Seçer: “Metro konusunda yukarının kafasını karıştırıyorlar”




Tarih: 21 Ağustos 2022 Pazar 16:11


Mersin’in yerel bir TV kanalı programına konuk olan Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vahap Seçer, Mersin kent genelindeki gündemin nabzını değerlendirdi. Yaptıkları çalışmalarından bahseden Seçer, metro ile ilgili çalışmalarının devam ettiğini ve 1 yıldır finansal desteği bekledikleri belirterek, “Şimdi birileri Ankara’nın kafasını karıştırıyor. Ben eminim ki bunu cumhur ittifakı içindeki bazıları yapıyor. Bu metro projesi çok pahalı olduğu yönünde bilinçsiz iddialar var. Bunlar yukarının kafasını karıştırıyorlar, imza gecikti tam 1 yıl oldu” dedi.

Haber- Emrah Birgül

Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vahap Seçer, Mut ziyareti sonrasında, Mersin’in yerel bir TV kanalı programına konuk oldu. Mersin gündemine geçmeden önce Seçer, Gaziantep oto yolunda gerçekleşen kazada üzüntüsünü dile getirerek, vefat edenlerin ailelere baş sağlığı ve yaralılara acil şifalar diledi. Ardından Mersin’de yaptıklarını çalışmalardan bahseden Seçer, Mersin’i bir marka şehir haline getirmek için çalıştıklarını vurguladı. Mersin’de Büyükşehir Belediyesi olarak bütün vatandaşın yardımına koştuklarını kaydeden Seçer, yapılan hizmetlerin devamı da geleceğini söyledi. Mersin için önemli bir değer taşıyan metro ile ilgili konuşan Seçer, metronun yapılmasıyla beraber Mersin’in marka değerini daha da yükseleceğini kaydetti.  Metronun önüne engel koymak için bazılarının Ankara’ya yanlış bilgiler verdiğini belirten Seçer, bu engeli koymaya çalışanların Mersin’in gelişmesini istemediklerini belirtti.     

 

“KIRSALIN TEMEL SORUNLARI BELLİ, YOL VE SU”

Vatandaşların sorunları yerinde dinlemek için vatandaş ile bir araya gelerek ve yerel bir yayına konuk olan Seçer, “Bugün Sertavul’da başladık, şu anda Kozlar’dayız ve bundan sonra bir durağımız daha var. Daha sonra Mersin’e döneceğiz. Bu bölgeleri geziyoruz, buradaki sorunları yerinde görüyoruz, vatandaşlarla sohbet ediyoruz. Kırsalın temel sorunları belli, nereye gidersek gidelim sorunlar hep aynı. Anamur, Tarsus, Mut fark etmiyor. Kırsal alanlarda birinci derecede yol ve su sorunu vardır, bunları çözdüğünüz zaman diğerleri daha sonraki sorunlar olarak görülebilir. Ama bu temel iki zaruri hizmet çok önemli. Vatandaşa temas ederek birinci ağızdan dinlemek bize de bir motivasyon sağlıyor” ifadelerini kullandı.   

 

“YENİ BULVARLARLA, YENİ BAĞLANTILARLA TRAFİĞİ RAHATLIYOR”

 

Yaptıkları asfalt çalışmalardan bahseden Seçer, asfaltta konfora önem verdiklerini belirterek, “Merkezde de çok önemli çalışmalarımız var. Anamur merkezde İskele Caddesi ve 19 Mayıs Caddesi’nde çok kaliteli çalışmalar oldu. Bende gittim yerinde gördüm, hakikatken arkadaşlarımı kutluyorum çok güzel çalışmalar yapmışlar. Bölgeden vatandaşlarımızdan olumlu dönüş oluyor, bu da bizi mutlu ediyor. Yine Tarsus merkezde bize ait ana caddelerde çok güzel çalışmalar var. Mersin merkezde Mezitli’de Cengiz Topel Caddesini bitirdi arkadaşlar, çok beğeni aldı. Sadece asfaltı döktük yaptık değil de, konforu da önemlidir. Merkezdeki çalışmalar yeni bulvarlarla, yeni bağlantılarla trafiği rahatlıyor. Hem de trafik güvenliğini sağlıyor. Köy yolları böyle ve beğeni de alıyor. Çalışmalarımıza yoğun bir şekilde devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

 

“BİRİLERİ ANKARA’NIN KAFASINI KARIŞTIRIYOR”

Metro çalışmaları konusu hakkında bilgi veren Seçer, bazılarının metroyu istemediklerini ve engel olmak için uğraştıklarını belirterek, “Metro şu anda devam ediyor, istediğim hızda değil. Bununda tabi finansman bacağı var. Ben bu konuyla ilgili Sayın Cumhurbaşkanına kadar gittim. Daha üst bir merci olsa oraya da giderim. Şimdi birileri Ankara’nın kafasını karıştırıyor. Ben eminim ki bunu cumhur ittifakı içindeki bazıları yapıyor. Buradan da dinliyorlarsa cevaplama hakları var. Bu metro projesi çok pahalı olduğu yönünde bilinçsiz iddialar var. Konya metrosu yapılacak, baksınlar kaç paraya ihale edilmiş. Bunlar yukarının kafasını karıştırıyorlar, imza gecikti tam 1 yıl oldu. Hepsi hepsi ilk etap zaten 900 milyondu, öyle metro projesi için büyük bir rakam değil. Şu anda bekliyor ama ben onları beklemiyorum. İmkanlarım dahilinde devam edeceğim. Şurada seçime 9 ay kaldı. Ben buradan sesleniyorum, adalet diyorum. Cumhurbaşkanlığının yatırım programına alınmış bir konu bugün bir imzada bekliyorsa bunun adı bariz engellemedir. Bunu yapan Mersin’e ihanet içindedir. Bu kadar vizyon darlığı olamaz, bu kadar düşünce körlüğü olamaz. Mersin’in büyümesi, gelişmesini istemiyor musunuz?” şeklinde konuştu.

 

“ANKARA’YA YANLIŞ BİLGİ VEREN O SİYASETÇİLER KİMSE, MERSİN’E İHANET EDİYOR”

Sözlerine devam eden Seçer, konu Mersin olunca partizanlığı bir tarafa bırakmak gerektiğini vurgulayarak, “Mersin’in Ankara merkeze verdiği verginin yarısını ödemeyenler, Mersin’den çok çok daha fazla aldığı hizmet alıyor. Bunu göremiyor musunuz? Bu partizanlığı bir tarafa bırakmamız lazım. Bakın bugüne kadar bir sert açıklamam olmadı. Sabırla bekledim. Geçen yıl ağustos ayında meclisten yetki alındı, tam bir yıl oldu. ‘Hazineden bugün çıkacak, yarın çıkacak’ diyorlar. Çıkmadığına göre burada bir art niyet var. Şu anda Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ek bütçeli ile 6,3 milyar bütçesi var. Borcu 1,5 milyar lira, yani tablo budur. Bu belediye 2019 yılında 2 milyar 250 milyon borcu altındaydı. 2 milyar 250 milyon bütçesi vardı. Şimdi borcu bir, bütçesi onun 4 katı. Buradan tekrar ediyorum, Mersin’den birileri bu projenin akamete uğraması için elinden geleni yapıyor. Buradan Mersin halkına da söylüyorum. O siyasetçiler kimse, Mersin’e ihanet ediyor” dedi.

 

“BU BELEDİYE MERSİN’E HİZMET EDİYOR. KISITLI İMKANLARIYLA BUNU YAPIYOR”

Büyükşehir Belediyesi’nin çalıştığını kaydeden Seçer, “Bu belediye çalışmasını biliyor, bu belediye köylüsüne kentlisine ulaşabiliyor. Çocuğun eğitimini düşünüyor. Üniversite de okuyan öğrencinin açlığını düşünüyor, 3,5 liraya yemek veriyor. Hamile kadınların sütünü düşünüyor. Bebeğin mamasını düşünüyor. Yoksulun, yaşlının ihtiyaç sahibinin evde bakımını düşünüyor.  Oraya sıcak aşını gönderiyor. Bu belediye çalışan bir belediyedir. Bu belediye Mersin’e hizmet ediyor. Kısıtlı imkanlarıyla bunu yapıyor, hiçbir destek almadan yapıyor. Onun için adaletin sağlanması gerekiyor” diye konuştu.

 

“VATANDAŞIMIZA HER KONUDA DESTEK OLUYORUZ”

Birçok konuda vatandaşa hizmet verdiklerini, kendi işleri olmayan işlere de el attıklarını kaydeden Seçer, “Tarım konusunda genelde su borusu talepleri var, belediyenin görevi değil. Belediye ne yapıyor, yardım ediyor. 50 lira olan Hdpe boru metresi 4 katına çıktı. Ama yine sulama kooperatiflerine boru desteği oldu. Belediye hayvancılık projesi yapıyor. Tohum fidan yani her şeyde destek oluyor. Yani her alana dokunan bir belediye var. Fen İşleri de çalıyor, Sosyal Hizmet Dairesi de çalışıyor. Kadınlarımıza çocuklarımıza, gençlerimize herkese yardımcı oluyoruz. Kültüre de önem veriyoruz. Neden, Mersin gelişsin, kalkınsın, marka kent olsun istiyoruz. Oturduğunuz yerde marka kent olur mu? Marka kent olmanın koşulları var. Belli bir refahınız olacak, eğitim düzeyiniz yüksek olacak. Yollarınızın standardı yüksek olacak. Toplu taşıma metro gibi sisteminiz olacak. Metro marka kent olmanın kriterlerden bir tanesi. Bir havaalanınız olacak, 2013’ten bu yana bitirilmeyen bir havaalanı var, erkenden bitsin istiyoruz. Mersin’in değerine değer katsın” ifadelerini kullandı. 

 

“DENİZ DOLDURULARAK YAPILACAK PROJEDEN VAZGEÇİLMELİ”

Bazı projeleri doğru bulmadığını ifade eden Seçer, “Onun için ana konteynır limanı diyoruz. Mevcut limanın iskele mesafesini uzatarak, denizi doldurarak gereksiz projeden vazgeçip bunun 5-6 katı büyüklüğünde ana konteynır limanı yapalım diyoruz. Neden, marka kenti olmanın kriterlerinden bir tanesi daha budur. Liman kentiyiz, sanayi olsun, lojistik olsun.  Zaten coğrafyamız buna müsait imkan tanıyor. Onun için transit ticaret de çok yaygın” dedi.

 

“MERSİN’İN BAĞLANTI YOLLARI ÇOK VAR, ÖNEMLİ BİR KENT”

Organize sanayi bölgeleri konusuna değinen Seçer, OSB’lerin ayrı bir kanunla düzenlenmiş ve kurulma şartları belli olduğunu kaydederek, “Genelde OSB içindeki yatırımların alt yapısını, üst yapısını kendi kurdukları oluşumla yürüten bir yapı. Burada tabi belediyenin lojistik desteği olur, alt yapı desteği olur. Şu anda yapıyoruz da. İlk kuruluşlarında da hem hisse sahibi olarak destek oluyoruz. Hem de Tarsus OSB’de olduğu gibi ilk start görevi yapsın diye arazi alımı da yaptık. Zaten genişledikçe genişliyor. Mersin’in bağlantı yolları var, Orta Anadolu’ya bağlantısı, Orta Doğu’ya bağlantısı yine bu çok önemli. Mersin, Adana, Osmaniye, Gaziantep projesi de hızlı tren projesi de önemli. Bütün bunları bir araya getirdiğiniz zaman Mersin’de her sektör çok rahat gelişebilir” şeklinde konuştu.

 

“BİZDEN BAĞIMSIZ, BİZDEN HABERSİZ YAPILIYOR”

Sözlerine devam eden Seçer,  Çevre Bakanlığı tarafından birkaç yere düzenleme yapıldığını ifade ederek, “ Örneğin, siz bir konuda imar değişikliğini uygun görmüyorsunuz. Çevre Bakanlığı’na götürüyor istediği gibi yapıyor. İşte buradaki Su Sporları Merkezi yapılacak, tartışmaları görüyorsunuz. Yine bir PTT tartışması oldu. Burada 1/5000’lik planlarda orası sosyal alan olarak işaretlenmiş ama turizm konut ya da ticaret konut statüsüne resen Çevre Bakanlığı yapıyor. Bunun satışının yolunu açıyor.  Bu tip şeyle maalesef Ankara’dan kaynaklı devam ediyor. Liman da aynı şekilde birçok konu var. Şu anda Mersin’de bir değil, birkaç şey değil onlarca konu bu şekilde resen Çevre Bakanlığının çalışmaları ile bizden bağımsız, bizden habersiz yapılıyor. Ben bir iş insanıyım, ben yatırımcı bir insanım. Benim siyaset görevlerime bakın, iş insanıyım. Ancak bu yatırım ötesinde bir şey, kalem oynatarak birilerinin cebini doldurmak. Türkiye bu yönde çok kan kaybetti. Gerçekten bu çok acı bir şey.  Ben bunlara karşıyım. Ben yatırıma neden karşı olayım. Ben diyorum ki, ana konteynır limanı yapılsın. Mevcut liman olduğu gibi devam etsin. Planlara işlenilmiş, yatırım programına da almışlar. Bakın 2022 yatırım programına ana konteynır limanı var. Dolayısıyla STK’lara büyük bir iş düşüyor” ifadelerini kullandı.

 

“TOPLAM 272 ARAÇ SÖZÜ VERDİM”

Tarsus’ta faaliyete geçirdikleri otobüslerden bahseden Seçer, otobüs konusunda yaptıkları ve yapacakları çalışmalarla Mersin halkının 2029’a kadar otobüse ihtiyacı olmayacağını belirterek, “Tarsus’a 41 yeni otobüs gitti, 18 de ilave otobüs gitti. Toplam 69 otobüs var, şu anda ekleme yapılmamışsa bana verilen rakam bundan ibaret. Halkın memnuniyet bu konuda çok yüksek. 41 yeni atak otobüs verdik. Toplam 272 araç sözü vermiştim. Geçtiğimiz hafta 40 araç sessiz sedasız seferlere girdi. Şimdi eskileri alıyoruz, yenisi ile değiştiriyoruz.1 Eylül’e kadar en geç eylülün ilk haftası bunun son finalini de yapacağız, böyle bir tanıtımda yapacağız. 118 otobüs demiştim bu ay içinde tamamlanıyor, 40 adetlik bir parti geldi. Şu anda yeni gelenler de var. 40 adedin plakaları takıldı, sefere gitti. 118’e tamamlayacağız ve mahcup olmuyoruz. 272 otobüs tamamlanmış olacak, 2029’a kadar Mersinlilerin otobüse ihtiyaç yok. Yeni takviyeler, yeni güzergahlar açacağız” şeklinde konuştu.

 

“TOPLU SÖZLEŞME İLE PERSONEL MAAŞINI 7 BİN 268 LİRA YAPTIK”

Personeli için toplu sözleşme imzaladıklarını ifade eden Seçer, “Ortalama 7 bin 268 lira en ücret var. Yani bu maaşların ortalaması bu. Bazen ellerine 7 bin geçer, bazen 7 bin 100 geçer, bazen 7 bin 500 geçer. Onun farklı aylara göre vergi dilimleri var. Bunu yıl boyuna yaydığınız zaman bilin ki bugünkü rakam 7 bin 268 lira ne almış oluyor. Asıl önemli 6 ayda bir enflasyon oranında yeniliyoruz. Bu yeni bir hak. Her 6’ncı ayda enflasyon oranını da yansıtacağız. Bu toplu sözleşme süresi boyunca bunu devam edeceğiz. Yine kadrolu işçilerimiz var, onların da toplu sözleşmeleri eylülde.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA