Yılmaz, “Toroslar Belediyesi, Yörüklerimizden herhangi bir ücret almıyor”




Tarih: 2 Eylül 2022 Cuma 17:19


Mersin İlçe Toroslar Belediyesi Meclis Toplantısı Eylül Ayı Birleşimi’nde Yörüklerden merada hayvanlarını otlatmaları karşılığında para alındığına yönündeki iddialara cevap veren Toroslar Belediyesi Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, “Ama orada bir yanlış bilgi var. Toroslar Belediyesi Yörüklerimizden herhangi bir para ücret almıyor. O ücreti alan Mera Birliğidir. Daha önce hazine alıyordu, şu anda Mera Birliği alıyor. Orada muhtemelen merada bir takım ihtiyaçları karşılamak için alıyorlardır. Buna karşılık biz araç desteği veriyoruz, malzeme desteği veriyoruz” dedi.

Haber - Burak KARATAŞ

Mersin İlçe Toroslar Belediyesi Meclis Toplantısı Eylül Ayı Birleşimi, Toroslar Belediyesi Başkanı Atsız Afşın Yılmaz başkanlığında gerçekleşti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan meclis toplantısında birçok gündem maddesi görüşüldü. Dilek ve temenni bölümünde konuşan bir Meclis Üyesi, Yörüklerin sorunlarını dile getirerek, “Yüzyıllardır o Yörükler o dağlarda, meralarda hayvancılık yapıyor. Zaten dağın başındadır, yaz oldu mu bahar oldu mu bu hayvanları gidip orada otlatıyorlar. Hayatları yüzyıllardır böyle sürdürüyorlar. Aslında bu doğuda da böyledir. Bizde de orada Koçer derler. Buradaki hangi belediye başkanına söylersek, hayvancılık denince akla Yörükler gelir, Koçerler gelir. Yani aslında bir kültürdür, bunun bitmemesi gerekir. Desteklenmesi lazım. Biz  orada misafir olduğumuz kişiye dedik ki ‘şimdi sen bu işi yapıyorsun, senden sonra yapacak var mı? Yok’ dedi. ‘Aham şaham bir para kazanmıyoruz’ dedi. Bizde dedik ki neden kazanmıyorsunuz. Genel toplumda yaşanan sıkıntılar onlarda da var. Ama ilginç bir şey söyledi benimde kafama takıldı. Onlara söz verdim, burada dile getireceğim diye” şeklinde konuştu.

 

“HAYVAN BAŞINA BELLİ BİR ÜCRET BELEDİYEYE TAHSİL EDİYORMUŞ”

Yörüklerin hayvan otlattığı meralarda belediyelerin para aldığını söyleyen Meclis Üyesi, “Mera parasını almak ne demek. Orada zaten kimin toprağını kime veriyorsunuz. 5-6 tane mera var ve bu meraların başkanı var. Hayvan başına belli bir ücret belediyeye tahsil ediyormuş. Bu konuyu mecliste dile getireceğimi söyledim. Belki çok önemli bir meblağ değildir. Yüz yıllardır bu topraklarda bu hayvancılık yapan insanlardan her sene mera parası vermeleri doğru olmadığını ve vicdanı olmadığını düşünüyorum” dedi.

 

“O ÜCRETİ ALAN MERA BİRLİĞİDİR”

Meclis üyesine cevap veren Yılmaz, belediye olarak Yörüklerden hiçbir şekilde para almadıklarını, üstüne yardım ettiklerini ifade ederek, “Bir Yörük olarak Yörüklerin problemlerini mecliste dile getirdiğiniz için teşekkür ederim. Ama orada bir yanlış bilgi var. Toroslar Belediyesi Yörüklerimizden herhangi bir para ücret almıyor. O ücreti alan Mera Birliği'dir. Daha önce hazine alıyordu, şu anda Mera Birliği alıyor. Orada muhtemelen merada bir takım ihtiyaçları karşılamak için alıyorlardır. Onu bir çalışalım. Gelecek meclis bunu daha ayrıntılı konuşabiliriz. Bunu tam tersine Yörüklerimize hem yukarıdan aşağı inerken sonbaharda, hem de yaz başında aşağıdan yukarı çıkarken araç desteği veriyoruz, malzeme desteği veriyoruz. Hatta bu sene tarihini de çıkarabilirler bende fotoğrafları var. Ben de takip ediyorum. Hatta bu kardan dolayı yollarını açtık” şeklinde konuştu.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA