Gazeteci ve programcı Savaş Kerimoğlu’nun sunumuyla yapılan programa konuk olan Mezitli Belediyesi Başkanı Neşet Tarhan, Mezitli’deki göç sorunları hakkında konuşarak, kentte yaptıkları çalışmalarından bahsetti. Tarhan, “Mersin’in Mezitli ilçesi şu anda tüm ilçeler içerisinde en fazla rağbet gören, yükselen değeri olan bir yerdir. Buradaki halkın yaşam tarzı farklı, Mezitli’deki insanlar çağdaş yaşam tarzda yaşıyorlar. Ama burada çok Suriyeli göçmen var, Mezitli’nin dokusuna uymuyor. İller bankasından bütçeyi 212 bin nüfusa göre alıyoruz, 80 bine yakın Suriyeli var. Onu hesaba katmıyorlar” dedi.
Haber- Emrah Birgül
Mezitli Belediyesi Başkanı Neşet Tarhan, bir ulusal TV’de yayınlanan programa konuk oldu. Mezitli Belediyesi Ana Hizmet Binası önünde Gazeteci ve programcı Savaş Kerimoğlu’nun sunumuyla yapılan programda; Tarhan, Mezitli’yi tüm Türkiye’ye anlattı. Mezitli’nin kültürel yapısını, sosyal yaşamını, ilçede yaşanan göçün sonuçlarını, yaptıkları çalışmalarını programda anlatan Tarhan, Mezitli’nin bir kültür sanat ilçesi olduğunu kaydetti. Mezitli Belediyesi’nin borcu olmadığını ifade eden Tarhan, ender belediyelerden olduğunu belirterek, rağbet gören ve yükselen bir ilçe olduğunu belirtti. Mezitli’deki halkın dirençli olduğunu, vatandaş ile bütünleştiklerini aktaran Tarhan, tarihi ilçe konumunda olan Mezitli’ye sahip çıktıklarını ifade etti.
“ROTAMIZ VE PUSULAMIZ BELLİ, KÜLTÜR SANAT KENTİ DİYORUZ”
Mezitli Mersin Türkiye’nin en güzel yörelerinden bir tanesi olduğunu ifade Tarhan, “Mersin’in Mezitli ilçesi şu anda tüm ilçeler içerisinde en fazla rağbet gören, yükselen değeri olan bir yerdir. Kentlerde şu vardır, kimlik sorunu vardır. Öncelikte rotamız ve pusulamız belli, kültür sanat kenti diyoruz. Buradaki halkın yaşam tarzı farklı, Mezitli’deki insanlar çağdaş yaşam tarzını yaşıyorlar. Yaşam tarzına kimsenin dokunmasını istemezler. Bir arada yaşama kültürünü içselleştirmişler. Çevreye çok duyarlı, çok naif, sakin insanlardır. Birçok emeklinin tercih ettiği yerdir. Ama üzerinde başka bir özellik daha taşır. Bu sakinliğe karşı dirençli bir kenttir, halkı dirençlidir. Haksızlığa karşı ne tür sorun olursa sonuna kadar seslerini yükseltirler ve burada başarılı da olmuşlardır. Mersin’de 24 yıl başkanlık deneyiyim var, 8 yılda burada belediye başkanlığı görevim var. Gördüğüm kadarıyla kentlerin yapısı ile belediye başkanların kişisel yapısı birbiriyle uyumlu olması gerekir. Bir belediye başkanı her yerde başarılı olamaz, ben dahil olmak üzere her yerde bu başarıyı gösteremem. Ama biz burada halk ile bütünleşmiş durumdayız. Bende sakin ve çevreye duyarlı biriyim. Ama haksızlıklar karşısında da sonuna kadar kim olursa olsun, o direncide gösteririm. Biz Mezitli ile bütünleşmiş olduk” şeklinde konuştu.
“BİLLBOARDLARIMIZDA ‘ÖZGÜRLÜK KENTİ’ YAZIYOR”
Mezit’linin tarihi bir yer olduğunu, kentte sahip çıktıklarını aktaran Tarhan, “Mezitli’de kamuya faydalı olmayan birçok ihalelere karşı çıktık, kabul etmedik. Çünkü biz buraya Mezitli’ye göreve gelirken bir sloganımız vardı. ‘Mezitli’ye değer katacağız’ demiştik. Gerçekten değer kattık, son derece değerli bir ilçe oldu. Kentteki kırsal alan dahil olmak üzere, orman alanları olmak üzere, hazine alanları olmak üzere oralara saldırılar çok daha fazla oluyor. Bir bakıyoruz orman yangını oluyor, hazine arazilere göz dikmiş durumdalar ve burada rant sağlıyor. Biz buna her zaman karşı çıkıyoruz. Kentin girişinde billboardlarımızda ‘özgürlük kenti’ yazıyor. Burada cumhuriyet değerlere inanan topluluk var. 3 bin yıllık tarihi var, burası yeni bir yer değil. Burada; Romalılar, Yunanlılar ve Aratos yaşamış. Aratos, dünyanın en büyük uzay bilimcisi olarak biliniyor. Roma İmparatoru Pompei gelmiş ve bir dönem buranın adı Pompeipolis olmuş. Şu anda Aratos anıt mezarını bitirmek üzereyiz, restorasyon projesi başlayacak. Pompeipolis’te kazılar devam ediyor. Akdeniz’de tek kalıntıları olan antik liman burada, antik liman kazısına da başlıyoruz. Bu dünyada ses getirecek bir olay, bir taraftan bu kültürel değerlerimizi, toprak altındaki zenginliklerimizi de koruyoruz. Orman arazilerini, hazine arazilerini, sahili de koruyoruz” diye konuştu.
“42 BİNE YAKIN KAYITLI KONTROL ALTINDA SURİYELİ VAR”
Mezitli sığınmacı sorunu ile bilgi veren Tarhan, “212 bin nüfusumuz var, 42 bine yakın kayıtlı kontrol altında Suriyeli var. Bir o kadarda kontrol dışı kayıt altına alınmamış Suriyeli var. Yani nüfusumuzun üçte biri kadar Suriyeli yaşıyor. Bu bildiğiniz tüm dünyada bir sorun, uluslar arası toplantılara gittiğimiz zamanda en çok konuşulan konulardan birisi göç olayıydı. Bu konu hala gündemde, ‘İngiltere mültecileri Türkiye’ye gönderecek mi?, Türkiye kapılarını açacak mı?’gibi sorular var. Bu göç son derecede önemli, fakat bu göç olayı ülkeler nasıl idare edecek bu çok önemli ve bunu hem ülkesel bazda hem de ülkenin içersindeki bölgeler bağlamında ele almak gerekiyor. Herkes her yerde o kentin koşullarına uyum sağlamayabiliyor. Türkiye’nin herhangi bir yöresinden başka bir kente giden insanlar bile bir uyumsuzluk yaşayabiliyor. Bir yabancı olduğu zaman bu çok daha önemli oluyor, farklı kültürden geliyor. Mezitli’nin sosyal ekonomik durumuna baktığımız zaman burası çoğu üniversite mezunudur. Eğitim durumu çok yüksek, burası farklı bir yer. Buraya gelenlerin buranın dokusu ile uyuşmak zorundadır. Ama uyuşabiliyor mu, uyuşuyor mu? Bir yaptırım var mı? Herhangi bir yaptırımı yok. Bu insanlar buraya geliyor, bu konuda belediyelere hiçbir katkı yok” şeklinde konuştu.
“SURİYELİLERİN MEZİTLİ’DEKİLERLE SOSYAL, TOPLUMSAL, KÜLTÜREL DOKUSUNUN UYUŞMASI ÇOK ZOR”
İller bankasından bütçeyi 212 bin nüfusa göre aldıklarını belirten Tarhan, “Burada 82 bin Suriyeli insanın çöpünü de alıyoruz, apartmanlardaki yarattığı sorununa, sahilde yarattığı uyumsuzluğa kadar bakıyoruz, bu sıkıntıyı biz yaşıyoruz. Bizim belediye borçsuz bir belediye, Türkiye’de ender belediyelerdendir. O nedenle olaya ekonomik olarak da bakmıyorum. Bu konuda para verseler de hallederiz gibi bakmıyorum. Buraya gelen Suriyelilerin Mezitli’dekilerle sosyal, toplumsal, kültürel yapısıyla dokusunun uyuşması çok zor. Örneğin farklı bir şekilde denize giren Suriyelilerden dolayı Mezitliler denize giremiyor. Mezitli’de bir kadın 24 saat dışarı çıkar, denizine de tek başına girebilecek bir yerdir. Ama zaman zaman görüyoruz ki, deniz kenarında evi olan birisi denize girmiyor. Çünkü denize giren Suriyelerden dolayı rahatsız oluyor” diye konuştu.
“5 MAHALLEMİZDE SURİYELİLERİN EV ALMASI YASAKLANMIŞ DURUMDA”
Göçmenler arasında farklı kültürlerin olduğunu aktaran Tarhan, “Son yıllarda Moldova’dan, Ukrayna’dan, Kazakistan’dan çok sayıda Mezitli’ye yerleşim var. 5 mahallemizde Suriyelilerin ev alması yasaklanmış durumda. Moldova’dan, Ukrayna’dan, Kazakistan’dan gelenler, bazı sanat dallarına bizden daha düşkünler. Sahili bizden bilgi almadan kendileri temizliyor. Ama diğer taraftan Suriye’den gelenler ise tam tersine sahili en fazla rahatsız eden, kirleten bu insanlar. 15 kilometrelik bir sahilimiz var. Burada yılın her mevsiminde denize giriliyor. Mersin merkezde denize girilecek tek yer Mezitli’dir. Arkamızda Toroslar var, o bölgede sebzenin meyvenin her türlüsü var. Sanayi yok bizde, yani bacasından duman bir şey yok. Bizde istemiyoruz planlamada da yok zaten. Tarıma dayalı üretim olsun istiyoruz. Sanayi’de iddialı değiliz. Biz bu halkın kültürel sanatsal yönden ihtiyaçlarını karşılayan, üreticilerimizin ihtiyacını karşılayan bir belediyeyiz” dedi.
“GİDERLERİMİZ AÇIK VERİYORUZ, VATANDAŞ GELSİN BİZE HESAP SORSUN İSTİYORUZ”
Daha çok insanlar Mezitli’yi ikamet için tercih ettiğini ifade eden Tarhan, nüfus da artış yaşandığını belirterek, “Başta emekliliği gelen Mersin yöresinden, Türkiye’nin diğer yöresinden burayı tercih ediyor. Mersin’deki şehir merkezinde iş yeri olan özel sektördekilerin, kamudakilerin oturmak için tercihe ettiği yer burası. Toroslar yakın bize orada kar yağarken burada denize girenler var. Bakın bu Türkiye’de nadir göreceğiniz yerlerden bir yer. O nedenle nüfus artışımız çok yüksek, şikayet etmiyorum ama bazen eleştiren oluyor. Bizde bu konuda altyapı ve üstyapıyı getiriyoruz. Gerçekten iyi ve borcu olmayan bir belediyeyiz. Gelir tablosunu açık burada veriyoruz, sormak isteyen herkes gelip bakabilir. Vatandaş gelsin bize hesap sorsun istiyoruz. Belediyeler sorgulanabilir olmalı, bunu biz kendimiz yaratmamız gerekiyor. Açıklıksa bu, gelin bize hesap sorun diyoruz. ‘Burada yatırım niye az’ desin. ‘Personel gideri niye çok’ desin” ifadelerini kullandı.
“BİZİM HER ŞEY AÇIK BELLİ, DİĞER BELEDİYELERDE BUNU YAPABİLİR”
Herkesin bu gelir tablosunu açık vermesi gerektiğini vurgulayan Tarhan, “Belediyeler bir malı ne kadara alıyorsa açıklasın. Hangi birimde kaç tane elaman çalıştırıyor açıklamasını isterim. Belediyelerin ‘basın biriminde kaç eleman çalıştırıyor, kaç lira veriyor’ bunu açıklamasını isterim. Ben bunların hepsinin cevabını veririm. O bakımdan rahatız” şeklinde konuştu.
“10 TANE GÖNÜLLÜ EVİMİZ VAR, HERKES KATILIM GÖSTERSİN İSTİYORUZ”
Herkese kucaklayıcı bir belediyecilik yapmak istediklerini ifade eden Tarhan, bu kucaklayıcı belediyecikle her seçimde oy oranlarının arttığını belirterek, “Çalışanlarımızın çoğu kadın, aynı işi yapan kadınlar sahada yanındaki erkekten daha çok para alır. Toplu sözleşmede böyle bir hüküm koyuyoruz. Kadına şiddet uygulayan olursa, maaşını karısına veriyoruz gibi toplu sözleşmeye benzer hükümlerimiz var. 10 tane gönüllü evimiz var. Kentin muhtelif yerlerinde burada siyaset yok, içki yok, oyun oynama yok ve siyasi ayrımda yok. Herkes gelsin diyoruz. Partisi ne olursa olsun, dini ırkı ne olursa olsun gelsin istiyoruz. Buraya gelenlerin çoğu emeklilerden oluşuyor. Orada yaptıkları çalışmalarla kazanılan kazançları kız öğrencilerine burs olarak veriyoruz” dedi.
“PARTİ DEĞİŞTİRMEKTE KORKU VAR”
Herkese değer verdiklerini, mecliste oy çokluğunun kendilerinde olmasına rağmen istedikleri kararları çıkartabileceğini ama bunun demokrasiye uygun olmadığını belirten Tarhan, “Biz Mezitli Meclis’inde çok güçlü olmamıza rağmen, 31 tanesinin 11’i MHP ve AKP idi. Diğeri 20 tanesi CHP olmasına rağmen ‘istediğimiz kararı çıkarırız’ demiyoruz. Zaten demokrasi bu değildir. Şimdi mevcut yapıda da olan sancıda bundan ibaret. Ama biz ‘herkese değer veriyoruz’ diyoruz. Tabi Türkiye’deki siyasi çözülme ile beraber burada da tabi bir takım kaymalar oldu. Örneğin MHP’den iki arkadaşımız önce bağımsız oldu sonra İYİ partiye geçtiler. Bize de gelmek isteyen oldu ama üstünde durmadık. Bu iki dönemdir ben bunu görüyorum, aslında AKP’den ayrılmak isteyende var. Ama bir korku var. Eskiden koministim dediğin zaman devleti yıkma teşebbüsten içeri girerdi ve herkeste bu korku vardı. Şimdi değişik alanda değişik korkular var. Diyor ki ‘ben bu partiden ayrılırsam, fetöcü derler, başıma iş gelir mi?’ korkusu var. Bu korku sağda da solda da var. Her yerde var” sözlerini kullandı.
|