Eğitim malzemelerine gelen zamlar velileri bezdirdi




Tarih: 2 Eylül 2022 Cuma 17:20


Çocuklarının anaokulu eğitim malzemelerini temin etmek isteyen veliler, kırtasiyelerde yüksek fiyatlarla karşılaştı. Fiyatlar karşısında şaşkınlık yaşayan veliler, malzemelerden kısma yoluna başvurdu. Konuyla ilgili konuşan kırtasiye esnafı Yusuf Varlı, “Fiyatlar geçen yıla göre 4-5 katı arttı. Okul tarafından öğrenciler için velilere alınacak malzeme listesi veriliyor. Veliler bu listedeki fiyatların çok yüksek olduğunu görünce 10 tane malzeme alacağına 8 tane alıyor. Şu anda normal kırtasiye liste fiyatı bin 500 lira, kıyafet ile beraber 3 bin lirayı tutuyor” dedi.

Haber - Emrah BİRGÜL

MEB takvimine göre 2022-2023 Eğitim Öğretim yılı, 12 Eylül 2022 tarihinde başlayacak. Normal eğitim sürecinden bir hafta önce başlayan anaokulular 5 Eylül'de ders başı yapacak. Eğitimin hazırlıklarına başlayan veliler, öğrencilerin eğitim malzemelerinin hazırlıklarını sürdürüyor. Belirlenen anaokulu öğrencilerin eğitim malzeme listesi,  geçen yıla göre fiyat olarak velilerin cebini yakacağı görünüyor. Bu yıl velilerin çocuklarına alacakları malzeme fiyatları, orta kalite ürünler olarak en az bin 500 TL’yi buluyor. Okul kıyafetleri ile beraber toplamda 3 bin TL’ye çıkan eğitim masraflarından dolayı veliler kara kara düşünmeye başladı. Listedeki ürünlerin tamamını alamayan veliler, ürünleri eksik almaya başvuruyor.

 

“FİYATLARDAN DOLAYI VELİ MALZEMELERİ KISIYOR”

Anaokulu malzemeleri satan kırtasiye esnafı Yusuf Varlı, yeni sezona başlayacak olan öğrencilerin eğitim malzemelerindeki artış fiyatları hakkında detaylı bilgi verdi. Geçen yıla göre bütün ürünlerde artış olduğunu kaydeden Varlı, “Şimdi anaokulu öğretmenleri, öğrencilere lazım olacak olan eğitim eşyalarının listesini veriyor. Bu listedeki ürünlerin fiyatı geçen yıla göre 4-5 katı arttı. ‘Öğretmen bu listedekiler öğrenciye lazım’ diyor. Veli mecbur alıyor, ama tabi veli o ürünleri alırken artan fiyatlardan dolayı o ürünlerde kısmak zorunda kalıyor. 10 ürün alacağına 8 ürün alıyor. Ne kadar kıssalar da her türlü o ürünleri tekrar alıyorlar. Çünkü o çocuğun eğitim ihtiyacıdır ve eğitimde de kullanılan bir malzemedir. Bunu çok kısma şansınız yok. Öğrencinin eğitim ihtiyacı olduğu için öğretmen kısmıyor, ama bunu veli kısıyor. Öğretmen diyor ki ‘benim çocuklara eğitim vermem için bunlar lazım’ Ama veliye bakıyorsun, ‘veli benim para bu kadar yetmiyor’ diyor. 5 tane pritt alacağına 4 tane alıyor. Biz iki kalite ürün satıyoruz, orta kalite ve yüksek kalite. Kalitesiz ürünleri satamayız, sağlık açısından iyi değil. Onun için orta ve yüksek kalite satıyoruz. Yani orta kalitenin maliyeti dediğimiz gibi bin 500 TL tutuyor” şeklinde konuştu.

 

“GEÇEN YILA GÖRE KIRTASİYE MALZEMELERİNDE FİYATLAR 4-5 KATI ARTTI”

Genel olarak kırtasiye malzemelerinin fiyatları hakkında değerlendirme yapan Varlı, ürünlerin geçen yıla göre 4-5 katı artığını ifade ederek, “Geçen yıl 20 TL’ye sattığımız fotokopi kağıdını bu sene 100 TL’ye satıyoruz, bu 5 katına çıkmış oluyor. Geçen sene 18 TL-19 TL’ye kadar düşmüştü. 18 TL’ye kadar düşen fiyatlar şu anda 100 TL civarında satışları var. Okul çantalarımız, geçen sene 50 TL’ye satılıyorken, bul yıl 150 TL’ye satılıyor. Beslenme çantalarını geçen sene 40 TL’ye satıyorduk, bu sene 120 TL’ye satıyoruz. Yani üründen ürüne değişmekle beraber fiyatların artışı ortalama 3-4 katına çıkmış. Bizim satmış olduğumuz ana sınıfı ile oyun hamuru geçen yıl 5-6-7 TL’ye satılıyordu, şu anda 40 TL’ye satıyoruz. Şimdi gördüğünüz gibi geçen yılın fiyatına göre 5 kattan daha fazla artmış.  2-3 TL’ye sattığımız tahta kalemleri şu anda en ucuzu 10 TL. 1 TL’ye sattığımız kurşun kalemler 3-4 TL. Bu müşteriye yansıyor. Şimdi okul kırtasiye ürünlerini satan bir firma, yine zam yapmış” ifadelerini kullandı.

 

“20 TL’YE SATTIĞIMIZ ÜRÜNLERİ TEKRARDAN 25 TL’YE ALDIM”

Sattıkları ürünleri tekrardan aynı fiyata alamadıklarını kaydeden Varlı, “Bazı ürünler var aşırı derecede yükseldi. Yani 50 TL’ye sattığımız ürün şu anda 300 TL’ye satılıyor. 5 TL’ye sattığımız dil çubukları, bunlar 25 TL oldu. Yani ürünlerin ortalama 3-5 katı arasında fiyat artışı var. 20 TL’ye sattığımız ürünleri tekrardan 25 TL’ye aldım. 30 TL’ye sattık, 35 TL’ye aldık. Yani sattığımız fiyata alamıyoruz. Demin 20 TL’ye satarak bitirdiğim ürün için sevindim, sonrasında yenisini isteyecektim 30 TL olmuş. Aldığımız ürünü tekrardan yerine koyamıyoruz, koymaya şansımız olmuyor. 70 TL’ye sattığımız hesap makinesi, şu anda 350 TL’ye olmuş. 2 hesap makinesinden 500 TL’ye satış yapmışsam yazık. Değer mi? Değmez” dedi.

 

“ÖĞRENCİ MALZEMELERİ BU YIL 3 BİN TL’Yİ BULACAK”

Fiyatların geçen yıla göre biraz kabarık olduğunu, velilerin bu durumdan pek hoşnut olmadığını ifade eden Varlı, “O gün bir liste hazırladık, sadece kırtasiye malzemesi bin 500 TL tutuyor. Birde bunun yanında okul kıyafetleri de var. Bizde kıyafet yok ama geçen gün hesapladık bir müşterimizle toplamda 3 bin TL’yi buluyormuş. Belli markalar var, daha uygun oluyor. Bugün müşteri bundan kısıyor, bin TL’ye kadar düşürüyor ama işte sene içinde o 500 TL ile tekrardan ürün alacak. Yani aldıkları ürün bir süre sonra bitecek, tekrar bize gelecek. Bazı fiyatlarımız güncellenmemiş. 25 TL’ye sattığım ürünü, o ürünün aynısını istedim, 80 TL olmuş. Elimizde olan ürünü yeni güncel fiyattan satmıyoruz. Ama aldığımız yeni ürün eğer pahalanmışsa, bizde aldığımız yeni ürüne göre satışımızı belirliyoruz. Bazen müşteri diyor ki ‘Bu ürün senin elinde vardı zaten. Sen bunu niye fiyatını yükseltiyorsun’ ama ben sattığım zaman bunun yerine de aynısını alıyorum. Yerine koyacağının ürünün fiyatı aynı olmuyor” şeklinde konuştu.  

 

“ÜRÜN FİYATLARINDA BİR BELİRSİZLİK VAR”

Fiyatlardaki artıştan dolayı müşterilerin sitem ettiklerini ve müşteriye hak verdiğini kaydeden Varlı, müşterinin de fiyatlar karşısında şaşırdığını ve kendilerinin de bazen şaşırdıklarını ifade ederek, “Bu işyerinin de bir kirası, çalışanı, muhasebesi diğer giderleri var. Evde de kendi ihtiyacımı gidermem gerek. Buna karşılık ben sattığım ürün üzerine belli bir kar payı koymazsam ya da koyduğum kar beni kurtarmıyorsa ne yapmam lazım. İşte müşteri geliyor ‘sen daha önce bunu almışsın’ diyor. Yani dışarıdan göründüğü gibi olmuyor. Müşteri kendine göre kendini haklı hissedebilir. Çünkü ona dokunuyor. Ben aldığımda bile bazen ‘öf’ çekiyorum, müşteri ne yapsın. 10 TL’ye sattığım ürün 30 TL çıkınca hem ben şaşırıyorum hem de müşteriler o ürünü aldıklarında şaşırıyorlar. Tekrardan alacağımız ürünü yani bizde kestiremiyoruz. Geçen yıl yılbaşına doğru bir ara durakladı, yani sattığım ürünün aynısını aynı fiyattan alabiliyordum, şu anda yok öyle bir şey. Şimdi yeni fiyat listesi gelmiş, bizde tam bir fiyat çıkaramıyoruz. İşte bir belirsizlik var” diye konuştu.

 

“MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ÖNEMLİ”

Müşterinin memnuniyetinin önemli olduğunu söyleyen Varlı “Biz şu anda elimizden geldiğince müşteriye yardımcı oluyoruz. Müşteri memnuniyeti önemlidir. Kalkıp kötü ürün satarsam, yarın öbür o müşteri memnun kalmadığı için gelmez. Hem milletin hakkına girmiş olursunuz hem de çocuk için zararlı. Önce çocukların sağlığı düşünülmeli, çünkü çocuk sabahtan akşama kadar bu ürün ile aynı ortamda kalıyor ve onunla eğitim alıyor. Çok şükür şu ana kadar herhangi bir sıkıntımız yok” dedi.

 

“ÖĞRENCİLERE ÇOK YARDIMCI OLUYORUZ”

Sözlerine devam eden Varlı, “Biz mesela fotokopi çekerken de öğrencilere çok yardımcı oluyoruz. Bizim de çocuklarımız okuyor, kendi çocuklarımızın yerine koyuyoruz. Onun için fotokopiyi ucuza çıkarmaya çalışıyorum. Yani fazla bir karımız da yok. Bir kağıdın fotokopi maliyeti 30 kuruş, bizde 35 kuruşa çekiyoruz” şeklinde konuştu.

 

“BİZİM EN BÜYÜK SIKINTIMIZ BELİRSİZLİK”         

Piyasada şartların sıkıntılı olduğunu piyasanın sakinleşmesi üzerine belirsizliklerin biteceğini aktaran Varlı, “Ben fiyatların yüksek ya da düşmesinden bahsetmiyorum. Devletin şu anki durumu belli, bir sıkıntı yaşıyor. Bizim en büyük sıkıntımız belirsizlik. Durağana geçerse bize o da yetiyor. Hem insanlar neyi ne kadar alacağını bilir hem de biz ne kadara satacağımızı biliriz.  Çok kar etme gibi bir derdimiz yok. Allah’a çok şükür diyoruz, ama belirsizlik olunca sattığımız ürünün yerine yenisini alamayacağımızı biliyoruz, bizim sıkıntımız bundan ibaret” diye konuştu.

 

“DAHA ÖNCE 500 TL VERDİĞİM ELEKTRİĞE 2 BİN LİRA VERDİM”

Gelen elektrik zammıyla da ilgili konuşan Varlı, yakıt için tasarruflu ürünler kullandığını ama elektrik faturalarındaki fiyatlarda düşüş yaşanmadığını belirterek, “Elektriğe yine zam gelmiş. Daha önce 500 TL verdiğim elektriğe 2 bin lira verdim. Standart yaptığım bir şey de yok. Elektrik çok geliyor diye yakıt tüketimine karşılık tasarruflu klima aldım, eskiden bin TL geliyordu, şimdi 2 bin lira geliyor. Düşünsenize tasarruflu olmayanı kullansaydım Allah bilir ne kadar gelirdi. Sıcak bölgede yaşıyoruz, sabah 9’da klimayı açıyoruz, akşama kadar çalıştırmak zorundayım” sözlerini kullandı.

 

  

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA