Yüzde 50 zam ile sanayiye elektrik çarptı




Tarih: 1 Eylül 2022 Perşembe 17:16


Elektrik fiyatlarına geçen yıldan beri gelen zamlar, sanayiciyi isyan noktasına getirdi. Sanayide artan maliyetlerin ardından bir de elektriğe yüzde 50 zam gelmesiyle birlikte hem büyük sanayicileri hem de küçük sanayicileri düşündürdü. Sanayinin ana kaynağı olan elektrik, en çok fabrikaları etkilerken beraberinde küçük sanayicileri de etkileyeceği düşünülüyor. En çok da elektrik kullanan küçük esnaf, kaynakçı ve tornacılar şimdiden düşünmeye başladı.

Haber - Emrah BİRGÜL

Sanayide artan maliyetlerin ardından bir zam da elektriğe geldi. Sanayide kullanılan elektriğe yüzde 50, konutlarda kullanılan elektrikte ise yüzde 20 artış yaşandı. Özellikle sanayide kullanılan elektriğe gelen fazla zam, sanayideki esnafı kara kara düşündürmeye başladı. 1 Eylül itibariyle yürürlüğe giren yeni tarife, küresel enerji krizi ile birlikte en çok da sanayicileri etkiledi. Sanayide birçok ürüne gelen zamdan sonra bir de elektriğe yapılan yüzde 50 oranındaki artış, hem büyük sanayicileri hem de küçük sanayicileri kötü bir zamanda yakaladı. Bu yıl eylül ayı ile başlayan zamla beraber gelecek olan elektrik faturasının, geçen yıl sanayiye gelen elektrik faturasından 4-5 kat daha yüksek olacağı gözüküyor. 

“YÜZDE 50 BİR ZAM DENİLİYOR, BİZİM ARTIK 2 BİN LİRAYI BULUR HERHALDE”
Sanayideki elektriğe gelen zam ile ilgili konuşan esnaf Müslüm Efe, sadece elektrikte fiyatların artmadığını, aldıkları malzemelerde de fiyatların çok arttığını söyledi. Sözlerine devam eden Efe, “Geçen yıl fazla elektrik harcamadığımız taktirde faturalarımız 250-300 TL geliyordu. Biz yedek parça işi yaptığımız için fazla bir elektrik harcamıyoruz. Yani fazla elektrik kullanmıyoruz. Bizim buraya şu anda elektrik bin 200 lira falan geliyor. Yani bu gelen zam ile beraber artık ne kadar geleceğini tahmin edebiliyoruz. Yüzde 50 bir zam deniliyor, bizim artık 2 bin lirayı bulur herhalde. Sadece elektriğe zam gelmedi ki burada yedek parça alıp satıyoruz, onlara 7-8 katı zam geldi. Tabi bu sadece bize yansımıyor. Zam gelince biz de mecbur zam yapıyoruz. Bu sefer müşterilerimiz ile sıkıntılar yaşayabiliyoruz. Gelen müşteri fiyatı sorup tekrar geri gidiyor, diğer yerlere de soruyor. Aslında hepsi hemen hemen aynı fiyata veriyor ama işte müşteriler yüksek fiyatları duyunca her yere soruyor” şeklinde konuştu.    

“BÜYÜK FABRİKALAR ELEKTRİK KONUSUNDA DAHA ÇOK SIKINTI YAŞAYACAK”
Gelen elektrik zammının küçük sanayicilerden çok büyük fabrikaları etkileyeceğini kaydeden sanayi esnafı Efe, “Sadece mevzu elektrik değil her şey pahalandı. Geçen ay elektrik faturam bin 200 lira geldi. Ama bizim yan taraftaki ağabeyimin yaptığı kaynak işini ya da torna işini düşünürsek onlar daha çok zorlanacak. Çünkü oradaki esnaflarda elektrik olmazsa çalışamazlar. Bizden geçtik, büyük fabrikalar elektrik konusunda daha çok sıkıntı yaşayacak. Düşünsenize bir fabrikaya 40 bin lira elektrik faturası geliyor, bu zamdan sonra fatura 100 bin liraya yakın gelecek. Sanayiciler için ana madde  elektrik iken, elektriğe yüzde 50 zam gelmesi, sektörde sıkıntıları beraberinde getirecek” ifadelerini kullandı.  


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA