Fikir Otobüsü Liselerarası Girişimcilik ve Yenilikçi Projeler Yarışması lansmanı Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi. Son başvuru tarihi 25 Şubat 2022 olan yarışmada birincilik ödülü, dizüstü bilgisayar, ikincilik ödülü 3D yazıcı ve üçüncülük ödülü ise Raspberry Pi Geliştirme Kartı olacak.
Fikir Otobüsü Liselerarası Girişimcilik ve Yenilikçi Projeler Yarışması Lansmanı ile Fütürist Alphan Manas’ın sunumuyla ‘Geleceğin Trendleri ve Metaverse’ konulu konferans düzenlendi. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Meclis Başkanı A. Hamit İzol, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Sefa Çakır, Meclis Katip Üyesi Orhan Kemal Yüksel, TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Osman Kiper ve Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır’ın da katıldığı organizasyonda yarışmanın detayları hakkında bilgi verilmesi sonrası Manas, geleceğin trendlerine ışık tuttu.
KİPER: “GİRİŞİMCİLİK TILSIMI GENÇ YAŞLARDA VERİLMELİ”
TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu olarak 2015’ten bu yana Fikir Otobüsü Projesi üzerinde çalıştıklarını bildiren Başkan Osman Kiper, projenin ilk etabını genç girişimcilerle tamamlamaları sonrasında ikinci etapta liselere yöneldiklerini hatırlattı. Girişimcilikle ilgili tılsımın gençlere daha erken yaşlarda verilmesi gerektiği inancıyla hareket ettiklerini kaydeden Kiper, 3 yılda 130 okuldan 100’e yakın proje başvurusu aldıklarını söyledi. Tüm proje sahiplerini girişimciliğin farklı alanlarında verdikleri eğitimlerle desteklediklerini vurgulayan Kiper, finale kalıp ödüle layık görülen projeleri ise melek yatırımcılarla buluşturup sunum teknikleri eğitimi verdiklerini ifade etti. 2022 yılı lansmanı için bir araya geldiklerini kaydeden Kiper başvuruların 25 Şubat’a kadar devam edeceğini ve online gerçekleştirilebileceğini açıkladı.
“UZAKTAN ÇALIŞMA ARTIK HAYATIMIZDA HEP OLACAK”
Fütürist Alphan Manas ise geleceğin trendlerini değerlendirdi. Teknolojinin nasıl bir değişim ve dönüşüm içine gireceğini, bu değişimden sektörlerin, insanların nasıl etkileneceğini bildiren Manas, “Avrupa’da 2030’da büyük şehirlerden kaçış başlayacak. İş gücünün yüzde 27’si uzaktan çalışacak. Çalışma saatleri kısalacağı için bir kişi birden fazla işte çalışacak. Dünyada uzaktan çalışanların tüm ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayacağı özel köyler kurulacak” dedi. Dünya nüfusunun giderek yaşlandığına da dikkat çeken Manas, “2050 yılında 60 yaş ve üstü dünya nüfusu 2 milyara ulaşırken 80 yaş üstü 400 milyon olacak. İnsanın ortalama ömrü 2050’de 95’e, 2070’te ise 125 yaşa kadar yükselecek. Ben Mersin’e Almanya’daki sigorta şirketleriyle anlaşma yapmalarını öneririm. Mersin, doğası ve fiziksel özellikleri gereği yaşlı yaşam merkezleri için oldukça uygun. Avrupa’nın vatandaşlarına verdiği emeklilik paraları Mersin’de kurulacak köylerde rahatlıkla değerlendirilebilir” dedi. Yenilenebilir enerji alanında da önemli gelişmeler yaşanacağını özellikle bu alanda depolama kapasitelerinin artırılmasının gerekliliğini kaydeden Manas, bu alanda da Mersin’i avantajlı olabilecek iller arasında gösterdi. Su konusunda yaşanacak kıtlığı da hatırlatan Manas, üniversiteleri ve kuruluşları su üretimi ve denizden su üretimi gibi alanlarda bugünden ar-ge çalışmaları başlatmaya davet etti. (Haber Merkezi)
|