Tarsus Belediyesi’nden çiftçiye dekar başına 104 TL destek




Tarih: 7 Şubat 2022 Pazartesi 16:38


Tarsus Belediyesi meclisinde küçük üreticiye destek olmak amacıyla, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde kayıtlı, 10 dekar ve altında arazisi bulunan çiftçilere talep etmeleri halinde dekar başına 104 TL maddi yardım yapılmasını içerek madde görüşülerek oy birliğiyle kabul edildi. Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, “Çiftçilerimizin sosyal refahı bizim için çok önemli. Bu 104 lira gerekirse artırılabilir. Farklı bir şekilde de çiftçilerimize destek olunabilir” ifadelerini kullandı.

Haber: Sevcan Akgül

Tarsus Belediyesi Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleşti. Tarımda girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle çiftçilerin yaşadığı sorunların görüşüldüğü mecliste, Tarsus Belediyesi’nin Mersin’de tarımsal altyapının güçlenmesi ve küçük üreticilerin sisteme dahil edilmesi amacıyla belediye bünyesinde tohum ve fidan destekleri yapıldığı vurgulandı. Konuyla ilgili olarak, Tarsus’ta fiili olarak çiftçilikle uğraşan, ilçe tarım ve orman müdürlüğünde kayıtlı, 10 dekar ve altında arazisi bulunan çiftçilere talep etmeleri halinde dekar başına 104 TL nakdi yardım yapılması maddesi görüşüldü. Tarsus Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Nadir Ernariçi konuyla ilgili, “Son dönemde yaşanan ekonomik sıkıntılardan kaynaklı küçük üreticilerimize 2020 yılından beri fidan, gübre, fide desteği veriyoruz. Tarım ilçe müdürlüğüne kayıtlı, 10 dekarın altında 963 çiftçimize destek vermeyi düşünüyoruz” diye konuştu.

 

BOZDOĞAN: “DESTEKLENECEK ÇİFTÇİ SAYISI 963 KİŞİ”

Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, 2022 yılında yazlık 2 milyon, kışlık 2 milyon olarak tamamen kendi ürettikleri fideleri çiftçilere dağıttıklarını belirterek, “Hedef 2 bin çiftçi burada. Tarım bakanlığının dekar bakımından gübre desteği 20 lira. Mazot desteği 22 lira. En yüksek destek pamukta. O da mazot 68 lira, gübre 8 lira. Bizim vereceğimiz miktar 104 lira. Desteklenecek çiftçi sayısı da 963 kişi. Tarsus Belediyesi olarak önceliğimiz elbette tarım politikaları. Çiftçi buğdayı terk etti. Bir yıllık gübre 5 katına, mazot 2 katına çıktı. Üretimden soğuyan çiftçi çok arttı. Genel olarak kendi bölgemiz için söylüyorum. Toprağını ekmek istemiyorlar. Zor durumdaki çiftçi kendi tarlasını bankalara rehin bıraktı. İpotekli tarım arazilerin toplam büyüklüğü futbol sahasına eşdeğer. İpoteğin miktarı ise 3 trilyon lirayı buldu. Çiftçinin durumu cidden perişan” ifadelerine yer verdi.

 

“BU 104 LİRA GEREKİRSE ARTIRILABİLİR”

Hububat üretimi yapacak çiftçiye dekar başına ortalama 50 lira verildiğini ifade eden Bozdoğan, sadece mazota verilen zammın çiftçiye verilen desteğin tam 9 katı olduğunu sözlerine ekleyerek, “Burada tabloya tam hakim olunması için bunları anlatıyorum. İlerde su ve gıda savaşları gerçekten olacak. Çiftçimizin elinden tutmak zorundayız. Toplumcu belediyecilikte yeniden bir dağıtım sistemi o kadar önemli ki burada da Danimarka örneği var. Sınırsız seçeneğe tek dizeliğe çıkarmak istemiyoruz. Çiftçilerimizin sosyal refahı bizim için çok önemli. Daha fazla müdahaleci düzenleyici ve geliri yeniden dağıtıcı olmak adına aslında bu evrağın meclise getirilmesi istedim. Bu 104 lira gerekirse artırılabilir. Farklı bir şekilde de çiftçilerimize destek olunabilir. Bu konuda esnafımızın ve çiftçimizin, önümüzdeki dönemlerde de esnafımız için çok önemli bir evrak getireceğiz meclise. Meclis üyelerimizden gereken desteği alırsak çok sevinirim” diye konuştu. Madde, Plan Bütçe ve Kesin Hesap Komisyonu, Tarım ve Hayvancılık Komisyonuna sevki sunulduktan sonra oylama yapılarak oy birliğiyle kabul edildi.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA