Tanrıverdi: “Akdeniz Belediye’sinde 2019’dan beri 56 milyon lira borç artmış”




Tarih: 7 Mart 2022 Pazartesi 17:59


Akdeniz Belediyesi Mart Ayı Meclis Toplantısı Birinci Oturumu gerçekleşti. Gerçekleşen mecliste, Akdeniz ilçesinde bulunan mahallelere yol bakım ve asfalt çalışmaları için İller Bankası’ndan 25 milyon TL borçlanma talebine ilişkin olarak konuşan, HDP’li Meclis Üyesi Ali Tanrıverdi, Akdeniz Belediyesi’nde borçların arttığını belirterek, “Siz belediye başkanlığına geçtiğinizde 108 milyon lira borç devir yapılırken ve 66 milyon lirada bunun faizi ve toplam olarak da 174 milyon lira borçla devir aldınız. 2019 yılında siz devir aldığınızda ise 205 milyon borç görünüyor ve yani artan borç 30 milyon. 2020 yılında devredilen borç 231 milyon lira. Bu da şu demektir ki; siz mevcut olan borcu azaltmamışsınız, çoğaltmışsınız. 56 milyon lira borç çoğaltmışsınız” dedi.

Akdeniz Konferans Salonu’nda gerçekleşen Akdeniz Belediyesi Mart Ayı Meclis Toplantısı Birinci Oturumu gerçekleşti. Mecliste Akdeniz Belediyesi sınırları içerisinde bulunan mahallelerde yeni açılacak olan yolların ihtiyaç nedeniyle mahallelerde bulunan asfalt kaplama, yama, beton, parke ve diğer cari giderlerle yol ve kaldırım yapılmasının belediyenin nakit durumuyla karşılanamayacağını için İller Bankası’ndan KDV dahil yaklaşık olarak 25 milyon TL’lik kredi kullanılmasının istendiği borçlanma maddesi üzerine söz alan CHP’li Meclis Üyesi Muhittin Pamuk, “3 yıldır göreve geldiğinizden beri borçların sürekli olarak büyümediğini ve aksine daraldığına dair iddialarınız vardı ve fakat borçların büyüdüğüne dair hem kuşkularımız var hem de duyumlarımız o yönde” ifadelerini kullandı.

 

“BORÇLANMADAN ALINAN PARALARIN KULLANILDIĞI ALANLARI BİLMEK İSTİYORUZ”

Borçlanma konusuna ilişkin açıklamalarda bulunan HDP’li Meclis Üyesi Ali Tanrıverdi ise, Belediye’nin borçlarının arttığını iddia ederek, “Siz geldiğinizden beri geriden kalan borçları ödediğini söyleyip, duruyorsunuz. 108 milyon lira borç devir yapılırken ve 66 milyon lirada bunun faizi ve toplam olarak da 174 milyon lira borçla devir aldınız. Büyükşehir yasası çıktığı zaman Akdeniz’de 12 tane belde belediyesi vardı. Bu 12 beldeden 12’si de enkaz idi. Yani çeşitli borçları vardı. Öyle ki kuruluşundan itibaren sosyal güvenlik kurumuna hiçbir belediye hiçbir ödeme yapmamıştı. Yani devlete olan borçların hepsi birikmişti. Büyük oranda sizin devir aldığını borçların büyük bir bölümünün bu 12 belde belediyesinin borçlarından kaynaklandığını ifade etmek isterim. 25 mahalle vardı ve yeni yasayla birlikte bu 65 mahalleye çıktı. Elbette ki beraberinde bu büyük sorunlar da getirdi. 2019 yılında siz devir aldığınızda ise 205 milyon borç görünüyor ve yani artan borç 30 milyon. 2020 yılında devredilen borç 231 milyon lira. Bu da şu demektir ki; siz mevcut olan borcu azaltmamışsınız, çoğaltmışsınız. 56 milyon lira borç çoğaltmışsınız” dedi. Harcanan paraların bir çizelgeyle kendileriyle paylaşılmasını isteyen Tanrıverdi, “Biz de sizden böyle bir çizelge bekliyoruz. Hangi ayda nereye, ne kadar borç ödenmiş görmek istiyoruz. Bu konuda şeffaf bir şekilde bizi bilgilendirmenizi talep ediyoruz ve bugüne kadar da olmadı. Siz yol, asfalt için bu borcu talep ediyorsunuz ama halbuki biz kısa süre önce bu alanda kullanılması için biz 5 milyon liraya yakın devir yaptırdık. Bu 5 milyon bu alanda kullanıldı mı, yetmedi mi? Biz bu soruların da cevabını istiyoruz. Kısa sürede harcandı ve bu konuda bizlere bilgi de verilmedi” şeklinde konuşmasına Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ise, çıkacak olan komisyon kararından sonra cevaplandıracağını belirtti.

 

GÜLTAK: “KADINLARA 4 MİLYON 600 BİN TL’DEN FAZLA KREDİ DAĞITIMI YAPTIK”

Göreve geldikleri günden beri kadınlara çalışmaları adına sürekli olarak fırsat tanıdıklarını belirten Gültak, “Akdeniz Belediyesi olarak Ağustos 2019’dan beri İsrafı Önleme Vakfı ile protokol imzalayıp, kadınların belediye binamızda hizmet vermelerini sağlıyoruz, devam ettiriyoruz. Şimdiye kadar Mersin’de 1634, aktif olarak ise 752 kadın girişimci mikro kredi kullanarak ve ilçemizde ise 300’den fazla girişimci kadına destek vermiş durumundayız. Belediye binamızda hizmet vermeye başlayan Mersin’deki kadınlara 4 milyon 600 bin TL’den fazla kredi dağıtımı yapılırken, 2019 yılından bugüne kadar 1 milyon 800 bin TL’nin üzerinde kadınlarımıza mikro kredi sağlamış bulunmaktayız. Burada zaman zaman erkeklerin bile kas gücü anlamında yapmaya zorlandıkları alanlar ve meslekler de mevcuttur. Göreve geldiğimizden bu yana yüzlerce aile içi kadına şiddet bağlamında danışmanlık hizmeti verdik. Bu merkezlerde eğitim veren kadınlarımız mahallerdeki kıraathanelerde özellikle de erkeklere eğitim verdiler. Çünkü şiddete uğrayan kadın ama şiddet uygulayan erkektir. Yakın zamanda Akdeniz’de bir kadın konuk evini de kazandırıyoruz. Türkiye’nin en güzel kadın konuk evlerinden bir tanesi olacak çünkü önünde dönümlerce arazisi olacak, kadınlarımız ve çocuklarımız o alanlar içerisinde güvenli bir şekilde çiftçilik yapabilecekler ve hayvan bakabileceklerdir” şeklinde konuştu.

 

 

“AKDENİZ BELEDİYESİ, KADINLARIN ZOR DURUMUNDA HER ZAMAN YANLARINDA OLDU”

Kadınları her zor dönemde desteklediklerini belirten Gültak, “Pandemi süresince kültür ve sanat evlerimizde mesleki, eğitim alan kadın kursiyerlerimize, sağlık çalışanlarımıza günde 5 bin adet maske ürettirdik ve bunun karşılığında da yaklaşık olarak 50 binin üzerinde bir rakamı bu kadınlarımıza vermiş olduk. Yani pandeminin o zor dönemlerinde kadınlarımıza destek sağladık. Bir yandan sağlıkçılarımıza destek sapladık ve bir yandan da kendi çalışan kadınlarımıza destek sağlamış olduk. Kısa süre önce Akdeniz’de Sağlıklı İletişim, Mutlu Aile sloganımızla kadın ve aile danışmanlığı merkezimizi hizmete açtık ve herkes için temel hak olan eşitlik ilkesinin hayata geçirilmesini, kadının toplumdaki yerinin daha da güçlendirilmesi, kadınlara eşit imkan ve şartların sağlanması adına da çalışmaları yürütmeye devam etmekteyiz. Bu bağlamda aile içi şiddetle iletişim konusunda toplumsa ve bireysel farkındalık oluşturmak amacıyla biraz sohbet, çokça farkındalık projesini gerçekleştirdik. Uzmanlarımızla birlikte şiddete karşı sıfır tolerans ilkesiyle toplantılar düzenleyip, sadece erkeklere bu toplantılarda kadının yaşamdaki önemini anlatan çok toplantılar yaptık” ifadelerine yer verdi.  

 

“KADINLARIMIZA KENDİ İMKANLARINI KULLANABİLECEKLERİ ALANLAR İNŞA ETTİK”

Gültak, Akdeniz’i terör ve uyuşturucudan uzak tuttuklarını belirterek, “Özellikle Huzurkent Mahallesi’nde atıl durumda olan bir binamızı tamamen elden geçirdik, tadilatlarını bitirdik ve şu an orada Huzurkentli kadınlar değişik kurslar ve becerilerini ortaya koyacağı derslerin açılacağı bir mekana çevirdik ve yanındaki küçük bir binayı da kadınların kursa gelirken yanlarında getirdikleri çocukları için kreş olarak düzenledik. Akdeniz’i özellikle terörden ve uyuşturucudan uzaklaştırmak için hem kadınlara hem de gençlere yönelik spor alanında ciddi tesisler ürettik ve Akdeniz’i bir spor ilçesi haline getirdik ve ay yıldızlı bayrağımızı uluslar arası arenada dalgalanması için milli sporcularımıza destek vermeye özen gösteriyoruz. Kadın sporcularımıza da pozitif ayrımcılık yaptığımızın da bilinmesini isterim” diye ekledi. Daha güzel bir Akdeniz, daha güzel bir Mersin ve daha güçlü bir Türkiye’yi saygıdeğer hanım efendilerle birlikte inşa edilebileceğinin altını çizen Gültak, “Yani kadınların olmadığı bir hayatta aile olmaz, ailenin olmadığı bir hayatta toplum olmaz. Toplum yoksa toprağınız ve devletiniz de yoktur. Dolayısıyla herkesin bunun farkında olmasını isterim. Kadınlarımız için her zaman var olan gücümüzle çalışmaya ve onları başta eğitim, üretme ve tasarlama noktasında olmak üzere her konuda desteklemeye devam edeceğimizi belirtmek isterim.  Biz kadınlarımıza sadece kooperatifleri kurmakla kalmadık ve üretmelerini sağladık, bakanlıktan hibe alıp, gelişmelerini ve mutfaklarının tesisatlarını almalarını sağladık ve ayrıca satış noktaları kurarak ikinci elden kişilerin ellerine bırakmadık ve doğrudan kendilerine bu imkanları sağladık. Kendileri üretiyorlar, kendileri satıyorlar. Akdeniz’in gücü kadınların gücüdür” sözlerini kullandı.

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA