Gültekin, Teknopark hakkında merak edilenleri anlattı




Tarih: 13 Mart 2022 Pazar 16:08


Amerika’daki eğitim ve çalışma hayatının ardından Türkiye’ye dönerek üst düzey yöneticilik görevlerinde bulunan Mersin Teknopark Genel Müdürü İhsan Gültekin, Mersin Teknopark Genel Müdürlüğü görevine atandı. Mersin Teknopark’ın çalışma sistemi ile ilgili bilgiler veren Gültekin, Mersin Teknopark’ta üniversite - sanayi işbirliği odaklı yeni dönemin sinyallerini verdi.

Amerika’daki eğitim ve çalışma hayatının ardından Türkiye’ye dönerek üst düzey yöneticilik görevlerinde bulunan Mersin Teknopark Genel Müdürü İhsan Gültekin, Teknopark’ın faaliyetleri hakkında gazetecilere açıklamalarda bulunarak, “Teknoparklar üniversite ve sanayi ile işbirliği içinde, girişimcilerin araştırma, geliştirme ve yenilikçilik çalışmalarını sürdürdükleri, bu yapıların birbirleri arasında bilgi ve teknoloji transferi gerçekleştirdikleri, akademik, ekonomik ve sosyal yapının bütünleştiği organize araştırma-geliştirme, yenilikçilik ve teknoloji ekosistemleridir. Mersin Teknopark multidisipliner yapıya sahip bir teknopark. Burada yazılımdan savunmaya, kimyadan tarıma, gıdadan sağlığa toplam 92 firma Ar-Ge çalışmalarını yürütüyor” ifadelerini kullandı.

 

WWW.TECHNOSCOPE.COM.TR ADRESİNDEN BAŞVURULAR ALINIR”

Firmaların Teknopark’tan nasıl faydalanabileceği hakkında bilgilendirmelerde bulunan Gültekin, “Firmaların Mersin Teknopark’ta yer alabilmeleri ve buradaki teşvik ve hizmetlerden yararlanabilmeleri için www.technoscope.com.tr adresinde yer alan proje formunu doldurarak başvuru yapmaları gerekiyor. İlk aşamada proje ekibimiz gelen başvuruların ön değerlendirmesini yaparak süreci başlatır. Ön değerlendirmeyi geçen projeler için, konusunda uzman 2 akademisyen ve 1 sektör temsilcisinin görevlendirilmesiyle hakem heyeti oluşturulur. Başvuru sahibi girişimcinin/firmanın hakem heyetine gerçekleştirdiği proje sunumu akabinde, hakem heyeti tarafından hazırlanan rapor, Mersin Teknopark Proje İzleme ve Değerlendirme kurulu tarafından gözden geçirilir ve nihai karar verilir. Projeleri kuruldan geçen girişimciler, Mersin Teknopark tarafından tahsis edilen ofis alanında şirketlerini kurarak Ar-Ge faaliyetlerini yürütmeye ve burada sağlanan tüm imkan ve hizmetlerden faydalanmaya başlarlar” şeklinde konuştu.

 

“TEKNOPARKLAR İŞ BİRLİĞİNİN TESİS EDİLMESİNDE KİLİT ROL ÜSTLENEN KURUMLAR”

Sanayici ve Teknopark iş birliğinden bahseden Gültekin, “Üniversitelerde yapılan bilimsel araştırmaların ekonomik değere dönüşmesi ve bilimsel araştırmaların sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda yönlendirilmesi ancak etkin üniversite-sanayi işbirliği ile mümkün olabilir. Teknoparklar bu iş birliğinin tesis edilmesinde kilit rol üstlenen kurumlar. Dolayısıyla Mersin Teknopark olarak hem Mersin Üniversitesi ve Tarsus Üniversitesi ile hem de Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ve Mersin Organize Sanayi Bölgesi ile yakın iş birliği içindeyiz. Mersin Teknopark olarak burada faaliyet gösteren firmaların Ar-Ge faaliyetleri sonucu ortaya çıkan ürünlerin ticarileşerek ekonomik değere dönüşmesi için sanayi ile iş birliği büyük önem arz ediyor. Bunun yanı sıra dijital dönüşümün gerçekleştirilmesi ve Endüstri 4.0 süreçlerine hızlı entegrasyon için de, sanayinin Mersin Teknopark’ta üretilen teknolojiye ihtiyacı var. Bu iş birliği için bir kazan-kazan ilişkisinden söz etmek mümkün. Mersin Teknopark bilginin ürüne dönüşerek ticarileşmesi için gerekli veri ve tecrübeye sahip. Ar-Ge projeleri kapsamında geliştirilen ürünün prototiplendirilmesi, prototipi üretilen ürünlerin seri üretimine yönelik çalışmaların yapılması ve üretilmesi için ilgili firmaların tespit edilmesi, görüşmelerin organize edilmesi, işbirliği sözleşmelerinin hazırlanmasını amacıyla Mersin’de yer alan tüm OSB’ler ile işbirliği geliştirmeye yönelik çalışmalar içindeyiz” diye ekledi.

 

“MERSİN’İN TEKNOLOJİ ÜSSÜ MERSİN TEKNOPARK”

İleriye dönük hedefleri hakkında açıklamalarda bulunan Gültekin, “Mersin’in teknoloji üssü Mersin Teknopark, bölgenin gözbebeği kurumlarından biri. Bunun ötesinde Mersin çok güçlü bir girişimcilik ekosistemine sahip, bunu en iyi şekilde değerlendirmek adına, Kurumsal iş birliklerinin artırılması konusunda Mersin Valiliğimizin destekleri ile üniversiteler, OSBler ve MTSO başta olmak üzere kurumlarımız ile ortak projeler için görüşmelere başladık. Türkiye’nin olduğu gibi Mersin’in de geleceği teknoloji ve inovasyondadır. Başta Mersin’e bir teknoloji fuarının kazandırılması olmak üzere, Mersin’in teknoloji konusunda bir cazibe merkezi olmasına katkı sağlamak öncelikli hedefimiz. Cumhurbaşkanımızın her alanda yerli ve milli imkanları en üst seviyeye çıkarma konusundaki kararlığının bilincinde, Mersin Teknopark olarak üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yerine getirme gayretindeyiz. Mersin Teknopark’ta yer alan yüksek teknoloji firmaları burada yerli ve millî projelere imza atıyor. Üretilen teknolojinin başta bölgemiz olmak üzere tüm kurumlarda kullanılmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Yerli üretimi, yerli kullanımla desteklemeliyiz. Mersin’in ‘liman kenti’ unvanının yanına ‘teknoloji kenti’ tanımlamasını da eklemek istiyoruz. Bunu ancak tüm kurumların el ele vermesiyle gerçekleştirebiliriz” sözlerini kullandı.

 

“ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİNİ SAĞLAMAYI VE ARTTIRMAYI AMAÇLIYORUZ”

Sanayi ve Teknopark ilişkisinde Mersin Üniversitesi’nin konumuna hakkında bilgilendirmelerde bulanan Gültekin, “Sanayi ve teknoparklar arasındaki ilişkide Teknoloji Transfer Ofislerine büyük görev düşüyor. Teknoloji transfer ofisleri aracılığıyla üniversitelerden endüstriyel alana sunulan ürünler, hem ekonomiye hem de işgücüne olumlu katkılar sağlamakta, bilginin ve yeniliğin rekabet üstünlüğü sağlamada önem arz ettiği bugünlerde, sanayinin ihtiyacı olan teknik bilginin teknoloji transfer ofisleri tarafından karşılanması üniversite-sanayi işbirliği ile mümkün olmaktadır. Bu amaçla, Mersin Üniversitesi bünyesinde 2013 yılında kurulan ve TÜBİTAK tarafından fonlanan Mersin Teknoloji Transfer Ofisi ile birlikte yürüttüğümüz faaliyetlerle Üniversite-Sanayi iş birliğini sağlamayı ve arttırmayı amaçlıyoruz. Mersin Üniversitesi rektörümüzün bu konudaki tam desteği ile Teknopark ve üniversite arasında iş birliklerimiz günden güne gelişmektedir” ifadelerini kullandı.

 

“BÖLGEDE ÇALIŞMAK İSTEYEN ÜNİVERSİTE VE KAMU PERSONELİ AVANTAJ SAĞLAMAKTADIR”

Teknopark bünyesinde bulunan firmalara sağladıkları destekleri sıralayan Gültekin, “2001 yılında yürürlüğe giren ve ülkemizde teknoparkların kurulup işletilmesine ve denetlenmesine imkan sağlayan 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu, bölgede yer alan firmalara, bölgede çalışmak isteyen üniversite ve kamu personeline ve bölge yönetici şirketine önemli avantajlar sağlamaktadır. Kazançlar için gelir ve kurumlar vergisi istisnası, ithal eşya için vergi ve harç istisnaları, çalışan gelir vergisi stopajı istisnası, SGK primi işveren hissesinin yarısı oranında desteklenmesi, desteklenecek programlarda en az lisans derecesine sahip personel istihdamına yönelik ücret desteği, yazılım satışında KDV istisnası, girişim sermayesi yatırımlarına vergisel teşvik, kamu kurum ve kuruluşları ile üniversite personeli için Teknoparklarda çalışma imkanı, üniversite öğretim üyeleri için Teknoparklarda şirket kurma, ortak olma ve/veya yönetimlerinde görev alma imkanı, yabancı uyruklu personel çalıştırmada kolaylık, teknolojik ürün yatırım izni ve kuluçka merkezinde yer alan girişimler için indirimli kira ücreti uygulaması bu avantajlar arasında sayılabilir” dedi.

 

“TİCARİLEŞTİRİLEBİLECEK FİKRİ OLAN GENÇ GİRİŞİMCİLER MERSİN TEKNOPARK’TA YER ALABİLİRLER”

Gazetecilerden gelen “Her fikri olan Teknopark’a gelebilir mi?, Teknopark’ta firma olabilmenin kuralları nelerdir?” sorusuna cevap veren Gültekin, “Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Yasası ve ilgili mevzuat çerçevesinde olmak kaydı ile Ar-Ge niteliği taşıyan her proje; hakem heyeti ve Teknopark Proje İzleme ve Değerlendirme Kurulu’ndan onay olması koşulu ile Mersin Teknopark’ta yer alabilir. Bu şartı taşıyan, ileri teknolojileri kullanmakta olan yerli ve yabancı firmalar, Ar-Ge birimlerini teknoparklarda oluşturarak yeni Ar-Ge projeleri gerçekleştiren firmalar, yazılım veya yenilikçi teknolojiler geliştirmek isteyen KOBİ’ler, ticarileştirilebilecek fikri olan genç girişimciler Mersin Teknopark’ta yer alabilirler” şeklinde konuştu.

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA