Erkan: “30 Ağustos Zafer Bayramı’nda hep beraber alanlarda olalım”




Tarih: 28 Ağustos 2022 Pazar 15:23


Yaklaşan 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın öneminden ve o günün tarihinden bahseden Atatürk Düşünce Derneği Başkanı Serdar Erkan, “Ben bütün Mersinlilerin bu çağrıya ses vermelerini istiyorum. Bu coşkuyu paylaşmalarını istiyorum. Evlerini 30 Ağustos’ta bayraklarla donatılmasını istiyorum. Zafer Bayramı’nda hep beraber alanlarda olalım. Sokaklara alanlara dökülüp bizim bu cumhuriyeti kuranlara karşı borcumuzu unutmadığımızı göstermemiz gerek” dedi.

Haber -  Behzat Ö. BEYAZLAR

Atatürk Düşünce Derneği Başkanı Serdar Erkan, 30 Ağustos Zafer Bayramı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. İlk olarak 30 Ağustos’un öneminden bahseden Erkan, 30 Ağustos’tan önce de yapılan tarihi değerlendirdi. 30 Ağustos’la beraber milletin bağımsızlığına kavuştuğunu aktaran Erkan, “30 Ağustos dünyanın kaderini belirleyen bir savaş. 30 Ağustos’tan sonra dünya çok farklı oldu. 30 Ağustos’a kadar bütün milletler güneş batmayan imparatorluğun sömürgesindeydi. Ama 30 Ağustos’tan sonra dünyada başka bir alem oldu. Bütün mazlum milletlerin bağımsızlıklarını kazanmasına sebep oldu. Aslında en çok da emperyalizmi telaşlandıran bu oldu. Dolayısıyla 30 Ağustos’un böyle bir önemi var. 30 Ağustos’tan sonra 1 Eylül Barış Günü’dür. Boğazınıza bıçak dayamış sizi öldürmeye gelen bir düşman vardı ve ona karşı mücadele ediliyordu. Osmanlı’ya gelirsek, halifeliğin Osmanlı’ya geçtiği zamandan itibaren gerileme dönemi yaşadı. Osmanlı İmparatorluğu ilerlemeyi kaybetti. Bunlar aslında matbaanın gecikmesine de neden oldu diyebiliriz. Osmanlı bilim tekniğe geri kalınca Tanzimat Fermanı ile batılılaşma gerçekleşiyor. Bunun fakına varan Osmanlı padişahı yenileşmek için gerici olan şeylerle mücadele ediyor” ifadelerini kullandı.

“MANDA FİKRİ VARDI, ATATÜRK MANDA FİKRİNİ TARİHE GÖMDÜ”
Dış güçlerin Osmanlı’yı yanına çekerek, Türkiye ve Osmanlı’yı birbirine düşürmek istediğini ifade eden Erkan, “Zaferden sonra bu yeni devletin o zaman uluslararası kabulü de gerekiyor. Türkiye ile Osmanlı’yı birbirine düşürmek isteyenler, iki grubu aynı toplantıya çağırıyorlar.  Ankara hükümeti de diyor ki biz asla gelmeyiz. Lozan’a tabi kimin gideceği tartışmaları sürüyor. Mudanya da var, ilk diplomasi zaferdir. İlk zamanlar manda fikri ortaya çıkıyor. Yanındaki aydınlar manda yoluna gitmek istiyorlar. Yani Amerika mandasına girmek istiyorlardı. Zaten padişah İngiliz mandasında bir de Amerika mandasına girelim lafları var. Atatürk, Erzurum Kongresi’nde Misak-ı Milli kavramı kayıt altına getiriyor, Sivas Kongresi’nde ise mandacılarla bir hesaplaşma oluyor. Orada manda fikri tarihe gömülüyor” şeklinde konuştu.

“MÜTHİŞ BİR EĞİTİM DEVRİMİ YAŞANDI VE BİR KUŞAK YETİŞTİ”
Atatürk’ün dış güçlere karşı İktisat Kongresi politikasını uygulayarak, millileştirmeye gittiğini belirten Erkan, eğitim konusunda da Köy Enstitüleri’ni kurularak ülkenin artık kendi kendine bir şeyler üretmeye başladığını ifade ederek, “İnönü Lozan’dan Ankara’ya geliyor ve Atatürk’e diyor ki ‘bunlar bizi Anadolu’da boğacaklar’ Atatürk onun üzerine hemen İktisat Kongresi’ni yapıyor. Cumhuriyet bu olayın farkına varınca hemen ekonomi için çalışmalar yapıyor. Devletçilik ilkesi ve diğer ilkeler kuruluyor. 
Ondan sonra diğer ilkeler kuruluyor. Eğitime de önem veriliyor, eğitim şart olduğunu görüyorlar. Köy Enstitüleri kuruldu. İlk olarak öğrencilere öğretilir ondan sonra halka öğretiliyordu. İş ve eğitimi birleştirme fikrini yerine getirmek için tasarlandı. Mezunların aynı anda hem okul öğretmenleri hem de toplumun eğitmeni olması bekleniyordu. Öğrenciler aslında kendi okullarını, evlerini, kışlalarını, iş yerlerini vb. inşa ettiler ve birlikte yaparak ve yaşayarak üretim ile eğitimi kaynaştırdılar. Bu bir de savaş koşullarında yapılıyor. Köy Enstitüleri’nde 17 bin kişi yetişti. O Köy Enstitüleri çok kişi yetiştirdi. Müthiş bir eğitim devrimi yaşandı ve bir kuşak yetişti. Şu anda cumhuriyeti ayakta tutan o geçmişle bu bağlantıyı bu kuşaklar. Yani oradan birbirlerine el vererek bugüne geldi”


“30 AĞUSTOS’TA HERKESİN PENCERESİNDE BAYRAKLAR GÖRMEK İSTİYORUM”
30 Ağustos Zafer Bayramı için Mersin’deki vatandaşlara seslen Erkan, “Ben bütün Mersinlilerin bu çağrıya ses vermelerini istiyorum. Bu coşkuyu paylaşmalarını istiyorum. Evlerini 30 Ağustos’ta bayraklarla donatılmasını istiyorum. Alanlara gelmesini istiyoruz. Sokaklara alanlar dökülüp biz bu cumhuriyeti kuranlara karşı borcumuzu unutmadığımızı göstermemiz gerek. Ben bu anlamda buna emeği geçen herkesi kutluyorum. Bütün halkımızı bu coşkuya ve yapılan etkinliklere katılmasını davet ediyorum” sözlerini kullandı.  


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA