Gültak: “Biz işçi çıkartmadık, çıkarılanları da işe alacağız”




Tarih: 9 Mayıs 2022 Pazartesi 17:13


Akdeniz Belediye Meclisi’nin Mayıs Ayı 1. Birleşim Toplantısı, Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak başkanlığında gerçekleşti. Gültak, 1 Mayıs İşçi Bayramı’yla ilgili konuşarak, “Tabi ki 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı en iyi kutlayan belediyelerin başında geliyoruz. Biz işçi çıkartmadık. Geçmişte çıkarılanları da alıyoruz merak etmeyin o arkadaşları işe alacağız. Lafta değil, icraatta 1 Mayıs’ı kutlamak lazım, bizim sloganımızda o” dedi.

Haber- Fatih Dönmez 

 

Akdeniz Belediyesi Mayıs Ayı Meclis Toplantısı 1. Birleşimi Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak başkanlığında yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından mecliste gündem maddeleri tartışıldı. Gündem maddeleri dışında 1 Mayıs İşçi Bayramı'na, Akdeniz işçi çalışanlarına değinen Gültak, “Siyasi görüşü ne olursa olsun. İşçi çıkarılmasına karşı bir belediye başkanıyım. Çıkarmadım çıkarmayacağım. Bir daha seçilirsem bir daha çıkarmayacağım. Çünkü insanın evine götürdüğü ekmeği namusu gibi görüyorum. Dolayısıyla biz lafta değil, gerçekten icraatta işçi bayramını kutladık. Arkadaşlarımızın kutlamasına da izin verdik. Sonuna kadar da yanlarındayız. Dolayısıyla biz yüzde 60’ın üzerinde bir zam verdik” şeklinde konuştu. Akdeniz belediye hizmet binası konferans salonunda gerçekleşen birçok konunun tartışıldığı toplantıda; Çamlıbel Spor Alanı ve barınak amaçlı 1/1000 ölçekli uygulamalı imar planı ve revizyon teklifinin komisyonlar tarafından oy çokluğuyla ret edildi. Bir başka gündem maddesi olan Akdeniz ilçesinde kurulması planlanan uyuşturucu ve madde bağımlılığı ile mücadele rehabilitasyon merkezi ile ilgili teklif de görüşüldü, oy birliği ile kabul edildi. Akdeniz Belediye Başkanlığının öncülüğünde uyuşturucu ve madde bağımlılığı ile mücadele rehabilitasyon merkezinin kurulmasını istediklerini ifade eden Kiremithane Mahalle Muhtarı Ali Gülgen, “Çünkü Adana’ya, İstanbul’a havale edeceğimiz kimseleri sorduğumuzda 1 sene 1,5 sene 2 sene gibi gün veriyorlardı. Bu çocuklar bizim çocuklarımız, o güne kadar zaten ondan sonra gitseler iyileşemezlerde. Onun için biz kent konseyi olarak bunları değerlendirerek Akdeniz Belediye Başkanlığının öncülüğünde böyle bir rehabilitasyon merkezinin kurulmasını istedik. Değerli üyelerimizin ve sizin katkılarınızla inşallah bu gerçekleşir diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

 

ERTAŞ: “İNŞALLAH İYİ REHABİLİTASYON MERKEZİ OLUŞTURURUZ”

Uyuşturucu ve Madde Bağımlılığı ile Mücadele Rehabilitasyon Merkezi konusunda konuşan Meclis Üyesi Muhittin Ertaş, “Gerçekten uyuşturucu ile mücadele aslında birinci derecede sorunlarımız haline gelmiş durumunda. Kamuoyuna pek yansımıyor ama emniyet güçlerinden aldığımız bilgilere de göre gerçekten bu konuda Mersin büyük bir sıkıntı içerisinde. Öyle bir çalışmanın yapılmış olması ve önderlik yapılıyor olması da bizde gerçekten destekliyoruz. İnşallah iyi rehabilitasyon merkezi oluştururuz. Konunun imar, çevre gençlik spor, çocuk ve engelli komisyonlarına havale edilmesinde talep ediyoruz” diye konuştu.

 

ÇAĞLAR: “REHABİLİTASYON MERKEZİ İÇİN FAYDALI BİR KARAR ÇIKACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”

Uyuşturucu ve madde bağımlılığı ile mücadele rehabilitasyon merkezi ile ilgili grup olarak birçok kez dile getirdiklerine dikkat çeken Meclis Üyesi Özgür Çağlar, “Bu konu ile ilgili biz grup olarak zaten daha önce faaliyet raporlarında olsun birçok kez dile getirmiştik. Buna yönelik hatta rehabilitasyon merkezi kurulma fikri ilk bizim gruptan yana çıkmıştı. Bunun şu anda dikkate alınması böyle bir çalışma içerisine girmesi de sevindirici komisyonlarda detaylı görüşeceğiz. Faydalı bir karar çıkacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

 

ERTAŞ: “SU SPORLARI MERKEZİ ADI ALTINDA BİR AVM YAPILMA ENDİŞESİ VAR”

Çamlıbel’de yapılması planlanan Su Sporları Merkezi hakkında değerlendirmelerde bulunan Muhittin Ertaş, burada Su Sporları Merkezi adı altında bir AVM yapılma endişesinin olduğunu belirterek, “Bu konuyla ilgili olarak yaptığımız çalışmalar neticesinde, evraklar üzerinde yaptığımız çalışmalar ve yerinde yapılan çalışmalar neticesinde gördük ki; balıkçı barınağının deniz bölümünün önemli ölçüde hafriyatla doldurularak, alan kazanılacağı, bununla yetinmeyip; Atatürk Parkı’ndan yaklaşık 18-20 dönüme yakın bir alanın bu alan içerisine dahil edileceği görülmüştür. Yapılmak istenen planda gördüğümüz şekliyle emsal talep edilmektedir. Bunlara da baktığımız vakit, yaklaşık 14 bin metrekare bir ticari alanın yapılmak istendiği görülmektedir. Biz gerek Atatürk Caddesi’nde esnaf arkadaşlarımız, gerekse Çamlıbel’deki esnaf arkadaşlarımızla yaptığımız görüşmeler neticesinde onlar da bizimle aynı fikirdeler. Buraya bir balıkçı barınağının yapılması, yat limanının yapılması gibi bir çalışmanın aslında iyi yapılacağı yönünde de bir fikir var ama endişe; burada Su Sporları Merkezi adı altında bir AVM yapılma endişesi vardır. Bu da son derecede esnafları kaygılandırmaktadır. Böyle bir çalışmanın biz destekçisi olamayacağımızın şimdiden ifade etmek isteriz. Hatta bu konuyla ilgili olarak önümüzdeki günlerde yoğun ve geniş bir biçimde STK’larla ortaklaşa bir çalışmanın içersinde olacağımızı da şimdiden bildiriyoruz. Biz grup olarak Çamlıbel spor alanlarına su sporu merkezi yapılması, balıkçı barınağı yapılması, yat limanın yapılması ve bu tür güzel çalışmaların karşısında değiliz. Biz alanın doldurulmasına karşıyız, ticari alanın yaratılmasına karşıyız. O yüzden bu konuyla ilgili olarak ret oyu verdik” ifadelerini kullandı.

 

“BU LİMANIN GENİŞLETİLMESİ MASUMANE DÜŞÜNCE VEYA TEKLİF DEĞİL”

Bir diğer endişelerinin de limanın genişlemesiyle, balıkçı barınağının genişletilmesiyle Atatürk Parkı’nın deniz tarafındaki önünün tamamen kapanması olduğunu belirten Ertaş, “Bir diğer endişemizde; limanın genişletilmesi, Atatürk Parkı’na doğru büyütülmesi ve bir taraftan da bu balıkçı barınağının genişletilmesiyle beraber gerçekten de Atatürk Parkı’nın deniz tarafındaki önü tamamen kapanmış olacak, çok az bir açıklık kalacak. Atatürk Parkı’nın önündeki deniz tarafı tamamen kapanmış olacaktır ve burası yarın öbür gün maalesef ki bir körfeze dönüşmüş olacak. Gerçekten de bunun tehlikesinin farkına varmak lazım. Bu konuda kamuoyunu doğru bilgilendirmek lazım, kamuoyunun farkındalığını bu yönde arttırmak gerekir. Ben şimdiden buradan Mersin halkına sesleniyorum; bu limanın genişletilmesi masumane düşünce veya teklif değil. Bu balıkçı barınağının da ondan geri kalan bir yanı yok. Bence daha titiz çalışılmaydı, daha titiz bir proje ortaya konulmalıydı. Hali hazırdaki proje ile bizim bunu destekleme şansımız yok. Kamuoyunun dikkatine arz ediyoruz” dedi.

 

“HUKUKİ OLARAK BAĞLAYICI BİR YANI YOKTUR”

Bazı kaygılarının olduğunu ve bu kaygıları giderici somut veriler elde edemediklerini ifade eden Özgür Çağlar, “Zaten bu kurum görüşü şeklinde ve hukuken bizi şu anda bağlayıcı olumlu bir görüş vermemiz halinde daha geniş, daha kapsamlı çalışma yapılması sonucunda olumsuz olacağını düşünsek bile daha sonra olumsuz veremeyeceğimizden kaynaklı şu anda bu bir görüştür ve hukuki olarak bağlayıcı bir yanı yoktur. Onun için bizde bazı kaygılardan dolayı olumsuz görüşümüzü bildirdik” diye belirtti.

 

BARAN: “PROJELERDEN ÖNCE; EKMEK, TÜP KUYRUKLARI, YAĞ KUYRUKLARI DİKKATE ALINMALI”

Bürokratların her şey güllük gülistanlıkmış gibi projeler sunduğuna dikkat çeken Meclis
Üyesi Nevzat Baran da, “Çamlıbel Su Sporları Projesi’ni gerçekten Bakanlıkların yerel yönetimlerden görüş talep etmesi, yerel yönetimlerin görüşlerini dikkate alması takdire şayan bir tutumdur. Öncellikle ekonomik krizin derinleştiği bu süreçte, halkın neredeyse her gün çöplüklerde çöp topladığı bir zamanda öncelik talep etmeyen hastane ve yol gibi çalışmaların dışındaki diğer bu tür projelerin askıya alınması, önceliğin halkın hizmetine sunulmasını talep ediyoruz. Gerçekten bu içerisinden geçtiğimiz süreç dikkate alınmıyor ne yerel ne de merkezi yönetimde. Ekmek, tüp kuyrukları, yağ kuyrukları dikkate alınmalı, bunlar neden artık dikkate alınmıyor? Halk inliyor ve bürokratlarımız her şey güllük gülistanlık projeler sunuyor. Biz halkın dikkate alınmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

GÜLTAK: “MERSİN’E LİG ATLATACAK BİR PROJE, YERLİ VE YABANCILARIN GELMESİNİ SAĞLAYACAK”

Su Sporları Tesisi’nin Mersin’e lig atlatacak bir proje olduğunu aktaran M. Mustafa Gültak, “Bende sizlerin düşüncelerinizin tam tersini düşünüyorum. Sonuçta Çamlıbel’e yapılacak olan su sporları tesisi Mersin’e lig atlatacak bir projedir, vizyon bir projedir. Ne derseniz de deyin. Bu vizyon projesinin muhalefet olarak yapılmasını istememeniz de çok doğru ve normal veya birilerinin istememesi çok doğru. Çünkü bu proje şu anda Mersin’de şu güne kadar yapılan en önemli projelerden bir tanesidir. Şehrin kaderini değiştirecek, Çamlıbel esnafının kaderini değiştirecek, Kiremithane’nin kaderini değiştirecek, Atatürk Parkı’nın etrafındaki esnafın kaderini değiştirecek bir projedir. Çamlıbel esnafıyla çok sık görüşüyorum. Üstelik içersinde 700 araçlık bir otoparkı barındıracak bir projedir, kısmen de olsa otopark sorununu çözecek bir projedir. Uluslararası yelken şampiyonalarının yapılacağı bir proje olacak. Bu proje gerçekten de büyük bir proje; hem maliyeti olarak hem de manevi olarak şehre katacağı yön açısından önemli bir proje. Atatürk Parkı’nın önünün yok olması, kapatılması diye bir şey söz konusu değil, tam tersine bu proje Atatürk Parkı, su sporları merkezi ve millet bahçesini entegre eden bir projedir, bu alanları birbirine karıştıran, yeşil alanları koruyan ama bir şekilde insanların da yürüyüş yapacağı, hayvanları gezdireceği, sporlarını yapabileceği bir alan haline gelebilecek bir alan. Yani kısacası su sporları her yerde yok. Antalya’da, Bodrum’da var ve niye bizde olmasın. Niye yerli ve yabancı sporcuların geleceği bir alan olmasın. Dolayısıyla ben üzülüyorum. Böyle bir hizmet gelmez, kolay değil. Tam 1,5 yıldır bu projeyle ilgili olarak çalışıyoruz, kolay olmadı bunu yapmak, buralara getirmek. Dolayısıyla bu hizmetin önünü kesmemek lazım. Bu proje dediğim gibi; Mersin’e lig atlatacak bir proje, yerli ve yabancıların gelmesini sağlayacak. Ulus içi, uluslararası su sporlarıyla ilgili yarışmaların yapılacağı bir alandan bahsediyoruz. Bir yıl yapıldı bitti değil, belki de bundan sonra her yıl uluslararası yelken şampiyonaları yapılacak burada. Bunu önünü açmaya çalışıyoruz” dedi.

 

“TÜM TAZMİNATLARI ÖDEDİM”

Bir tane işçilerinin bile kendisinden alacağı olmadığını ifade eden Gültak, “1 Mayıs İşçi Bayramı herhalde en iyi kutlanan belediyelerin başında geliyoruz. Niye biz işçi çıkartmadık. Geçmişte çıkarılanları da alıyoruz merak etmeyin o arkadaşları işe alacağız. Dolayısıyla sadece orada arkadaşlar yasal süreci izliyorlar. Komisyon kurmak zorundalar, bunları tekrar araştırmak zorundalar mahkeme kararına uyacağız. Sıkıntı yok arkadaşlar rahat olsun. Bugüne kadar gelen tüm mahkeme kararlarını uyguladım. Tüm tazminatları ödedim. Bir tane işçimizin benden alacağı yok. Ne yapabilirdim mesela o arkadaşları işe başlatıp bir hafta sonra iş akitlerini bitirebilirdim. Nereye giderlerdi iş mahkemelerine giderlerdi. Kazanırlardı gelirlerdi ama ben başlatmazdım. Bu da benim en büyük hakkım. Ama biz bir böyle bir şey yapmıyoruz. Bunu yapan Mersin’de belediyeler var mı? Maalesef var. Biz diyoruz ki burada o işçi haklarını savunurken başka belediyelerde olanları da dile getirin. Siyasi görüşü ne olursa olsun. İşçi çıkarılmasına karşı bir belediye başkanıyım. Çıkarmadım çıkarmayacağım. Bir daha seçilirsem bir daha çıkarmayacağım. Çünkü insanın evine götürdüğü ekmeği namusu gibi görüyorum. İşini yapıyorsa, siyaset yapmıyorsa, çalışkansa gariban insanlarla uğraşmanın bir anlamı yok” diye belirtti.

 

“BİZ LAFTA DEĞİL, GERÇEKTEN İCRAATTA İŞÇİ BAYRAMINI KUTLADIK”

1 Mayıs’ı en iyisini Akdeniz işçilerinin kullandığını ifade eden Gültak: “Allah ömürler verirse diğer 1 Mayıs’ı da görecekler bu belediyede. Dolayısıyla öyle bir tereddütleri yok. ‘Yarın işsiz kalırız’ tereddütleri yok. Şu an biliyorsunuz merkez ilçelerinde en iyi maaş veren belediyenin başında geliyoruz. Takır takır paralarını alıyorlar. Mesaiye kalırlarsa mesailerini alıyorlar. Bir mobing yok, bir korku yok. Geçenlerde tüm personelimizi bir iftara çağırdık. İşçilerimizle, memurlarımızla karnaval havasında güzel bir iftar yaptık. Bence Akdeniz Belediye’de çalışan memur arkadaşlarımızın çoğu, işçilerimizin çoğu gerçekten mutlular ve bu mutluluk yüzlerine çalışma tempolarına da yansıyor. Lafta değil, icraatta 1 Mayıs’ı kutlamak lazım, bizim sloganımızda o. Yani insanların hakkıyla hukukuyla oynayacaksın, işsiz bırakacaksın, sonrada 1 Mayıs’ı kutlayacaksın geç onu sen. Yani insanların sözüne bakılmaz, ne yaptığına bakılır. Dolayısıyla biz lafta değil, gerçekten icraatta işçi bayramını kutladık. Arkadaşlarımızın kutlamasına da izin verdik. Sonuna kadar da yanlarındayız. Dolayısıyla biz yüzde 60’ın üzerinde bir zam verdik” ifadelerini kullandı.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA