Gençler Adriyatik’ten Çin Seddi’ne kültürel kod yolculuğuna çıkıyor




Tarih: 23 Şubat 2022 Çarşamba 16:19


Farklı bölgelerde yaşayan Türklerin kültürel anlamda aynılıklarının ve benzerliklerinin farkına varmasını sağlayarak, dijital bir vatandaşlık bilinci oluşturmak ve bu yolla Türk dünyasının geleceğinin tasavvurunda ortak paydada hareket etme kapasitelerinin gelişimine katkı sağlamak amacıyla hazırlanan ‘Türk Dünyası Dijital Vatandaşlık Projesi’ ilk dönemini tamamladı.

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ile Gaziantep Üniversitesi koordinasyonunda ve Türk dünyasının farklı bölgelerinden 90 üniversitenin iş birliği ve 150’den fazla bilim insanın katılımı ile gerçekleştirilen proje, 3 bin 500 üniversite öğrencisinin katılım sağlaması ile Türk dünyasının gönüllülük esasına dayalı en büyük projeleri arasında yer aldı. 

 

ADRİYATİK’TEN ÇİN SEDDİ’NE SÜRPRİZ YOLCULUĞA HAZIR MISINIZ?

“Dünya üzerinde Adriyatik’ten Çin seddi’ne sadece tek bir dil konuşarak gidebilirsiniz, o dil Türkçe’dir” diyen Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu’nun görüşünden ilham alınarak hazırlanan afiş ise dikkatleri üzerine topladı.

 

‘BİZ ASLINDA AYNIYMIŞIZ’ TEMALI EĞİTİMLER

Aynılıklar ve benzerlikler temalı projede öğrenciler Türk tarihinden, coğrafyasına, Türk dünyasının geleceğinin tasavvuruna kadar birçok konuda eğitimler aldı; Türk topluluklarının tarihsel süreçten günümüze aynılıkları ve benzerliklerine ilişkin kültürel kodları edindi.Eğitim programına Kosova Kalkınma Bakanı Fikrim Damkam, Kırgız Cumhuriyeti Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanı AzamatJamankulovve Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevingibi isimler de güncel konular ile katkıda bulundu.

 

BAŞARILI OLAN GENÇLERE BİLİM KAMPI ÖDÜLÜ

Zoom ve YouTube üzerinden gerçekleştirilen 14 haftalık ders programının yanı sıra 4 büyük söyleşiye katılan ve bu eğitimlerin sonunda Türk dünyası ile ilgili proje önerisi sunan gençler arasından başarılı bulunanlara bilim kampı ödülü verildi. Kırgızistan Bişkek’te yapılacak olan bu bilim kampında gençler kültürel kodların yanı sıra, 21. yüzyıl becerileri konusunda da eğitimler alacaklar.

 

SOSYOFEST’E DOĞRU

Proje Genel Koordinatörü Prof. Dr. Erdal BAY, Teknofest gibi Türk dünyasının sosyo-kültürel alanlarda projelerin ortaya çıkarılacağı Sosyofestgibi büyük bir toyun hazırlıklarına da başladıklarını belirtti. 

 

YENİ DÖNEM BAŞVURULARI BAŞLADI

Projenin ikinci döneminin Amasya Üniversitesi tarafından sürdürüleceği belirtildi. İkinci dönemde “Adriyatik’ten Çin Seddi’ne Kendinizi Keşfetmeye Hazır Mısınız?” sloganıyla duyuruya çıkıldı. Bu dönemde gençlerin hem kendi içlerinde hem de kültürel kod anlamında kendilerini keşfetmelerine yönelik süreçler planlandığı ve bu dönem sadece Türk gençler değil, Türk kültürüne ilgi duyan gençlerin de eğitimlere katılabileceği belirtildi. Bu dönemde başarılı olan öğrencilerin de Macaristan’daki Gül Baba Bilim Kampı’na alınacakları duyuruldu. (Haber Merkezi)


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA