Farklı pazarlarda, aynı ürün farklı fiyattan satılabiliyor




Tarih: 24 Ağustos 2022 Çarşamba 16:34


Mezitli pazarlarında satılan sebze-meyve ürünü ile Alsancak Mahallesi pazarında satılan ürünler arasındaki fiyat farkından dolayı Mezitli’deki pazar müşterileri, Mezitli pazarlarındaki ürünlerin Alsancak Mahallesi pazarına göre yüzde 30 oranında pahalıya satıldığını iddia ediyor. Konu ile ilgili ürünlerdeki fiyat farkı hakkında konuşan pazar esnaflarından Eren Yıldırım, “Ürünlerdeki fiyat farkı, ürünün kalitesinden olabilir. Her ürün, Hal’den aynı fiyattan alınmıyor. Alsancak’taki ürünün kalitesi ile Mezitli’deki ürünün kalitesi farklı olabiliyor. Fiyatların da farklı olması normal oluyor. Aynı pazarda bile bu olabiliyor” dedi.

Haber-Burak KARATAŞ

Mersin Mezitli’de yaşayan vatandaşlar, Tece Halk Pazarı ve Mezitli Köylü Pazarı’nda satılan sebze-meyve ürünleriyle Alsancak Mahalesi Pazarı’nda satılan aynı ürünün aynı fiyattan satılmadığını iddia ediyor. Pazar müşterisi, Mezitli’deki pazarlarda satılan ürünlerin fiyatının, diğer pazar ürünlerinden yüzde 30 oranında daha fazla olduğuna dikkat çekti. Hal’den alınan ürünlerin, aynı fiyattan alındığını iddia eden vatandaşlar, farklı pazarlarda farklı fiyatlara satıldığını dile getiriyor. Pazar esnaflarından Eren Yıldırım ise konu hakkında fiyatlardaki farkın, ürünün kalitesiyle ilgili olduğunu söyleyerek, pazar yerlerindeki tezgahlarının da kiranın farklı olmasından da kaynaklanabileceğini ifade etti. 

“PAZARLARDA ÜRÜN KALİTESİ DEĞİŞİR, ONDAN DOLAYI  FİYAT FARKI OLABİLİYOR”
Ürün kalitesinden dolayı farklı pazarlarda farklı fiyatların olabildiğini kaydeden Yıldırım, “Şimdi semt farkı var, yani yanlış anlaşılmasın. Kaliteli mallar Mezitli bölgesine gittiği için fiyat farkı olabilir. Çünkü oraya pazarcı 200 kilogram götüreceğine, az ve temiz ürün götürüyor ve onun için fiyatı biraz daha yüksekten satılıyor. Belki vatandaş şöyle düşünüyor olabilir; ‘Hal’de aynı fiyattan alıyorlardır’ diyorlardır. Ama öyle bir şey yok. Ürün kalitesine göre halden alınıyor. Örneğin; domatesin iyisi de var, kötüsü de var. Kalite kalite farkı vardır. Domatesi ben 3 TL’ye alırsam nasıl Mezitli’de 15 TL’ye vereyim. Şöyle bir örnek daha vereyim; Alsancak Mahallesi’ne birinci kalitede ürünü götürdüğünde pahalı olduğu için vatandaş almıyor. Onun için o ürün elinde kalıyor ve pazarcı bundan zarar ediyor.  Mezitli’ye de üçüncü kalitede ürünü götürdüğün zamanda o zamanda orada o ürünü kimse almıyor ve elinde yine kalıyor. Sonuç pazarcı yine zarar ediyor” şeklinde konuştu. 

“PAZAR TEZGAHLARINDA KİRA FARKI VAR”
Ürün fiyatlarından çok pazar kiralarının da fiyatları etkilediğini belirten Yıldırım, “Vatandaş,  tezgah kiralarının da farklı olduğunu biliyor mu? Oradaki pazar ile buradaki pazar kira farkları var, bu da bir etkendir. Dahası var. Bir pazarcı öğlen arası yemek yerse, Mezitli ile Alsancak Mahallesi arasında yine fark vardır. Burada bir yemek 40 TL ise orada 60 TL’dir. Ürün aynı olsa da oradaki şartlar ile buradaki şartlar aynı değil. Daha öncesinde de demiştim. Pazarcı Mezitli’ye az götürüyor, öz satıyor. Nedeni ne, biliyor musunuz? Çünkü Mezitli’deki insanlar fazla kalabalık olmadıkları için az alıyorlar yani 1 kilo alıyor. Ama Alsancak’ta aile kalabalık olunca 1 kilo yeter mi? Yetmez. Domatesi örnek verelim. Domatesin kilosu 10 lira olsun. Mezitli’de vatandaş 2 kilo alsa 20 TL tutuyor.  Ama Alsancak’ta 7-8 kişilik bir aile için 5 kilo alındığında 50 lira tutuyor. Tabi Mezitli’de de kalabalık aileler vardır. Sadece bununla kıyaslamıyorum. Yani bizim Alsancak’ta satılan pazardaki ürün kalitesi de kötü değil. İnsanlar yanlış anlamasın. Demek istediğim her pazarda ürün kalitesi değişir ondan fiyat farkı olabiliyor” ifadelerini kullandı. 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA