Uzm. Psikolog Büşra Sarı Ertek, iş stresinden kurtulmanın yollarını anlattı




Tarih: 5 Nisan 2022 Salı 16:15


Mersin’de özel bir hastanede görev aldıktan sonra kendi ofisinde bireysel, aile ve çift, ergenlere psikoloji alanında destek sunan Uzm. Psikolog Büşra Sarı Ertek, iş stresinden kurtulmanın yolları ve daha birçok konuda gazetecileri bilgilendirdi.

Uzm. Psikolog Büşra Sarı Ertek, iş stresinden kurtulmanın yolları ve daha birçok konuda bilgiler verdi. Ertek, öncelikle eğitim hayatından bahsederek, “Doğu Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden onur derecesi ile mezun oldum. Lisans eğitimim sırasında Gelişim Psikolojisi stajımı Mersin ilinde bulunan Özel Lodos Rehabilitasyon Merkezi’nde yaptım. Klinik Psikoloji stajımı ise Mersin Devlet Hastanesi Psikiyatri Kliniği’nde yaparak bir çok vaka ile çalışma imkanı buldum. Lisans eğitimimden sonra Toros Üniversitesi’nde Genel Psikoloji Yüksek Lisans programını bitirdim. Yüksek Lisans bitirme tezimi ‘Elektif Estetik Cerrahi Kadın Hastalarının Preoperatif Dönemdeki Benlik Saygısı ve Beden İmajı Düzeylerinin Değerlendirilmesi’ konulu çalışmam ile tamamladım. Meslek hayatına 2014 yılında Mersin’de bulunan Özel IMC Hastanesi’nde başladım ve 2020 yılının sonunda kendi ofisimde hizmet vermeye başladım” dedi. Hizmet verdiği alanlar hakkında konuşan Ertek, “Psikoterapi çalışma alanları içerisinde bireysel, aile ve çift, ergenler ile çalışmaktayım. Stres, vücudun bir takım olumsuz olaylardan etkilenmesi ile bunlara fiziksel ve psikolojik tepkiler göstermesidir. Stres belli bir düzeyde olduğunda kişiyi motive edebilir, tehdit edici faktörler karşısında önlem almasını sağlayabilir. Fakat yüksek düzeyde ya da uzun vade de devam etmesi durumunda kişinin fiziksel veya psikolojik olarak yıpranmasına, çeşitli psikolojik sorunlar yaşamasına sebep olur. İş yerinde yaşanan strese çalışma koşulları sebep olabilir” şeklinde konuştu.

 

“PLANLI OLMAK İŞ STRESİNİ AZALTIR”

Kişilik özellikleri, bireysel faktörler, aile yaşantısı gibi yaşamın diğer alanlarında yaşanılan problemlerin iş stresini etkilediğini sözlerine ekleyen Ertek, “Böyle bir durumda bireysel psikolojik destek alınabilir. İş stresinin oluşturabileceği psikolojik sorunların önüne geçmek için kaliteli bir uyku uyumuş olmak, düzenli beslenmek, spor yapmak ve kişinin sosyal olarak kendisine vakit ayırması sorunlar karşısında onu daha enerjik ve güçlü hissettirecektir. Buna ek olarak işe başlamadan önce kişinin işe dair öncelikle yapması gerekenleri belirlemesi, planlı olması ve birlikte çalıştığı kişiler ile olumlu bir iletişim kurması iş stresini azaltmada önemli bir faktördür.

 

“KORONAVİRÜS, İNSAN PSİKOLOJİSİNİ OLUMSUZ ETKİLEDİ”

Pandeminin insan psikolojisine etkilerini anlatan Ertek, “Tüm dünya gündeminde geniş yer kaplayan bir virüs türü olan koronavirüs kişiler üzerinde fizyolojik problemler yarattığı kadar psikolojik sıkıntılarda yaşatmaktadır. Bu konuda en çok yaşanabilecek psikolojik problemlerden biri kaygıdır. ‘Koronavirüs bana bulaşır mı?’, ‘Bulaşmaması için neler yapmalıyım?’, ‘Bulaşırsa iyileşir miyim?’ gibi kaygı barındıran birçok soru herkesin aklına gelmektedir. Virüs ile ilgili belirsizlik ve tedavisinin henüz tam olarak bulunamamış olması kaygı durumunu arttırmakta ve kaygı bozukluğu yaşanmasına sebep olabilmektedir. Koronavirüsün bulaşma ihtimaline karşı kişinin kendisini uzun vadede sosyal olarak izole etmesi, mutlu ve huzurlu hissettirecek aktivitelerden alıkoyması sonucunda ise depresif bir ruh hali ortaya çıkabilir. Halk arasında takıntı denilen obsesif-kompulsif bozukluk da koronavirüs sebebi ile uzun zamanda oluşabilecek psikolojik problemlerden biri olabilmektedir. Koronavirüs ile ilgili psikolojik sıkıntılar yaşayan kişiler öncelikle sakin ve bilinçli bir şekilde hastalığa karşı önlemler almalı, günlük hijyene dikkat etmeli, hastalık ile ilgili bilgisiz kişilerin yaptığı yorumlara aldanmamalı, konu ile ilgili uzman kişilerin yorumlarını dikkate almalılardır. İçinde bulunduğu durumun psikolojik etkilerinin üstesinden gelemediğini düşünen kişiler konu ile ilgili bir uzmandan destek almayı ihmal etmemelidir” diye konuştu.

 

“SAĞLIKLI RUH, SORUNLARLA DAHA KOLAY BAŞ EDEBİLMENİZİ SAĞLAR”

Günlük yaşantıda birçok sorunun nedenlerinin henüz farkında olunmadığını ama yine de ruh sağlığı problemlerinin olabileceğine vurgu yapan Ertek, “Ruh sağlığımız, kendimiz ve çevremizdeki insanlarla olan ilişkilerimizde kendimizi huzurlu hissetmemizle, karşılaştığımız problemlerle baş edebilme becerimizle bağlantılıdır. Nasıl ki vücudumuzda büyük ve derin bir yara oluştuğunda doktora gitmemiz gerekiyorsa benzer şekilde zihnimizde ve duygularımızda baş edemeyeceğimiz yaralar oluştuğunda da bir uzmandan destek almaya ihtiyacımız vardır. Unutmamalı ki sağlıklı bir ruh, daha mutlu ve huzurlu olmanızı, daha sağlıklı ilişkiler kurmanızı, kendinizle barışık olmanızı, yeteneklerinizi keşfetmenizi ve sorunlarla daha kolay baş edebilmenizi sağlar” ifadelerine yer verdi.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA