Otobüs filosu yenileniyor, ulaşım rahatlıyor




Tarih: 28 Nisan 2022 Perşembe 17:23


Mersin Büyükşehir Belediyesi, hayata geçirdiği birçok projenin yanında Tarsus’a 41 adet otobüs aracın hizmete geçmesi için tören düzenledi. Törende konuşmasını yapan Seçer, “Bunlar yeni nesil otobüsler, kendi liginin en iyi otobüsleridir. Tarsus her şeyin en iyisine layık. Onun içinde en iyisini aldık. Mersin’i daha iyi yerlere getireceğiz. Benim hemşerim burada doğduysa burada da doysun” dedi.

Haber- Behzat Ö. Beyazlar

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tarsus’ta düzenlediği törenle 41 adet 8,5 metrelik dizel atak yeni araçları, Tarsus’ta hayata geçirdi. Tarsus Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen törene Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vahap Seçer, KARSAN Genel Müdürü Muzaffer Arpacıoğlu, CHP Parti Meclisi Üyesi ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, CHP Mersin eski milletvekili Ali Oksal, Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, CHP Tarsus İlçe Başkanı Ozan Varal, Meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşları ve odaların temsilcileri ile muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Törende konuşan Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vahap Seçer, Tarsus’un tarihi öneminden ve konumundan bahsetti. Seçer, “Tarsus çok iyi noktalara gelecek bir ilçemiz, Mersin genelinde de böyle geleceğin yıldız kenti. Çok yakın tarihte hem bölgedeki hem ülkemizdeki ve dünyadaki gelişmeler bunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

 

ARPACIOĞLU: “OTOBÜSLER EN DAR SOKAKLARDA BİLE RAHAT MANEVRA YAPIYOR”

Tören açılış konuşmasını gerçekleştiren KARSAN Genel Müdürü Muzaffer Arpacıoğlu, nisan ayı KARSAN için çok önemli, çok güzel bir ay olduğunu belirterek, “Çünkü geçen sene aynı dönemde 87 adetlik CNG otobüslerimizin teslimatını nisan ayı sonunda yapmıştık. Bugünde 41 adetlik atak teslimatında sizlerle birlikte olmanın sevincini yaşıyorum. Atak aracımız; çevre dostu ve ekonomik motoru, alçak tabanlı yapısı, çok güçlü kliması, yüksek yolcu kapasitesi ve en dar sokaklarda bile rahat manevra kabiliyetiyle Türkiye’de 8 metre sınıfının yaratıcı ve açık ara lideri. Bu liderliğimizde bugün teslimatını yaptığımız 67 adetlik filoyla bu sene de pekiştirmiş oluyoruz. Onun içinde sizlere ayrıca teşekkür ediyorum. KARSAN’ın lider olduğu konu sadece atak araç değil, elektrikli araçlar konusunda yapmış olduğu gelişmelerle son iki senede Türkiye’den yurtdışına ihraç edilen elektrik araçların içinde yüzde 90’lık bir pazar payına sahip. Yani 330 aracın 306 adedi KARSAN satmayı başardı” şeklinde konuştu.

 

“MERSİN HER KONUDA OLDUĞU GİBİ TEKNOLOJİYE DE YATIRIM YAPAN BİR KENT”

Elektrikli araçlar konusunda da ihracatta liderlik konumunda olduğuna dikkat çeken Arpacıoğlu,

araçların Fransa’dan Portekiz’e; Romanya’dan Almanya’ya kadar satıldığını ifade ederek “Yine gururlandığımız bir konu var ki bu ülkelerde de kendi sekmeninde 6 ve 8 sekmeninde bu araçlar pazar lideri konumunda. Liderliğimizi pekiştirmek için geçen ay burada da testini yaptığımız, geçen senenin sonunda lansmanını yaptığımız 10-12 ve 18 metre elektrikli araçlarımızı gene alçak tabanlı ve yüksek menzile sahip 452 kilometre bir menzili var. Ve burada yaptığımız testlerde 500 kilometrenin üzerine çıktı. Bu araçları da geliştirdik. Bunlarla da ilgili de 6 ay içinde 70 adetlik bir kesin sipariş aldık. 10 tanesini de teslim etmiş durumdayız. Elektrik araç konusundaki gelişmemiz bir tek bunlarla kalmıyor. Biz teknolojiye yatırım yapıyoruz. Çevreci motorlara ve teknolojiye yatırım yapıyoruz. Kendimizi bir seviyeye daha konumladık. Sürücüsüz seviye 4 araçlarda da atağın otonomunu yaptık. Ve sadece bunun prototip olarak değil ticarileştiren tek otonom bu boyuttaki araç KARSAN ürünüdür. Bir aracımız Michigan Üniversitesi’nde kullanılıyor. Bir aracımızda Romanya’da bir teknoparkta, bir aracımız Ankara’da külliyede kullanılıyor ve gelecek hafta ilk defa bu boyutta bir Norveç’te trafikte kullanılmaya başlıyor. Bu da bizim gururlandığımız konulardan bir tanesi. Ümit ediyoruz ki Mersin her konuda olduğu gibi teknolojiye yatırım yapan bir il. Elektrikli araçlar konusunda da yatırımlarını KARSAN yönünde kullanacaktır. Bizde burada hizmet vermeye hazır olacağız” diye konuştu.

 

BAŞARIR: “MERSİN’LİYE, ÖĞRENCİYE, HAYVANCIYA, ÇİFTÇİYE, KADININA SAHİP ÇIKIYORUZ”

Tarsus için çalışmaların gurur verici bir tablo olduğuna değinen Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “Tarsus’umuzun mahalleri, köyleri için 41 tane aldı Sayın belediye başkanımız. Ben kendisine 41 kere maşallah diyorum. Tarsus’a bir Tarsuslu olarak çok önemli hizmetlerde bulunuyor. Bende bir Tarsus’luyum kendisine özel olarak teşekkür ediyorum. Tarsus’un sahipsiz olmadığını gösteriyor kendisi. Yıllar önce Eskişehir’e gittiğimiz zaman. Yollarıyla, tramvayıyla müthiş bir şehirdi. İnanılmaz şeyler yapmıştı belediye başkanı. Ve şunu söylemiştim. ‘Türkiye’yi bize verin Eskişehir yapalım’ ama ben şunu şimdi değiştiriyorum. Çünkü bu üç yılda metro, önemli kavşaklar, yollar, ulaşım, kültür sanat, çiftçiye hayvancıya verilen destek, milyonlara verilen gıda-süt, öğrenciye verilen destek bir şeyi gösterdi. Bu seçimde diyeceğiz ki bize ne yapacaksınız diyorlar. ‘Bize Türkiye’yi verin Mersin gibi çalışalım’ diyeceğiz. Evet, bizim vizyonumuz bu. Mersin’e cumhuriyet tarihinde ilk kez metroyu getirdik. Tüm otobüslerimiz değişiyor. Yollarımız yenileniyor. Mersin’liye, öğrenciye, hayvancıya, çiftçiye, kadınına sahip çıkıyoruz. O yüzden de biz 2023 seçimlerinde Türkiye’yi yönetmeye talibiz belediye başkanlarımızın yaptığı hizmetlerle. Durmayacağız. Durmayacağız. Durmayacağız! Birileri konuşacak biz hizmet yapacağız” dedi.

 

SEÇER: “MEDENİYETLERİN BEŞİĞİ TARSUS”

Tarsus, dünyanın tanıdığı bir kent olduğunu belirten Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vahap Seçer, “Tarsus’ gelince Vahap Seçer olarak belediye başkanlığı kimliğimden çıkıp, bir beşer insan olarak kendimi burada çok farklı hissediyorum. Doğduğun, doyduğum bir yer kent Tarsus, kültürlerin buluştuğu kent Tarsus, medeniyetlerin beşiği Tarsus, Türkiye’nin ve insanlığın özeti Tarsuslu olmaktan gurur duyuyorum. Önce bunu söylemem lazım. Geçtiğimiz günlerde Hatay’da EXPO açılışına davetliydik oraya icabet ettik. Masada EXPO’nun dünya yönetiminde bir üye vardı. Bana Mersin’i sordu, Türkiye’deki coğrafi konumu lokasyonunu sordu. Tarif ettim, Adana ile Antalya arasında liman kenti çok güzel bir kent diye bunları anlattım. Sonra kendisine ben bir soru sordum. Dedim ki ‘Tarsus’u biliyor musun?’, ‘Nasıl bilmem’ dedi. ‘İncil’de okumuştum’ dedi. Dünyanın tanıdığı kent Tarsus. Biz şu anda bir tarih üzerindeyiz. Bulunduğumuz ortamın yerin altında nice yaşamlar, medeniyetler, kültürler şu anda burada yatıyor. Biz Tarsus’u kuşak olarak devraldığımız noktadan daha iyi noktalara ulaştırmak için bir borcumuz var. Allah bizi mahcup etmesin. Bu borç kente dair bir borç, halka dair bir borç, vicdanımıza insafımıza dair bir borç Allah da bilsin bu yükün altındayız; gecemizi gündüzümü katıyoruz, çalışıyoruz. Tarsus’tan Anamurumuza, Mut’tan Çamlıyaylamıza kadar her yere hizmet götürmek için canla başla çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

 

“TARSUS HER ŞEYİN EN İYİSİNE LAYIK”

Mersin’in ulaşımına katkı yapacak bir teslim töreninde bir araya geldiğini ifade eden Seçer, “KARSAN genel müdürümüz Mersin’li oldu artık. Biz KARSAN’dan onların da katkılarıyla, anlayışıyla nihayetinde başka firmalarda Mersine katkı sağladı. Hele hele bu ekonomik krizde, hele iktidara bir mensup belediye başkanı değilseniz bu işleri yapmak öyle kolay değil. Toplanda 272 araç verdiler bize, teslimatları devam ediyor. Bunların 67 adedini bu ay içerisine bize teslim ediyorlar. 26’sını bu ayın başında Mersin’de teslim aldık ve Mersin’in merkeze bağlı kırsal mahallerde yani köylerine seferlere koyduk. Dedik ki kalan 41’ini de Tarsus’a ayırıyoruz. Geçen yılda 87 adet 12’si körüklü CNG’li daha çevre dost, gönül isterdi ki Tarsus’a o otobüslerden verelim ama Tarsus’un konumu, caddesi, sokakları teknik olarak el vermedi. Onun için 8,5 metrelik daha manevra kabiliyeti yüksek farklı özellikleri olan otobüsleri tercih ettik bugünde 41 adedini teslim alacağız. 118 adette 34’ü uzun körüklü temmuz ayında Sayın genel müdürümüz bize teslim ediyorsunuz. O da CNG’li, bunlar yeni nesil bu otobüsler kendi liginin en iyi otobüsleridir. Çünkü Tarsus her şeyin en iyisine layık. Onun içinde en iyisini aldık bizde. Engelli yurttaşlarımıza da uygun, otobüs yolcu bineceği zaman yan yatabiliyor. Çok güçlü kliması var; yazın serin, kışın sıcak. Çocuklarımız, yetişkinlerimiz artık internet ortamında ücretsiz olarak kullanabilirler, telefonlarını şarja takabilirler. O kadar çok özellikleri var ki anlatmakla bitmez” dedi.

 

“GENÇLEŞECEĞİZ, TARSUS’TA DAHA DA GENÇLEŞECEĞİZ”

Otobüslerin yaş ortalamasını düşüreceklerini aktaran Seçer, “Şimdi Tarsus ulaşımı ne olacak. Arkadaşlarıma sordum bana dediler ki ‘Bizim şu anda Tarsus’ta 40 otobüsümüz var’. ‘Yaş ortalaması ne dedim’ kulaklarıma inanamadım. Yaş ortalaması 14,65 yani 15 oysa Sayın genel müdürüm doğrulasın. Maksimum toplu taşıma da kullanacağımız araçların yaş ortalaması 10’u geçmemeli. Şimdi Mersin’de bu 202 araçta, Mersin genelinde 12 yaş ortalaması var, yaş ortalamamız 2,5’a düşecek. Gençleşeceğiz, Tarsus’ta daha da gençleşeceğiz. 40 otobüsümüz var onu alacağız, yerine 41 8,5 metrelik artı 13 otobüs 12 metrelik 2014 model filomuzdan çıkarıp buraya aktarıyoruz. Yine 5 adet 2017 model filomuzdan çıkarıp buraya aktarıyoruz. Daha önce 40 otobüse aldığınız hizmeti bundan sonra daha konforlu daha yeni çevre dostu otobüslerle 60 otobüsle bu hizmeti alacaksınız. Yeşilyurt, Bahçe Mahallesi, Şahin Mahallesi bu güzergahlarda yeni otobüsler seferlere koyacağız. Yeni güzergahlarımız olacak” ifadelerini kullandı.

 

“TARIM ÜRETİM KENTİYİZ, TİCARET KENTİYİZ, SANAYİ KENTİYİZ, LOJİSTİK KENTİYİZ”

Tarsus’un çok iyi noktalara geleceğine dikkat çeken Seçer, “Otobüs eskir yenisini alırsınız, yol bozulur aşınır yenilersiniz. Trafik yetersiz kalır yeni bulvarlar açarsınız. Ama asıl şu; bir kentin kent kimliği olmazı lazım bir hüviyeti olması gerek. Kentin cıvıl cıvıl insanların kendini iyi hissetmesi lazım, güvende hissetmesi lazım, kültürü olması lazım, sanatı olması lazım, yozlaşmaması lazım, kenti yöneten yöneticilerin insanları ayırmaması lazım. Kentte bir kardeşlik havasının olması gerek. Ama bunlar çok önemli bunların gerçekleşmesi içinde herkesin işinin aşının olması lazım. Tarsus çok iyi noktalara gelecek bir ilçemiz, Mersin genelinde de böyle geleceğin yıldız kenti. Çok yakın tarihte hem bölgedeki hem ülkemizdeki ve dünyadaki gelişmeler bunu gösteriyor. Pandemi Mersin limanın Doğu Akdeniz çanağının ne kadar önemli olduğunu bize gösterdi Tarımın ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Biz aynı zamanda tarım üretim kentiyiz, ticaret kentiyiz, sanayi kentiyiz, lojistik kentiyiz, turizm kentiyiz. Allah bize her şeyi vermiş. Yeni OSB’ler kuruluyor. Bir tanesi Tarım İşleme OSB, eski Ankara yolu üzerinde; bir diğeri Karma OSB kuruluyor, yine eski Ankara yolu üzerinde biz yerel yönetim olarak her türlü desteği veriyoruz. Neden, çünkü iş sahaları açılsın, beyin göçü olmasın. Türkiye’de işsizlik oranı çok yüksek, genç işsizlik oranı çok yüksek. Benim hemşerim burada doğduysa burada da doysun. Onun iş imkanı olsun, hedefimiz bu yönde. Kıt kaynaklarla belediyelerimizde Türkiye’nin yüzde 45 nüfusunu yönetiyor. Yani aslında iktidar olan biziz yüzde 72 ekonomik büyüklüğünü yönetiyor bu belediye başkanları” diye belirtti.

 

“GELECEK YILA KADAR İKİ KÖPRÜLÜ KAVŞAK İNŞAATINI DA BİTİRECEĞİZ”

Yeni yapılacak projeleri de aktaran Seçer, “Tarsus’ta çalışmalarımız devam ediyor, başladı, biten ve devam eden var. Yeni yapılacak projeler var. İstiklal Caddesi, Sait Polat Caddesi, Adana Caddesi, İsmet Paşa Bulvarı, Hilmi Seçkin Caddesi, Kardeş Langen Bulvarı, Rasim Dokur Bulvarı, Alparslan Türkeş Bulvarı bu caddelerin tamamı yenilecek prestij caddesine dönüştürülecek. Bayraklı kavşak dediğimiz onun doğu yakasında otobana çıkan, Tarsus kuzeye doğru büyüyor. Orada her bir site bir mahalle büyüklüğünde bugün orada yaşanacak trafik sorununun emareleri görülmeye başlandı. Biz şimdiden tedbirini alalım. Gelecek yıla kadar iki köprülü kavşak inşaatını da o bölgede bitireceğiz. Hiçbir şeyi sizin gözünüzü boyamak için yapmıyoruz. Sunay Atilla’nın orada bir yaya üst geçidi var. Şimdi vatandaşlar fotoğraf çektiriyormuş, daha öncede bir üst geçit vardı. 3 günde bir bozulan demode iç mekan için elden düşme alınmış ve oraya koyulmuş yaya üst geçidi. Benim hemşerilerim elden düşme malzemeye laik değil. Benim Tarsuslu hemşerilerim her şeyin en güzeline layık. En modern yaya üst geçidini Mersin merkezde ne yapıyorsa aynı kalite ile aynı yapıdaki üst geçitleri Tarsus’ta da yapıyoruz. 112 kilometre bisiklet yolu çalışmamız var. Bunun uygumla projesini yapıp hayata geçiriyoruz, tamamlandı tasarımı. Yine 6-7-8 Mayıs’ta bisiklet festivalimiz var. Bütün Tarsusluları bekliyoruz. Tarsusluları bekliyoruz herkes bisikletini alsın gelsin. Bu üç yapacağımız etkinliklerde bizlerle beraber olsun istiyoruz” dedi.

 

“BİZ HERKESİN BELEDİYE BAŞKANIYIZ”

Tarsus’un üzerindeki ölü toprağı üzerinden kaldırmaları gerektiğine değinen Seçer, “Biz zaten bize ayrıcalık olmasını istemiyoruz. Ama istediğimiz tek bir şey var. Biz adalet istiyoruz, biz hak hukuk istiyoruz. İktidar belediyelerine yapılan laik görülen tavır davranışı iktidara mensup olmayan belediye başkanlarını da istiyoruz. Biz herkesin belediye başkanıyız. Ben yol yaparken o sokakta bana oy veriyorlar ya da vermiyorlar diye tercih koymuyorum. Ben bu otobüsleri bize sadece oy verenler kullansın diye Tarsus halkın hizmetine sunmuyorum. AK Partilisi de bizim başımızın tacıdır, HDP’lisi de bizim başımızın tacıdır, İYİ partilisi de başımızın tacıdır, MHP’lisi de başımızın tacıdır, diğerleri de başımızın tacıdır. Hepimiz biriz beraberiz” şeklinde belirtti.

 

“TARSUS’A ÇOK DEĞERLİ ESERLER KAZANDIRIYORUZ, KAZANDIRACAĞIZ”

Tarsus’ta Şelale Otelini yıkacaklarını, yerine tasarım yapıldığını ifade eden Seçer, “Çok değerli eserlerin arasından halka açık tesis kazandıracağız oraya. Bu yaza sonuna kadar yıkım işlemleri bitecek. O bina risk taşıyan bir bina, demode olmuş bir yapı. Halkın hizmetine çocuklarınızla güzel zamanlar, mutlu zamanlar geçireceğiniz bir tesis haline dönüştüreceğiz. Öyle bir tesis yapacağız ki bu size sözümüzdür. Türkiye’nin konuşacağı bir nokta olacak. Nasıl Tarsus şelalesini kadim tarihini herkes biliyor ama biz yeterli ziyaretçi çekemiyoruz. Neden çevresindeki olumsuzluklardan, bu olumsuzluklarından arındıracağız. Oraya sembol olabilecek bir tesisi 2024 yılına kadar sizlere kazandıracağız. Yarenlik alanlarında çalışmalar devam ediyor. Eskimişi, uygun olmayanı tahrip olmayan kaldırıp kentin daha kullanımına açık bir şekle getirmek için çok kısa sürede çalışmalarımız orada bitecek. Atatürk Parkı’nda hem yürüme yolları hem de okuma salonu yapıyoruz. Kültür Parkı’nda eski Tarsus Parkı’na restoran kafe yapılacak. Ötüken Parkı çalışmalarında orada sulama sistemleri değişiyor, güzelleştirme çalışmaları yapılıyor. Mavi Bulvarda peyzaj çalışmalarımız devam ediyor. Çamlıyayla Tarsus ile iç içedir. Biz orada inşaatı devam eden 103 araç kapasiteli otoparkımız yapılıyor. Çamlıyayla oto parkımızı rahatlatacak çok güzel bir proje. Projeleri saymakla bitiremiyoruz” diye belirtti.

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA