Seçer: “Tarsus Yarenlik Alanı’ndaki yapı ucube bir yapıydı”




Tarih: 12 Nisan 2022 Salı 16:43


Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2022 yılı Nisan ayı 1. Birleşim Toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi. Tarsus Yarenlik Alanı’ndaki anıtın yıkılmasının mecliste eleştiri konusu olmasına cevap veren Seçer, “Bir proje çalışılmış. Ortada ucube bir yapı var. Aynen tekrarlıyorum. Ne olduğu belirsiz, hiçbir anlamı yok. Ne tarihi, ne kültürel, ne mimari, ne estetik hiçbir özelliği yok. Böyle bir şey kondurulmuş. Ne var? Orada çeşme var. Etrafında olumsuzluklar var” dedi.

Mersin Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşen meclis toplantısında Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, çalışma faaliyet raporları hakkında bilgi verdi. Seçer, tarımdan sağlığa, özel gereksinimli bireylere yönelik çalışmalardan mezarlık projelerine kadar birçok alanda hayata geçirdikleri hizmetleri tek tek anlattı. Birçok konunun konuşulduğu meclis toplantısında gündeme gelen Tarsus Yarenlik Alanı’ndaki çalışmalara da değinildi. Yönetime geldiklerinde Yarenlik Alanı’nın içler acısı olduğunu ve hiçbir çalışmanın yapılmadığına dikkat çeken Seçer, “Yarenlik Alanı biz yönetime geldiğimizde durumu belliydi. Örtüler yıpranmış, elektriği yok, ağaçlar, peyzaj düzensiz. Motosikletler cirit atıyor. Yayanın trafik anlamında güvenliği yok. Kimse bugüne kadar dokunmamış. Ama biz geldik bunları aldık. Anket yaptık. Gittik, esnafla konuştuk. ‘Bir proje çalışın’ dedik arkadaşlarımıza. Bunlar teknik işler. Bizim memlekette herkes her şeyin uzmanı. Ben her şeyin uzmanı değilim. Ben Belediye Başkanı olarak, sizler de Belediye Başkanı olarak her şeyin uzmanı olabilir misiniz? Olamazsınız. Bir proje çalışılmış. Ortada ucube bir yapı var. Aynen tekrarlıyorum. Ne olduğu belirsiz, hiçbir anlamı yok. Ne tarihi, ne kültürel, ne mimari, ne estetik hiçbir özelliği yok. Böyle bir şey kondurulmuş. Ne var? Orada çeşme var. Etrafında olumsuzluklar var” diye konuştu.

 

“TARSUS’TAN ZİYARETÇİ GİTTİĞİNİ DUYMADIM”

Yarenlik Alanı’nın göbeğinde bulunan yapıttan dolayı olumsuzlukların olduğuna değinen Seçer, “Burası neresi? Tarsus’un en güzel caddesi, Yarenlik Alanı’nın göbeği. Koca bir meydanı, o ortadaki gereksiz yapı yok etmiş. Arkadaşlar bunu bana söyledi. Bunu söyleyenler mimar. Oradaki tasarım çalışmasını yapanlar, mimari çalışmayı yapanlar. ‘Bu burada uygun değil’ dendi. Dedim ki; ‘Bunun bir tarihi, yani bir özelliği mi var? Bir güzelliği mi var?’ ‘Hayır, efendim’ dediler. Tac Mahal’in kabri gibi. Tac Mahal’in kabrinin bir değeri var dünyada. Her taraftan ziyaretçiler geliyor. Buraya da bırakın dünyadan, Tarsus’tan ziyaretçi gittiğini duymadım. Akan çeşme. Kafaya bak. Hangi yıllarda kalmış? Ben 2 tane çeşme yapacağım hiç merak etmeyin. Ama böyle değil. Oraya yapılacak. Dolayısıyla bırakın belediye başkanları kendi döneminde, hala kendilerini belediye başkanı zannediyorlar. Emin olabilirsiniz. Psikolojileri bu. Bırakın yeni bir belediye başkanı gelmiş. Saygı duyun alınan kararlara. ‘Bizim zamanımızda yapılan eserler, efendim bir bir yok ediliyormuş.’ Yahu buna eser mi denir? İnsan güler yahu. Buna eser mi denir?”

 

“ARADA 252 MİLYON 911 BİN LİRALIK BİR FARK VAR”

2021 faaliyet raporlarında bütçeye de değinen Seçer, 2021 bütçesi 2 milyar 695 milyon liralık bir bütçe olduğunu dile getirerek bütçenin yüzde 99,7’lik kısmını yani 2 milyar 687 milyon 47 bin 529 TL’lik kısmını gerçekleştirdiklerini ifade etti. Gelir bütçelerinin yüzde 99,82 gerçekleşmeyle 2 milyar 480 milyon 529 bin 416 lira olduğuna dikkat çeken Seçer, “Yani gelirimiz güzel, 2 milyar 480 milyon da 2 milyar 687 milyon nedir? Arada 252 milyon 911 bin liralık bir fark var. Bu 252 milyon liralık kısım; burada görünmeyen, bütçe giderlerinde görünmeyen; bir önceki dönemin banka borçları, anaparası ve faiz ödemeleridir. Bir kere bunu söyleyelim. Yani biz bu bütçeyle, 2 milyar 480 milyon liralık gelir bütçesinin evvela 252 milyon 911 bin liralık kısmını bir önceki dönemin anapara ve faiz giderleri olarak ayırdık. Taksiti geldi, günü gününe ödedik. Ödemeye de devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“BİZ VİCDANI RAHAT BİR ŞEKİLDE GÖREVİMİZİ YAPARIZ”

Mersin halkının büyükşehirden memnun olduğunu dile getiren Seçer; “Mersin’de her 4 kişiden 3’ü Mersin Büyükşehir memnuniyetinden bahsediyor. ‘Memnunum’ diyor. ‘Bu uygulamadan memnunum’ diyor. Biz vicdanı rahat bir şekilde görevimizi yaparız. 2 yıl sonra bizden 1 kişi hesap sorabilir; vatandaşımız. Gideriz, hesaplaşırız. ‘Sen doğru işleri yapıyorsun’ dediği noktada kimse onu tutamaz, oyunu verir. Çünkü insanlar hizmet bekliyor” şeklinde konuştu.

 

“1 LİRALIK MALI 2 LİRAYA YAPTIRMIYORUZ”

Dolar bazında, dolar kuruyla 400 milyon dolar Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin borç yüküyle 3 yıllık icraatlarına başladıklarını ifade eden Seçer, “Bunun 282 milyon doları banka borcuydu, dolar 5,6 TL. Açık hesap borcu yani emanetler kısmındaki borcu 118 milyon dolardı. Şimdi gelelim Mart sonu itibariyle; Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin toplam borcu 400 milyon dolardan, dolar bazında 107 milyon dolara düşmüş. TL bazında, 2 milyar 247 milyondan 1 milyar 583 milyona düşmüş. 400 milyon dolar borçla devraldığımız belediyenin şu anda 107 milyon dolar borcu var. Bu süre içerisinde 2019 yılında aldığımız 164 milyon liralık borç da bunun içinde. Onun faizi de bunun içinde” dedi.

Asıl canlarını yakan faizli borçların olduğuna dikkat çeken Seçer “Bizim 1 milyar 582 milyon 783 bin TL’lik yani 282 milyon dolarlık banka borcu, TL bazında 164 milyon artı faizi de ilave edin 2019’da aldığımız banka borcunu; 710 milyon 689 bin TL’ye, bugünkü döviz kuruyla 48 milyon dolara düştü. Tablomuz budur. Biz belediyede mali disiplini sağlamış bir yönetimiz. Biz ne yaptığımızı, nasıl yürüdüğümüzü biliyoruz. Biz tefeciye boğulmuyoruz. Biz alacaklının önünden kaçmıyoruz. 1 liralık malı 2 liraya yaptırmıyoruz. İhalelerimizin bedelleri açık seçik orada” şeklinde konuştu.

 

“BİZ, CİDDİ ANLAMDA BORÇLANMADAN 3 YILIMIZI GEÇİRDİK”

Köprülü kavşaklara değinen Seçer, 2017 koşullarında 10 milyon dolara yapılan köprülü kavşağı eleştirerek  “10 milyon dolar, 2017 koşullarında yapılan köprülü kavşak. Bugün, bu demir fiyatlarıyla, bu çimento fiyatlarıyla, bu fore kazık maliyetleriyle 4 milyon 294 bin dolara yapılmış. Biz ne yaptığımızı biliyoruz. Onun için bu gemi gidiyor. Ben hangi ortamda ‘Mersin Büyükşehir Belediyesi güçsüzdür’ dedim? Ben hangi ortamda ‘Mersin güçsüz bir kenttir, vizyonsuz bir kenttir’ dedim? ‘Fakir fukara bir kenttir’ dedim? Benim kentim güçlü bir kent, bunu her yerde söylüyorum. Benim belediyem güçlü bir belediye. Şunu da ilave ediyorum; belediyecilikte hırsızlığı engelleyin, israfı engelleyin, gelen para pekala da yeter. Bütün belediyelere yeter. Bir belediye başkanı olarak bunu haykırıyorum. Biz, ciddi anlamda borçlanmadan 3 yılımızı geçirdik. Hiçbirinizin Mecliste, hiçbir vatandaşımızın, hiçbir muhtarımızın herhangi bir konudaki talebini biz ‘bütçemiz yok, paramız yok, akaryakıtımız yok, asfaltımız yok’ deyip zinhar geri çevirmedik” şeklinde konuştu.

 

“BOZYAZI’DAKİ SORUNU ÇÖZMEMİZ LAZIM”

Yeni dosyalarla bu hafta Ankara’ya gideceğini belirten Seçer, “ Tarsus’ta Gürlü Katı Atık Tesisi’nin kapasitesinin doldu, ilave yer için bakanlığa müracaat ettik. hala cevap gelmedi. Şimdi biz orası dolduğu zaman bu çöpü nereye istifleyeceğiz bilemiyoruz. Bakın iki yıl oldu Çevre Bakanlığı’ndan ilave yer tahsisi istedik. Şu ana kadar gelmedi. Bana çıkıp birileri derse ki; ‘bürokrasi herkese adaletli, bakanlıklar herkese adaletli’. Ben inanmam, inandırıcı bulmam. Cumhur İttifakı’nın belediyesine böyle bir uygulamayı yapacak bakanlığı tanımıyorum. Belediye; ‘çöp alanım doldu’ diyecek, her gün çevreyle ilgili onlarca beyanatlar; çevre dostu hükümetler, çevre dostu bakanlar, çevre dostu belediye başkanları. İyi güzelde yarın bir gün biz bu çöpü nereye dökeceğiz? İkinci bir konu bir an önce Bozyazı’daki sorunu çözmemiz lazım. Ormanla ilgili bir sorun yaşanıyor şu anda. Yeni dosyalarla bu hafta Ankara’ya gideceğim. Bir tanesi de bu. Umut ediyorum ormanla ilgili problemi de çözüp döneriz” dedi.

 

“HER TÜRLÜ ÇALIŞMALARI YAPIYORUZ”

 

Seçer, eğitim konusunda söylenenlerin kendisini duygulandırdığını, çocukların herkes için çok kıymetli olduğunu belirterek,  “Onların iyi eğitilmesi konusunda da ülkemize, milletimize, insanlığa faydalı birer birey olması konusunda da her türlü çalışmaları yapıyoruz, bundan sonra da çalışmalara devam edeceğiz” dedi.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA