Akdeniz’de balık avlanma yasağı sezonun devam etmesi ile beraber deniz balıkçılığında fazla bir fiyat artışı yaşanmadı. Av sezonu ve balık fiyatları hakkında konuşan Balıkçılar Derneği Başkan Yardımcısı Adnan Polat, “Deniz balıklarında aşırı bir yüksek artış yok. Sardalye, kefal balıklarını 15-30 liraya satıyoruz. Kültür balıkçılığında ise levrek ve çupra fiyatları ise 100-120 lira durumda. Yüksek fiyatlar kültür balıkçılığında var. Yasak olan av sezonun bitmesiyle yakıtların pahalı olması, deniz balıkçığını da etkileyecek” dedi.
Haber- Emrah Birgül
Mersin’de balık avlanma yasağının devam etmesiyle birlikte balık fiyatlarında fazla bir artış yaşanmadı. Balık pazarında; tezgahlarda kültür balıkçılığı olan çupra ve levrek fiyatlarının yüksek olması göze çarparken, deniz balıklarındaki fiyatlar da ise fazla bir artış gözükmemekte. Balık fiyatları ve balık avlama yasağı sezonunun devam etmesi ile ilgili konuşan Balıkçılar Derneği Başkan Yardımcısı Adnan Polat, “15 Nisan’da av yasağımız başladı, 15 Eylül’e kadar devam edecek. Sezonda 30 çeşit balık varsa şu anda av yasağından dolayı 10 çeşit balık var. 15 Eylül’den sonra bu çeşitler çoğalır ve yine eski durumuna döner” ifadelerini kullandı.
“AV YASAĞI VAR, SADECE YILIN 12 AYI SERBEST OLAN SARDALYE VAR”
15 Temmuz’dan itibaren sahilde avcılığın tamamen yasak olacağını ifade eden Polat, av sezonunda oldukları için fazla balık türünün olmadığını belirterek,“15 Nisan itibariyle normalde av yasağımız başladı. Sadece uluslararası avcılık dediğimiz avcılık var, sahilde avcılık yasak 12 milden sonra serbest, Temmuz 15’inden sonra tamamen yasaklanacak. Balıkların yumurtlama dönemi olduğu için 15 Eylüle kadar bu av yasağı devam edecek. 15 Eylül’den sonra Akdeniz’de serbestlik olacak. Marmara, Ege bölgelerinde 1 Eylül’de, burada Akdeniz biraz daha sıcak olduğu için 15 gün rötarlı olarak başlıyor. Bu Akdeniz’deki bütün balıklar için geçerli durumda, tekneler çalışamıyor. Bizde şu anda günlük gelen balıklar; küçük gırgırlar, küçük el tekneleri elle çalışanlardan geliyor. Diğer çiftlik balıkları var; çupra, levrek kültür balığı bunlar bir de somon çıkıyor. Yılın 12 ayı serbest olan sardalye çıkıyor. Şu anda bu çeşitler var, 15 Eylül’e kadar böyle devam edecek. Sıcakların gelmesiyle yasaklardan dolayı çeşit az durumda yani. Sezonda 30 çeşit balık varsa şu anda av yasağından dolayı 10 çeşit balık var. 15 Eylül’den sonra bu çeşitler çoğalır ve yine eski durumuna döner” şeklinde konuştu.
“KÜLTÜR BALIKÇILIĞINDA FİYATLAR YÜKSEK”
Fiyat artışlarında kültür balıkçılığında artışın yüzde yüz olduğunu, deniz balıkçılığında ise fazla bir yaşanmadığını aktaran Polat, “Fiyatlar konusunda şu anda en çok kültür balığı; çupra ve levrekte yükselme oldu. Onlarda aşırı bir yükselme var, yüzde yüzün üstünde bir yükselme var. Bu kültür balığı için geçerli, deniz balığında değil, deniz balığı halen ucuz durumda. Kültür balıkçılığın yüksek olmasının nedeni ise ihracattan dolayıdır. İhracata dayalı olduğu için bu yurtdışına gidiyor ve bu da dolar üzerine gittiği için iç piyasadan daha yükseğe satılıyor. Yani iç piyasada da ne oluyor, fiyat yükseliyor. Çiftlik ve kültür balıkçılığında geçerli yani. Diğer deniz balıklarında aşırı bir yüksek artış yok. Sardalye, kefal bunlar 15-30 liraya şu anda balık satıyoruz. Kültür balıkçılığında levrek ve çupra fiyatları ise 100-120, daha öncesinde 60-70 lirayı satıyorduk” diye konuştu.
“TAVUK VE KIRMIZI ETE GÖRE BALIK’TA FAZLA BİR ARTIŞ OLMADI”
Balık fiyatlarında fazla bir yükselme olmadığını, av sezonunun açılışında yakıtın pahalı olması durumunda fiyatlarda yükselmenin olacağını belirten Polat, “Balıkçıları da en çok zorlayan mazottur, balık sezonunda mazot fiyat olarak böyle devam ederse fiyatlara yansır. Şu anda sezon kapalı olduğu pek bir yansıma olmuyor. Küçük gırgırlar ile çalışıyorlar, fazla bir fiyat yükselmesi olmuyor, düşük fiyatlarla devam etmeye çalışıyorlar. Balık diğer gıda ürünlerine göre en ucuz şu anda balıktır. Bugün bir tavuk ile bir kırmızı et ile kıyaslandığında arada büyük bir fark var. Balıkları 30-40 liraya bulabilirsiniz ama tavuk ya da kırmızı ette bulamazsınız. Hatta biz devletten balıkçıların mazot yönünde desteklenmesini istiyoruz, çünkü daha önce balıkçı teknelerine mazotta yüzde 20 gibi bir indirim yapılıyordu. O indirim 2 yıldır kalmış durumda, nasıl çiftçilere yapılıyorsa bu da halkın bir gıdasıdır. Daha öncesinde piyasa örneğin, fiyat 30 ise balıkçı teknesine 15-20 gibi bir fiyata alıyordu, maliyenin kontrolünde oluyordu. Şimdi o da kalktı ister istemez o da maliyetlere yansıyacak. Yani bu eski uygulamayı balıkçılar tekrar istiyor. Yani eğer bu olduğu zaman devlet bunun karşılığını fazlasıyla alır. Daha çok balık satılır, daha çok balık gider. Biz fiyat olarak diğer ürünlere göre daha adaletli davranıyoruz. Diğer ürünlerde aşırı derece de bir yansıtma var. Tavuk fiyatları aldı başını gidiyor. İnsanın aklı almıyor, niye bu kadar yükseliyor. Doğal olan balığın fiyatı bu kadar yükselmiyor”
“PANDEMİDE BALIK SATIŞIMIZ ÇOK OLDU”
Önceki yıllara göre balık satışlarının stabil devam ettiğini aktaran Polat, “En çok balık satışımız zamanı da pandemi zamanında oldu. Halk bağışıklığı güçlendirmek için sürekli balık almak zorunda kalıyordu. 1 yıllık satışta 3 yıllık gibi bir satış yaptık diyebilirim. Ama sezonda normal satışlar devam ediyor. Tabi biraz da halkın alım gücüne bağlıdır. Balık doğal bir yiyecektir, faydaları da çoktur” ifadelerini kullandı.
“BALIK PAZARINDA OTOPARK SORUNU VAR”
Balık pazarı için çarşıya gelen müşterilerin arabalarını park etme sorunu yaşadığını ifade eden Polat, “Balıkçıların diğer esnaflar gibi zorlukları var, müşteri ile ilgili zorluklarımız oluyor, araba park edecek yerimiz yok. Müşteri gelince burada çarşının göbeğinde duramıyor, park ediyor. Otopark ile ilgili müşteri kaybı yaşıyoruz, büyük bir sıkıntı bizim için. Balık pazarının arka taraflarındaki sokakların bütün yolları kapalı, park etmek için yer arıyorlar. Şu anda sadece giriş bu pazarın içinde var, bütün esnaflarda buradan girip çıkıyorlar. Bu gerçekten bizim büyük bir sıkıntı, burası yolgeçen hanı gibi. Daha önce talepte bulunduk, sürekli projeler var deniliyor, bekliyoruz” sözlerini kullandı.
|