Özkan: “Mobilya sektöründe bir kümelenme yok”




Tarih: 29 Ağustos 2022 Pazartesi 18:00


Mersin Perakendeci İş Adamları Derneği Başkan Vekili M. Sadık Özkan, mobilya sektörünün sıkıntıları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Özkan, “Mobilya sektörünün Mersin’de tekrardan ayağa kalması için belli bir üretim ve satış noktalarının oluşturulması gerek. Mersin’de mobilya sektöründe bir kümelenme yok. Herkes köşe başında mobilya dükkanı açıyor. Biz mobilya sektöründe usta sorunu da yaşıyoruz, ileriki zamanlarda bu daha büyük sorun haline gelecek. Öğrenciler meslek liselerinde bu bölümü seçmiyor ve ondan dolayı usta çıkmıyor. Şu anda çoğu mobilya ustası Suriyelilerden oluşuyor, bunlar giderse ustamız kalmayacak” dedi.

Haber- Burak Karataş

Mersin Perakendeci İş Adamları Derneği Başkan Vekili M. Sadık Özkan, Mersin’de mobilya sektöründe yaşanan sıkıntıları gazetemize anlattı. Üretiminde usta sorununu yaşayan mobilya sektörü, giderek kan kaybediyor. Meslek liselerinde öğrencilerin mobilya bölümünü seçmemesiyle beraber mobilya üretim yerlerinde ustaların az olmasıyla birlikte sektör giderek önemini kaybederken satış yerlerinde de fiyatlara yansıyor. Mobilya sektöründe faaliyet gösteren Özkan, artan kira fiyatlarıyla beraber alış ve satışlarındaki sorunlarını dile getirdi. Kira fiyatlarında dudak uçuklatan kira ödediklerini belirten Özkan, mobilya sektöründe kümelenmenin de olmadığına dikkat çekti. Mobilya sektörü için Mersin’de bir fuar’ın olması gerektiğini vurgulayan Özkan, her köşe başında bir mobilya dükkanın olduğunu ve bu durumun mobilya sektörünü kötü etkilediğini söyledi.

 

“KÜMELENMİŞ BİR ÜRETİM YOK, TABİ SIKINTI YAŞIYORUZ”

Akdeniz’de mobilya sektöründe çok büyük bir üretim olmadığını aktaran Özkan, “Burada gelen mobilyaların yüzde 90’ı Kayseri ve İnegöl ağırlıklıdır. Ofis mobilyaları daha çok Ankara ağırlıklı. Burada da üretici arkadaşlarımız var ama çok kümelenmiş bir model yok. Mersin’de üretici var ama ön plana çıkan büyük bir üretici yok.  Yani üretim yok diyemeyiz ama az diyebiliriz. Kümelenmiş bir üretim olmadığından öne çıkan bir sistem olmadığı için tabi sıkıntı yaşıyoruz. Kimin ne yaptığını bilemiyorsun, genellikle mahalle aralarında sanayinin belli bir bölümünde üreticiler var. Ama bu şekilde olmaz. Söz sahibi olmak için kümelenip resmen bir yerinin adının belli olması gerek, ama şu anda her köşe başında bir mobilyacı var. Mersin bu konuda gerçekten zayıf” şeklinde konuştu.  

 

“MOBİLYA FUARI, MOBİLYA SEKTÖRÜ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Mersin’de mobilya sektörü için herhangi bir fuarın olmadığını ifade eden Özkan,  Mersin’de üretim ve satış noktalarının yapılması gerektiğini belirterek, “Mobilya satan ve üreten arkadaşlarımızla bir araya gelerek fuar yönetimi ile tekrar konuşarak, tekrar gündeme getirerek konuşmamız lazım. Çünkü fuar yılda 1 sefer oluyor, orada iyi satışlar oluyordu. Perakende anlamında iyi dönüşler oluyordu. Mobilya fuarının tekrardan aktif hale gelmesi gerekir. Mobilya sektörünün Mersin’de tekrardan ayağa kalması için belli bir üretim ve satış noktalarının oluşturulması gerek. Mobilya fuarının tekrardan başlaması, mobilya sektörü için gerçekten önemli olacaktır” ifadelerini kullandı.

 

“SÜNGERİN ANA KAYNAĞI TDI MALZEMESİ ALMANYA’DAN GELİYOR”

Geçen yıla göre satışlarının adetsel anlamda çok düştüğünü ifade eden Özkan, pandemi zamanında şimdiki dönemden daha çok satış yaptıklarını belirterek, “Biz mobilya satış grubu diye geçiyoruz. Pandemi dönemine göre kıyaslarsak 5’te 1’ini ancak satabiliyoruz. Adetsel olarak gerçekten düşüş yaşadık. Bu da fiyatların yüksek olmasından kaynaklanıyor. Geçen yıla göre fiyat artışları iki kat arttı diyebiliriz. 2 bin liralık bir yatak şu anda 4 bin lira oldu. 3 bin liralık yatak 6 bin lira oldu. Bizim en büyük sıkıntımız hammaddenin ana kaynağı olan süngerin ana kaynağı TDI malzemenin Almanya’dan gelmesi. Bu malzeme olmadan sünger olmaz. Böyle bir kimya fabrikamız yok, ürettiğimiz bir fabrikamız yok” dedi.  

 

“EVLENECEKLER ÖNCEDEN ALMAK İÇİN DÜŞÜNDÜKLERİ MOBİLYANIN BİR ALT KALİTESİNİ ALIYORLAR”

Sektör konusunda evlenen kişiler içinde konuşan Özkan, “Fiyatlarla ilgili tabi yeni evlenen çiftleri de ilgilendiriyor. Önceden almak için düşündükleri mobilyanın bir alt kalitesini alıyorlar. Şöyle düşünelim, paranız var. Yüksek model bir araba alacaksınız, ama fiyatı yüksek olduğu için bir alt modelini alıyorsunuz. Geçen yıl ki paranla yüksek modeli alabilirdiniz ama şu anda aynı modeli o parayla alamazsınız. Yani mobilya sektöründe de durum bundan ibaret” diye konuştu.

 

“BU SEKTÖR İÇİN DÜKKAN KİRALARI ÇOK ÖNEMLİ”

Kira fiyatlarının mobilya sektörünü çok etkilediğini, kiraların iki katına çıktığını belirten Özkan, “Mülk sahipleri, kira rakamlarını 2 ile ya da 3 ile çarpıyor. Bu da sektörün sıkıntılarında bir etken. Örneğin, 15 bin lira kira verdiğimiz yere 35-40 bin lira para isteniyor. Bu fiyatları abartmanın, uçurtmanın anlamı yok. Türkiye’de özellikle Mersin’de, Rusların akın etmesiyle beraber gayrimenkuldeki kira fiyatları artınca emsal olarak dükkanlara da yansıdı. Ama biz o rakamları toplayamıyoruz. Satışta o cirolarda, o rakamları çıkaramıyoruz. Şimdi dükkanın kira fiyatları, bir dairenin 3-4 katıydı, normalde de öyleydi. Ama şimdi satış olarak onu çıkaramıyoruz. Bu sektör için dükkan kiraları çok önemli. Bizim dükkanların büyük olması kira fiyatlarına da neden oluyor. Ama satışlar olmayınca kirayı karşılamakta zorlanıyoruz.  Ama biz yine bir ayakkabıya, bir kıyafete göre fiyatlarımızı uçurmuyoruz” şeklinde konuştu.

 

“MOBİLYA BÖLÜMÜNÜ ÖĞRENCİLER PEK TALEP ETMİYOR, USTA SORUNU YAŞIYORUZ”

Mobilya sektörü üretiminde usta sorunu yaşadığını kaydeden Özkan, “Şu anda Suriyeliler daha çok bu iş ile ilgileniyorlar. Yani bizim kendi ustalarımız çok az. Fabrikalar Türk işçi çalışmıyor, mecbur Suriyeli vatandaşlar çalışıyor. O konuda onlar usta oluyor. Bizde meslek liselerinde mobilya bölümünü öğrenciler pek talep etmiyor. Talep olmayınca şimdi usta sorunu yaşıyoruz. Usta olan Suriyeli vatandaş, mahalle arasında bir dükkan açıyor, koltuk yapıyor ve bunu mağazacılara satıyor. Usta sorununu aslında Suriyeli vatandaş ile de çözüyoruz. Ama meslek liselerinde öğrenciler bu yönde yönlendirilmeli. Herkes masa başı iş istiyor. Ama işte meslek lisesi memleket meselesidir. Herkes her şeyi yapamaz. Avrupa’nın sıkıntı yaşadığı şeyi bizde yaşayacağız. Eğer Suriyeliler giderse üretimde sıkıntı yaşayacağız” ifadelerini kullandı.

 

“12 VADE İLE ALDIĞIMIZ, SATTIĞIMIZ ÜRÜNLERİ ŞU ANDA BİZ NAKİT YA DA KREDİ ÇEKEREK ALIYORUZ”

Sözlerine devam eden Özkan; önceden finansal konusunda çeklerle alınan ürünü şu anda nakit ile aldığını ve finansal sıkıntıların yaşandığını ifade ederek, “Şu anda hammadde ihracata gitmezse ihtiyacımız karşılanabilir. İşletmelere ihracat daha cazip geldiği için hammadde onun için ihracata gidiyor. İhracata gönderdiğimiz için biz burada ürün sıkıntısı yaşıyoruz. Bundan dolayı da fiyatlara da yansıyor. Mobilya sektörünün en büyük sıkıntısı finansal sıkıntı. Biz daha önce uzun vade ile alıp satıyorduk, şimdi her şey nakite döndü. Yani finans gücün varsa ayakta durabiliyorsunuz. Artık çek, senet anlamını yitirdi. Birde hammaddenin pahalı olmasından dolayı biz ihracatta rekabet edemiyoruz” dedi.

 

“EN BÜYÜK SIKINTIMIZ SATIŞ NOKTALARINDA SABİT BİR YERİMİZİN OLMAMASI”

Mobilya sektörünün hiçbir zaman bitmeyecek bir sektör olduğunu kaydeden Özkan,  stil ve farklı ürünlerle sektörün devamlı gelişeceğini belirterek, “Merdiven olan yerler kayıt altına alınırsa eşit rekabetle insanlar çok fazla iş yapabilirler. Mersin’de mobilya sektörünün en büyük sıkıntılarından biri de üretim ve satış noktalarında sabit bir yerinin olmaması. Mersin’e mobilyacılar için bir üretim ve satış merkezi oluşturmamız lazım. Adana’ya bakın Mobilyacılar Sitesi vardır, Kayseri de Mobilya AVM vardır. Belli bir noktada alınır satılır. Bizde her sokakta her caddede mobilyacı var. Biz aslında birbirimizin bacağına sıkıyoruz” sözlerini kullandı.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA