Artık fındığın tadını unuttuk




Tarih: 11 Ağustos 2022 Perşembe 17:21


Yaş fındık, 70 TL’den Mersin’deki tezgahlara düştü. Geçen sene tablada yaş fındığın kilosunu 40 TL’den sattığını belirten Rahmi Kılıç, "Milletin alım gücü düştü. İnsanlar rağbet etmiyor, pek bakmıyor" dedi.

Haber- Emrah BİRGÜL

Adapazarı'nda üretilen yaş fındık, Mersin'deki tezgahlarda yerini almaya başladı.  Geçen sene 40 TL'den satılan fındığın kilosu bu yıl 70 TL'den satılmaya başlandı. İnsanların alım gücünün düştüğünü belirten satıcılar, fındığın artık eskisi kadar ilgi görmediğini belirtti. Gazetemize konuşan satıcılardan Rahmi Kılıç, 1 ay sonra kuru fındığın da tezgaha düşeceğini belirterek, "Bu sene satışı burada 100 liradan aşağı olmaz" dedi.

 

"GEÇEN SENE KİLOSU 40 LİRAYDI"

Tezgahta fındık satışı yapan Rahmi Kılıç, "Ben yazın 1-2 ay satıp bırakıyorum. Emekliyim, ondan sonra çalışmıyorum. Sadece fındık satıyorum. Kışın çalışmıyorum. Geçen sene kilosu 40 liraydı. Bu yıl kilosu 70 lira" dedi. Kılıç, fındığın kendisine geliş fiyatından da bahsederek, "Bu böyle, 20 liraya geliyor. Ama şimdi 2,5 kilodan 1 kilo çıkıyor. Bu çuval iyiydi mesela. Bazı çuvallarda içinden çok boş çıkıyor. 3 tane çatal var. Bazen 2'si dolu, 1'i boş çıkıyor. Bazen 1'i dolu 2'si boş çıkıyor" diye konuştu.

 

"ESKİ TADI YOK"

Kılıç, satışın bu yıl düştüğünü vurgulayarak, "Sabahtan beri yarım kilo fındık sattım. Eskiden 100 kilo, 150 kilo fındık satıyordum. Ben 1974'ten beri fındık satıyorum. Salim Yılmaz'ın orada duruyordum. O  zamanlar ucuzdu. Şimdi pahalı. Milletin alım gücü düştü. İnsanlar rağbet etmiyor, pek bakmıyor. İlgisi de kalmadı. Çok eskilerde bunun hastası olanlar vardı. Günde 5-6 kilo satıyorum. 10 kilo olmuyor. Geçen sene oluyor. Geçen sene 40 liraya satılıyordu, ben 30 liraya satıyordum. 5 kilo satsam ne olacak? 50-60 lira para kazanıyorum. Bir sigara parası. Eski tadı yok. Antep fıstığını geçen sene 45 liraya sattık. Şimdi 115-120 lira diyorlar. 150 liraya satsam kim yiyecek?" ifadelerine yer verdi.

Yaş fındık satışının yaklaşık 1 ay daha süreceğini belirten Kılıç, "1 ay sonra yaş fındık biter. Kurusu gelir. Köylüye 55 liraya naturel olarak taban fiyat verdiler, o gelir. Daha fabrikaya gidecek, temizlenecek. Boşu, onu, bunu. Bize 100 liraya gelecek. Bu sene satışı burada 100 liradan aşağı olmaz" dedi.

 

"GİRESUN FINDIĞI BURALARA DÜŞMEZ"

Kılıç, fındığın Mersin'e geldiği şehirlerden de bahsederek, "Bu Adapazarı'ndan geliyor. Karadenizli bunu hayatta yemez. Giresun fındığı buralara düşmez. Kaç senedir buradayım, hiç Giresun fındığı görmedim. İç getiren oluyor ama kabuklu olarak hiç görmedim. Zaten en kaliteli fındık Giresun fındığı. Biraz ufak ama kaliteli. Ordu'dakinden kaliteli. Buraya Foça'dan geliyor, Ordu'dan geliyor. Adapazarı'nda da var. Adapazarı'ndan 1-2 sefer geliyor, daha sonra gelmiyor.  Ordu'dan gelen kuru fındık. Yaş olarak sadece bu geliyor, bu da Adapazarı'ndan" ifadelerine yer verdi.

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA