Mersin’de 15 Nisan itibariyle trol ve gırgır balık avcılığı tamamen yasaklanmasının ardından Mersin İl Müdürlüğü tarafından denetimler sıklaştırılarak devam ediyor. Mersin Tarım İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre; 10 ile 27 Haziran tarihleri arasında yapılan denetimlerde, kaçak avcılıkta kullanılan birçok ürüne el koyuldu.
Haber- Behzat Ö. Beyazlar
Mersin’de 15 Nisan itibariyle trol ve gırgır avcılığı tamamen yasaklanıyor. Balıkların yumurtlama dönemine denk gelmesinden dolayı 4 aylık yasaklama süresi halen devam etmekte. Yasak olan bölgelere izinsiz av yapılmaması yönünde sahil güvenlik çalışmalarını sürdürmekte olup, balık pazarlarında vatandaş, bazı çeşit balıkları, önceki dönemlere göre daha az görmekte. Av yasağı olmasına rağmen yasağa uymayan ve kaçak avcılık yapan kişilere karşı Mersin Tarım İl Müdürlüğü göz açtırmıyor. Son olarak da Mersin Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "İl-İlçe Müdürlüğümüz Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğü personellerince ortaklaşa olarak, İlimiz genelinde 10-27 Haziran tarihleri arasında karaya çıkış noktaları, iç sular, dalyanlar ve sahillerde gerçekleştirilen kontrol ve denetimlerde, 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanununa aykırılığı tespit edilen sahipsiz 6 adet misina ağı, 22 adet kafes, 1 adet asansör sistemi, 4 adet uzatma ağı, 1 adet serpme ağı, 2 adet pintere ve boy yasağına aykırılıktan 150 kg kefal balığına, ayrıca avlanması, toplanması, satılması yasak olan sahipli 250 adet Garra rufa-Yağlı balığa (Doktor balığı) mülkiyeti kamuya geçirilmek üzere el konulmuş, Garra rufa balığı müftü deresine iade edilerek bir kişi hakkında idari para cezası uygulanmıştır. Denetimlerimiz aralıksız devam etmektedir" denildi.
POLAT, SAHİL GÜVENLİĞİN KAÇAK AVCILIĞA İZİN VERMEYECEĞİNİ AKTARMIŞTI
Daha gazetemize kaçak avcılık hakkında değerlendirmelerde bulunan Mersin Balıkçılar Derneği Başkan Vekili Andan Polat, her yıl kaçak avlanmanın balıkçıları çok kötü etkilediğini, kaçak avcılık yapıldığı zaman balık sezonu açıldığında balıkları umdukları gibi bulmadıklarını ve bunların da haliyle fiyatlara yansıdığını belirterek, “Sezonun kapalı olduğu zaman dilimlerinde kaçak avlanma vardı, balığı küçükken yakalıyorlardı. Sezon başında da balık kıtlığa vurmuş oluyordu. Bu sene Allahın izniyle böyle bir şeyin söz konusu olacağını düşünmüyorum. Sahil güvenlik ve jandarma bu yıl iyi çalıştı, kaçak avlanmaları, küçük balıkların yakalanması gibi olayların engellenmesinde yetkililer iyi çalıştı. Bu sene daha görmedim kaçak avlanmayı, sahil güvenlik izin vermedi ve biz de bunu verimini sezon açıldıktan sonra inşallah görmüş olacağız. Kaçak avlanma bizleri çok etkiliyordu, balıklar küçükken yakalanıyordu, bu sefer sezon başında bizler balıkları yakalayamaz hale geliyorduk. Bizler balık yakalayamadığımız zaman ise elde olan balıklar bu sefer pahalı satılmaya başlanıyor ve halk haklı olarak buna tepki gösteriyorlar ama inşallah bu yıl öyle bir olmayacak çünkü denizden umutluyuz” ifadelerine yer verilmişti.
|