Yenişehir yüksek katlı binaların yangın tedbiri Büyükşehir meclisinde konu oldu




Tarih: 15 Nisan 2022 Cuma 18:05


Mersin Büyükşehir Başkanı Vahap Seçer Başkanlığı’nda gerçekleşen Nisan Ayı İkinci Birleşim Toplantısında Yenişehir Meclis Üyesi Abdurrahman Yıldız, yüksek katlı binaların yangın tedbiri için müteahhitlerin itfaiye daire başkanlığından ücretsiz çok yaygın hizmetten faydalanmalarını istedi.

Haber- Behzat Ö. Beyazlar

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 2022 Yılı Nisan Ayı Toplantısı İkinci Birleşimi, Mersin Büyükşehir Başkanı Vahap Seçer Başkanlığı’nda gerçekleşti. Kongre ve Sergi Sarayı’nda  birçok konunun konuşulduğu meclis toplantısında Yenişehir’de yangın tatbikatlarının alınmadığına dair konu gündeme geldi. Yenişehir meclis üyesi Abdurrahman Yıldız,  yüksek katlı binalarda yangın tatbikat ve tedbiri konusunu büyükşehir meclisinde gündeme getirerek bazı STK’ları da eleştirdi. Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ise güvenlik yangın tatbikatları konusuna açıklık getirdi.

YILDIZ, “15- 16 KATLI BİNALARIN DAHA ÜSTÜNE İTFAİYE TEŞKİLATLARIN MÜDAHALE İMKANI OLMUYOR”

Kentte son bir hafta içinde bir tartışmanın yaşandığına dikkat çeken Abdurrahman Yıldız, “Yüksek katlı binalarda yangın tedbiri tartışması. Aslında hakikatten çok isabetli bir tartışma oldu. Çünkü her ne kadar bizim buradan geçirdiğimiz binlik planlarda kentimizde 21 kat üzeri bina yapılmayacağı kararı vermiş olsak da belli ki önceden gelen bir kısım ruhsatlarla 30-35 katlı binaların yapımı başlandığını en azından bilbordlardan görüyoruz. Oralarda ilanlar var. Çünkü bulutların arasında yaşamak ister misin şeklinde ilanlar verilerek 30 katlı üstü binanın bolca yapıldığını en azından oradan görüyoruz. Şimdi bu yangın tedbiri tartışması  esasen demek ki kentin ihtiyacıymış. Yerel medyada da yaygın yer buldu. Yerel meclislerimizde de baya tartışıldı. Yani esasen güzel bir konuya dahil olmuş olduk. Ama tartışma daha çok sanki benim ismim üzerinden döndürülen bir tartışma oldu. Yerel medyada da yine benim ismim üzerinden bir kısım yanıtlar vesaire geliştirildi. Şimdi bizim söylediğimiz şuydu. Mademki biz yüksek katlı bina yapıyoruz. Ve bizim kentimizdeki itfaiye, Türkiye’deki en teşkilatlı itfaiyelerden birisi olduğunu en azından ben biliyorum. Çünkü plan birçok komisyondayım görüyorum. Hakikaten büyükşehir belediyemiz kent itfaiyemize çok yoğun yatırımlar yaptı. Son yıllarda çok modern tesisatlar aldı. Gerçekten çok ciddi yatırımlar yapıldı. Ama buna rağmen dünyadaki teknolojik gelişmenin de sınırı bu 15- 16 katlı binaların daha üstüne itfaiye teşkilatların müdahale imkanı olmuyor” ifadelerini kullandı.

YILDIZ,“FAKAT İYİ NİYETLE BAŞLATILMIŞ TARTIŞMA KENDİSİ MUHATAPLARIMIZCA ÇOK İYİ BİR ŞEKİLDE KARŞILANMADI”

Dünyada bu katlardan daha yüksek katlara itfaiyelerin müdahalesi edemediğini ifade eden Yıldız, “Dolayısıyla bu kattan daha yüksek bina yapan müteahhitlerin ilgili binalarda yangın tedbirlerini kendileri alması gerekir. Eğer bu memlekette 20-30 katlı binalar yapacaksak. Ki yapmaya başlamışız gördüğüm kadarıyla. Bunlarla ilgili yangın tatbikatlarında o binayı yapanların alması gerekiyor. Çünkü o binaların içerisinde insanlar yaşayacak. Her an her şey olabilir. Önerimiz şuydu. Bu binalara başlayan müteahhitler gidip ilçe belediyelerden ruhsat alıyorlar. Bu ruhsatlarını gidip itfaiye daire başkanlığında onaylatsınlar. Geçen bunu yine söyledim bir meclisimizde. İtfaiye daire başkanlığı bu konu da ücretsiz çok yaygın bir hizmet veriyor. Biz binamızın projemizi itfaiyemize götürdüğümüzde daire başkanlığımız bize inceliyor. Diyor ki bu binada şöyle şöyle tedbirler almanız gerekir. Bildiğim kadarıyla ücretsiz veriyor. Dolayısıyla bu ücretsiz şeyden bizim müteahhitlerimizin yararlanması gerektiğini söyledik. Tartışmaya açtığımız konu buydu. Fakat iyi niyetle başlatılmış tartışma kendisi muhataplarımızca çok iyi bir şekilde karşılanmadı” dedi.

YILDIZ, “KEŞKE BİZİ MAHKEMEYE VERSELER DE BUNLARI ORADA ANLATALIM”

STK’ları eleştiren Yıldız, “Bir STK başkanı güya sivil toplum kuruluşu, ama öyle olmuş ki bazı sermaye lobileri üç beş kişi bir araya gelip kendilerine STK falan demeye başlamış. Bir STK gibi hizmet vermiyorlar. Bir baskı grubu gibi, bir baskı lobisi gibi sermayenin muhtelif grupları lobileşmişler böyle. Şimdi bir tanesi kentimizde örgütlü bulunan bu yaygın tedbiri konusunda anlattığımız meselelere yanıt olarak şunu söylüyor ‘Bizim tahammülümüz kalmadı senin bu söylediklerine’ yani burada seçilmiş bir meclis üyesiyim. Kente kurulu bir STK bu dille tehdit eder bunu da kamuoyuna açık bir şekilde yapması garipsediğim bir durum oldu. Tahammülünüz kalmadıysa kalmadı. Yani biz söyleyeceklerimizden vazmı geçeceğiz. Vatandaşlar apartmanların içinde cayır cayır yansın, depremde göçsün bizde buna göz mü yumalım. Medeni tartışma ortamımın kurulması lazım. Biz niye çekiniyoruz ücretsiz bir hizmet almak için niye imtina ediyoruz. Bunda ne kötülük olabilir. Bizim özür dilememizi istemişler. Yoksa biz mahkemeye gideceğiz. Korkmadık keşke mahkemeye gitselerdi. Bu konuşmanın mahkemeye taşınmasını bile istiyorum. Bu mecliste buradaki irade 21 kat yapmaya müsaade etti. 21 kattan daha yüksek yapamazsın dedi. Öncesi dönemlerde bir kısım  başka yönetmelikle vesaire çıkararak ruhsatlar alınmış. Bu ruhsatların aslında hepsinin iptal edilmesi gerekir. Bu binaların yaptırılmaması lazım. Keşke bizi mahkemeye verseler de bunları orada anlatalım. Buradan tekrar söylüyorum İnsan canın her şey den sermayeden, kardan kıymetli olduğunu düşünüyorum. İnsan sağlığı güvenliğinin listesinin en başında olması gerektiğini düşünüyorum. Bu lobici arkadaşların da bunu yapması gerektiğini düşünüyorum. Bu işin takipçisi olmaya devam edeceğim. Bizi tehdit diliyle korkutmaya çalışanlar aslında bu meclise dil uzattıkların göstergesidir. Bunu buradan tekrar kınıyorum” şeklinde konuştu.

ÖZYİĞİT, “MEVCUT YASAL ALT YAPI YERİNE GETİRİLDİKTEN SONRA ÇEVRE İLE UYUMLU 5 TANE BÜYÜK PROJE YENİŞEHİR’DE”

Hiçbir meclis üyelerinin tehdit edilmesi gibi durumun olmadığını öne süren Özyiğit, “Böyle bir anlayış yok. Ama sivil toplum örgütü yok şunlar olur, bunlar olur deme hakkı da bize ait değil. Sonuçta herkes kendi örgütlenmesini yapar. Bu örgütlenmelerde kendi içerisinde iletişim kurarlar. Şimdi olay nereden kaynaklanıyor. Meclis üyemize ifade ettim biraz daha ifade etmem gerekir diye düşünüyorum. Haber şu:  bir yerel gazetede; Yenişehir binalarda yangın güvenliği yok. Manşetten birinci sayfadan vermişler. Şimdi bnu yatırımı yapan insanlar, elbette ki kaygı duyabilirler.  ‘Yenişehir binalarında yüksek katlı binalarda yangın güvenliği yok’ diye yazan gazeteye düzeltme haberi gönderdik. Gerekli düzeltmeyi yaptılar kendilerine çok teşekkür ediyorum. Ve sonuç çıktı. Bir bina yüksek diye güvensiz bakışı son derece yanlış. Bizde demişiz Türkiye’nin en güvenli binaları Yenişehir’de. Bu tezi ortaya atmamız için tezlerimiz var. Mevcut yasal alt yapı yerine getirildikten sonra çevre ile uyumlu 5 tane büyük proje Yenişehir’de. Ülkenin başka kentimizde varsa onu bilmiyorum. Onun için bu iddiayı ortaya koyduk. Dedik ki  ‘Türkiye’nin en güvenli binaları Yenişehir’de” ifadelerini kullandı.

ÖZYİĞİT,“DİREK SUÇLAMA BANA GELİYOR”

Yüksek binalarda alınan sistemleri anlatan Özyiğit, “Sitrik sistem, duman sensoru, yangın algılama ve uyarı sistemi, acil durum asansörü, yangın güvenlik holü, itfaiye su alma-verme tesisatı bunun dışında asansör basınçlama sistemleri ve tamamen korunaklı yangın merdiveni. Yani binadan ayrı biçimde yapılmış. Yangın çıksa bile o merdiveni güvenlikle kullanabilirsiniz. Genel iskan alınırken de itfaiye raporu isteniyor. Dolayısıyla işte bunlar sorumlu beyanatlar, sorumlu ifadeler çok önemli. Bazı konularda bilgimiz eksik olabilir. Bunu ilgili yerlerde komisyonlarda tartışalım. Ama kamuoyuna açık yerlerde ya da sosyal medyalarda bulunurken dikkatli olmamız lazım. Yani Yenişehir’de yangın tatbikatı yok dediğiniz zaman şimdi ben Yenişehir Belediye Başkanı olarak görevimi yapmayan insanım. Bu binaları kontrol ettirmiyorum. Direk suçlama bana geliyor. Ama böyle bir şey hiç yok. Bunun altını netlikle çiziyorum. Yenişehir’i  Yenişehir yapan değil. Oraya yatırım yapan insanlarında katkısı var. O insanlarda yaptıkları yatırımın doğru bir yatırım olduğunu, işlerini yasaya uygun olduğunu beyan etmeleri son derece doğrudur. Dolayısıyla arkadaşlarımızı bütün meclis üyelerimizi bilgi ile donandıklarında böyle açıklamayı yapmalarını davet ediyorum. Vatandaşımızın içi rahat olsun Türkiye’nin en güvenilir binaları Yenişehir’de” diye konuştu.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA