Biricik: “Şoförlere müşteri memnuniyeti talimatı verdik”




Tarih: 15 Temmuz 2022 Cuma 16:22


Mersin’de şehir içi minibüs şoförlerinin kapıları açık halde araç kullanmalarına ve klima açmamasına tepki gösteren vatandaşın sitemine Pozcu Koop Başkanı Aziz Biricik cevap verdi. Kendi kooperatifleri ve Pozcu Koop olarak vatandaşa kaliteli hizmet vermek için çalıştıklarını belirten Biricik, “Şoförlerimize Tarsus’u örnek göstererek talimatlar verdik. Bu tür konularda duyarlı olmaları için talimat verdik. Şimdiye kadar bizde bir sorun olmadı, umarım bundan sonra da bir şey çıkmaz. Klimalar konusunda özen gösteriyoruz, dolmuş ücretleri konusunda ise sadece yakıt ile kıyaslanmamalı. Arızalarda araç parçaları çok pahalı” dedi.

Haber- Emrah Birgül

Mersin’in gündeminde olan şehir içi minibüs şoförlerinin kapıları açık halde araç kullanmaları ve klimayı çalıştırmadan yolcu taşıma konusu vatandaşın tepkisine neden oldu. Önceki günlerde Tarsus’ta bir şehir içi minibüsünün seyir halinde iken açık olan kapıdan müşterinin düşerek hayatını kaybetmesi sonrasında dolmuşçular, vatandaştan büyük bir tepki almıştı. Onun üzerine tekrardan şoförlerin kapıları açık şekilde minibüs kullanmaları ise vatandaşın tepkisini daha çok topladı. Bu konu ile ilgili Pozcu Koop Başkanı Aziz Biricik, kendi kooperatifteki şoförleri uyardıklarını ve vatandaşa kaliteli hizmet vermek için çaba gösterdiklerini ifade etti. Müşteri memnuniyeti konusunda şoförlere talimatlar verdiklerini belirten Biricik, “Şimdi biz kooperatif yönetici olarak bizler zaten talimat veriyoruz ama biraz eksikler oluyor. Bizzat kendimiz toplu mesajlarımız oluyor, mesaj grubumuz var. Hepsine de bu konu da uyarı yapmıştım. Tarsus’u örnek gösterdik ve bu tür şeyler için duyarlı olması için talimat verdik. Şimdiye kadar bizde bir sorun olmadı, umarım bundan sonra da bir şey çıkmaz. Biz Pozcu Koop olarak üzerinde duruyoruz. Birazda yazın hava sıcak olmasından dolayı araçlarımızın da eski olunca klimalarımız bazen çalışmıyor ve hemen yaptırıyoruz. Araçlarımızı yeni araçlarla değiştiremiyoruz, çünkü yeni araçlar çok pahalı. Bu imkanlarla elimizden gelen en iyi hizmeti vermek için çaba gösteriyoruz. Mersin çok sıcak olduğu için bozulan klimaları yapıyoruz. İleride bütün dolmuşlarda klima sorunu çözülürse bu kapıların kapanması olayı biter, diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

 

“ŞOFÖRLERİMİZE TALİMAT VE UYARILARIMIZ OLUYOR”

Zaman zaman klimaların yerine fanların çalışıldığını da duyduğunu aktaran Biricik, “Ama elimizden geldiğince şoförlere, fan ve klima konusunda hassas olmasını ve duyarlı olması için uyarılarda bulunuyoruz. Şimdi bu akaryakıt fiyatları zaten belimizi büktü. İnanın ki araçları sefere çıkaramıyoruz. Bazı kooperatiflerde araçlarını sefere çıkaramayanlar var. Tabi biz bunu tavsiye etmiyoruz da, biz 7-24 saat 12’ye kadar çalışıyoruz. Yolcuların yolda kalmaması adına hizmet veriyoruz. İşte bu sıcaklar, akaryakıta gelen zamlar klimaların bozulması, yedek parçalar ve işçiliğin fazla artması konusunda hakikaten biz zor durumdayız. Esnaf olarak bitmiş durumdayız. Mersin minibüsçüleri can çekişiyor” diye konuştu.

 

“HALKTAN BİRAZ ŞOFÖRLERE BİRAZ ANLAYIŞ GÖSTERMELERİNİ BEKLİYORUZ”

Yaz aylarında klima konusuna özen gösterdiklerini, eski arabalarıyla vatandaşa hizmet verdiklerini aktaran Biricik, “Mersin’in sıcağını biliyorsunuz, klima konusunda biz şoförlerimize müşteri şikayetlerin gelmemesi için uyarılarda bulunuyoruz. Yani pek göremiyoruz ama birkaç kişinin öyle yapmasıyla bütün dolmuşlar öyledir diyemeyiz. Biz genelde özen gösteriyoruz. Yani resmi olarak bir eğitimimiz olmasa da ama uyarı konusunda uyarılarımızı yapıyoruz. Bir eğitimin olması daha iyi olur. Ama ben burada kendi şoförlerimi işe aldığımda ilk olarak sabıka kaydına ve genel bilgilerine falan bakarak işe alıyorum. Ben mesela toplantılarda bu konularla ilgili biz bir şoförlere insan taşıdığımızı söyleyerek konu üzerinde duruyoruz. Yani kültürü ve tahsili az olan bir meslek grubundayız. 24 saat insanlarla uğraşıyoruz. Onlarda bazen strese giriyor, işsizlikten, sıcaklardan halkında biraz anlayış göstermesi gerekiyor. Bu karşılıklıdır, biz onlara 7-24 hizmet ediyoruz. Herkesi evine adresine bırakıyoruz. Halktan biraz şoförlere biraz anlayış göstermelerini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“MERSİN’İN EN KÖTÜ AYLARI BİRDE PARA KAZANMIYORUZ”

Minibüslerde kapıların açılmasını tasarrufa bağlayan Biricik, yakıtın pahalı olmasından dolayı bazı şoförlerin kapılarını açtığını böyle konularda uyarılar yaptıklarını ifade ederek, “Yine diyorum, akaryakıt bizim belimizi bükmüş. Meslek hayatımda hiç bu kadar zorlanmadık bazen 1 milyonu lirayı aşan yakıt aldığımız günler oluyor. Mersin’in en kötü ayları birde para kazanmıyorsun. Bu yaz herkes yaylasında, tatilde insanlar bu sıcakta pek dışarıda gezmiyor. İşi çok acil olmasa çarşıya inmiyor. Bunlar hep bize etken oluyor, biz de burada sıkıntı yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

 

“HER ŞEY PAHALANDI, ÜCRETLERİ SADECE YAKITA BAĞLAMAMAK GEREKİYOR”

Yakıt fiyatların düşmesinden dolayı vatandaşın dolmuş fiyatlarının tekrardan düşmesine taleplerine cevap veren Biricik, “Yakıt fiyatları düşüyor, vatandaş dolmuş fiyatları düşsün istiyor. Ama sadece olay yakıtla kalmıyor. Yani yakıtta sadece 1-2 lira düştü. Sadece yakıtı baz almayın. Burada yedek parçalar var, tamircisi var, ustası, işçiliği var. Her şey arttı yani bunu sadece yakıta bağlamamak gerekiyor. Bağ kur ve SSK yine desen artmış durumda. Yani demek istediğim ayakta durma adına hakikaten hayatla boğuşuyoruz. Bir lastik 500 lira iken şu anda 1800 olmuş. Araçların vergileri arttı, bandrol arttı, kasko sigortası ikiye kattı. En ufak bir kazaya karışan aracımız üzerine 1-2 bin lira masraf çıkıyor. Bugün bir kasko olmuş 12-13 bin lira, şehir merkezinde çalışıyorsun, bir kazaya karıştığınızı düşünün. Yani bu olayları göze alarak hepsini yapıyoruz. Sokakta bizden çok gezen üç beş gencin trafik terörü daha çok. Bunların sıkıntısını yaşıyoruz. Bizim akaryakıttan öte gelen vergi, SSK, yedek parçalarımız belimizi büküyor. Şoförlerde tasarruf olsun diye kapıları camları açıyorlar, bu yanlış ama uyarılarda bulunuyoruz. Klimalar bozuluyor, dolmuşlar oraya gidip sıraya giriyor. İki usta var burada ve onun için Adana’ya bile gidiyorlar. Pandemide çalıştırmadık onunda eksikleri var” ifadelerini kullandı.

 

“FAZLA YOLCU ALMAMALARI ADINA ARADA DENETİMLERİMİZ OLUYOR”

Kendi kooperatifleri olarak denetimler aldıklarına dikkat çeken Biricik, “Yani şehir merkezinde çok araç var hepsine hakim değilim. Her kooperatifin kendine göre bir çalışma şartı stili vardır. Bizim kendi denetimlerimiz var. Biz yolda örneğin kapı açamamaları için, fazla yolcu almamaları adına arada denetimlerimiz oluyor. Onların sakal, giyim kuşam konusunda da denetimlerimiz var. Araçların temizliği konusunda da uyarıyoruz. Ama bu denetimler yetmiyor. Arabalarımızda kameralarda var ama bozulanda oluyor. Ama herhangi bir eksiklikler oldu mu monitörlerimizden çıkarıyoruz. Yani herhangi bir olay olursa, bir hırsızlık, darp olayı olduğunda biz kayıtlarımızda çıkarıyoruz. Birde durak takip sistemimiz var. Hepsini izliyoruz yani, sigara içseler bile bunu görüyoruz” diye konuştu.

 

“VERGİLERİMİZ BİZ ZOR DURUMA SOKUYOR”

Halktan biraz minibüsçülere anlayış göstermelerini bekleyen Biricik, “Halkımızdan da biraz anlayış göstermelerini istiyoruz. Hayat o kadar pahalı ki, 1 kilo domates 14 lira olursa, 1 kilo patates 12 lira olursa bundan fazla vatandaş artık yarım kilolarla alıyor. Biz bu günleri yaşıyoruz. Bizimkilerinde araçların yan giderleri, yedek parçaları, vergileri ve bizim kendi vergilerimiz biz zor duruma sokuyor. Adana ve Mersin konusunda klima sorunu yaşıyor, çünkü hava çok sıcak.  Bunlar ekstra bizim üstümüze yük oluyor. Günlük 100-150 lira arasında yük oluyor. Halk otobüslerinde 200-250 lirayı buluyor” dedi.

 

“BU ARAÇLARLA VATANDAŞLARIMIZA HİZMET EDİYORUZ”

Genel olarak sıkıntıların olduğunu ifade eden Biricik, “Tabi biz kaliteli hizmet vermek için uğraşıyoruz. Şoförlerimizde bu konuda rahatsız yani, klimasız olmayan bir araçta çalışmaz. Soruyoruz ‘neden çalışmıyor klimalar’ deyince, ‘dün yaptım bozuldu’ diyor.  2015 model araçlarımız var, ben 85 bine aldığın araç bugün yaklaşık 7 sene oldu. Şu anda o fiyat 700-800 arasında değişiyor. Eski araçları alıp tamir ediyoruz. Eski kullandığımız araçların bakımını yapıyoruz. Ondan dolayı sık sık sanayiye gidiyoruz. Günlük araçlarımız diğer bozulmalarla beraber her gün 3-5 arasında aracımız tamire gider. Yani birde kurtarıcısı var. Demek istediğim esnaf perişan olmuş durumda. Bu araçlarla vatandaşlarımıza hizmet ediyoruz. Dolmuşa bir ailen 4-5 kişi bindiği zaman büyük para tutuyor ama vatandaşın bizleri de düşünmesi gerek. Bizim giderlerimizi saydım, bu giderleri kimse görmüyor. Fiyatı 6 liradan 8 liraya çıkarmışız” sözlerini kullandı.

 

VATANDAŞTAN GELEN TEPKİLER

Vatandaştan gelen tepkiler ise şu şekilde: “Bize fiyatlar çok pahalı geliyor. Geçenlerde kaza oldu, kapılar hala açık giden dolmuşlar var. Klimalar çalışmıyor, klimaların yerlerine fanı çalıştırıyorlar. Belediye otobüsleri de fiyatları arttı. Artık yürüyerek iş yerine gidiyoruz. Şoförlerin eğitim alması gerekir, sadece dolmuş şoförleri değil, normal trafikte olan tüm vatandaşların bu eğitimi alması gerekir. Bazen dolmuşlarda para ödediğimiz halde, ayakta gitmek zorunda kalıyoruz ve kabalalık oluyor.”  


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA