Mersin OGM, 2021 yılında ormana zarar veren etkenlerle mücadele etti




Tarih: 7 Ocak 2022 Cuma 13:04


Mersin Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Orman İşletme Müdürlüklerinde 2021 yılında ormanda yapılan açma ve işgallere yönelik toplam 179 adet farklı yerde 874 bin 906 metrekare alanın infaz işlemi gerçekleştirildi. 28 adet seviye 1 ve 3 adet seviye 2 gözlem noktalarında 2021 yılında Orman Sağlığı izlenmesine devam edildi.

Mersin Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Orman İşletme Müdürlüklerinde 2021 yılında 307 adet izinle 119 bin 840 adet küçükbaş hayvana biyolojik bağımsızlığını kazanmış ormanlık alanlarda otlatma izni verildi. Göçerlerin; Mersin Orman Bölge Müdürlüğü sınırlarında kalan Orman İşletme Müdürlüklerine kış konaklaması için geldiklerinde İşletme Müdürlükleri tarafından konaklama ve otlatma izni verilmekte, konaklayacağı ve otlak için kullanacağı alanlar gösterilmektedir. Göç esnasında kullanmakta oldukları geçiş güzergâhları için kolaylıklar sağlanmaktadır. Tek bir geçiş izni ile Bölge Müdürlüğü sınırlarından geçebilmektedirler. Mersin Bölge Müdürlüğü, ormanlara zarar veren çamkese böceği ile biyolojik mücadeleyi başlattı. Mücadelede özellikle çevre dostu çevreye zarar vermeyen ekolojik dengeyi bozmayan, biyolojik mücadele tercih edilmektedir.  Zararlı bir böcek türü olan çamkese böcekleri çam ağaçlarının ibrelerini yiyerek zarar vermekte, artım kayıplarına neden olmaktadır. Ancak ağacı hiçbir zaman kurutmamaktadır. Bu kapsamda, 2021 yılı Calosoma Sycophanta üretimi için araziden yaklaşık 2 bin 500 adet çamkese böceği yırtıcısı C. sycophanta ergini toplanmış, üretim yapılmak üzere Davultepe üretim laboratuvarına getirilmiştir. Üretimi 20.000 adet planan C. sycophanta ergin larvaları çamkese böceği zararı görülen bölgemizin ormanlık alanlarına salınımı gerçekleştirildi. Mersin Orman Bölge Müdürlüğü ormanlarında zarar veren Çamkese Böceği ile başlattığımız biyolojik mücadeleyi çalışmaları mayıs ayı itibariyle sonlandı. Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürlüğünün kontrolünde Davultepe Üretim Laboratuvarı’nda üretilen 24 bin adet Calosoma larvaları 8 Orman İşletme Müdürlüğümüzde gerçekleştirilen 22 mücadele projesi ile çam kese böceği zararı görülen 935 hektarlık alanda salımı gerçekleştirildi. Aynı zamanda biyolojik mücadelede büyük katkı sağlayan, zararlı böcekler ile beslenen kuşların popülasyonunu artırmak ve varlığını muhafaza ettirmek amacıyla 2021 yılı içinde 4 bin adet kuş yuvası, 8 mücadele projesi ile çam kese böceği ve kabuk zararlısı görülen 814 hektarlık alanında asımı gerçekleştirildi. Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, 8 Orman İşletme Müdürlüğünde Orthotomicus erosus, Tomicus minor, Tomicus destruens, Ips sexdentatus ve Pityokteines curvidens kabuk zararlıları ile biyoteknik mücadele kapsamında, 32 adet mücadele projesi yapılarak bin 377 hektarlık alanda mücadele gerçekleştirildi. Mersin Orman Bölge Müdürlüğümüzün 8 Orman İşletme Müdürlüğünde Tomicus minor, Tomicus destruens ve Orthotomicus tridentatus kabuk zararlıları ile mekanik mücadele kapsamında, 14 adet mücadele projesi yapılarak bin 103 hektarlık alanda mücadele gerçekleştirildi. Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, 8 Orman işletme müdürlüğünde yasa dışı müdahaleye konu orman alanları, özellikle ağaçlandırma sahaları ve otlatma baskısının olduğu stratejik noktalara yüksek teknolojik özelliklere sahip fotokapanlar yerleştirilmiştir.  (Haber Merkezi)


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA