Mersin’de diş hekimliği mesleğini yürüten, gazetecilere gülüş tasarımı hakkında önemli bilgiler aktaran DT. Erdoğan Ertek,“ Fotoğraflar üzerinden kişinin yüz hatlarına, yüz tipine, dudakların konumuna, diş etlerinin konumuna göre yapılacak olan dişlerin altın oran çerçevesinde ideal formda, ideal uzunlukta, ideal pozisyonda tasarımı yapılıyor” dedi.
Haber-Sevcan Akgül
Mersin’de diş hekimliği mesleğini yürüten DT. Erdoğan Ertek, son zamanların revaçta olduğu gülüş tasarımı tedavisi ile ilgili önemli bilgileri gazetecilere anlattı. İlk olarak kendi hayatından bahseden DT. Erdoğan Ertek, “Ben diş hekimi Erdoğan Ertek. 2014 senesinde Yakın Doğu Üniversitesi Diş Hekimliği fakültesinden mezun oldum. Kısa bir süre Mersin’de özel bir poliklinikte çalıştıktan sonra Diyarbakır Asker Hastahanesi’nde askerlik görevimi uzun dönem yedek subay olarak tamamladım” ifadelerini kullandı.
“DİŞ HEKİMLİĞİ YENİLİĞE AYAK UYDURAN BİR ALAN”
2016 yılında Mersin’de özel bir poliklinikte tekrardan çalıştığını belirten Ertek, “Aynı sene içerisinde İtalya, Guglielmo Marconi üniversitesinde Oral İmplantoloji Master programına başladım. 2016 yılının sonlarına doğru Mersin’de kendi muayenehanemi açtım. 2017 yılının sonlarına doğru ‘Diş çekim soketlerinde PRF kullanımının kemik rejenerasyonu üzerindeki etkisinin klinik ve radyolojik olarak değerlendirilmesi’ ‘Clinical and radiological evaluation of the effect of the usage of PRF on the boneregeneration of extraction sockets’ başlıklı tezimi klinik çalışmalarla yaparak master programımı tamamladım. 2018 yılında ülkemizde ortaya çıkan, Yakın Doğu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden dönem arkadaşım Sevgin Şen tarafından geliştirilen ‘Smile Designer App’ yapay zeka destekli gülüş tasarımı yazılım programını Türkiye’deki ve globaldeki diş hekimi meslektaşlarımıza öğretmek adına, eğitmen diş hekimi olarak kadroda yer almaktayım. Türkiye’de ve yurt dışında eğitim, kurs, seminer ve work shoplar düzenleyerek böyle bir oluşumun parçası olmaktan çok mutlu ve onurluyum. Halen kendi muayenehanemde çalışmalarımı sürdürmekteyim. Dijital diş hekimliği, estetik diş hekimliği, gülüş tasarımı, oral implantoloji ve dental fotoğrafçılıkla yakından ilgilenmekteyim. Özellikle bizim meslek değişen, gelişen ve evrimleşen dünyada diş hekimliğine yönelik sürekli yeni klinik cihazlar, yeni yazılımlar, yeni ürünler ortaya çıktıkça gelişen teknoloji ile birlikte sürekli yeni bilgilerle kendini güncelleyen bir alan. Bu bağlamda ben de yenilikçi, ileri görüşlü, trendleri yakalayan bir hekim olma yolunda teknoloji ile evrimleşerek güçlenen diş hekimliğini kendime vizyon edindim” şeklinde konuştu.
“GÜLÜŞ TASARIMI BİR PLANLAMA ARACI”
Gülüş tasarımı hakkında bilgi veren Ertek, gülüş tasarımının bir planlama aracı olduğunu belirterek, “Yani hastanın yüz hatlarına, yüz tipine, dudakların konumuna, diş etlerinin konumuna, ten rengine göre yapılacak olan dişlerin altın oran kullanılarak ideal formda, ideal uzunlukta, ideal pozisyonda ve ideal renkte olmasına karar vermemize yardımcı olan bir araç diyebiliriz. Genellikle gülüş tasarımı denilince akla zirkonyum kaplamalar, cam seramik kaplamalar ve lamina uygulamaları geliyor. Diş hekimleri olarak en sık kullandığımız alanlar burası. Ancak diş hekimleri olarak biz bu gülüş tasarımını estetik olarak çalıştığımız ön bölgedeki hemen hemen tüm tedavilerde kullanabiliyoruz. Ortodonti tedavilerinde, cerrahi uygulamalarında, implant uygulamalarında, protez yapımında, diş eti seviyelerinin düzenlenmesinde, ön bölge kompozit restorasyon uygulamalarında ve bunun gibi birçok alanda gülüş tasarımını kullanabiliyoruz” diye konuştu.
“GÜLÜŞ TASARLADIKTAN SONRA ASIL TEDAVİ BAŞLIYOR”
Gülüş tasarımı tedavisinin kişiden kişiye göre değişkenlik gösterdiğini ifade eden Ertek, gülüş tasarımının kişiye özgü olduğunu, içerdiği tedavi şekillerinin değişkenlik gösterdiğine dikkat çekerek, “Bunu net bir şekilde söyleyebilmek için, tedaviye uygun olup olmadığını belirleyebilmek için hekimin hastayı birebir görüp detaylıca muayene etmesi gerekir. Eğer kişi herhangi bir sağlık açısından dişlerinde problemi yok ancak dişlerinin şeklinden, formundan, boyutundan, renginden, pozisyonundan vesaire şikayetçi ise gülüş tasarımı yaptırabilir, uygunluğu ve tedavi şeklinin seyri için dediğim gibi hekimin birebir görüp muayene etmesi şart. Bazı tedaviler kısa süreli ufak dokunuşlarla tedavi edilebiliyorken, bazı tedaviler uzun soluklu ve zahmetli olabiliyor. Bu tamamen gülüş tasarımı yapıldıktan sonra kişiye uygulanacak tedavi planının şekline göre belli oluyor. Yani gülüş tasarladıktan sonra asıl tedavi başlıyor. Başta da belirttiğim gibi gülüş tasarımı, tedavi planını oluşturduğumuz bir araç” dedi.
“ÇEŞİTLİ BİRKAÇ PORTRE VE AĞIZ İÇİ FOTOĞRAFLARI ALINARAK DETAYLI ANALİZLERİ YAPILIYOR”
Gülüş tasarımı için nelere ihtiyaç duyduğu hakkında bilgi aktaran Ertek, “Peki, biz diş hekimleri nasıl yapıyoruz bu gülüş tasarımını, nelere ihtiyacımız var biraz ondan bahsedeyim. Hasta detaylı ön muayenesi tamamlandıktan sonra hastadan çeşitli birkaç portre ve ağız içi fotoğrafları alınıyor. Yine ağız içinden ölçü alınıp model elde ediliyor. Çekilen fotoğraflar bilgisayar ortamına aktarılarak modelle birlikte detaylı analizleri yapılıyor. Fotoğraflar üzerinden kişinin yüz hatlarına, yüz tipine, dudakların konumuna, diş etlerinin konumuna göre yapılacak olan dişlerin altın oran çerçevesinde ideal formda, ideal uzunlukta, ideal pozisyonda tasarımı yapılıyor. Daha sonra bu tasarım elde edilen modele işleniyor. Bu fotoğraf ve model analizi sonucunda hastanın tedavi planı tam netleşmiş oluyor. Hangi dişe ne işlem yapılacağı, ek tedavi gereksinimleri vs. bu analizler doğrultusunda belirlenmiş oluyor. Yani aslında gülüş tasarımı dediğimiz kısım buraya kadar, sadece fotoğraf ve ölçü alınarak yapılan analizler sonucu oluşturulmuş olan tedavi planı. Bundan sonraki aşama da kişiye özgü oluşturulan bu tedavi planın işleme alınması” şeklinde belirtti.
|