AKHİB’in ilk çeyrek ihracatı 86 milyon dolara ulaştı




Tarih: 20 Nisan 2022 Çarşamba 12:25


Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Tekin, 2022 yılının ilk çeyreğinde bölge ihracatının 86 milyon dolara ulaştığını açıkladı.

Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artış sağladıklarını kaydeden Başkan Tekin, Asya, Afrika, Uzak Doğu ve İskandinavya ülkelerinde ihracat hacminde dikkat çeken yükselişlere imza attıklarını belirtti. AHKİB olarak pazar çeşitliliğini artırmaya yönelik çalışmaların olumlu sonuçlarının ilk çeyrek raporlarına yansıdığını vurgulayan Tekin, 2022 yılı Ocak-Mart ayları arasındaki Birlik ihracatında Hollanda, İspanya, Almanya, Polonya ve Fransa pazarlarının toplam payının yüzde 73 düzeyinde oluştuğunu söyledi.

 

“YENİ PAZARLARDA REKOR DÜZEYDE İHRACAT ARTIŞLARI YAKALADIK”

Tekin, “AHKİB’in en fazla ihracat yaptığı ülkeler listesinde yüzde 353 artış ve 20,3 milyon dolar değer ile Hollanda birinci sırada yer aldı. Bölge ihracatında yüzde 24 paya sahip olan Hollanda’yı yüzde 19 pay ve 16 milyon dolar değer ile İspanya, yüzde 13 pay ve 10,8 milyon dolar değer ile Almanya takip etti. Polonya’da yüzde 11 pay ve 5,3 milyon dolar değere, Fransa’da ise yüzde 6 pay ve 2,6 milyon dolar değere ulaşıldı. Bu dönemde ihracat hacminde en yüksek oranlara Kazakistan, Afganistan, Pakistan, Singapur, Hong Kong, Norveç, Finlandiya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Fildişi Sahili, Gambiya ve Uganda pazarlarında ulaştık. Bu ülkelerde 342 bin kata varan oranlarda ihracat artışları elde ettik” dedi.

 

“YÜNLÜ, İPEK VE PAMUKLU ÜRÜNLERDE YÜZDA 700’E YAKIN YÜKSELİŞ ELDE ETTİK”

AHKİB’in ilk çeyrek ihracatını ürün gruplarına göre değerlendiren Tekin, yünlü ev tekstili, yünlü yatak kıyafetleri, yünden makine halıları, ipekten kilimler ve pamuklu yatak kıyafetlerinde elde edilen yüzde 700’e yakın artışların sevindirici olduğunu söyledi.  Tekin, “2022 yılı Ocak-Mart ayları arasında en çok ihraç ettiğimiz ürün gruplarında ilk sırada yüzde 23 artış ve 41,9 milyon dolar değer ile bayan dış giyim yer aldı. Bunu yüzde 20 artış ve 15 milyon dolar değer ile bay dış giyim, yüzde 23 azalış ve 6,9 milyon dolar değer ile suni-sentetik makine halıları takip etti” diye konuştu. 

 

“ABD PAZARINDA YÜZDE 30’A VARAN VERGİLERİN DÜŞÜRÜLMESİNİ BEKLİYORUZ” 

Tekin, 2022 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 16,2 artışla 5,5 milyar dolarlık ihracata imza atan Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün son süreçte ABD pazarına odaklandığını dile getirdi. Türkiye ile ABD arasındaki 28 milyar dolarlık ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması hedefine yönelik geçen mart ayında İletişim Başkanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin koordinasyonunda ticari diploması heyeti düzenlendiğini anımsatan Tekin, “Dört günlük ziyarette Türk heyeti ABD makamlarıyla ihraç ürünlerimize uygulanan gümrük vergilerinin düşürülmesine yönelik görüşmeler yaptı. Bu konuda bir mutabakat sağlanabilirse geçen yıl 1,1 milyar dolarlık hayır giyim ve konfeksiyon ihraç ettiğimiz ABD pazarında ciddi bir artış yakalayacağımıza inanıyorum. İlk çeyrekte yüzde 24,5 artışla 245 milyon dolarlık ihracat değerine ulaştığımız ABD’ye en çok kadın giyim, örme giyim, erkek giyim, iç giyim, çorap, dış giyim, spor ve yüzme giyim, aksesuar, büyük giyim ve hazır eşyalar ihraç ediyoruz. ABD bu ürünlerimize yüzde 30’lara varan oranlarda vergi uyguluyor. 20 ülke ile Serbest Ticaret Anlaşmaları bulunan ABD’ye ihracat yapan Türk firmalarının karşılaştıkları vergi dezavantajı, rekabetçiliklerini olumsuz etkiliyor. Sektör ihracatımızın geleceğine yönelik planlamalarda vergi oranlarının düşürülmesi büyük önem taşıyor” dedi. (Haber Merkezi)

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA