Yelekliler’ olarak bilinen ASDEP personellerimiz sahada çalışmalarını sürdürmektedir. Bu çalışmalarda 2017 yılından günümüze 140 bin 308 hane ziyaret edilerek 376 bin 140 kişi ile görüşülmüş ve yapılan görüşmeler neticesinde, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın gereksinimlerine yönelik uygun sosyal hizmet modelleri uygulanmaktadır” ifadelerine yer verdi.

“VATANDAŞLARIMIZ ALO 183 HATTINI ARAYARAK BİZE ULAŞABİLİRLER”

Kendilerine yardımcı olabilmeleri ve işlerini kolaylaştırmak amaçlı vatandaşlardan beklentilerini açıklayan Topkaya, “Vatandaşlarımızın yaşam düzeyini yükseltmek en önemli hedefimizdir. Vatandaşımıza en kolay ve en etkin yoldan kesintisiz, hızlı bir şekilde hizmet sunmak adına vatandaşlarımızın bağlı bulundukları İlçelerdeki Sosyal Hizmet Merkezlerimize, İl Müdürlüğümüze ayrıca ALO 183 hattımıza başvuruda bulunmalarıdır” dedi. Koruyu aile kavramına ilişkin de açıklamalarda bulunan Topkaya, “Herhangi bir sebepten dolayı biyolojik ailesinin yanında kalması mümkün olmayan çocuklarımızın devlet korumasına alındıktan sonra, uzun veya kısa süreli olarak ücretli ve gönüllü statüde, devlet denetiminde, aileler tarafından kendi aile ortamlarında bakılmasıdır. İlimizde 187 aile yanında 228 çocuğumuz bulunmaktadır. 2021 yılındaki hedefimiz 55 çocuğumuzun kurum bakımından aile yanına yerleştirilmesidir, şuan itibari ile yerleştirdiğimiz çocuk sayımız 41’dir. Koruyucu Aile Olmak İçin; T.C. vatandaşı olmak, 25-65 yaş arası olmak, en az ilkokul mezunu olmak, düzenli gelir olması, sağlık raporu ve olduğunuz yerdeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne başvurmak gerekmektedir” dedi.

“ÇOCUKLARIN EĞİTİM ÖĞRETİMİNDEKİ BAŞARISINI YÜKSELTMEK İÇİN DE ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM ETMEKTE”

Bakanlık ile birlikte yürüttükleri projeler hakkında açıklamalarda bulunan Topkaya, “Risk altında olan/olma ihtimali bulunan, kurum bakımından aileye teslim edilen, sokakta çalıştığı/çalıştırıldığı tespit edilip aileye teslim edilen çocuklarımıza, öncelikle çocuğun aile yanında desteklenmesi için koruyucu ve önleyici Mobil Sosyal Hizmet Ekipleri ve Çocuk Koruma Mobil Ekip oluşturularak gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Çocuklarımızın eğitim-öğretim hayatında okul başarısını yükseltmek amacıyla kurslar düzenlemek, okul araç-gereç ve materyal temin etmek, rehabilitasyonları için tarihi ve kültürel geziler düzenlemek, huzurevlerimizdeki yaşlılarımızla ve meslek sahibi erişkinlerle bir araya getirerek çocuklarımıza rol model olmalarını sağlamak, engelli çocuklarımız ve yabancı uyruklu çocuklarımızı diğer çocuklarla birlikte etkinlik düzenleyerek onları sosyal hayatın akışına katmak, yaşadıkları çevreye uyumlarını sağlamak amacıyla Okul Destek Projesi, Nesiller Buluşuyor ve Rol Model Projesi, Çocuklar Güvende Projesi, Engelsiz Çocuk Buluşması Projesi, Sosyal Uyum Projesi, Danışmanlık, Eğitim ve Sağlık Tedbirli Çocuklara El Uzatalım Projesi yürütülmektedir” ifadelerine yer verdi.

“REŞİT OLMAYAN BİREYLER İÇİN ORYANTASYONLARINI SAĞLAMALARI ADINA SEMİNERLER DÜZENLİYORUZ”

Topkaya, “Ayrıca devlet korumasından reşit olup memur olarak ataması yapılan gençlerin iş hayatına uyum sağlamaları için iş yerlerinde ziyaret edip oryantasyonlarını sağlamaları için seminerler düzenliyoruz” diyerek çalışmalarını sıraladı. Topkaya, “Kadınlara ekonomik özgürlüklerini kazandırmak, sosyal ve kültürel gelişimlerine katkıda bulunmak, aileleri ile birlikte daha kaliteli bir yaşam sürmeleri için paydaş kurumlarla kadınlara meslek edindirme kursu düzenlemek ve psikososyal destek sunmak için Bir Damla İyilik Projesi, kadınlara yönelik şiddet ve aile içi şiddet konularında farkındalığın arttırılması, toplumsal dönüşümün sağlanması ve şiddetin ortadan kaldırılması için eğitimler ve seminerlerin devamlılığının ve etkinliğinin arttırılması için Akdeniz Belediyesi, Akdeniz İlçe Emniyet Müdürlüğü ve İl Müdürlüğümüz Eğitim ve Seminerlere Dair İş Birliği Projesi yürütülmektedir” sözlerini kullandı.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA