Kılavuz, Cemevlerine yönelik yapılan saldırıları kınadı




Tarih: 1 Ağustos 2022 Pazartesi 15:47


Mersin Cemevi, Ankara’nın Mamak ilçesinde Cemevlerine yönelik yapılan saldırıları protesto etti. Yapılan saldırıyı kınadıklarını, Alevi inanç yerlerine saygı duyulması gerektiğini belirten Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan kılavuz, “Cemevine saldıran bu kişi kimdir, arkasında hangi tarikat vardır, yani bu kişi kimden cesaret alıp da Alevilere, Cemevlerine bu saldırıyı yapıyor. Bunun arkasında bir yük olmazsa bu insanlar bu tür cesareti bulamazlar” dedi.

Haber- Emrah Birgül

Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan kılavuz,  Ankara’nın Mamak ilçesinde Cemevlerine yönelik saldırılara tepkisini koydu. Alevilerin Cemevlerine saldırıların ilk defa olmadığını kaydeden Kılavuz, “Daha öncede Cemevlerimize yönelik bir takım eylemler yapılmıştır. Sözlü veya fiili eylemler olmuştur. Ama bunda da açık ve bariz bir şekilde Ankara’daki 3 tane Cemevi’nde aynı anda, aynı günde belli saatlerde bir kişi tarafından yapılması düşündürücüdür. Bu kişi kimdir, arkasında hangi tarikat vardır, yani bu kişi kimden cesaret alıp da Alevilere, Cemevlerine bu saldırıyı yapıyor. İnsanların orada oturduğu, ibadet ettiği, muhabbet ettiği bir yere bu saldırıyı yapıyor. Oradaki düzeni bozmaya cesaret ediyor. Bunun arkasında bir yük olmazsa bu insanlar bu tür cesareti bulamazlar. Onun için şiddetle kınıyoruz, lanetliyoruz”  şeklinde konuştu.

 

“GERÇEKTEN O KİŞİ BİREYSEL OLARAK MI YAPMIŞTIR, YOKSA ARKASINDA BAŞKA GÜÇLER VAR MIDIR?”

Saldırılarla birlikte provokasyonlara gelmeyeceklerini, bu tür olayları daha çok büyüterek karşı tarafa bir saldırının söz konusu olmayacağı için Cemevlerine seslenen Kılavuz, “Mitinglerimiz, basın açıklamalarımız medeni insanlara yakışır bir şekilde olmalı ve uyarıcı olmalıyız. İlgili makamlar; İçişler Bakanlığını, Polis Teşkilatını, Jandarma Teşkilatını bu konularda duyarlı olmaya davet ediyoruz. Bu kişi yakalandıysa enine boyuna iyi bir araştırma yapılması ve sorgulanması lazım. Gerçekten o kişi bireysel olarak mı yapmıştır, yoksa arkasında başka güçler var mıdır?  Bizim tedirginimiz ve düşüncemiz budur. Bu konu ile makamlara tekrar çağrımız bundan ibarettir. Alevi inanç yerlerine saygı duyulmalı, saldırı yapılmamalı. Biz yıllardan beri inanç yerimizin resmen devlet tarafından yasa statüsü konusunda istem ve taleplerimiz varken bu saldırıların tam da kutsal muharrem ayı günlerinde oluyorsa bu oldukça düşündürücüdür.  İnanıyorum ki bunun üstesinde güvenlik birimleri gelir, konu açıklığa kavuşur. Bir açıklama yapılır bizlerde bu konuda rahat ederiz” ifadelerini kullandı. 

 

“BİZİ DEMOKRASİ, ÖZGÜRLÜK VE EŞİTLİK MÜCADELESİNDEN KOPARAMAYACAKSINIZ”

Her türlü çatışma diline karşı barışın ve kardeşliğin saflarında yer aldıklarını ifade eden Kılavuz, “Canlarımıza, Cemevlerimize, ve kurumlarımıza saldıranlar, bu saldırıları planlayıp yönetenler bilsinler ki; bizi demokrasi, özgürlük ve eşitlik mücadelesinden koparamayacaksınız. Çünkü biz, baskıya zorbalığa ve her türlü şiddet politikalarına boğun eğmeyiz. Savaş çığırtkanlığına ve her türlü çatışma diline karşı barışın ve kardeşliğin saflarında yer alırız” diye konuştu.

 

“CEMEVLERİNE YAPILAN SALDIRI BİN YILLIK KOMŞULUĞA SALDIRMAKTIR”

Cemevleri milyonlarca Alevinin ibadethanesi olduğunu aktaran Kılavuz, “İbadethanelerimizde orada hiç kimseye makamı, dili, dini, rengi sorulmaz. Cemevlerine saldırmak aslında Anadolu halklarının hoşgörüsüne ve bin yıllık komşuluğa saldırmaktır. Biz zalimlerin, zorbaların, ırkçıların dışında kimsenin karşısında olmadık. Aleviler tarihi boyunca hiçbir halkın onurunu incitecek kalkışmada bulunmadı. Bundan sonra da böyle olacaktır” dedi.

 

“HALKIMIZI KURUMLARINA VE CEMEVLERİNE SAHİP ÇIKMAYA KARŞI UYANIK OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ”

Yaşayan inançların özgür olmadan asla özgür olamayacaklarını aktaran Kılavuz, “Aleviler olarak eşit yurttaşlık mücadelesi verirken çok iyi biliyoruz ki, bu ülkede yaşayan halklar inançlar ve kimlikler özgür olmadan biz de asla özgür olamayacağız. Bu nedenle dost ve musahip kurumlarla, ilerici aydın, demokrat ve devrimci güçlerle birlikte omuz omuza bir mücadeleye inanıyoruz.  Bu saldırıların asıl amacının ülkede kaos ve çatışma ortamı yaratmak olduğunun bilincindeyiz. Halkımızı kurumlarına ve Cemevlerine sahip çıkmaya ve provokasyona karşı uyanık olmaya çağırıyoruz. Bu vesileyle hükümeti açıktan uyarıyor ve göreve çağırıyoruz. Bu saldırıların arka planını örgütleyicisini ve azmettiricisini derhal açığa çıkarın. Aksi taktirde zan altında kalmaktan kurtulamazsınız. Kınama ve geçmiş olsun ile geçiştirilecek bir durum değildir” şeklinde konuştu.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA