Güney, yağlı boya ile Torosların bilinmeyen yüzüne ışık tutuyor




Tarih: 6 Mayıs 2022 Cuma 12:46


Resimlerini belgesel niteliğinde yapan yağlı boya resim ustası Fahrettin Güney, 7 ile 10 Mayıs günleri arasında ‘Toroslar Belgeseli 1’ başlığı adı altında genç kuşaklara resim sergisi ile Toroslar ilçesini tanıtıyor.

Haber – Behzat Özgür Beyazlar

Toroslar bölgesindeki Toros dağlarının bilinmeyen yerlerini yağlı boya resimleriyle anlatan usta sanatçı Fahrettin Güney, genç kuşaklara yaptığı 23 eserle Toroslarda yeni kuşağın haritası oluyor. Yapılacak resim sergisi, bugün saat 15,00’te İçel Sanat Kulübü, M. İlhan- A. Uğur Salonu’nda yapılacak. Açılışta ‘Ören Sanat Grubu’ türküleriyle özel bir dinleti sunacak. Bölgeyi tanıtmak amacıyla belgesel niteliğindeki ilk kişisel sergisi ile sanatseverlerle buluşacak olan Güney, çalışmalarını kendi atölyesinde sürdürüyor.

“TOROS DAĞLARININ BİLİNMEYEN YÜZÜNÜ GEN KUŞAKLARA AKTARACAĞIM”

Resimleriyle genç kuşaklara Toroslar’ın bilinmeyen yerlerini aktarmak olduğunu söylen Güney, “Ben resimlerimde Mersin Toroslar ilçesini ele aldım. Bunun dağını, taşını, toprağını ve bilinmeyen yerlerini insanlara gelecek nesillere aktarmak. Bu sergimiz belgesel niteliğinde bir çalışma. Bu da güzel bir sergi çalışması oldu. 4 yıl bir emek var. 4 yıllık bir emeğin sonucunda belgesel niteliğinde sergi açıyorum. Açılışta ‘Ören Sanat Grubu’ ile türkülerimizde olacak.  Hepimiz aynı grup içerisindeyiz. Bu grubun ekibi olan ablamızı kaybettik. Bu grupta Türk Halk Müziği var, resim var, edebiyat var. Ücretlendirme yaptık tabi ki bu resimlerimizi. Her bir resmin bir değeri vardır. Ama benim amacım zaten satmak değil. Amacım Toroslar’ı tanıtmak. O muhteşem güzellikleri insanlara ulaştırmak istiyorum. 23 eserle sergiye çıkıyorum. Bu sergide Ayrançeşme, Gözne Kalesi ve ona benzer daha çok eserlerimizi görecekler. Kendi köylüleri kendi insanları bile oraları bilmiyor. Şimdi Toroslar ilçesinden başladım. Tabi sonra diğer ilçelerdeki Toros dağlarının bilinmeyen yüzünü aktaracağım. Ondan dolayı ‘Torolar Belgeseli 1’ demişim. Yani ömrümüzün yettiği kadar 2,3,4 diye devam edecek” şeklinde konuştu.

“TÜRK HALK MANZARALARI ÇALIŞMAMIZ DA VAR”

Bu sergi dışında ikinci bir çalışmasının da olduğunu ifade eden Güney, “Yapacağım bir çalışmam daha var. O da yarı ‘Türk Halk Manzaraları’ diye geçiyor. Yani ben çalışmada 4. kuşağa talibim. Bunun 1,2,3 kuşakları var. Yani burada naif ressamlar, resimler yaparak geçimini sağlarlar. Yani halk naif ressamlardan öyle resim ister ki cenneti andıran resimleri yapmasını ister. ‘Türk Halk Manzaraları’nda daha çok hayalimsi resimlerdir. Yani istekleri doğrultusunda yaptığımız bir resimdir. Bunlar bildiğimiz gördüğümüz resimler değil, hayalimsi resimlerdir. Mesela diğer resimlerde oynayan çocuklar, ağaçlar, insanlar falan vardır. Ama bunlarda öyle bir şey değil hayalimsi resimlerdir. Müthiş derinli olan naif ressamların yaptığı çalışmalardır” dedi.

USTA SANATÇI FAHRETTİN GÜNEY’İN KISA HİKAYESİ

Yağlı boya ile Toros yaylalarında bilinmeyen el değmemiş yerlerini resim haline dönüştüren Fahrettin Güney, 1958 yılında, Malatya Hekimhan Davulku köyünden ilkokul eğitimini tamamlayarak ortaokul ve lise yıllarını da İskenderun’da tamamlayıp, Eskişehir Üniversitesi Açık Öğretim İşletme Bölümü’nde mezun oldu. 1995 yılında resim yapan Mehmet Yorulmaz dayısının teşviki ile resim yapmaya başlayan Güney, 2000 yılında Mersin’e yerleşerek kamu kurumundan emekli olduktan sonra sanata daha çok ağırlık verdi.

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA