Mersin Tabip Odası ‘Sağlık Bakanlığı Yeni Ek Ödeme Yönetmeliği Kar Odaklı, Kalıcı Olmayan ve Yetersiz Bir Düzenlemedir’ konulu basın açıklaması gerçekleştirdi. Birçok hekimin bugünkü ücretlerinde emekliliğe yansımayan geçici iyileştirmelerin sağlandığını belirten Tabip Odası Başkanı Dr. Nasır Nesanır, “Çoğunluğu performans ek ödemesi almayan hekimlerin ‘maaş + sabit ek ödemelerinin’ ekonomik kriz altında iyice ezilmesi nedeniyle performans ek ödemesinden devşirilen yeni bir sabit ek ödeme daha sabit ek ödemenin yanına eklenmiştir” dedi.
Haber - Behzat Ö. BEYAZLAR
‘Sağlık Bakanlığı Yeni Ek Ödeme Yönetmeliği Kar Odaklı, Kalıcı Olmayan ve Yetersiz Bir Düzenlemedir’ başlığı adı altında Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu açıklama yaptı. Konuyla ilgili bilgi veren Tabip Odası Başkanı Dr. Nasır Nesanır, “Daha önceki ek ödeme yönetmeliklerinden de görülmektedir ki, yayımlanan ek ödeme yönetmelikleri; sağlam temeller üzerinde oturmamakta ve ömürleri kısa olmaktadır. Yeni yayımlanan yönetmelik de içinde birçok eksikliği içermektedir. Tepkiler geldikçe eksiklikler giderilmeye çalışılsa bile mevcut sağlık sistemini yamalamaktan başka bir görevi olmayan yönetmelik, devam eden kriz ortamına cevap veremeyerek hızla eskiyecektir” şeklinde konuştu.
REKABETÇİ ANLAYIŞLA GEREKSİZ ÜRETİMLE ÜCRETLENDİRME UYGULAMALARINA AĞIRLIK VERİLMEKTEDİR
Sözlerine devam eden Nesanır, “Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte sağlık ortamını piyasanın isteklerine göre dönüştürmenin en önemli araçlarından biri de çalışanların çalışma ve ücretlendirme şeklinin değiştirilerek piyasaya uygun hale getirilmesiydi. Bu nedenle sağlık kurumlarındaki çalışanların daha kolay kontrol edilebildiği, güvencesizliği dayatan, rekabetçi bir anlayışla çalışanların daha fazla gereksiz üretimde bulunmasına neden olan ücretlendirme uygulamalarına ağırlık verilmektedir. Performansa dayalı ek ödeme sistemi de bu kapsamda geliştirilmiştir. Performansa dayalı ek ödeme sisteminin sonucunda hekim ve sağlık çalışanlarının çalışma rutinleri; toplumun sağlık ihtiyaçlarına göre değil, daha fazla kar getiren, dolayısıyla daha kolay yoldan daha fazla kazanabilecekleri uygulamalara yönelerek sonunda piyasanın sınırsız isteklerinin kontrolü altına girmiştir” dedi.
“BİRÇOK HEKİM PERFORMANSA DAYALI EK ÖDEME SİSTEMİNİ ADİL BULMAMAKTADIR”
6 bin 178 hekimin kamudaki yarısından fazla hekimin ek ödeme alamadığını aktaran Nesanır, “Toplumun gerçek sağlık ihtiyaçlarının yerine piyasanın doymak bilmez kar hırsının baskısına mahkum olan bu sağlık sistemi, sağlık çalışanlarını tüketerek ayakta kalmaya çalışsa da krize girmekten kurtulamamıştır. Sistem; kendi tükettiği hekim ve sağlık çalışanlarından, girdiği krizin göğüslenmesini de beklemektedir. Ancak hekim ve sağlık çalışanlarının performansa dayalı ek ödeme sisteminden deneyimledikleri, şu an bu ölümcül uzlaşmayı mümkün kılmamaktadır. 2021 Eylül ayında Türk Tabipleri Birliği’nin 6 bin 178 hekimle yaptığı anket çalışmasında; kamudaki hekimlerin yarısından fazlasının hiç performans ek ödemesi alamadığı saptanmıştır. Aynı şekilde, çalışmaya katılan hekimlerin yüzde 90’ı, performansa dayalı ek ödeme sistemini adil bulmamaktadır” ifadelerini kullandı.
|