Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada, Covid-19 aşılarının gençlerde kalp krizlerine neden olduğu yönündeki iddialara cevap veren Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Nasır Nesanır, “Aşıların kalp rahatsızlığa neden olması konusu sadece söylenti, aşı olunmadığı takdirde Covid-19’a bağlı kalp rahatsızlığı daha fazla olacak, 5 yaş ve üzeri olan herkes aşı kapsamına alınmalıdır” dedi.
Haber- Burak Karataş
Sosyal meydanın gündeminde olan Covid-19 aşıların gençlerde kalp rahatsızlığına ve ölümlere neden olduğu iddialar ortaya atılmıştı. Buna yönelik bu söylemlere cevap olarak Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Nasır Nesanır, aşıların olunmadığı takdirde covid-19’a bağlı kalp rahatsızlığının daha fazla olacağını söyledi. ABD verilerine göre Mart 2020, Ocak 2021 döneminde, Covid-19'lu hastalar, Covid-19 olmayan hastalara kıyasla yaklaşık 16 kat daha fazla miyokardit riskine sahipti ve risk cinsiyet ve yaşa göre değişiyordu. Covid-19, yaş grubuna göre değişen risklerle birlikte miyokardit için güçlü ve önemli bir risk faktörü olduğunu kaydeden Nesanır, “Bundan dolayı Türkiye’de 5 yaş ve üzeri olan herkes aşı kapsamına alınmalıdır” diye konuştu.
“ÜLKEMİZDE VAKA VE ÖLÜM ARTIŞ TRENDİ DÜNYADAKİ İLE DURUMLA PARALELLİK GÖSTERMEKTEDİR”
Temmuz ayında sonra yükselen vakalarda düşüş yaşandığını belirten Nesanır, “Ülkemizde haziran ayı başında başlayan Covid-19 vaka sayılarındaki artış temmuz ayında pik yaparak, vaka artış hızında bir yavaşlamanın olduğu görülmektedir. Covid-19 ölümlerindeki artış da vaka artışına paralel olarak birkaç hafta geriden takip etmektedir. Ülkemizdeki Covid-19 vaka ve ölümlerindeki artış trendi dünyadaki durumla paralellik göstermektedir. DSÖ’nün 6 Temmuz tarihli Covid-19 karantina ve izlem konusundaki güncellemesinde; karantina, izlem ve bağışıklamanın riskli gruplara öncelik verilerek yapılması önerilmektedir” ifadelerini kullandı.
“AŞI DOZLARININ YÜZDELİKLERİ VERİLDİ”
Covid-19 aşılama dozlarıyla ilgi bilgi veren Nesanır, “Ülkemizde Covid-19 aşılamasında toplam nüfusa göre 30 Haziran ve 31 Temmuz’da sırasıyla birinci doz aşı kapsayıcılık hızının yüzde 69.2 ve yüzde 69.23; ikinci dozda yüzde 63.49 ve yüzde 63.52, 3. Dozda yüzde 33.28 ve yüzde 33.5; 4 ve üzerinde ise yüzde 10.8 ve yüzde 13.77 olduğu tespit edilmiştir. Aşı kapsayıcılık hızlarında birinci, ikinci ve üçüncü dozlarda önemli bir artış görülmezken, dördüncü doz ve üzerinde yaklaşık yüzde 3’lük bir artış olduğu görülmektedir. Bu güncel durum sonucunda; 1. Covid-19 pandemisi devam etmektedir” şeklinde konuştu.
Covid-19 hastalığına yönelik önlemleri tek tek sıralayan Nesanır, “Hedef popülasyonda aşılanmamış kişilerin var olan aşılarla aşılanması konusunda kampanya düzenlenmesi. Risk gruplarında aşısızların, primer seriyi tamamladığı halde hatırlatma dozlarını yaptırmayanların öncelikle aşılanması. Aşılama hedef yaş grubun 12 yaş altına çekilmesi. Omikron varyantına güncellenmiş aşıların temin edilmesi için planlama yapılması. Kamuya açık kapalı alanların (toplu taşıma araçları dahil) yeterince havalandırılması, buralarda uzun zaman geçirilmemesi ve bulunulan süre boyunca maske takılması. Kişilerin koruyucu önlemlere uyması konusunda kamuoyunda farkındalığın artırılması, kişisel hijyen, sosyal mesafe ve maske kullanımı konusunda motivasyonun sağlanması” ifadelerini kullandı.
“OKULLARDA PANDEMİNİN ETKİSİNİ EN AZA DÜŞÜRMEK İÇİN ÖĞRENCİ VE VELİLER BİLGİLENDİRİLMELİ”
Covid-19’a yönelik bu mevsimde önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayan Nesanır, “Güz aylarında Covid-19’a karşı toplumsal önlemlerin planlanması ve hastalığın epidemiyolojik durumuna göre bu önlemlerin hayata geçirilmesi. Önümüzdeki süreçte okulların açılması dikkate alınarak, okullarda pandeminin etkisini en aza düşürmek için gerekli önlemlerin şimdiden planlanması, hazırlıkların yapılması ve öğrenci/velilerin bilgilendirilmesi önerilir” sözlerini kullandı.
|