Gültak: “Esenli üzümünün adı duyulacak”




Tarih: 25 Temmuz 2022 Pazartesi 16:38


Akdeniz Belediyesi bünyesinde ilk kez gerçekleşen ‘Esenli Üzüm Şenliği’, Sanatçı Eser Eyüboğlu’nun sevilen türküleri ile Esenli’de vatandaştan tam not aldı. Yoğun ilginin ve katılımının olduğu şenlikte, üzüm üreticilerle sohbet eden Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, “Esenli üzümünün adı duyulacak, daha çok ihracatçı buraya gelecek ve ürününüz daha çok cazip olacak. Sırada üçüncü balık festival ile gül festivali var. Yeni hedefimiz Akdeniz’i ilk 50 ilçe arasına yükseltmek” dedi.

Haber- Emrah Birgül

Akdeniz Belediyesi bünyesinde Esenli Mahalle Meydanı’nda ‘Esenli Üzüm Şenliği’ festivali düzenlendi. Esenli vatandaşı ile coşku ile yapılan şenliğe; Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, Mersin Milletvekilleri Zeynep Gül Yılmaz ve Hacı Özkan, Akdeniz Kaymakamı Muhittin Pamuk, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Ayhan Kızıltan, Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, muhtarlar, başkan yardımcıları ve meclis üyeleri ile farklı kurumlardan bürokratlar katılım gösterdi. Yoğun katılımının sağlandığı festivalde; ödüllü en iyi üzüm yarışması, çocuk aktivite ve oyun alanları, illüzyon gösterileri ve Kafkas halk oyunlarıyla şenlik renklendi. Üzüm üreticilerinin, farklı çeşitteki üzümlerini katılım gösterenlerin beğenisine sunduğu alanda, havanın sıcak olmasıyla beraber şenlik bir hayli kalabalıktı. Üreticiler, açtıkları stantlarda üzümlerle birlikte, üzümlerden yapılan diğer ürünlerini de sergiledi.  İnsanların akın ettiği ‘Esenli Üzüm Şenliği’nde Gültak, şenlik alanını gezerek, vatandaş ile sohbet ederek ardından konuşmasını gerçekleştirdi. Yaşlı, çocuk fark etmeksizin sıcak ortamda bir araya gelen vatandaş, Akdeniz’de ilk kez böylesi bir şenliğe katılmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade ettiler ve böyle şenliklerin arada yapılmasını istediler.  

 

GÜLTAK: “BALIK FESTİVALİ’NİN ÜÇÜNCÜSÜNÜ DE 24 EYLÜL’DE YAPIYORUZ”

Sırada üçüncü balık festivali ile gül festivalinin olduğu belirten Gültak, “ Seçildiğimiz zaman Esenli’de üzüm, Karaduvar’da balık, Dikilitaş Bekirde bölgesinde de kesme gül festivali yapacağımızın sözünü vermiştik. Karaduvar’da balık festivalinin ilkini gerçekleştirdik, ardından pandemi geldi. Tabi birçok şey aksadı. Sonrasında geçen sene Karaduvar balık festivalinin ikincisini düzenledik. Bugün de Esenli’de üzüm şenliğini yapıyoruz. Allah’ın izniyle 2023 Nisan ayında da Dikilitaş ve Bekirde’de gül festivalini gerçekleştireceğiz. Bizim çocukluğumuzda İzmir Fuarı’ndan sonra Türkiye’nin en çok ziyaret edilen, talep gören fuarı Mersin’deydi. Türkiye’nin ikinci fuarıydı. Dolayısıyla Mersin, festivali ve fuarı seven, geleneklerinde de bu zenginliği olan bir kenttir. Nitekim ilk balık festivalinden sonra yer yerinden oynadı. İkinci balık festivali çok daha kalabalık oldu. Bugün Google’ye girin, ‘balık festivali’ yazın. Karşınıza direkt Karaduvar çıkar. Bu kolay bir iş değil. Akdeniz’i, Mersin’i ve mahallelerimizi markalaştırıyoruz. Nasip olursa Karaduvar Balık Festivali’nin üçüncüsünü de 24 Eylül’de yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“BÜYÜK REKABET OLUŞACAK, ÜZÜMLERİ YETİŞTİREN KÖYLÜLERİMİZ FAYDALANACAK”

Bu festivalden sonra Esenli üzümünün ismi duyulacağını ifade eden Gültak, “Belki şimdiye kadar ürünlerinizi almaya 3-5 ihracatçı geliyordu. Fakat birkaç festivalden sonra Esenli’nin ve üzümünün adı duyulacak, daha çok ihracatçı buraya gelecek ve ürününüz daha çok cazip olacak. Büyük rekabet oluşacak ve bu rekabetten de güzelim üzümleri yetiştiren köylülerimiz faydalanacak. Ürünü yetiştirmek çok önemli ama ürünü pazarlamak, ürüne yeni pazarlar bulmak da en az o kadar önemli. İşte bu tür şenlik ve festivallerimizin en önemli etkilerinden biride bu olacaktır” dedi.

 

“GÜL DEYİNCE TÜM TÜRKİYE’NİN AKLINA AKDENİZ VE MERSİN GELECEK”

Kesme gülde, İzmir’den sonra Mersin Türkiye’de ikinci sırada olduğunu aktaran Gültak,  “Mersin’de kesme gülde de iyi durumdayız; ama bunu ne biz, ne de Türkiye biliyor. İnşallah, önümüzdeki festivalden itibaren kesme gül deyince tüm Türkiye’nin aklına Akdeniz ve Mersin gelecek. Akdeniz artık, festival ve şenlikleri ile kentsel dönüşüm projeleri, spor tesisleri ve yatırımları, kültürel ve sosyal etkinlikleri ile anılıyor. Yakın geçmişte sokak olaylarıyla gündeme gelen Akdeniz ilçemiz, bugün artık böylesi güzelliklerle anılıyor. Kavga, gürültü yok, barış, huzur ve kardeşlik var. Tüm ayrımcılıkları ortadan kaldırdık, herkes eşit. Buradan; tahıl koridorunun açılmasını sağlayan Dünya Lideri Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a da selam olsun. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Bakanlarımızın ve vekillerimizin vermiş olduğu destekler sayesinde bütün bunları yapabiliyoruz” şeklinde konuştu.

 

“4 YIL İÇİNDE İLÇE SIRALAMALARINDA 20 BASAMAK YÜKSELDİK”

Yeni hedeflerinin Akdeniz’i ilk 50 ilçe arasına yükseltmek istediklerini ifade eden Gültak, Mersin’in ekonomisi, ticareti ve sanayisinin Akdeniz’de olduğunu belirterek, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca yapılan araştırmada, Akdeniz ilçesinin sosyal, ekonomik ve kültürel gelişmişlik sıralamasında 4 yıl içinde 20 basamak yükselip 103’üncü sıraya çıktı. Bu sıralamada Akdeniz ilçemiz, Mersin’de 13 ilçe arasında, Yenişehir’den sonra ikinci sırada yer alıyor. Bunlar tesadüfi değil. Vekillerimizin, Bakanlarımızın, adını anmamız gerekiyor; Sayın Lütfi Elvan Bakanımızın da çok emeği var kentimize. Bizlerin de çalışmaları sayesinde bu mümkün olabiliyor. Şimdiki hedefimiz, bu sıralamada Akdeniz’i ilk 50 ilçe arasında yükseltmek” ifadelerini kullandı.

 

FEYYAZ: “AKDENİZ BELEDİYEMİZİN KATKILARIYLA BU FESTİVALİ GERÇEKLEŞTİRDİK”

Esenli mahalle muhtarı Feyyaz Görgülü ise şunları kaydetti: “Bizim için bu festival çok anlamlıydı, 40 yıl önce bir ilkokulumuzun içinde Vali Sabahat Çakmaoğlu ile bir şölen yapan atanın torunları olaraktan bugün sizlerle bu festivali bize kısmet eden ve yapımında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Kısaca size üzümümüzün geçmişinden bahsedeceğim. 1982 yılında Topacık üzümüne halk arasında Tarsus beyazda denilen yarma aşı ile Kardinal aşılayarak rahmetli Arif Çelikol amcamız Kardinal üzümünü buraya getiren kişidir. O gün orta doğuya ihracat ediyor. 1990’ların başında Yalova üzümü buraya geldi, 2000 yılına kadar eden bu üzümden sonra Viktoria üzümü ile bugünlere kadar geldik. Bugünde Akdeniz Belediyemizin katkılarıyla bu festivali gerçekleştirdik. İnşallah bu festival bize geleneksel hale gelip daha nicelerini yapmayı nasip eder. Ben burada Akdeniz Belediye Başkanıma, müdürlerime, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum”

 

YILMAZ: “MERSİN ZİRAAT OLARAK BİZ YANINIZDAYIZ, SİZLERLE DE BİRLİKTEYİZ”

Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz da, bürokratlara seslenerek üreticilerin üzümlerini satmaları konusunda yardımcı olmalarını gerektiğini belirterek, “Bugün burada Akdeniz Belediyemizin düzenlemiş olduğu ilkini yaptığımız üzüm festivaline hepiniz hoş geldiniz. Üzümleriniz çok güzel gerçektende bende eski bir üzüm üreticisiyim. Bu festivalimizin inşallah burada bu yıldan sonra devamı ile alakalı belediye başkanlarımız, kaymakamımız, milletvekillerimiz her yıl artarak daha güzelini yapmayı hepimize nasip eder diye düşünüyorum. Burada birkaç sorundan da bahsetmeden geçmek istemiyorum. Bu kadar emek ile bu kadar masraf ile ürettiğimiz bu ürünlerimizin maalesef birkaç gün önce meysu fabrikası dediğimiz hem üzümde hem de bölgemiz ciddi bir şeftali üretici olduğundan her iki meyvemizde meysu fabrikasının açıklamış olduğu rakamlar gerçekten bizi üzmüştür. Buradaki isteğimiz, bürokratlarımızın, vekillerimizin bu fabrikalarla görüşerek bu çiftçilerimizin değerli üreticilerimizin emeklerinin daha uygun rakamlarla karşılık bulması açısından bu fabrika temsilcileri ile bir görüşmelerini huzurlarınızda talep ediyorum. Bizim üzerimize ne düşüyorsa Mersin Ziraat olarak biz yanınızdayız, sizlerle de birlikteyiz.  Tabi ki tanıtım çok güzel emeğe geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 

 

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA