Büyükşehir’in öğrenim yardımları yükseldi




Tarih: 11 Ağustos 2022 Perşembe 17:22


Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde öğrencileri sevindirecek önemli bir karara imza atıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin lisans ve ön lisans öğrencilerine yaptığı öğrenim yardımlarının tutarları artırılırken, yardımlara 5 yıllık ve 6 yıllık bölümleri kazanan üniversiteliler de dahil edildi.

Haber- Burak KARATAŞ

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Ağustos Ayı İkinci Birleşim Toplantısı, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleşti. Toplantının gündem maddeleri arasında öğrenim yardımlarındaki iyileştirme de yer aldı. Buna göre 2 yıllık bölümleri kazanan öğrenciler için yapılacak öğrenim yardımları bin 500 liraya, 4 yıllık bölümleri kazananların yardımları ise 3 bin liraya yükseltildi. Bu yıl, 5 yıllık bölümleri kazananlara 3 bin 750 lira, 6 yıllık bölümleri kazananlara ise 4 bin 500 lira öğrenim yardımı yapılması yönünde karar alındı.

 

"GERİ ÖDEMESİZ, FAİZSİZ"

Konuyla ilgili Meclis toplantısında önceki yıl yapılan yardımlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Seçer, "Öğrencilerimiz için yarar sağlayacak bir uygulama. Geçen eğitim yılında 6 bin 237 lisans, 2 bin 856 ön lisans toplam 9 bin 93 öğrenciye yardım yapıldı. Beyana tabi. Şartları uygun olduktan sonra herhangi bir gelir testine tabi olmadan, devlet üniversitelerini kazanmış ya da yüzde 100 burslu vakıf üniversitelerine girme hakkı elde etmiş bütün öğrencilerimize bu eğitim yardımını bir yıla mahsus olmak üzere, ilk kazananların ilk yılına mahsus olmak üzere yapıyoruz ve geri ödemesiz, faizsiz tabii ki" dedi.

 

"9-10 BİN CİVARINDA ÖĞRENCİMİZİN FAYDALANACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ"

Seçer, yapılan değişiklikle öğrenim yardımlarındaki değişiklikten de söz ederek, "Şimdi burada yalnız bir değişiklik oldu. Tasnif ettik. 2 yıllık, 4 yıllık, 5 yıllık, 6 yıllık. Geçtiğimiz yıldan farkı. Geçtiğimiz yıl 2 yıllık ön lisans öğrencilerine 500 TL yardım yapmıştık. İlk yıldı. Hatta daha sonra bu kararı almıştık. Lisans öğrencilerinden sonra. Şimdi bu yıl için 1500 TL 2 yıllıklara bir eğitim yardımı yapma kararı aldık. 4 yıllıklara, çarpı iki. 3 bin TL. 5 yıllıklara 3 bin 750 TL. Yani her yıl için 750 TL ve yine 6 yıllık lisans öğrencilerine 4 bin 500 TL karşılıksız öğrenim yardımı yapma kararı aldık. Komisyon üyelerimize teşekkür ediyorum. Şimdi bunu Meclis'in takdirine sunacağız. Geçen yıl, yaklaşık söylediğim gibi hatta tam rakam 9 bin 93 öğrenci faydalandı. Bu yıl da yaklaşık olarak yine 9-10 bin civarında öğrencimizin faydalanacağını düşünüyoruz. Çocuklarımız, öğrencilerimiz güle güle harcasınlar" diye konuştu.

 

"120 ÖĞRENCİ KAPASİTELİ YURT BİNASINI HAZIR ETTİK"

Eğitim konusundaki diğer hizmetlerinden bahseden Seçer, şunları söyledi; "Eğitime imkanlarımızı en iyi şekilde kullanarak destek veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Bu öğretim yılında barınma sorunlarının çözümü içi katkı sunma amaçlı 120 öğrenci kapasiteli yurt binasını hazır ettik. Biliyorsunuz bunu daha önce üniversite hastanesi olarak hizmet veren binaydı ve üniversiteden tahsis almıştık. Şu anda hazır. Bu eğitim-öğretim yılında 120 çocuğumuz orada kalma imkanı bulacaklar. Halen 9 ilçede 13 aktif kurs merkezimiz var. 307 öğretmenimiz ile öğrencilerimiz hem LGS'ye hem YKS'ye hazırlanıyorlar. Özellikle dezavantajlı mahallelerde 8 ayrı noktada 8 ayrı kurs merkezinin oluşturulma çalışmaları devam ediyor. YKS'ye hazırlanan ve kayıt yaptıran 3 bin 263 öğrenci, 15 Ağustos'ta ders başı yapacak bu merkezlerimizde. Bu eğitim döneminde öğrencilere test kitapları ve yardımcı kaynaklar da vereceğiz. Söylediğim gibi bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da öğrencilerimize katkılarımız artarak devam edecek."

 

ÖZTURAN, HALK KART YARDIMLARINI GÜNDEME GETİRDİ

Meclis'te, Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmet ve Sosyal Yardımlar Yönetmeliği'nde yapılması planlanan değişiklikleri kapsayan madde de gündeme geldi. Sosyal yardımlara ilişkin söz alan AK Partili Meclis Üyesi Zafer Şahin Özturan, Halk Kart yardımlarına değinerek; "Bu Halk Kart'ı da biraz ilgilendiren bir konu. Daha önce birinci kademe Halk Kart'ı sorduğumuzda 270 lira, ikinci kademe 150 lira. Tabi bu çalışmadan dolayı da bütün arkadaşlara teşekkür ettik. Yalnız şurada arkadaşlardan bize gelen talepler var. 270 liranın ivedilikle bunun bir artışının sağlanmasını Meclis'te gündem ederseniz dediler. Biz de Meclis'e gelirse biz zaten bunu hiç tereddüt etmeden destek veririz dedik. Bu 270 TL birinci kademenin daha üst bir rakama, 150 TL de daha üst bir rakama çıkarılırsa vatandaşlara daha faydası olacak" diye konuştu.

 

SEÇER: "BİR ÖN ÇALIŞMA YAPTIK"

Halk Kart yardımıyla ilgili talebe ilişkin konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer,"Beklentinin çok üzerinde. Deminki rakamlardan çok daha iyi. Bir ön çalışma yaptık, daha sunmadık da. 1 Ocak'tan itibaren ama bayağı düzelttik. Çok ciddi bir" yanıtını verdi.

 

ÖZTURAN, TAZİYELERDEKİ YEMEK HİZMETİNE DEĞİNDİ

Taziyelerde sunulan yemek hizmetine de değinen Özturan, "İkinci bir konu, teşekkür ediyoruz. Yeni bir konu. Biz de o zaman size söyledik, sağ olun siz de uyguladınız. Şimdi taziyelerimize güzel bir lahmacunla ayran yemeği verilecek. Verilmeye başlandı herhalde. Şimdi biz bunu sağ olsun daire başkanımızla da görüştüğümüz zaman kendisine de söyledik. Fakat günlük verilen rakamın zamanla biraz daha artırılırsa daha faydalı olacağını düşünüyoruz. Bununla ilgili de çalışmalarımızı ona doğru oluşturursak iyi olacağını düşünüyoruz" dedi.

 

SEÇER: "MAKSİMUM 50 KİŞİLİK"

Özturan'a taziyelerdeki yemek hizmetiyle ilgili yanıt veren Seçer, "Sanıyorum bu cenazelerde yemek konusu şöyle oluyor; 50 kişilik yemek gönderebiliyoruz. Her talebe. Biz arıyoruz zaten. Misafiri geliyor insanların, ilk günün telaşı. Bazıları teşekkür ediyor, 'bizim imkanımız var, yaptırabiliriz' diyor. Bazıları '20 kişi yeter' diyor. 'Biz kalabalık bir aile değiliz' diyor. Ama tabii ki bu günlük defin sayısına, cenaze sayısına göre rakam sınırlaması biz yapmıyoruz. Maksimum 50 kişilik" ifadelerine yer verdi.

 

GÖKAYAZ: "YAKLAŞIK 3 HAFTADIR HİZMETE SOKTUK"

Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Serdal Gökayaz ise konuyla ilgili detaylı bilgi paylaşarak, şunları söyledi; "Yaklaşık 3 haftadır hizmete soktuk. Bu konuda, cenazelere yemek götürüyoruz. 50 kişiye kadar. Şimdi biz bugün defnedilmiş olanların Mezarlıklar Dairemiz'den verileri alıyoruz. Ertesi sabah aramalarımızı gerçekleştiriyoruz 09.00'a kadar. Ya saat 13.00'te ya da saat 17.00'de vatandaşımız nasıl talep ederse, hangi saatte talep ederse, ondan 15-20 dakika öncesinde evine ulaştırmış oluyoruz. Şu ana kadar da aşağı yukarı zaten rakamlar yeterli gibi gözüküyor ama değerlendirilebilir tabii ki 50 sayısı. Dediğiniz gibi 20 kişilik isteyen oluyor, 30 kişilik isteyen oluyor, teşekkür eden oluyor. Bu şekilde, 'ihtiyacımız yok' şeklinde."

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA