Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Baro Başkanlığı ve son zamanlarda STK’ların parlayan yüzlerinden MEPİAD iş birliği ile yapılan Dünya Kadınlar Günü nedeniyle sergi açılışı için yapılan basın açıklamasında konuşan MEPİAD Başkanı Özcan Demir, sanatın ve sanatçının her zaman yanında olduklarını söyledi.
Haber – Behzat Özgür Beyazlar
Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen basın açıklamasına, sanatın ve sanatçının her zaman yanında yer aldıklarını belirten MEPİAD Başkanı Özcan Demir’in de katıldığı, Mersinli kadınlara ithafen, ‘Çiçek Dalında Güzel’ adlı 8 Mart temalı resim sergisiyle ilgili olarak Prof. Dr Nurselen Tor, konuyla ilgili olarak, “Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Baro Başkanlığı, MEPİAD iş birliği ile yapılan Dünya kadınlar günü nedeniyle tüm Mersinli kadınlara ithafen planlanan bu sergide; kozmopolit bir nüfusa sahip olan kentimizde ülkemizin birçok yerinden hatta yurtdışından gelip burada yaşayan ve buraya katma değer katan kadınların birçok potansiyele sahip olduğunu bu potansiyelin yeni açılan bir çiçek gibi temsili, kentimizin bitki örtüsü ve açılan çiçekleriyle temsil edilecektir. ‘Açıkçası Mersin bir bahçe ise kadınlarımız çiçektir’ sloganıyla yol alınacaktır. Bilindiği gibi kentimizde genç kadın nüfusu çok yüksektir. Her sınıftan kadınların ikamet ettiği kentimiz modern bir alt yapıyla çağdaş bir tutum içindedir. Annelerimizden kızlarımıza ve kız öğrencilerimize kadar her kadının güvencesi hepimizin sorumluluğundadır. Mutlu bir kent ve mutlu bir ülke kadınların mutluluğu ile ölçüldüğünde, her kadın ya babasının, abisinin, kocasının ya da oğlunun belirlediği yaşam tarzıyla hayat sürmektedir” diye konuştu.
“FARKLI RENKLERİ VE SESLERİ RESME DÖKECEĞİZ”
Sergiyle ilgili olarak bilgilendirmelerde bulunan Tor, “Gördüğümüz gibi farklı biçimlerde farklı yöntemlerde kadın yaşamının kısıtlandığının tespitiyle burada farklı renk ve farklı çeşitlilikte bitki örtümüzün resme dönüşmüş hallerini Hastane Caddesi üzerinde elektrik direklerine asılı olarak sergilenecektir. Gökdelen Binası Baro Başkanlığı konferans salonunda saat 10.00 açılışın akabinde Kadın ve Sanat, Kadın ve Şiddet, Kadın ve Sağlık, Kadın ve İktidar, Romanlarda Kadın Felsefesi, Toplumsal Yaşamda Kadın, Sokak Ekonomisinde Güvencesiz Kadın Emeği gibi konular panelde tartışmaya açılacaktır” dedi. Sergi; Üçlü bir sergi olarak organize edilen sergi 1+1= 3 grubu olarak Ayça JuanaBotella Tor –Tarık Botella Tor –Nurseren Tor’un yapıtlarından oluşacaktır. Kentimizin endemik çiçeklerinden yorumlanmış olarak sergilenecektir. Bunlar; Narenciye çiçekleri, yasemin, hanım eli, ful, gül, yaban gülü, zakkum, orkide, zambak, gecesefası yanında menekşe, nergis, sümbül, murt çiçeği, katırtırnağı, papatya, kum zambağı vs çiçek çeşitliği kentimizdeki kadın çeşitliliğini temsil edecektir. Mersin tarihinde çiçek bahçeleriyle anılarak “Güneş bahçeleri, cennet bahçeleri, aşk bahçeleri, labirent çiçek bahçeleri” olarak anılmışlardır. Çiçeksiz düşünemediğimiz Mersin bahçeleri, Mersin balkonları, Mersin sahilleri resme dahil olacaktır. Açıkçası Mersin bir bahçe ise kadınlarımız çiçektir. Çiçek, resim tarihinde Türk İslam resim tarzı olan minyatürlere kadar ev içi dekorasyonundan, kitaplara ve tuvallere kadar süsleme öğesi olarak kullanıldığını biliyoruz. Türk el sanatlarından, geleneksel sanatlara ayrıca tüm dünyada Rönesans, Barok, empresyonist, eksprestyonist süreçler dışında da insanlığın vazgeçemediği canlılar olarak varlık sürmeye devam etmişlerdir. Masallara, şiirlere, romanlara, resimlere, şarkılara ve türkülere ilham olmuş bu çiçekler yeni boyutlarıyla Hastane Caddesini havadan süsleyecektir. Yani bir ölçüde Hastane Caddesi çiçek açacaktır. Cadde üzerinde bulunan elektrik direkleri, ağaçlar ve bazı binaların balkon demirleri desteğiyle karşılıklı kollarla tam yol üstüne asılacaktır.
|