Toplu taşımalardaki yolculara, emniyet kemeri zorunlu haline geldi




Tarih: 19 Ağustos 2022 Cuma 16:03


Toplu taşımalara yeni gelen kararla birlikte tüm yolcular için emniyet kemeri zorunlu haline geldi. ‘Otobüs ve minibüslerde tüm yolcular emniyet kemeri takmadan harekete izin verilmeyecek’ kararı ile ilgili gazetemize konuşan Mersin Minibüsçüler Odası Başkanı Hacı Veli Çelik, ‘emniyet kemeri can kurtarır’ şeklinde dikkat çekerek, şehir içi minibüslerde kısa mesafeden dolayı emniyet kemerinin takılmasını sağlıklı bulmadığını dile getirdi.

Haber – Emrah Birgül

 

Türkiye’de trafik özelinde çok olumlu ve önemli birçok karar alınarak artık toplu taşımada da tüm yolcular için emniyet kemeri zorunlu haline geldi. Alınan yeni kurallara göre sert frenlerde ya da kazalarda bebek ve çocukların anne kucağından fırlamasını engellemek adına minibüs, otobüs ve taksilerde ‘çocuk bağlama sistemleri’ zorunlu hale getirildi. Otobüs ve minibüslerde tüm yolcular emniyet kemeri takmadan harekete izin verilmeyecek, kemer takmayan yolcular ise direkt olarak polise bildirilecek. Yolculara zorunlu emniyet kemerinin gelmesiyle birlikte Mersin Minibüsçüler Odası Başkanı Hacı Veli Çelik, kendilerine şu anda herhangi bir yazının gelmediğini ifade etti. Emniyet kemerinin can kurtardığını kaydeden Çelik, şehir içi minibüslerde kısa mesafelerde indir bindir olacağından dolayı sağlıklı olmadığını dile getirdi.  Şoförün yolcuyu emniyet kemeri konusunda uyarmasıyla beraber, yolcu ile şoför arasında gerginliğin yaşanacağını belirten Çelik, “Maskenin toplu taşıtlarda takılması zorunlu hale getirildiğinde şoförler ile yolcular birbirlerine giriyordu. Şoför tak diyordu, yolcu takmıyordu ve aralarında bir gerginlik çıkıyordu ve aynı şey yine olacak” şeklinde konuştu.

 

“KURALLAR GELDİĞİ TAKTİRDE KULLARA UYULACAK”

Toplu taşımalarda daha önce emniyet kemerinin sadece şoförlerde uygulandığını ve müşteriler için var olduğunu aktaran Çelik, “Toplu taşımada tüm yolcular için emniyet kemeri zorunlu olması ile ilgili şu anda bize bir yazı gelmedi. Toplu taşımalarda emniyet kemeri bağlama zorunluluğu normalde şehir içi taşımacılıkta vardı. Bütün araçlarda, minibüslerde, otobüslerde tamamen toplu taşımalarda emniyet kemeri takılacak. Ama toplu taşımalarda sürekli şehir içinde indir bindir olduğundan dolayı bu belli derecelerde idare ediliyor. Kısa mesafelerde indir bindir denetlemesi zor oluyor. Denetlemesi çok zor olduğu içinde trafik bu konu üzerinde sadece şoför ve öndeki kişiler için sıkı bir çalışma vardı. Ama diğer yolcu konumunda olanlarda ise normal bir şekilde devam ediyordu. Eğer böyle bir şey varsa Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü bizi davet eder, bize bilgi verir, bizde o bize gelen bilgileri kooperatif başkanlarına aktarırız. O şekilde bize bilgi daha gelmedi. Ama emniyet kemerinin yasada olduğunu biliyoruz. Bunu denetleme statüsünde bize bu konuda bir bilgi gelmedi. Geldiği taktirde kullara uyulacak” ifadelerini kullandı.

 

“HER KOLTUKTA EMNİYET KEMERİ VAR, İSTEYEN EMNİYET KEMERİNİ TAKAR”

Minibüslerde her 100 metrede, 200 metrede indir bindir olduğundan dolayı emniyet kemerinin sağlıklı olmayacağını ifade eden Çelik, “Belediye otobüslerini düşünün, belediye otobüslerinde 20 tane koltuk varsa 30 tane ayakta duran yolcu var. Ayaktaki insanlar emniyet kemerini bağlayabilir mi?  Minibüse aldığın bir yolcu 100 metre sonra iniyor, nasıl emniyet kemerini taksın. Birde o koltuklarda emniyet kemeri var, illa birinin bana söylemesi mi gerek, emniyet kemerini tak diye. Zaten emniyet kemeri olmayan bir araç yok. Bunun kanunlaşamaya ihtiyaç yok. Yolcu bindi, her yolcu kendinden sorumludur. Alsın emniyet kemerini taksın. Şoför kendinden sorumludur. Şoför dönüp de yolcuya emniyet kemerinizi takın dediğinde, kargaşa çıkacak. Maske zamanını hatırlayalım. Maskenin toplu taşıtlarda takılması zorunlu hale getirildiğinde şoförler ile yolcular birbirlerine giriyordu. Şoför tak diyordu, yolcu takmıyordu ve aralarında bir tartışma çıkıyordu. İnsanın sağlığı için şoför uyarıda bulunuyor, ama şoföre tepki veriyorlar. Ama biz bunu en hafif şekilde, yolcularımızdır, insanlarımızdır diyerek geçiştirdik” diye konuştu.  

 

“ŞEHİR İÇİNDE EMNİYET KEMERİ ÇOK SAĞLIKLI OLMAZ”

‘Emniyet kemeri can kurtarır’ şeklinde belirten Çelik, şehir içi toplu taşımalarda sıkıntılı bir süreç yaratacağını ifade ederek, “Şimdi tüm araçlarda emniyet kemerinin bulunması gerekiyor. Emniyet kemeri can kurtarır. Ama şehir içi toplu taşımalarda 100 metre, 500 metre, 1 kilometre, 5 kilometre alanlarda hem yolcu alıyorsun hem de yolcu indir bindir yapıyorsun. Yani bu çok sıkıntılı bir süreç, yolcu emniyet kemeri takmaz. Yolcuya taktıramazsın. İndir bindir konumunda olan araçlar emniyet kemeri kullanılması zor olur. Şimdi taksilerde yolcu standardı olduğu için onlarda sorun olmuyor. Taksi özel bir iki müşterisini alıyor, onlar emniyet kemerini takabiliyor. Minibüs taksi gibi değil. O kadar insan minibüslere biniyor, emniyet kemeri takan var mı? İnsanların minibüste oturduğu koltukta emniyet kemerinin olup olmadığını bile bazen bilmiyor. Ama orada emniyet kemeri var. Yolcu daha emniyet kemerinin varlığından haberi yok. İsteyen taksın, aile çocuğunu minibüse bindirdiği zaman taksın. Sana takma diyende olmaz. Ama anlık kısa mesafede inecek yolcular, o zaman insanlar uğraşmıyor. Birde şehir içinde araçlar hız problemi yok. Sürekli dur kalk olduğu için çok sürat olmuyor. Ama tabi emniyet kemeri can kurtarır. Ama toplu taşımalarda yaygın sorunu çıktığında emniyet kemeri takılı halde iken de sorun olabiliyor. Bana göre şehir içinde emniyet kemeri çok sağlıklı olmaz” dedi.    

 

“BEN YOLCUYA EMNİYET KEMERİNİ TAK YA DA TAKMA DİYEMEM”

Sözlerine devam eden çelik, bütün minibüslerde emniyet kemerlerinin olduğunu kaydederek, “Bütün koltuklarda emniyet kemeri var mı? Evet var. Ben yolcuya tak ya da takma diyemem. Yolcu biner, ben şoförüm mesela emniyet kemerini takmışım. Yolcu takmamışsa, yolcu şikayet edildiğinde halk ceza yediğinde sorunlar çıkacağını hepimiz biliyoruz. Çocuklara gelirsek, bizim minibüsler çocukları fazla taşımıyor. Onlar zaten okul zamanı olduğunda servislerle gidiyor. Biraz daha büyüdüğü zaman belediye otobüslere biniyor, çünkü belediye otobüsünde 1 lira olduğundan dolayı belediye otobüsüne biniyor. Belediye otobüsünü kaçırmış olur, akşama kadar 3-4 tane öğrenci olabiliyor. Biz sivil yolculara taşımacılık yapabiliyoruz. Şu anda öğrenci taşımacılığımız yüzde 10 durumunda” diye konuştu.

 

“ARAÇLAR SEYİR HALİNDEYKEN KAPILAR AÇIK BIRAKILMIYOR ARTIK, GÜVENLİK ÖNEMLİ”

Minibüslerde gerekecek olan emniyete önem verdiklerini ifade eden Çelik, araçların seyir halindeyken kapıların açık olmasıyla ilgili sorunları da çözdüklerini belirterek, “Emniyetli olması konusunda şoförlerimizi uyarıyoruz. ’Araçlar seyir halindeyken kapılar açık bırakılıyor’ şeklinde çok söylemler duyduk. Klimaların çalıştırılması şartı koyulduktan itibaren bu kapı olayı artık bitti diye biliyoruz. Çünkü kapıların açılmasından dolayı İstanbul ve Tarsus’ta kazanın meydana geldiğini gördük. Onun için kaza yaşanmadan önce buna bir çözüm üretmemiz gerekiyor. Bu konu hakkında yönetim olarak çok duyarlıyız. Her çalıştığı üyesini, şoförünü uyarıyoruz bu konu üzerinde itina ile çalışma yapıldı. Seyir halinde iken kapınızı açmayın diyoruz.  Her zaman mesaj sistemi ile uyarma konusunda bilgilendirmelere devam ediyoruz. Bu konu tehlikelidir, çünkü bir şey olduğu zaman şoför yüzde yüz kusurlu hale geliyor. Ondan dolayı bu konu üzerinde müsaade etmiyoruz” şeklinde konuştu.

 

“ARTIK, KLİMALAR TAMAMEN AÇILACAK”

Vatandaşın dolmuşlarda klimaların çalıştırılmadığına dair konusuna da cevap veren Çelik, “Covid’ten dolayı bir ara klimalar açılmıyordu. Bu yıl covid’ten  dolayı diye bir sıkıntı yok. Klimalar tamamen açılacak. Klimaların açılmasından dolayı çok denetimlerde yapılıyor. Ama toplu taşımalarda bazı araçların çok çok eski olmasından bozulabiliyor. Minibüs yolcu fiyat güncellemesine kadar yakıtın pahalılığından klimaları açamamak zorunda kalan şoförler oluyordu. Araba tamirini bile yapamıyorlardı. Araçlar eski olduğu için o zaman klimaları açtığında da masrafını karşılamıyordu.  Şu anda yüzde 80 olarak minibüslerde sorun yaşamıyoruz. Ama genelinde klimalarımız çalışıyor. Gelen şikayetler ise yüzde 20 oranında düşüş yaşandığını görüyoruz. Araçlarımızın yenilenmesi ile umarım  sorunu yüzde yüz ortadan kalmış oluruz” sözlerini kullandı. 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA