Tollu, Erdemli’de yaptıkları çalışmalarından bahsetti




Tarih: 12 Temmuz 2022 Salı 15:22


Mersin’de bir yerel TV kanalı programına konuk olan Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, Erdemli ilçesi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Yaptıkları çalışmalarla Erdemli’de hizmetlerinin devam ettiğini, açtıkları kurs merkezi ile eğitim konusunda öğrencilere destek olduğunu belirten Tollu, “Geçen sene 268 tane öğrencimiz Fen Lisesini kazandı. Bu Türkiye’de rekordur. Geçen yıl yine 7 tane tıp fakültesi var, 9 tane hukuk fakültesi var, 30 küsür tane mühendislik dallarını kazanan öğrencilerimiz var. Devletimizin iyi prestij üniversitelerini kazanan yüzlerce öğrencimiz var. Bize emanet edilen çocuklarımızın en güzel şekilde yarınlara hazırlanmasını sağladık ve sağlıyoruz” dedi.

Haber- Emrah Birgül

Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, Mersin’de yerel bir TV kanal programına konuk oldu. Erdemli’de gündeme dair konularla ilgili konuşan Tollu, yaptıkları çalışmalarından bahsetti. ‘Enerjimiz yüksek yolumuz açık olsun’ sloganıyla yola çıkan Tollu, Erdemli’de enerji konusu hakkında büyük çabalar gösterdiğine dikkat çekti. Yol ve asfalt konusunda yıl içersinde büyük çalışmaların olacağını aktaran Tollu, vatandaş için yolların yapılması belediyenin ilk kuralı olduğunu belirtti. Programda eğitime verdikleri önemden de bahseden Tollu, açtıkları kurs merkezleri ile öğrencileri geleceğe hazırladıklarını ifade etti.   

 

“BELEDİYECİLİK BİR BİSİKLET GİBİDİR”

 

Belediyelerde enerjinin yüksek olmasını ve hizmetlerin sürekli devam etmesi gerektiğini belirten Tollu, “Belediyecilik de enerjiniz yüksek olmazsa hizmet üretmeniz başarı olmanız gerçekten mümkün değil. Heyecanınızı yitirdiğiniz anda bu işi yapmamanız lazım. Çünkü belediyecilik bir bisiklet gibidir. Durduğunuz anda düşersiniz. Belediyeler direk kamu kaynaklarını direk ulaştıran kurumlardır. Dolayısıyla ihtiyaçların sınırsız kaynakların da sınırlı olduğu bir süreci yaşıyoruz. Biz sınırlı olan kaynaklarımızla sınırsız ihtiyaçları çözüm bulmak zorundayız. Biz üretken belediyecilik anlayışıyla kendi kendine yeten, başkasına muhtaç olmayan, ürettiği mal ve hizmetleri kendi bünyesinde üreten ve daha minimum girdi maliyetiyle vatandaşa hizmet vermek zorundayız. Enerji gideri malumunuz ülkemizin gerçekten en büyük problemi durumunda. Kendi kendine yetecek bir enerjimiz olmadığı için dışa bağımlıyız. İthal ettiğimiz her üründe  bu pandemi şartlarında gerçekten kaç katı fiyat artışı oldu. Akaryakıtta dünyada böyle bir sıkıntı var, enerjide yine aynı bir sıkıntı var. Tabi dışa bağımlı olduğumuz içinde ithal etmek durumundayız. Dolayısıyla devletimiz ciddi bir bedel ödemek zorundadır. Aynı bedel tabi bizimde canımızı acıtıyor” diye konuştu.

 

“HEM ÜRETİYORUZ HEM DE VERİME DÖNÜŞTÜRÜYORUZ”

Güneşin bol olduğu Erdemli’de, enerji için çaba gösterdiklerini ifade eden Tollu, “Erdemlimiz güneşi bol ülkemizin güzide parçasından bir tanesidir. Bizde güneşi bol olan kentimizi en azından enerji giderimizi minimize edelim, sıfırlayalım ve Erdemli Belediyesinin gündeminden kaldıralım düşüncesiyle 19 bin metrekarelik alan üzerinde bir GES sistemi kurduk. Şu anda tek kuruş ödemeden belediyemizin tüm ihtiyaçlarını enerji ihtiyaçlarımızı karşıladığımız gibi aylık olarak belediyemize büyük katkı oldu. Katkıdan ziyade, kendi kendimize yetmemiz bir de sistemi kurarken amacımız öyleydi. Kendi kendine yeten ve kendi kendine iş ve hizmet üretebilen bir belediyecilik anlayışımız var. Mesela birçok mal hizmeti kendimiz üretiyoruz ve hizmete kendimiz sunuyoruz. Yoksa bu kadar yatırım yapılmazsa bu kadar işin üstesinden gelmek biraz zor olur. Hem üretiyoruz hem de verime dönüştürüyoruz. Dolayısıyla ondan çok hizmet üretiyoruz, ondan daha çok asfalt yol yapıyoruz” şeklinde konuştu.

 

“ŞARTLAR NE OLURSA OLSUN BİZ HİZMET ÜRETMEK ZORUNDAYIZ”       

Amaçlarının daha iyisini üretebilmenin ve iddialarını gerçeğe dönüştürmek için çalıştıklarını ifade eden Tollu, “Bizim amacımız daha iyisini, daha mükemmelini yapalım iddiamız var. Bu iddiamızın da gerçeğe dönüşmesi, elbette bir takım kalıcı ve nitelikli hizmetler ile olur. Bizde alt yapıdan üst yapıya kadar şu anda ayakta ne kadar eser varsa, ki bu eserler Erdemlimizin 50 yıllık ihtiyaçlarına yönelikse bunlarda son yıllarda meydana gelmesi tesadüf değildir. Mesai arkadaşlarımızın, teşkilatlarımızın, belediye meclis üyelerimizin ve Erdemli halkın hayır duasıyla bunları yapıyoruz. İnşallah bunları yapmaya da devam edeceğiz. Şu anda biz belediyecilikte mazeret üretmiyoruz. Mazeretin arkasına sığınma gibi bir durumumuz yok. Şartlar ne olursa olsun biz hizmet üretmek zorundayız. Az önce ifade ettiğim gibi; kaynakların kıt ve ihtiyaçların sınırsız olduğu bir süreç var dünyada. Yani zaten paranız olursa bir şeyler yaparsınız. Önemli olan kıt kaynakları verime dönüştürebilmek ve kıt kaynaklara hizmet üretebilmek.  Çok şükür Erdemli Belediyesi de bu konuda mahir olduğunu iddia edebilirim” şeklinde konuştu.

 

“İNSANLARIMIZ HER ŞEYİN EN GÜZELİNİ, EN MÜKEMMELİNİ HAKKEDİYOR”

Erdemli’deki yol yapım ağı çalışmalarını hakkında değerlendirme yapan Tollu, Erdemli halkının da çok çalışkan olduğunu belirterek, “Bu sene 450 kilometrelik bir planımız var. Biz geçenlerde ihale yaptık. İhale bedelimiz KDV dahil 125 milyon liradır. Sadece müteahhit marifetiyle yapacağımız hizmetler bunlar. Bir de belediyemizin kendi imkanları ile ürettiğimiz ve verime dönüştürdüğümüz hizmete dönüştürdüğümüz asfaltlardır. Coğrafya çok geniş olduğu için artık insanlarımız sadece evimin yoluna asfalt yap demiyor. İnsanlarımız haklı olarak benim ağıllığımın yolunu asfalt yap diyorlar ve yerden göğe kadar insanlarımız haklıdır. İnsanlar bağımın, ekinimin yolunu yap diyorlar, orada da haklılar. İnsanlarımız her şeyin en güzelini, en mükemmelini hakkediyorlar.  Gerçekten bu coğrafyanın insanı çok çalışkan, hem çocuklarının rızkını helalinden kazanma arzusu, hem de ülkeye çok ciddi bir ekonomik katkısı da var” dedi.

 

“ERDEMLİ’DE ÇALIŞAN VE ÜRETEN İNSANLAR SAYESİNDE PROBLEM OLMADI”  

Erdemli’de kaliteli ürünlerin yetiştiğini belirten Tollu, Türkiye’de tarım ve havyacılık konusunda önemli bir yerde olduğunu ifade ederek, “Dünyada pandemi dönemi yaşandı. Birçok gelişmiş ülke gıdaya erişim sıkıntısını yaşadı. Ama çok şükür ülkemiz böyle bir sıkıntı olmadı. Erdemli’de çalışan ve üreten insanlar sayesinde problem olmadı. Alın terlerinin karşılığını tam manasıyla alamazlarsa bile; bir umuttur ekiyor, biçiyor hem aile bütçesine hem de ülke ekonomisine çok ciddi katkısı var. Dolayısıyla Erdemlimizde çok kaliteli ürünler yetişiyor. Yurtdışına yönelik ürünlerde yetiştiriliyor. Şu anda Erdemlimizde domates üretiyoruz. Yine çok farkında değiliz ama ciddi bir hayvan varlığımız var. Özellikle küçükbaş hayvan varlığımız Mersin’de en fazla Erdemli’de yer alıyor. Türkiye’de de arıcılık konusunda ender bölgelerden bir tanesidir. İnsanlarımız çok iyi çalışıyor” şeklinde konuştu.    

 

“GERÇEKTEN GÜÇLÜ BİR MALİ YAPIYA SAHİBİZ”  

Yol yapım ile ilgili yetki karmaşasının olmadığını ifade eden Tollu, “Kanun koyucu sizin görev sahanızı belirlemiş. Yani kanun koyucu ne diyor ‘Bağlantı yollarının tamamı, Büyükşehir Belediyesi’nin görev sahasında, genişliği 15 metreyi geçen yolların tamamı Büyükşehir’in sorumluluğunda, dolayısıyla adı cadde olan yolların tamamı Büyükşehir’in sorumluluğunda’ yani burada kanun koyucu kriteri belirlemiş. Ama işte zaman zaman tabi şey oluyor; burası senin görev sahana giriyor, benim görev sahama giriyor gibi sıkıntılar yaşıyoruz. Ama biz bunu minimize etmeye çalışıyoruz. Yani orada hukuki bir sorumluluk getirmeyecekse ve Büyükşehir ile koordineli çalışmaya devam ediyoruz. Gerçekten güçlü bir mali yapıya sahibiz. Büyükşehir yetkisine giren yolları bizim yapmamız gibi bir kabiliyetimiz yok ama zaman zaman paslaşıyoruz. Bizim rekabet etmek gibi ya da hizmeti engellemek gibi bir anlayışımız olamaz. Hizmeti yapsınlar, kim yapıyorsa da Allah onlardan razı olsun” diye konuştu.

 

“GÜÇLÜ BİR YAPIMIZ VAR, BU YAPIYI VERİME HİZMETE DÖNÜŞTÜRÜYORUZ”

Yol ve asfalt konusunda iddialı olduğunu aktaran Tollu, yolu medeniyet ile bağdaştırarak, “Yaklaşık 200 milyonluk bir değer asfaltı bir yılda Erdemli Belediyesi hizmete dönüştürecek. Burada ben iddialıyım. Türkiye’de bizim kadar bu denli yatırım yapan, bizim kadar sadece asfalt anlamında 200 milyon civarında yatırım yapan başka bir ilçe belediyesi yok diyebilirim. Çünkü yol medeniyettir. Yol olmadan insanların huzuru olmaz, insanlar mutlu olmaz. Elbette bu belediyenin en önemli hizmet kalemi ilk olarak alt yapını hizmetini sunmak zorundadır. İkincisi; vatandaşa kaliteli içme suyunu götürmek. Yol problemini çözmek zorundasınız. Bunlar belediyenin en acil, en elzem görevlerinden bir tanesidir. Bütün ağırlımızı görev sahamıza giren yollara bu sene veriyoruz. Güçlü bir yapımız var, bu yapıyı verime hizmete dönüştürüyoruz ve devam edeceğiz. Tüm ihalelerimiz açık ihale metoduyla yapıyoruz. En ucuz mal alan belediyeyiz. İhaleler bizde kamera ile çekilir. Rekabet şartları sağlanır, ciddi katılımcılar olur ve çok şükür senin adamın benim adamım işi olmaz. Bize kaliteli nitelikli ve en ekonomik şartlarda işimizi kim yapacaksa ona ihaleyi veriyoruz ” ifadelerini kullandı. 

 

“ERDEMLİ’DE EĞİTİM KONUSUNDA BİR EŞİTSİZLİK YOK”

Erdemli’deki eğitim hakkında konuşan Tollu, açtıkları kurs merkezlerine çok önem verdiklerini belirterek, “Mutlu olduğumuz, keyif aldığımız konulardan bir tanesi de eğitime verdiğimiz katkıdır. Bunu gerçekten çok önemsiyoruz. Çünkü hani eğitimde fırsat eşitçiliği var denilir ya, bu doğru aslında. Ama Erdemli’de böyle bir eşitsizlik yok. Erdemli’de ben iyi bir lisede okuyacaktım, dershaneye gidemedim, kursa gidemedim diyen bir Allah’ın kulu yok. Yine ben iyi bir üniversite de okuyacaktım işte rakiplerim dershaneye gitti, benim ailemin imkanı el vermedi, ben dershaneye gidemedim deme şansı yok kimsenin. Çünkü belediyemizin bünyesinde 110 tane öğretmenimiz var. Ücretlerini de belediyelerimiz veriyor. Kurs merkezindeki öğretmenlerimizin tamamını sınav ile aldım. Yani oradaki liyakate önem verdik. Çünkü özellikle kurs merkezini çok önemsiyoruz. Bir aile en değerli şeyini yani çocuğunu size emanet ediyorsa; bu bizim çok kutsal ve önemlidir. Dolayısıyla bizde bize emanet edilen yavrularımızın geleceğe en güzel şekilde hazırlamak adına açtığımız kurs merkezlerinde öğretmenlerin tamamını sınav ile aldık” dedi.

 

“KURSLARIMIZLA EĞİTİMDE GEÇEN SENEDEN DAHA BAŞARILI OLMAK ZORUNDAYIZ”

Açtıkları kurs merkezi ile öğrencilerin geleceğine yön verdiklerini, kurs merkezi ile öğrencilerin başarılar elde ettiğini ifade eden Tollu, “Geçen sene 268 tane öğrencimiz Fen Lisesini kazandı. Bu Türkiye’de rekordur. Geçen yıl yine 7 tane tıp fakültesi var, 9 tane hukuk fakültesi var, 30 küsür tane mühendislik dallarını kazanan öğrencilerimiz var. Devletimizin iyi prestij üniversitelerini kazanan yüzlerce öğrencimiz var. Bize emanet edilen çocuklarımızın en güzel şekilde yarınlara hazırlanmasını sağladık ve sağlıyoruz. Bunları yaparken de öğrencilerden tek kuruş almıyoruz. Sadece bu kırtasiye giderleri olduğunda kırtasiyeden alırlar. Onun dışında kesinlikle çocuklarımızdan kurs parası ya da başka adı altında asla ücret alınmıyor. Geçen seneden bu daha başarılı olmak zorundayız.  Eğer geçen seneden sayı olarak düşersek biz başarısız olmuş oluruz” diye konuştu.

 

“KREŞLERDE ÜSTÜN ZEKALI ÇOCUKLARIMIZI TESPİT ETTİK”

Açtıkları kurslarla kreşlerde özel yetenekli çocukları tespit ettikleri ifade eden Tollu, “Kreşlerimizin tamamı Milli Eğitim yönetmenliğine uygun, mimarisinden tutun her türlü altyapı hizmetine kadar kreşin yönetmenliği ne gerektiriyorsa biz onu yaptık. Yine kreşte en önemli yaptığımız şey şu: ‘Üç tane yabancı dil öğretiyoruz; Arapça, Rusça ve İngilizce’ Sadece eğitimle alakalı hizmetlerimiz bunlarla sınırlı değil. Mersin Üniversitesi Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğindeki mali tablosunun tamamını Erdemli Belediyesi çekiyor. Biz üstün zekalı çocuklarımızı tespit ettik. Özellikle kırsal alandaki çocuklarda tespit ettik. Şimdi bilim insanları şunu diyor: ‘Dünyada üstün zekalı oranı yüzde 2 diyorlar. Ama bizim Toroslar’da bu oran yüzde 5 durumda’ demek ki bizim Toroslar’da Erdemli çocukları dünyadan daha çok zekiler. Bizim elimizde ciddi şekilde yüzde 5’lik potansiyel var” sözlerini kullandı.    

 

 

 

 

 

 

 

       


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA