Çevrecilerden İthal atıklara tepki




Tarih: 27 Nisan 2022 Çarşamba 17:11


Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri ve Mersin Çevre Platformu, “Türkiye’nin tehlikeli plastik atık deposu haline gelmesine karşıyız” başlığı altında basın açıklaması yaptı. Basın açıklamada konuşan MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, “Gelişmiş ülkeler bu atıklarını az gelişmiş ülkelere ücret karşılığında satarak bertaraf etmekten kurtulmaktadır. Gelişmiş ülkeler bu yöntemle kendi atıklarını ucuza bertaraf ettirerek kendi ülkesinin çevre ve insan sağlığını koruma yöntemini seçmektedirler” dedi.

Haber-Sevcan Akgül

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri ve Mersin Çevre Platformu, Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde açıklama gerçekleştirdi. Basın açıklamasını okuyan MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, ülkede son yıllarda uygulanan kontrolsüz ve plansız sanayileşmenin olduğunu belirterek; gelişmiş ülkelerin kirli teknoloji transferine, nükleer atık ve tehlikeli sanayi atıkları ve plastik atık ithalatının sınırsız ve kontrolsüz yapıldığına dikkat çekti. Tehlikeli sanayi atıklarının, nükleer atıklarının ve plastik atıklarının maliyetlerinin çok yüksek olduğunu, insan ve çevre sağlığını da bozduğunu belirten Aslan, “Gelişmiş ülkeler bu atıklarını az gelişmiş ülkelere ücret karşılığında satarak bertaraf etmekten kurtulmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

“TÜRKİYE'YE HER GÜN YAKLAŞIK 241 KAMYON ÇÖP İTHAL EDİLİYOR”

Plastiklerin doğada binlerce yıl yok olmadıklarını aktaran Aslan, “Doğada kaldıkları sürece toprağı, havayı ve suyu kirleterek insan sağlığını bozarlar. Gelişmiş ülkelerin plastik çöp atıklarını yıllarca Çin ithal etmekteydi. Çin plastik atık yüzünden ülkesindeki havanın suyun ve toprağın kirliliğinin arttığını ve buna bağlı insanların sağlıklarının bozulduğunu görünce 2018 yılında plastik atık ithalatını durdurdu. Çin’in plastik atık ithalatı yasağının ardından Çine ithal edilen plastik atıklar artık ülkemize ithal edilmeye başlanmıştır. Ülkemiz başta Avrupa Birliği ülkelerinden olmak üzere diğer ülkelerden de en çok plastik atık ithal eden ülke konumuna gelmiştir. Türkiye’ye plastik atık ihraç eden ülkeler arasında ilk sıralarda İngiltere, Belçika, Almanya, ABD, Hollanda, İspanya, İtalya, Slovenya, Fransa ve Japonya yer almaktadır. Uzmanlar Avrupa'nın dört bir yanından Türkiye'ye her gün yaklaşık 241 kamyon dolusu plastik çöp ithal edilmekte olduğunu söylüyor” ifadelerini kullandı.

 

“ÇÖP ATIKLARI, DİOKSİN VE FURAN GİBİ KANSER YAPICI KİRLETİCİLER YAYARLAR”

Ülkeye gelen plastik çöp atığının çoğunun denetimsiz ve tehlikeli atıklar olduğuna değinen Aslan, gelen plastik çöp atıklarının yüzde 10’un geri dönüşümü sağlanabildiğini belirterek, “ Geri dönüşemeyen Plastik çöp atıklar Türkiye’nin her yerinde, Adana ilimizde görüldüğü gibi Adana’dan faaliyet gösteren 133 adet işletme tarafından her gün tarım alanlarına derelere, denize ve su kaynaklarına dökülmektedir. Maalesef son zamanlarda Mersin dede ithal Plastik atıklarının ormanlık alanlarına döküldüğü gözlemlenmiştir. İthal Plastik çöp atıkları, işletmelerde yakılarak geri dönüşümü yapılırken çevreye zehirli gazlarla birlikte dioksin ve furan gibi kanser yapıcı kirleticiler yayarlar. Plastik çöp atığı geri dönüşüm tesisleri riskli ve kirletme potansiyeli çok yüksek tesislerdir. İthal Plastik çöp atıkları dökme ve yakma faaliyetleri yüzünden tarımsal alanlarımız, su kaynaklarımız ve denizlerimiz plastik çöplerin neden olduğu son derece zehirli kimyasallarla zehirlenmektedir. Bu zehirler toprağımızın gıdamızın, suyumuzun ve havamızın kirlenmesine ve sağlığımızın bozulmasına neden olmaktadır” şeklinde konuştu.

 

“ÜLKENİN PLASTİK ÇÖPLÜĞÜ VE DEPOSU HALİNE GELMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”

Ülkede sıfır atık projesi devam ettiğini, çevre ve insan sağlığını bozan tehlikeli plastik çöp ithalatının yapılması kabul edilmediğini söyleyen Aslan,“Dünyada plastik kullanımına sınırlama getirilirken ülkemizde de Tek kullanımlık bardak, kaşık, torba, tabak, çatal, kürdan gibi plastiklerin kullanımıve Kanser yapıcı plastik çöp atıklarının ithalatı acilen yasaklanmalıdır. Herkesi plastik malzeme kullanımından vazgeçmeğe çağırıyoruz. Ülkemizin sözde gelişmiş ülkelerin plastik çöplüğü ve deposu haline gelmesine izin vermeyeceğiz” diye belirtti.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA