Göymen Food Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Mert Göymen, makarna, irmik ve un üretimi ile sektörün öncü kuruluşları arasında yerini alan Göymen Food Gıda’nın hizmet alanlarını ve hedeflerini gazetecilere anlattı. Doğa Makarna ile 120 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Göymen, “Ağırlıklı olarak makarna üretiyoruz ve makarna üretiminde Türkiye’nin en fazla üretim yapan ilk firmalarından biriyiz diyebilirim. Ağırlıklı olarak Afrika pazarına satışımız var. Pandemiden önce Asya ülkelerine ve Amerika bölgesine de makarna satışı yapıyorduk. Mersin tesisimizde yılda 250 bin ila 300 bin ton üretim kapasitemiz var, bu üretimimizin tamamı ihracata gidiyor” dedi.
Haber- Fatih Dönmez
Gaziantep ve Mersin'de makarna, irmik ve un üretimi ile sektörün öncü kuruluşları arasında yerini alan Göymen Food Gıda'nın ‘Doğa Makarna’ markası, genç yönetici Mert Göymen ile ihracat noktasında önemli işlere imza atıyor. Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi içerisinde yer alan fabrikada üretilen ürünlerin tamamını ihracat noktasında değerlendiren Doğa Makarna, 120 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Gıda üretimlerini ihracat yönünde değerlendiren Food Gıda, TİM'de 189'uncu ihracat firması olarak yerini aldı. Göymen Food Gıda'nın hizmet alanlarını ve gelecek hedeflerini gazetecilere anlatan Mert Göymen, farklı sektörlerde de ileriye dönük hedeflerinin olduğunu kaydetti. İlk olarak kendi hayat hikayesinden bahseden Mert Göymen, “1999 Gaziantep'te doğdum. 2017 yılına kadar Gaziantep'te yaşadım. İlkokul, ortaokul ve liseyi Gaziantep Kolej Vakfı'nda okudum. Toros Üniversitesi İşletme bölümü son sınıf öğrencisiyim. 2020 yılından itibaren Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan Doğa Makarna fabrikamızda Yönetim Kurulu Üyesi olarak iş hayatımı sürdürüyorum” ifadelerini kullandı.
“13-14 YAŞLARINDA İSE ARTIK FABRİKADA ÇEŞİTLİ İŞLERDE ÇALIŞABİLİYORDUM”
İş hayatına başlaması ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Göymen, çocukluğundan beri hayatının fabrika ortamında olduğunu belirterek, “Aslında küçük yaşlardan itibaren iş hayatının içerisindeyim diyebilirim. Babam Taner Göymen ile birlikte çok küçük yaşlarda fabrikaya gider gelirdim. 13-14 yaşlarında ise artık fabrikada çeşitli işlerde çalışabiliyordum. Sürekli kendimi geliştirmeye odaklandım. 18 yaşımda ise Mersin'deki fabrikamızın başına geçerek tam anlamıyla iş hayatıma başlamış oldum” şeklinde konuştu.
“SANAYİCİLİĞE DEDEM MUSTAFA GÖYMEN İLE BAŞLADIK”
Göymen ailesi olarak şirketin kuruluş süreci ve yatırımlarından bahseden Göymen, “Göymen ailesi olarak 1956 yılında sanayiciliğe girdi. İlk olarak un sektörü ile sanayicilik hayatına başladık. Gaziantep'te Güneydoğu bölgesinin en büyük un fabrikalarından birisiydi. Sanayiciliğe dedem Mustafa Göymen ile başlayan ailemiz dedemin vefatından sonra ortaklıklarını ayırarak farklı alanlarda sanayiciliğe devam etti. Doğa Makarna olarak kurduğumuz şirketimiz ile birlikte bugün Türkiye'nin en büyük makarna üreticilerinden birisi haline geldik. Gaziantep'te ve Mersin'de olmak üzere iki ayrı fabrikamızda üretimlerimizi sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.
“ÜRETİMİMİZİ İHRACAT NOKTASINDA DEĞERLENDİRİYORUZ”
Makarna, un ve irmik alanında üretim yaptıklarını aktaran Göymen, “Ağırlıklı olarak makarna üretiyoruz ve makarna üretiminde Türkiye'nin en fazla üretim yapan ilk firmalarından biriyiz diyebilirim. Bizim Mersin'e yatırım yapmamızın en büyük sebebi, Mersin'in bir liman kenti olmasıdır. Göymen Food Gıda olarak üretimimizi ihracat noktasında değerlendiriyoruz. TİM'de 189'uncu ihracat firması olarak yerimizi aldık. Gaziantep fabrikamız tamamen iç piyasaya, lokal pazarlara ürün satışı gerçekleştirirken, Mersin fabrikamız ise üretiminin tamamını ihracat noktasında değerlendiriyor” diye konuştu.
“120 ÜLKEYE İHRACAT GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”
Göymen Food Gıda olarak şu anda yaklaşık 120 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden Göymen, “Ağırlıklı olarak Afrika pazarına satışımız var. Pandemiden önce Asya ülkelerine ve Amerika bölgesine de makarna satışı yapıyorduk. Mersin tesisimizde yılda 250 bin ila 300 bin ton üretim kapasitemiz var, bu üretimimizin tamamı ihracata gidiyor. Mevcut olarak fabrikamıza GES ve makina yatırımları yapıyoruz. Bunun haricinde kömür kazanı yatırımlarımızın imzaları atıldı. Ful otomatik depo raf sistemi projemiz şuanda en çok değer verdiğimiz yatırımımız. Türkiye’nin ilk ful otomatik raf sistemlerinden birisi olacak. Şu anda gıda ve hububat sektöründeyiz fakat ileriye dönük hedeflerimiz arasında farklı sektörlere de yatırım yapma düşüncemiz var. Bu yatırımlarımız ile birlikte 2 fabrikada toplamda 450 olan istihdam sayımızda da artış olmasını hedefliyoruz” dedi.
“TÜRKİYE'DE HALİHAZIRDA 26 ADET MAKARNA ÜRETİMİ YAPAN TESİS VAR”
Sektörlerinin geleceği hakkında görüşlerini söyleyen Göymen, sektörlerinin sorunlarla karşılaşmayacağını ifade ederek, “ Sektörümüzle ilgili herhangi bir sorunumuz yok. Şu anda tüm sektörlerde olduğu gibi bizim sektörümüz de fiyat artışlarından dolayı sorunlar yaşıyor. Ama genel olarak değerlendirecek olursak makarna sektöründe herhangi bir düşüş yaşanacağını düşünmüyorum. Çünkü makarna genel olarak dünyanın favori gıdalarından birisi. Türkiye'de halihazırda 26 adet makarna üretimi yapan tesis var. Bu tesislerin 1 ayda ürettiği makarna, Türkiye'nin 1 yılda tükettiği makarnaya eşdeğer. Dolayısıyla üretimi bu derece fazla olan bir sektörün önemli sorunlarla karşı karşıya kalacağını düşünmüyorum” sözlerini kullandı.
|