Mersin’deki belediyeler işçileri enflasyona ezdirmedi




Tarih: 12 Ağustos 2022 Cuma 16:59


Binlerce işçiye istihdam sağlanan Mersin’deki belediyelerde maaşlarla ilgili arka arkaya sevindiren gelişmeler yaşandı. İmzalanan toplu iş sözleşmeleriyle Akdeniz Belediyesi’ndeki en düşük işçi maaşı 6 bin 563 TL’ye, Mezitli Belediyesi’nde 6 bin 350 TL’ye, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde ise 7 bin 268 TL’ye yükseldi.

Haber-Mehmet IŞIK

 

Akdeniz Belediyesi'nde imzalanan toplu iş sözleşmesinin ardından Mezitli Belediyesi ve Mersin Büyükşehir Belediyesi'nde de toplu iş sözleşmeleri imzalandı. Süpürgeciden aşçıya, otobüs şoföründen yol yapım işçisine kadar farklı hizmet birimlerinde çalışan binlerce işçi, maaşlarla ilgili açıklanan yeni tutarların sevincini yaşarken, Mezitli Belediyesi'nde çalışan işçiler mutluluklarını Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan'la birlikte pasta keserek paylaştı.

 

AKDENİZ'DE EN DÜŞÜK MAAŞ 6 BİN 563 TL

Mersin'deki belediyelerde işçi maaşlarındaki iyileştirmeler kapsamında ilk adım Akdeniz Belediyesi'nden geldi. Akdeniz Belediyesi ile Hizmet İş Sendikası arasında Toplu İş Sözleşmesi imzalandı. Sözleşme, toplamda 730 çalışanı kapsadı. Çalışanların maaşlarının yanı sıra özlük haklarında da iyileştirmeler yapıldı. İmzalanan toplu iş sözleşmesiyle Akdeniz Belediyesi'ndeki en düşük işçi maaşı net 6 bin 563 TL'ye yükseldi. İmza töreninde konuşan Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, "İmza altına alacağımız sözleşmemiz ile belediyemiz imar şirketi işçilerinin yevmiyesine yüzde 32 buçuk oranında bir artış sağladık. Eski yevmiyesi 166,8 lira olan çalışanlarımızın yeni yevmiyesi 221 liraya yükseldi. Günlük yemek ücreti 10 liradan 25 liraya çıkıyor. Yakacak yardımı 150 lira, Sosyal Yardım paketi 120 lira olarak belirlendi. Ramazan ve kurban bayramı ikramiyeleri 300’er lira olacak. Belediyemiz şirketi personeline, 1 yıl içinde 36 yevmiye ikramiye ödenecek. Çocuk parası, çocuk başına 30 lira; koku tazminatı günlük 7 lira olacak. Gerek yevmiyedeki yüzde 32,5’lik artış, gerekse özlük haklarında sağlanan iyileştirmelerle; daha önce 4 bin 320 lira olan net ücret, yüzde 52 artışla, net 6 bin 563 liraya yükselmiş oldu” ifadelerine yer verdi.

 

MEZİTLİ'DE EN DÜŞÜK MAAŞ 6 BİN 350 TL

Toplu iş sözleşmeleriyle ilgili bir gelişme de Mezitli Belediyesi'nde yaşandı. Taraflar, Mezitli Belediyesi'nde Mutlu Mezitli Şirketi bünyesinde faaliyet gösteren çalışanları kapsayan toplu iş sözleşmesini imzaladı. Sözleşme, 667 kişiyi kapsadı. Belediyenin DİSK Genel İş Sendikası'yla imzaladığı toplu iş sözleşmesi kapsamında işçiler, en düşük 6 bin 350 lira net ücret ve 600 lira yemek parasının yanında önemli sosyal haklara sahip oldu. Sözleşme kapsamında işçilere Kurban Bayramı’nda 600 lira, Ramazan Bayramı’nda 350 lira, 1 Mayıs İşçi Bayramında 150 lira ek ikramiye verilmesi de kararlaştırıldı. Yine bu sözleşme kapsamında yakacak yardımına yüzde 200 oranında zam da yapılmış oldu. Törende konuşan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, "8 yıldır meclisimizden borçlanma yetkisini almamıza rağmen hiç borçlanmayan bir belediyeyiz. İşçisine de en yüksek ücreti veren örnek belediyeyiz” diye konuştu.

 

İŞÇİLERDEN TARHAN'A TEŞEKKÜR SÜRPRİZİ GELDİ

Mezitli Belediyesi'nin temizlik çalışanları, imzalanan sözleşme sonrası Tarhan'a yaş pastayla sürpriz yaparak teşekkürlerini iletti. Mezitli Belediyesi'ne bağlı Down Kafe'de yapılan kutlamada kesilen pastanın üzerinde “Mutlu Mezitli’nin Mimarına Teşekkürler” yazdı. Sürprizin kendisini çok mutlu ettiğini belirten Tarhan, “Biz en iyi ücreti vermeye çalışıyoruz. Çalışanlarımızın da bunu bilerek takdir etmesi ve onları mutlu edecek bir ücret belirlememiz elbette ki bizleri ziyadesiyle memnun ediyor. Her zaman söylediğim gibi burada ne varsa onu paylaşacağız. Belediye kazanırsa, güçlü olursa herkes kazanır. Mezitli’ye değer kattığımız zaman Mersin de güçleniyor. Belediye güçlü olursa daha çok özlük hakkı ve maaş vererek çalışanı da güçlü olacaktır” dedi.

 

BÜYÜKŞEHİR'DE EN DÜŞÜK ÜCRET 7 BİN 268 TL

Son gelişme ise Mersin Büyükşehir Belediyesi'nde yaşandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, müjdeyi ilk olarak sosyal medyadan duyurdu. Seçer'in paylaşımında "Toplu iş sözleşmemizi imzaladık. Belediyemizde ve MESKİ bünyesinde en düşük işçi ücreti 7 bin 268 TL oldu. Ayrıca her 6 ayda enflasyon farkını da çalışanlarımızın ücretlerine yansıtacağız. Çalışma arkadaşlarıma hayırlı olsun" ifadeleri yer aldı.

 

SEÇER, "MERSİN SINIRLARI İÇERİSİNDE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ EN BÜYÜK İŞVEREN" DEMİŞTİ

3 Ağustos 2022'de Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirilen Dijital Akademi Sertifika Dağıtım ve Protokol İmza Töreni'ne katılan Seçer, "Mersin Büyükşehir Belediyesi, en büyük işveren konumunda Mersin sınırları içerisinde. Yaklaşık 11 bin insanın çalıştığı bir kurum" şeklinde konuşmuştu. Büyükşehir Belediyesi personelini ilgilendiren toplu iş sözleşmesiyle ilgili konu Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Ağustos Ayı İkinci Birleşim Toplantısı'nda da gündeme geldi. Meclis'te konuyla ilgili konuşan Seçer, "Belediyemiz ile belediyemize bağlı MESKİ’DE toplu iş sözleşmemizi imzaladık. İşçilerimizin günlük yevmiyelerini Haziran ayına göre yüzde 50 oranında artırdık. En düşük işçi ücretini de 7268 TL’ye çıkardık" dedi. 

 

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA