Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, son durağı olan Tarsus ziyaretinde; bir yerel TV programına konuk oldu. İl ve ilçe sorunları ile ilgili konuşan Seçer, yaptıkları çalışmalarında da bahsederek, “Gülek’te geçen yıl inanılmaz bir reaksiyon ile karşılaştım, su sorunu yaşanıyordu. Ama Karasu kaynağını ayağa kaldırdık. Daha önce iller bankasının yaptığı bir proje, orada komplikasyonlar oluşmuştu, yer yer çökmeler olmuştu. Hepsini yaptık, elden geçirdik. 4 terfi merkezini yeniledik. Şimdi geldiğimde ise herkes teşekkürle karşıladı. Su sorununu ortadan kaldırdık.” dedi.
Haber- Emrah Birgül
Kurban Bayramı ve devamında süren ilçe ziyaretlerinin sonuncusunu Tarsus’ta gerçekleştiren Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, yerel bir TV kanal programına konuk oldu. Programda gündem sorularını cevaplayan Seçer, kentte yaptıkları yol, su, eğitim, sosyal belediyecilik çalışmalarından bahsetti. İlçedeki yol, su, altyapı sorunları hakkında konuşan Seçer, çalışmalarının devam ettiğini, sorunu olan ilçelerinde hep beraber bu sorunlara çözüm üreteceklerini ifade etti. Özellikle kendilere ait olan bölgedeki sorunları sorunsuz halettiklerini aktaran Seçer, çalışmalarında devam ettiğine dikkat çekti.
“SORUNLARI HALININ ALTINA SÜPÜRMEMEK LAZIM”
Köylerin ana sorunlarının özellikle yol ve su olduğunu ifade eden Seçer, “Kırsal mahallelerimizin eski statüyle köylerimin en büyük sorunu yoldur. Bu bize ait olan grup yollarıdır. Ya da ilçe belediyelerine ait olan köy içerisindeki ara sokaklar, ara caddeler yaylalık bölgelerde daha geniş yerleşim alanları Gölek’te olduğu gibi Çamlıyayla, Gözne, Ayvagediği, Soğucak, Bekiralanı, Mara gibi bölgeleri gezdiysem hep aynı sorun. İlçe Belediyeleri, Büyükşehir Belediyesi bu yol ağı büyükşehrin yol ağı, ilk meclis toplantımızda bunu dile getireceğim. Bu sorunların halının altına süpürmemek lazım. Bize ait olan sorumluluk alanlarımız yollarda zaten biz çok sıkı takipteyiz. Hepsi program dahilinde, şu anda sorun yaşanabiliyorsa bile muhtarlarımız en azından o sorunun ne zaman giderileceğini biliyor. Ancak ilçe belediyelerinin sorumluluk alanlarında olan yerlerde de yoğun problemle karşı karşıya kaldık. Bu Tarsus’ta da böyle bu bayram gezdim. Çamlıyayla’da öyle, daha orada bir araya geldik, orası küçük bir belediye ve imkanları sınırlı, yaz nüfusu da 100 bini aşan bir ilçe olduğu için bizde iyi niyetten konuyla ilgilendik. Bize ait olmayan yolları Çamlıyayla iş birliği yaparak büyük bir kısmını yaptık. Neden, çünkü Çamlıyayla’nın hacmi, bütçesi zaten o yükün altında kalkmaya uygun değil. Diğer ilçe belediyelerde, örneğin Silifke’nin bir köyünde bir sorun çıktığı zaman o ilçenin yol ağında yer alıyorsa, sorunu kabul etmesi gerekir ama kabullenmek istemiyor” ifadelerini kullandı.
“BİZİM EKİPLERİMİZİN BU YOL BİZE AİTTİR, DEĞİLDİR GİBİ BİR ŞİKAYET İLE KARŞILAŞMADIM”
İlçe ve Büyükşehir alanlarına girilen yol karmaşasını çözmeleri gerektiğini aktaran Seçer, “Büyükşehir olarak yaptığım bütün incelemelerde bizim ekiplerimizin bu yol bize aittir, değildir gibi bir şikayet ile karşılaşmadım. Bize aitse zaten bizim ekip tarafından yapılıyor. Ama bu İlçe Belediyesini, Büyükşehir Belediyesi yetki kargaşasını ortadan kaldırmamız. Neden, şimdi Gölek’te vatandaş adetada yalvarıyor. Yani kimin sorunu da biz bilemeyiz. Ama biz perişanız diyor, kamera ile görüntüleri gösteriyor. Buralara bir çözüm bulmak gerekiyor ve ivedilikle bunun çözülmesi lazım. Şu ana kadar yaptığım gezilerde 5 gündür yaylalık bölgeleri geziyoruz. Yaptığım incelemelerde, tespitlerde en baş sorun bu olarak görüyorum” diye konuştu.
“GEÇTİĞİMİZ YIL YOĞUN KAR YAĞIŞIN OLMASI SU SORUNUMUZU BİZİ RAHATLATTI”
Bölgesel olarak cüzi miktarda su ile ilgili sorunların olduğunu aktaran Seçer, su sorunun büyük bir kısmını çözdüklerini, diğer sorunlar içinde çalıştıklarını belirterek, “Hem geçtiğimiz yıllarda aldığımız tedbirlerle hem bu kış ayında yoğun kar yağışın olması açıkçası bizi rahatlattı. Zaten yapısal sorunlar olan bölgelere dokundu. Örneğin, Ayvagediği’nde 2020 yılında su sorunu hat safhadayken, 2021 yılında sıfır sorun ve bu senede sıfır sorun. Gülek’te geçen yıl inanılmaz bir reaksiyon ile karşılaştım, su sorunu yaşanıyordu. Ama Karasu kaynağını ayağa kaldırdık. Daha önce iller bankasının yaptığı bir proje, orada komplikasyonlar oluşmuştu, yer yer çökmeler olmuştu. Hepsini yaptık, elden geçirdik. 4 terfi merkezini yeniledik. Şimdi geldiğimde ise herkes teşekkürle karşıladı, çünkü su sorunu kalmadı. Yine Aspava Su Projemizde devam ediyor. Zaten o da bittiği zaman Gülek’te bu bölgede aşağı kadar bu eteklerde, Tarsus’a kadar olan bu mıntıkada buradan beslediğimiz yerlerde, bu kaynaklardan su alan yerlerde hiçbir sorun kalmayacak. Bunları zaman içerisinde diğer bölgelerde de yaptığımız çalışmalarla ortadan kaldırmış durumdayız” ifadelerini kullandı.
“2014’TEN BU YANA ALTYAPI SORUNU GÜNDEMDE”
Bölge olarak altyapı sorunlarının olduğunu ifade eden Seçer, “Bu altyapı sorunu doğaldır. Bütün şehir meselesi, 2014’ten bu yana gündemde, daha önce farklı kurumlar bu çalışmaları yapıyordu. Özellikle köy yolları, altyapısı, köy sorunları İl Özel İdaredeydi. Şimdi hepsi Büyükşehir’in elinde. Şimdi MESKİ vatandaştan aldığı faturalarla ayakta kalıyor, hizmetlerini yapıyor ve yatırımlarını yapıyor. Birde bulduğu uzun vadeleri cazip finansmanla ve hibe kredileri ile bunları tedarik ettiğimiz noktada projelerimiz daha hızlı devam eder. İller bankası ile zaman zaman, işte meclis konuşmaklarında da dile getiriyorum. Sıkıntılar yaşanıyor, projeler gecikiyor. Biraz bu hususta şikayetlerimiz var, çok şikayetlerimiz var. Farklı parti mensup belediyelere, iktidarın olmayan belediyelere farklı bir gözlük ile bakıldığı şikayetini haklı olarak yapıyoruz. Bizimde iller bankası kaynağını, iller bankası imkanını kullanıyor olacağız ki bu projeler bir an hayata geçsin. Tömük kanalizasyonu sokağa akıyor. Silifke Atakent, Atayurt tüm o bölgeler çok büyük sıkıntı yaşıyor. Orada hem Silifke arıtmasını yenilememiz lazım hem Atakent’e kanalizasyon, arıtma sistemi kurmamız lazım. Bunlar için finansmana ihtiyaç var. Yani bunlar gerçekleştikçe MESKİ’nin sorunları da bitmiş olacak” diye konuştu.
“BÜTÜN VATANDAŞIMIZ ALO-185’İ EZBERLESİNLER, SORUNLARI İÇİN ARASINLAR”
Bütün birimlerinin 7-24 vatandaşlarının hizmetinde olduğunu belirten Seçer, yoldan çok sosyal hizmetlerinde önemli olduğunu aktararak, “İnsanlara verdiğin 3,5 lira yemeğinde önemi var, ücretsiz çorbanın da önemi var, refakatçinin de önemi var. Hep anlatıyorum, hastanelerde refakatçi olarak uzun zaman kalan insanlar ya arabada yatıyor ya da koridorlarda yatıyor. Hiç gerek yok, Alo-185’i aramaları yardımcı oluyoruz. Bütün vatandaşımız Alo-185’i ezberlesinler, belleklerine kazısınlar. Ya da akıllı telefonlarına indireceklerini uygulamalarla vatandaş sorununu çözebilirler. İşte örneğin şimdi Gülek’ten biri Alo-185’i aradı, ‘Çocuğum Mersin’de ameliyat olacak 15 gün orada kalacağım beni misafir edin’ dediğinde gerisine karışmasına gerek yok. Mersin’e gelir, alırlar, yerleştirirler; sabah hastaneye götürürler, akşam hastaneden geri getirirler. Kahvaltısını akşam yemeğini verirler ve belediyemizin güvencesini orada konuk ederler” şeklinde konuştu.
“HİZMETLERİMİZDEN DOLAYI TOPLANTILARDA ÇOK VATANDAŞTAN GERİ DÖNÜŞ ALDIM”
Hasta ve yaşlı bakım konusunda hassas davrandıklarını belirten Seçer, “Yaş almış yurttaşlarımız var. İllaki bir insanımızın bu dertten müztarip olması önemli değil, komşusu aynı durumdadır. 90-95 yaşında, 85-80 yaşında yurttaş bir başına yaşıyor. Yıkayanı yok, bakanı yok, evini temizleyen yok. Alo-185’i arasın, adresini versin, ismini versin birimlerimiz ekiplerimiz gelir bakar. Yeter ki ihtiyacı olsun. Bakanı olmamış olsun, durumu uygun olmamış olsun. Bütün bu yurttaşlarımızın biz evladıyız, biz belediyeyiz. Biz onların her şeyiyiz. Bunların bakımını üstlenirler. Hasta bakım konusunda, yaşlı bakım konusunda çok hassas davranıyoruz. Birimlerimiz sürekli hareket halinde ve bu hizmetlerimizden de toplantılarda çok vatandaştan geri dönüş aldım. Bizlere teşekkür ediyorlar” diye konuştu.
“EĞİTİM DEMEK REFAH DEMEK, GENÇLERİMİZ EĞİTİM ALMALI”
Eğitim merkezlerinin olduğunu, eğitime önem verdiklerini ifade eden Seçer, dershane paralarını veremeyen gençler için verdikleri eğitim hizmetleri ile üniversiteye hazırladıklarını belirterek, “Bir dershane parası 25 bin liradan aşağı değildir. Bizde gayet uygun koşullarda tabi ki hali vakti yerinde olan yurttaşlarım özel dershanelere gönderebilir. Ama Bunu veremeyen çocuklarını bu tip eğitim kurumlarına gönderemeyen vatandaşlarımızın da biz kabul ediyoruz, bu hizmeti veriyoruz. Biz istiyoruz ki eğitim seviyemiz artsın. Biz bunun Mersin’de çabasını gösterdik. Diğer illerde diğer belediyeler ya da merkezi yönetim, Türkiye genelinde eğitim seviyesini arttıralım. Eğitim demek refah demek, çalışma deme, ilerleme demek, dünyada rekabet demek, çağdaş düzeye erişmek demek. Eğitimi çok önemsiyoruz. Bunları da anlatıyorum. Eğitim konusunda yaptığımız projelerin çocuklarımızın, kadınlarımızın sosyal belediyeciliğe çok önem veriyoruz” dedi.
“YURTTAŞLARIMIZ SÜREKLİ BİZİMLE İLETİŞİM HALİNDE OLSUNLAR”
Bütün yurttaşlarının Büyükşehir Belediye’nin hesaplarını takip etmesini isteyen Seçer, “Bütün yurttaşlarımız sosyal medya hesaplarımızı, benim sosyal medya hesaplarımı takip etsin. Hizmetlerimizi takip etsin. Mutlaka akıllı telefonlarına Teksin uygulamasını indirsinler. Bakın sadece telefon ile 20 bin çağrı geliyor. Bir o kadar Whatsapp hattında 40-50 bin vatandaşımız her hafta bize çağrıda bulunuyor. Yorumda olayı şikayet ediyor. Ya da ihbar ediyor. Su arızasını söylüyor. Bana bile şikayet ediyor. Ya da belediye hizmetinden dolayı teşekkür ediyor. Yol sorunumuz çözüldü diyor, su sorunumuz çözüldü diyor. Sürekli bizimle iletişim halinde olması çok önemli. Bu aramalarla bütün raporlar bana geliyor ve oradan vatandaşın bize aktardıkları ile biz Anamur’da, Mut’ta ya da ilçelerde ne oluyor gibisinden bunları takip ediyoruz. Nerede MESKİ içme suyunda sorun yaşatıyor, nerede yol sorunu hat safhaya çıkmış, hangi sokakta ne var, biz bunları biliyoruz” ifadelerini kullandı.
“ALO-185 İLE BİZE ULAŞANLARA GERÇEKTEN YARDIMCI OLUYORUZ”
Sözlerine devam eden Seçer, sosyal hizmetler içinde vatandaşın sorunlarına çare bulduklarını belirterek, “İşte vatandaşlarımızın sosyal hizmetler konusundakini özellikle taleplerini hastası, ihtiyaç sahibi, çocuğuna süt alamayan annesi, hamile süt alamayan gebe kadınlarımız, çocuğuna mama veremeyen kadınlarımızın sorunlarını hepsi sosyal medyadan aldık. ‘Ben mama için zorlanıyorum, çocuğuma veremiyorum’ diyen bir kişi Alo-185 ile bize ulaşanlara gerçekten yardımcı oluyoruz. Bu kayıtlarda da var yani görebilirsiniz. Eğer gerçekten ihtiyaç sahibi ise mamasını da, çocuk bezini de, hijyen malzemelerini de götürüyoruz. Kadınımıza biliyorsunuz, 45 günde 12 litre süt tüketmesi lazım. Sütünü götürüyoruz. Bunlarda belediyeciliktir. Sosyal belediyecilik bunlardır” diye konuştu.
“ADNAN MENDERES 2. ÇEVRE YOLU ARASI BÜYÜK BİR ÇALIŞMAMIZ VAR”
Mersin merkezde başlayan ve yapılacak olan çalışmalardan bahseden Seçer, “5 gündür hep kırsalda gezdik, merkezde de Tarsus’tan Anamur’a kadar özellikle ana caddeler, bulvarlar, çok güzel sanat yapılar, köklü kavşaklar için çalışmalar devam ediyor. Adnan Menderes 2. Çevre Yolu arası bir çalışma başlıyor. Biz orada çok büyük bir proje başlayacağız. Oranında biliyorsunuz, katlı kavşağa ihtiyacı var hem GMK tarafında hem 2. Çevre Yolu tarafında 34. Cadde ile kesiştiği alanı hayal edin. Orada da muazzam bir çalışma başlatıyoruz. 3. Çevre Yolu devam ediyor. Mezitli’de başta Cengiz Topel olmak üzere ana caddelerde sorun var, biliyorum. İçme suyu şebekeleri yenilenecek. 17 milyon bir avroluk bir Avrupa kredisini bulmuştuk. Biraz gecikti, temmuz ayının sonuna kadar oranın ihalesi gerçekleşecek diye iller bankası ile biz bu konuda anlaştık. İçme suyu şebekesi yapılır yapılmaz, her caddeyi kapatarak devam edeceğiz. Buradan vatandaşlarımıza iletmiş olalım” sözlerini kullandı.
|