Altın fiyatları düğün salonlarını da etkiledi




Tarih: 25 Temmuz 2022 Pazartesi 16:58


Altın fiyatlarının yükselmesiyle birlikte ülkemizde evliliklerde takı olayın gelenek haline gelmesi, evlenenleri etkilerken bir diğer yandan düğün salonlarını da etkiledi. Altın fiyatlarının yükselmesiyle düğün maliyetlerinin arttığını belirten Mersin’de bir düğün salonu müdürü Mustafa Bozar, “Evlenen vatandaşlar geçen yıl 150 bin lira ile evlenirken, bu sene minimum 350 ile 400 bin lira arasında değişiyor. Altın çok aşırıya kaçılmadığı sürece evlenenler oluyor, kız tarafının çok altın istemesi evlenmeyi zorluyor. İki tane bilezik yüzünden düğün sırasında ayrılan çift gördüm” dedi.

Haber- Behzat Ö. Beyazlar

Yükselen enflasyonla beraber altının yükselmesiyle birlikte evlilik düşünenler evlenmeyi ertelerken, düğün salonları ise bu durumdan bir hayli şikayetçi. Pandemide en çok etkilenen düğün salonları, şimdi de yükselen altın fiyatından etkileniyor. Artış ve düşüş konusunda düğünler hakkında konuşan Yakamoz Düğün Salonu Müdürü Mustafa Bozar, “Düğün salonumuzda en çok etkileyen şeyler un, yağ, şeker olayı o da kuru pastadan kaynaklanıyor. Kuru pastaların kilosu 85 liradan başlıyor, burada minimum bir düğünde 10 kilo kuru pasta gidiyor. Bu da ortalama 850 lira bir maliyete denk geliyor. Bunun orkestrası var, bunun yaş pastası var, eleman masrafı var. Asgari ücret artıyor, günlük yevmiye de artıyor. Her şey doğal olarak artıyor. Tabi ki bu da maliyeti katlıyor. Şu anda aynı karı elde edebiliyorsak, ama alım gücü yüksek olduğu için aynı şeyi alamıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“BU SENE 5-6 BİN ARASINDA FİYATLAR DEĞİŞİYOR”

Geçen yıla göre düğün salonu fiyatlarındaki artışın iki kat arttığını söyleyen Bozar, “Burası mevcut olduğu konumdan dolayı Mersin’in orta kesim mahalleleri hitap eden bir düğün salonu. Ondan dolayı çok yüksek bir maliyetimiz yok. Ama genel anlamda Mersin’e baktığımız zaman covid öncesi ve sonra iki kat artış var. Çoğu yerde üç katı, dört katı olduğu da oluyor. Ama biz burada geçen sene ortalama 2 bin 500 lira ile 4 bin lira arasında verirken bu sene 5-6 bin arasında fiyatlar değişiyor” diye konuştu.

 

“İKİ TANE BİLEZİK YÜZÜNDEN DÜĞÜN SIRASINDA AYRILAN ÇİFT GÖRDÜM”

Evlenenlerin bir önceki yıla göre iki kat harcadığını, altın fiyatlarının yüksek olmasıyla çoğu evlenenlerin anlaşamadığını aktaran Bozar, “Normal çaplı aileler için bahsedelim. Evlenen vatandaşlar geçen yılda 150 bin lira evlenirken bu sene minimum 350 ile 400 bin lira arasında değişiyor. Altın çok aşırıya kaçılmadığı sürece burada görüyoruz, iki tane bilezik yüzünden düğün sırasında ayrılan çift gördüm. Bu olayı 2-3 sene önce yaşadım, tam takı sırasında düğünü bitirdiler. Bu tarz bir zorunluluk olmazsa, sadece kız tarafı kızının mutlu olması için veriyorsa, çünkü evlendikten sonraki gün aynı borçla uyanacaklar. Eğer böyle bir takıntısı yoksa ortalama 400 bin liraya falan evlilik gerçekleştirebiliyorlar. Çevremde de evlenen çok arkadaşım ortalama rakamlar bunlardır” ifadelerini kullandı.

 

“MALİYETİN YÜKSELMESİ İŞİMİZİ AZALTTI”

Geçen yıla düğün potansiyellerinin azaldığını ifade eden Bozar, “Yüzde 50’lilik bir azalma var. Ama bunun nedenini sadece ekonomik bir krizden görmüyorum. Maliyetin yüksekliğinden çok pandemiden dolayı insanlar kır bahçelerine yoğunlaştı. Sadece bizim Gözne Yolu’nda 9 tane bu sene salon açıldı. Herkes birbirleri ile rekabet içinde insanlarda fahiş fiyatları duymaya alıştı. Burada her ne kadar 5 bin dersek de, 12 bin liraya bir kır salonu bulduğunda açık olsun burası olsun mantığıyla olduğu için bu da bizim işimizi azalttı. Pandemide işimizi azalttı, altının yükselmesi de işimizi azalttı, maliyetin yükselmesi işimizi azalttı. Hepsi birleşince yüzde 50 oranında bir rakam düşüş oluşturdu. Ama buna bence ekonominin etkisi yüzde 10-20 etkiledi diye tahmin ediyorum. Destek konusunda da sadece pandemi zamanında 5 bin lira aldık” şeklinde konuştu.  

 

“BAĞLI OLDUĞUMUZ BİR ODAMIZ YA DA DERNEĞİMİZ YOK”

Bağlı oldukları bir odanın olmadığını, en önemli sorunlarından bir tanesinin de bir derneklerinin olmadığını aktaran Bozar, “Sorun olarak bizim bağlı olduğumuz herhangi bir odamızın olmaması. Pandemi döneminde evlerine ekmek götürememeleri, intihar etmeleri bunlar büyük etken oldu. Bundan dolayı başvuracağımız, gidip danışabileceğimiz herhangi bir odamız yok. Evet, bir Bakanlığa bağlı olduğumuz söyleniyor ama biz hangimiz bugün gidip bir Bakanlık ile muhatap oluyoruz. Bence Mersin’de şu anda en gerekli olan sağlam bir ruhsat kontrolünün yapması. Çünkü şu anda ruhsatsız bu çevrede 11 tane düğün salonu var, ama 11 tane düğün salonu harici birçok yerde ruhsatı olmamasına rağmen düğün yapılıyor. Ben burada 5 bin lira düğün yaptırırken, o kafe orada 2 bin liraya yapıyor. Ben bunu CİMER’e de yazdım” dedi.

 

“ŞİMDİ EN AZINDAN DÜĞÜNÜMÜZ VAR DEMEYE BAŞLADIK”

2 yıl önceki aynı dönemlerle düğünleri kıyaslayan Bozar, “2019 yılın eylül ayında 31 tane düğün yaptım. Ama şu anda temmuz ayında 15 gibi rakam gördüğümüzde çok iyi diyoruz. Şimdi en azından düğünümüz var demeye başladık. Ciddi derece düşüş var. İnsanlar artık fahiş rakamlar duya duya fahiş şeylere alıştı. Doğal olarak tercihlerimiz yükseldi. Birde kapalı salonlara rağbet gitgide azaldı. Hafta sonlarım ne kadar dolu geçse de hafta içini de doldurmak gerek. Burada elektrik 8 bin liradan aşağı gelmiyor, bin liraya yakın su geldi. Bir dünya masrafın oluyor” sözlerini kullandı. 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA