Birim: “Tarımsal politikalarımızı ithalata göre değil, üretime ve ihracata göre planlanmalıyız”




Tarih: 10 Ocak 2022 Pazartesi 17:57


10 Ocak Tarımsal Öğretimin 176. Yılı münasebetiyle Mersin Ziraat Mühendisleri Odası, basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını okuyan Mersin Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Necmi Birim, “Değerli meslektaşlarım tarımsal politikalarımızı ithalata göre değil, üretime ve ihracata göre planlanmalıyız, bu konuda tecrübeli insan kaynaklarımızdan makro seviyede faydalanmamız, dünyada ki son gelişmeleri yakından takip etmemiz gerekmektedir” dedi.

Mersin Ziraat Mühendisleri Odası 10 Ocak Tarımsal Öğretimin 176. Yılı münasebetiyle Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasının ardından basın açıklaması gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen programda günün anlam ve önemini açıklayan Mersin Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Necmi Birim, “Tarımsal Öğretimimiz 10 Ocak 1846 yılında İstanbul Ayamama Çiftliğinde kurulan Mektebi Zirai Şahane ile başlamış, 1892 de Halkalı Ziraat Mektebi ile ilerleyen Tarımsal Öğretim, her yılın 10 Ocak tarihinde tüm yurtta törenlerle, etkinliklerle kutlanmaktadır. 1933 yılında tarımsal öğretim faaliyetleri yeni yasa ile Yüksek Ziraat Enstitüsü adı ile sürdürülmüştür. Bu enstitü 1948 yılında çıkarılan yasa ile Ziraat Fakültesi adını alarak Ankara Üniversitesi’ne bağlanmıştır. Değerli meslektaşlarım tarımsal politikalarımızı ithalata göre değil, üretime ve ihracata göre planlanmalıyız, bu konuda tecrübeli insan kaynaklarımızdan makro seviyede faydalanmamız, dünyada ki son gelişmeleri yakından takip etmemiz gerekmektedir. Gelişmiş tüm ülkelerde bu böyledir, sanayileşeceğiz diye yaşamsal önemi olan tarımsal üretimden asla vazgeçemeyiz, her iki sektör birbirine paralel olarak geliştirilmelidir. Sektörün sıkıntılı bir süreçten geçtiği bugün, pandeminin gölgesinde kutladığımız 176. Yıldönümümüze katılımınızdan dolayı siz değerli meslektaşlarımıza ve tüm katılımcılara şahsım ve şube yönetim kurulum adına teşekkür eder saygılar sunarım” ifadelerini kullandı.

 

“PANDEMİ TARIMIN DEĞERİNİ BİR KEZ DAHA GÖSTERDİ”

Son iki yıldır yaşanan pandemi sürecinin tarımsal üretimin kıymetini bir kez gösterdiğini söyleyen Birim, “Fakat gelin görün ki uzun süredir kamuda kendine yer bulamayan meslektaşlarımızın içinde bulunduğumuz süreçte meslek icraları noktasında üç seçenekleri bulunmakta ya tarımsal özel sektörde çalışabilme ya BKÜ satış bayiliği yapabilmekte, veya meslek dışı işlerde çalışabilmekteler. Birçok platformda bakanlık yetkililerine bu konuda Odamızın çözüm önerilerini ilettik, hala bir sonuç alabilmiş değiliz” dedi. Daha sonra Tarımsal Öğretim konusunda yapılabilecek düzenlemeyle ilgili olarak konuşan Birim, “Ülkemizin Ziraat Mühendisi ihtiyacı ve bölgesel özellikleri dikkate alınarak, Ziraat Fakültelerinin sayıları ve dağılımları gerçekçi bir biçimde belirlenmelidir. Ziraat fakültelerindeki bölüm sayısı, bölgenin özellikleri ve tarımsal yapısına uygun olarak tespit edilmelidir. Fakültelerin öğretim üyesi sayısı ve fiziksel kapasiteleri göz önünde tutularak kontenjanları belirlenmeli ve öğrenci kabul sayıları sınırlandırılmalıdır. Özellikle yeni açılan fakültelerdeki öğretim üyesi sayılarındaki yetersizlikler kısa sürede giderilmeye çalışılmalı, öğretim üyesi kadroları ve nitelikleri geliştirilmeli, fiziksel kapasiteleri uygun duruma getirilmeden öğrenci alınmamalıdır. Ziraat Fakülteleri Tarımsal öğretimde akıllı tarım uygulamalarını entegre etmelidir. 21.yüzyılda yapay zekayı, teknoloji 4,0 ‘ı konuşurken müfredatta uygulamalı olarak bunların içerikleri, dünyadaki örnekleri anlatılmalıdır. Ziraat Fakültelerinin geçmişte bazı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi sayılarının azaltılması, öğrencilerin başka bilim alanlarına yönlendirilmesi gereklidir” sözlerine yer verdi. (Haber Merkezi)


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA