AKMİB’den ocak ayında yüzde 117,7 artışla 424,7 milyon dolarlık ihracat




Tarih: 21 Şubat 2022 Pazartesi 18:55


Kimya sektörü KGF destek paketinde limit artışları bekliyor

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Çağan, ocak ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 117,7 oranında artışla 424,7 milyon dolarlık ihracat değerine ulaştıklarını, dış satım hacminde en güçlü atılımları Singapur, Gana ve Hollanda pazarlarında gerçekleştirdiklerini açıkladı.

 

Geride bıraktıkları 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 62 artışla 4,18 milyar dolarlık ihracata imza atan AKMİB’in 2022 yılına da yüksek tempoda başlangıç yaptığını kaydeden Saadettin Çağan, katma değeri yüksek yerli ve milli üretim için Kredi Garanti Fonu (KGF) kapsamındaki 60 milyar TL’lik destek paketinin kalkınmada öncelikli hedef sektörler arasında bulunan kimya sektörünün geleceği açısından önemli katkılar sağlayacağını söyledi.

 

KGF DESTEK PAKETİYLE FİRMALAR SERMAYELERİNİ GÜÇLENDİRME İMKÂNI BULACAK

Dünya genelinde ham madde, navlun, enerji maliyetlerinin arttığı süreçte kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatçılarının karşısındaki en önemli sorunun finansman maliyeti olduğunu kaydeden Çağan, “KGF kapsamında toplam 60 milyar TL’lik 3 ayrı destek paketi ile vadeleri değişen ve 6 ay ile 2 yıl arasında ödemesiz seçenekler ile uygun faizli oranlarda sunulacak finansmandan yararlanacak ihracatçı firmalarımız sermayelerini güçlendirme imkanı bulacak. Özellikle 2 yılı ödemesiz, 8 yıl vadeli verilecek yüzde 16 faizli yatırım kredilerinde kefalet limitleri KOBİ’ler için 25 milyon TL ve büyük şirketler için 100 milyon TL olacak. Ancak, sektörümüzün dışa bağımlılığı azaltacak katma değeri yüksek özellikli kimyasalların üretimine yönelik yeni yatırımlarında ihtiyaç duyulan yeterli finansmana erişilmesi açısından bu limitlerin artırılmasının isabetli olacağı düşüncesindeyiz. KGF destekli mekanizmaların yanı sıra Eximbank’ın doğrudan teminat mektupsuz ihracat desteğine geçmesinin de yararlı olacağına inanıyoruz. Finansmana erişim kanallarının açılması ve destek mekanizmalarının oluşturulmasıyla işletme sermayesi ihtiyaçlarını giderebilecek firmalarımız, hiç kuşkusuz ülkemizin 2022 yılındaki 250 milyar dolarlık ihracat hedefine çok daha güçlü destek verecektir” dedi. 

 

“SEKTÖR İHRACATINA YÜZDE 11,6 ORANINDA DESTEK SAĞLADIK”

Plastik başta olmak üzere petrokimya ürünleri, boya, kauçuk, temizlik ürünleri, kozmetik, ilaç, gübre, organik ve anorganik kimyasallar, medikal ürünler ile geniş bir alt sektör yelpazesine sahip kimya sektörünün ocak ayındaki 2,31 milyar dolarlık ihracat performansına AKMİB olarak 11,6 oranında destek verdiklerini ifade eden Çağan, “Yılın ilk ayında 670 bin 269 ton ürünü uluslararası piyasada değerlendiren Birliğimiz, en fazla mineral yakıtlar ve yağlar, plastikler ve mamulleri ile anorganik kimyasallar ihraç etti. Mineral yakıtlar ve yağlarda yüzde 178 artışla 297,9 milyon dolarlık, plastikler ve mamullerinde yüzde 69 artışla 58,5 milyon dolarlık, anorganik kimyasallarda yüzde 3 artışla 22 milyon dolarlık ihracat değerine ulaştık. Bu ayda ihracat hacminde en yüksek artışı yüzde 985 artış ve 13,9 milyon dolar değer ile gübrelerde elde ettik” diye konuştu.

 

OCAK AYINDA EN FAZLA İHRACAT HOLLANDA, SİNGAPUR VE İSPANYA’YA

Ocak ayındaki bölge ihracatını ülkelere göre değerlendiren Çağan, şunları söyledi: “İhracat ana pazarları Avrupa Birliği, Afrika ve Orta Doğu ülkelerinden oluşan birliğimiz, ocak ayında en fazla ihracatı yüzde 8 bin 749 artış ve 104,7 milyon dolar değer ile Hollanda pazarında gerçekleştirdi. Bu ülkeyi yüzde 185 bin 506 artış ve 54,2 milyon dolar değer ile Singapur, yüzde 289 artış ve 43,1 milyon dolar değer ile İspanya takip etti. Bu ayda ihracat hacminde en güçlü yükselişleri Singapur, Gana ve Hollanda pazarlarında elde ettik. Yüzde 23 bin 493 artış ve 13 milyon dolar ihracat değerine ulaştığımız Gana’nın ardından Birleşik Devletler ve İtalya pazarlarında da dikkat çekici artışlara imza attık.”(Haber Merkezi)


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA