Topkara: “Kasaplar Çarşısı esnafı, kamulaştırmayı istemiyor”




Tarih: 18 Temmuz 2022 Pazartesi 17:55


Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleşen Mersin Büyükşehir Belediyesi 2022 Yılı Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı 1. Birleşimi’nde konuşan Meclis Üyesi Mehmet Topkara, Kasaplar Çarşısı’ndaki bazı esnafların kamulaştırmayı istemediklerini Seçer’e yönelterek, “Oranın yönetimi ve oradaki esnaf arkadaşlarda ‘Biz burayı satmak istemiyoruz. Buralar birçoğu babalarımızdan kalma, biz belediye ile burada ortak çalışma isteriz. Tadilat tamirat, güzelleştirme her türlü çaba ve gayrete varız’ diyorlar” dedi.

Haber- Emrah Birgül

Mersin Büyükşehir Belediyesi 2022 Yılı Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı 1. Birleşimi, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleşti. Yoklama, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından gündem maddelerine geçildi. Gündem maddelerinden önce birçok konunun tartışıldığı meclis toplantısında; otobüs ücretleri hakkında konuşan Seçer, “ Şimdi akaryakıt fiyatları bir yıllık değişimi 4 katı civarında bir fiyat artışı oldu. Biraz daha üstüne çıkmıştı, şimdi biraz geriledi. Zaten otobüslerin bizim hesaplarımızda amortismanı, akaryakıtı, personel gideri ve majör masraflarını söylüyorum. Rutin bakım masrafları var. İşte yağ değişimi, arıza olursa arızası falan bunlar rutin bakımlardır. Belediyeciliğin kabulü toplu taşımada ya da belediye otobüslerinde her 100 lira masrafın 50 lirasını destek olalım, 50 lirasını halktan alalım otobüs bilet ücreti olarak. Biz şu anda her 100 liranın 76 lirasını destek veriyoruz. Bakın kabulü 50 liradır, biz 26 lira üstüne çıkmışızdır. Şu anda uyguladığımız süspansiyon yaklaşık olarak 1 yıllık yol asfalt bütçesinin yarıya yakın miktarına denk geliyor. 10 milyon, 50 milyon, 200 milyon, 300 milyon değil, 1 yılda belediye otobüslerine sağladığım süspansiyon kaç yüz milyon olduğunu az çok çıkardınız. Şimdi bunu da burada söylemek istemiyorum. Dolayısıyla su fiyatlarında olduğu gibi otobüs fiyatlarında da hiçbir belediye başkanı yüksek maliyetler istemez” ifadelerini kullandı.

 

TOPKARA:“ESNAF, KASAPLAR ÇARŞI’SINDAKİ DÜKKANLARINI SATMAK İSTEMİYOR”

Kasaplar Çarşısı’ndaki bazı esnafların kamulaştırmayı istemediklerini, Seçer ile görüşmek için randevu

almak istediklerini ama alamadıklarını konusunu Seçer’e soru ile yönelten Meclis Üyesi Mehmet Topkara, “Mersin’de her belediye başkanının her döneminde projesi olan, çalışması olan ve gündeme taşıdığı bir yer olan Kasaplar Çarşısı. Ben buranın başkanı ve yönetimi ile görüştüm. Baktığımızda 1920’lerde  tarihi tam hatırlamıyorlar. Belediyenin orayı vatandaşa sattığını, vatandaşın o gün bu yerleri ilgili belediyeden satın aldığını söylüyorlar. O gün bugündür de gelmiş bütün belediye başkanlarının her seçim döneminde bu Kasaplar Çarşısı ile ilgili bir projeden bahsedip, bir çalışma yaptığını ama maalesef hep çalışmaların bitirilemediğini söylüyorlar. Bu dönemde encümenimizin aldığı kararla ‘buranın 70 dükkanın kamulaştırmasını karar almışız. Bunu uygulama gayretindeyiz’ diyor. Ama oranın yönetimi ve oradaki esnaf arkadaşlarda diyor ki ‘Biz burayı satmak istemiyoruz. Buralar birçoğu babalarımızdan kalma, biz belediye ile burada ortak çalışma isteriz. Tadilat tamirat, güzelleştirme her türlü çaba ve gayrete varız. Bununla ilgili başkanımızla randevu talebinde bulunduk. Bu randevuyu da bize vermedi bekliyoruz. Biz bu çalıştırmalarda kamulaştırma değil, ortak sağlık, sokak sağlıklaştırması ya da çarşı güzelleştirilmesine taraftarız” şeklinde konuştu.

               

SEÇER: “ARAMIZDA HERHANGİ BİR AYRILIK YOK YANİ”

Kasaplar Çarşısı hakkındaki sorulara cevap veren Seçer, “Kasaplar Çarşısı meselesini kim neden şikayet etti, anlam veremedim. Orada 71 dükkan var, 21 adet dükkan sahibi ile uzlaşma sağlandı. Zaten biz çalışmaları Ticaret Odası ile beraber götürüyoruz. Ayrıca biz kamulaştırmayı diye kimsenin metazori bir şey yapmıyoruz. Dedik ki ‘Dükkanların bir kısmı bizde kalsın, restorasyonunu biz yaparız’ ama hangi konuda çalışacaklarını konusunda biz karar vereceğiz. ‘Örneğin, burası kafe, şurası restoran olacak gibisinden biz karar vereceğiz’ dedik ve onlarda kabul etti zaten. Biz kimseyi zorlamıyoruz. İsteyen bize satar, isteyen satmaz. Satmayanda dükkanlarını biz restore edeceğiz hep beraber. Aramızda herhangi bir ayrılık yok yani. Biz bu arkadaşlarda toplantı yaptık. İhtiyaç duyulursa benim olduğum bir toplantıyı tekrar koyarım ama ben olmadan da herhalde birkaç toplantı yapıldı. İşin içersinde Ticaret Sanayi Odası’da var. Ben arkadaşlarla görüşeceğim” şeklinde konuştu.

 

GÜLTAK: “KAMULAŞTIRMA KONUSUNDA 50 KİŞİ SIKINTI ÇIKARTIYOR”

Seçerin çarşı meselesi hakkında konuşmalarına karşın söz alan Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa M. Gültak, “Baya bir esnaf bana geldi, ben dedim ki ‘siz gidip bunu Vahap başkan ile çözün’ Diyorlar ki ‘kamulaştırmayı kabul etmiyoruz’ Kamulaştırma konusunda 50 kişi sıkıntı çıkartıyor. Bana öyle geldiler bende size ifade ettim” ifadelerini kullandı.

 

SEÇER: “KRİZ HALİNE DÖNÜŞMÜŞ BİR YOL SORUNU VAR”

Bayram tatili gezi ziyaretlerinde vatandaşın sorunlarını dinlediklerini, sorunların olduğunu kaydedenden Seçer, “Bayram tatili malum uzundu. Bu uzun tatil sürecinde ben kentin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak da birçok ilçemizde kırsal mahallelerde yani köylerimizde seyahat etme, gezinti yapma, toplantı yapma, olan biteni görme imkanı buldum. Orada tabi vatandaşlarımızın muhtelif sorunları var. Bu sorunların çözüm merkezi Büyükşehir de olabilir ilçe belediyesi de olabilir, diğer kurumlar da olabilir. Bunlar doğaldır. Mahalleler, şehirler nefes aklıp veren bir canlı organizma gibidir. Bugün sağlığı iyidir, yarın bozulabilir, tedavi edilir, tekrar başka bir yerinde arıza çıkar. Bunlar doğal şeylerdir. Ama bir de kangren haline dönüşen hatta kriz halini alan bazı sorun alanları da olabilir. Bunun nedenleri de Büyükşehir'dir, ilçe belediyesidir, diğer kurumlardır ama kurumlardan yani insandan kaynaklı bir durum. Hizmet etme amacında olan; bu kurumdur, kurum içinde çalışan insandır. İnsandan kaynaklı bazı hatalar, bazı yanlış anlamalar, bazı idari sorunlardan kaynaklı hatalar. Biz üzerimize düşen mesajı aldık. Bundan sonraki süreçte bu mesajlar doğrultusunda görevimizi daha iyi yapma gayreti içerisinde olacağız ama hepimizi ilgilendiren ortak sorunlar var ve bunlardan kriz haline dönüşmüş bir yol sorunu var” şeklinde konuştu.

 

“YOL AĞLARIMIZ BELLİ”

Seçer, önceki günlerde belediyelere ait yol karmaşasının olduğunu ve mecliste konu alacağını yönünde konuşmalara yer vermişti. Mecliste bahsi geçen yol karmaşası hakkında konuşan Seçer “Kanun açık. Eğer Büyükşehir'e ait yollar ise bunlar hangileridir? Altını çizerek ifade ediyorum. 15 metre çapında ya da daha büyük caddelerdir, bulvarlardır ya da grup yollarıdır. Kırsal mahalleleri ilçe merkezine yani köyleri ilçe merkezine bağlayan yollar bizim yol ağımızda olan yollardır ki biz bunu 11 Eylül 2020 tarihinde 6370 sayılı yasa ile tanımlanan görev alanımızdaki yol ağı haritası ve yol tanım listesini belirleyerek 13 ilçe belediyesine de gönderdik” diye konuştu.

 

“BENİM YOLLARIMDAN BEN SORUMLUYUM”    

Yol ağı haritası ile ilgili sözlerine devam Seçer, “Şimdi, MESKİ işini bitirdi ama MESKİ bu kazıyı yapmadan önce AYKOME'den bir izin alıyor. AYKOME soruyor; ilçe belediyesinin yollarıysa, MESKİ burada çalışma yapacak. Sen bu çalışmadan sonra yolu kendin yapacak mısın? Cevap yazıyor; evet, ben yapacağım. Burada MESKİ ödemeyi ilçe belediyesine yapmak zorunda. AYKOME aracılığıyla, koordinasyonuyla. Eğer ben bunu yapamam diyor ise MESKİ'nin kendi yapma zorunluluğu var. Büyükşehir'le de aynı prosedür işliyor. Benim yollarımdan ben sorumluyum. İlçe belediyesinin yollarından ilçe belediyesi sorumlu. Eğer ben yapacağım diyorsam bu tahribatı ben gidereceğim diyorsam ben yaparım ve MESKİ bana para öder ya da ilçe belediyesine öder. Eğer yapmayacağız diyorsak MESKİ; ilçe belediyesidir, Büyükşehir Belediyesi'dir. Bu tahribatları yapmak zorunda. Biz bununla ilgili 3 Şubat 2022 tarihinde kurul topladık. Bütün ilçe belediyelerini davet ettik. Akdeniz Belediyesi, Aydıncık Belediyesi, Toroslar ve Erdemli belediyeleri dışında diğer belediyeler MESKİ'nin kazı alanlarındaki oluşan tahribatı biz yapacağız demiş” şeklinde konuştu.

 

“YAPILMAYAN GÖZNE YOLU ‘NU YAPACAĞIZ”

Toroslar Belediyesi’nin Gözne yolunu yapmaları için paranın yüzde 50’ini aldığını ve sonrasında yolu yapmadıklarını ifade Seçer, “Akdeniz, Toroslar, Aydıncık ve Erdemli dışındaki bütün belediyeler kendi sokaklarındaki MESKİ'nin tahribatlarını yapmayı taahhüt etmişler. Ama görüyoruz ki kağıt üzerinde kalan bu taahhütler çevreye ciddi bir rahatsızlık vermeye başlamış. Sadece burada Toroslar'da Gözne konusu var. Bu protokol imzalanmadan önce biz orada altyapı çalışmalarını başlattığımız için o zaman Toroslar Belediyesi demiş ki; ben yapacağım. Bizden parasını da peşin istemiş. Parasının yüzde 50'sini de hesaplarına yatırmışız. Üzerinden süre geçmiş, biz kendimize ait yolları yapıp bitirmişiz. Sonra Toroslar Belediyesi bize bir yazı yazmış. Biz daha önceki fiyatlarla bu yol yapamayız. Ya bunu güncelleyin ya bu yolu siz yapın. Biz de onlara cevap yazdık bayram öncesi. Tamam o zaman bu paramızı bize iade edin, biz bu yolu kendimiz yapacağız dedik ve şu anda da bayram sonrası vatandaşlarımız çünkü çok mağduriyet yaşıyor, arkadaşlarımız hazırlığı hemen başlattılar. 1-2 gün içerisinde yollarını yapacağız” sözlerini kullandı.

 

“BİZİM YOL AĞIMIZ HARİTADA BELLİ”

Vatandaşın yol sorunlarını mecliste ilçe belediye başkanlarına söyleyen Seçer, “11 Eylül 2020 tarihinde 4 bin 845 kilometrelik yol ağımızı size bildirmişiz. Bizim yol ağımız haritada belli. Sizin de elinizde var. Ancak özellikle köylerde, bu ilçe merkezlerinde de oluyor; ara sokaklar ilçe belediyelerinin, vatandaş bilmiyor ya da kimi de siz Büyükşehir'siniz, ne yapalım, ilçe belediyesine başvuruyoruz bir cevap alamıyoruz, yapamıyorlar ya da gelmiyorlar, gitmiyorlar, bari bunu siz yapın diyor. Biz bunu da yapmışız. Göreve geldiğimiz günden bugüne kadar toplamda yaptığımız toplam yolun yüzde 12'si bize ait olmayan yollar. Sathi kaplama olarak konuşuyorum. 815 kilometre sathi kaplama yapmışız, bunun yaklaşık olarak 100 kilometresi bize ait yollar değil. Yine sıcak asfalt kullanmışız. Toplamda göreve geldiğimiz günden bugüne kadar 1 milyon 118 bin ton sıcak asfalt kullanmışız. Bunun 70 bin ton sıcak asfaltı bize ait olmayan yollar. Biz yapmayalım demiyoruz. Bazı noktalarda vatandaş mağduriyetlerinin yoğun yaşandığı yerde biz de el atalım, biz de yardımcı olalım. Ama rahatsız olduğumuz 2 konu var. Bunu alışkanlık haline getirmek bir, ikincisi özellikle burada sayın başkanları tenzih ediyorum ama sanki bürokrasi kendi görev alanlarındaki aksaklıkları başlarından savmak için olayı manipüle ediyor” şeklinde konuştu.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA