Ekimi yapılan Şeker Otu, organik gübre ile bakımı yapılıyor




Tarih: 16 Ağustos 2022 Salı 17:18


Amerika ülkelerinde doğal tatlandırıcı olarak kullanılan (Stevia) Şeker Otu, dünyada kullanımında her geçen gün artarken, Mersin’de de Akdeniz Renkli Eller Kadın Girişimi üretim ve İşletme Kooperatifi kapsamında ekilen (Stevia) Şeker Otu’nun hasadına az kalmasıyla beraber sulaması ve organik olan gübresi ile bakımına devam ediliyor.

Emrah Birgül

Şeker Otu, son yıllarda şeker yerine kullanılabilecek alternatiflerde ön plana çıkıyor. Mersin’de de Akdeniz Renkli Eller Kadın Girişimi üretim ve İşletme Kooperatif’in; UNDP Japon konsolosluğu ve Kalkınma Bakanlığı iş birliğinden aldığı destek ile ekimi yapılan Şeker Otu’na hasat zamanına az kalmasıyla beraber bakımı yapılıyor. Stevia’nın ne olduğu konusuna gelirsek; Güney Amerika’da bolca bulunan bir bitki, yapraklarında bulunan özler tatlandırıcı görevi taşıyor. Brezilya, Kore ve Çin’de doğal tatlandırıcı olarak kullanılan Stevia, sakkarozdan 300 kat fazla tatlı aromaya sahip. Uzmanlar şekeri hayatlarından çıkarmak için tamamen doğal bir tatlandırıcı olarak bilinen Şeker Otu’na dikkat çekiyor.

 

“ŞEKER OTU’NU EKTİK HASADINI BEKLİYORUZ”

Ekimini yapılan Şeker Otu hakkında detaylı bilgi veren Akdeniz Renkli Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Zehra Yılmaz, “Biz şeker otunu kendimiz ektik. UNDP Japon konsolosluğu ve Kalkınma Bakanlığı iş birliği ile yaptık.  Bu konuda proje yazdık destek aldık. Akdeniz Belediyesi’nden Akdam Köyü’nde yer aldık, bize yer verdiler. Biz zaten 1-2 yıl AR-GE eğitimi yaptık, burada olabileceğini gördük. İşçilerimiz hem kadın kooperatifi olarak hem de belediye destekli oldu ve ekimini yaptık. Biz reçelleri şeker otu ile üretmeye çalışıyoruz.  Şeker otumuz ekildi ve hasadı yapıldıktan sonra da biz şeker otunu yaprak olarak satacağız. Ama Balıkesir’den, Hatay, İzmir gibi yerlerden fideler alınıyor. Bu ürünlerimizi Balıkesir’e satacağız. Aynı zamanda da yapmış olduğumuz sayfalarımızda da satıyoruz. Akdeniz Belediyesi, Akdeniz Kaymakamlığımız, ilçe tarım müdürlüğümüz ve kooperatifimiz iş birliğinde yapıldı” ifadeleri kullandı.

 

“ŞEKER OTU’NU BİRÇOK YERDE KULLANILMASINI PLANLIYORUZ”

Şeker Otu ekimi ve bakımı sırasında herhangi bir ilaçlı gübrenin kullanılmadığını ifade eden Yılmaz, “Sadece organik malzemelerin eklemesiyle bunları mamulde kullanır şekilde gelmesini sağlayan ayrı bir kurumu var. Onlardan da o şekilde satın alacağız ve reçellerimiz daha sağlıklı şekilde yapacağız. Reçellerimizi şeker otu ile üretmeyi hedefliyoruz. Sadece bu reçel de değil, dondurma ve tatlı şeyleri şeker otu ile yapılmasını planlıyoruz. Hem şeker hastaları içinde iyi gelecek. Ekimimizi 12-15 Haziran tarihlerinde yaptık, şu anda bakımını yapıyoruz, sulamasını yapıyoruz. Zaten su ve solucan gübresi veriyoruz, tamamen organik üretiyoruz. Hiçbir şekilde yabancı madde yok, ya da ilaç falan kullanmıyoruz. Hasadı da ekim ayı yapılacağını tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

“ŞEKER OTU, BAZEN GRAM GRAM SATILIYOR”

Şeker Otu fidelerini ve damlama sistemlerini hibeden aldıklarını aktaran Yılmaz, “Projemizi yazdık, UNDP Japon konsolosluğu ve Kalkınma Bakanlığı iş birliğinden finansmanlığımızı aldık. Bu projeden kazandığımız para ile aldık. Paradan en önemlisi eğitimlerinden çok iyi yararlandık. Bakanlıktan eğitim aldık, eğitimleri çok güzel. Bu ürettiğimiz mamulleri satmak için çalışmalar yaptık. Satışlarımızı e-ticaret sayfamızdan yapıyoruz. Bu eğitimleri kadın kooperatifteki arkadaşlarla beraber alıyoruz. Yani bizim normalde toptan satışı var. Bir de biz ayrıca paketleme usulü ile satacağız. Yani bazen gram gram satılıyor” dedi.

 

“TABİ BURADA BU FİNANSMAN YETMEDİĞİ İÇİ AKDENİZ BELEDİYESİ’NDEN YARDIM ALDIK”

Sözlerine devam eden Yılmaz, “Kazandığımız projeden 25 bin liralık aldık. Bu para ile şeker otu fidelerimizi ve damlama hortumlarını aldık. Tabi burada bu finansman yetmediği içi Akdeniz Belediyesi’nden yardım aldık. Ayrıca orada komşularımızdan destek alıyoruz, orada seracılardan destek alıyoruz. Akdamar muhtarımızda bu konuda büyük bir sorumluluk aldı. Onun bölgesinde olduğu için o kontrolleri o yapıyor. O da kooperatif ortağımız, hem de denetleme kurulu başkanıdır” diye konuştu.

 

ŞEKER OTU FAYDALARI

Şeker Otu faydalarının ise şu şekilde: “Cildi besler, egzamayı tedavi ediyor, şeker hastalığı tedavisinde. Yüksek tansiyon hastalarına iyi geldiği bilinmektedir. Kabızlık, depresyon ve asabiyete karşı iyi etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Bağırsak ve mide florasını korur. Şeker otunun bir diğer faydası zayıflamanızı sağlamasıdır. Kalorisiz bir şekilde tatlı ihtiyacınızı karşılayacağınız için zayıflamanız kaçınılmaz olur. Şeker otunun yok yok faydaları arasında kilo almadan sigarayı bıraktırma özelliği de vardır. Nikotin isteğini azalttığından sigaradan uzaklaşmanızı sağlar”


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA