Gültak: “Bugünün senaryosunu o günden hazırladınız”




Tarih: 5 Eylül 2022 Pazartesi 17:47


Akdeniz Belediye Meclisi Toplantısı Eylül Ayı Birinci Birleşimi’nde 29 Temmuz’da düzenlenen olağanüstü meclis toplantısında alınan borçlanma kararı tekrar gündeme geldi. Konuyla ilgili Meclis üyelerinden gelen eleştirilere cevap veren Gültak, “O günkü Meclis toplantısında 16’ya karşı 15 üye idik. Fakat sizler kaosu seçtiniz. Gelecektiniz 16 kişi buraya, her şeyi söyleyecektiniz, istemediğiniz kararlara da ‘hayır’ deyip çıkacaktınız. İnsanlar size, Meclis’e gelip onların hakkını savunasınız diye oy verdi, Meclisi terk edesiniz diye değil. O gün arkadaşlarımız kaosu seçti, hizmeti değil. Bunu da tüm Mersin bilsin” dedi.

Haber - Emrah BİRGÜL
 
Akdeniz Belediye Meclisi Toplantısı Eylül Ayı Birinci Birleşimi, Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak başkanlığında gerçekleşti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan mecliste birçok gündem maddesi görüşüldü. Toplantıda; 29 Temmuz’da düzenlenen olağanüstü meclis toplantısından bir gün öncesinde bazı meclis üyelerinin gözaltına alınması ve toplantıya diğer meclis üyelerinin de katılmamasıyla beraber alınan borçlanma konusu gündeme gelerek gerilim yaşandı. Bir önceki Meclis’te alınan kararlara tepki olarak tutanak özetine itiraz edip şerh koymak isteyen HDP, CHP ve EMEP’li meclis üyeleri, mecliste gerilimi artırdı. Bir önceki meclis toplantısı hakkında konuşan Meclis Üyesi Özgür Çağlar,  “Meclis’in açılışında yaşananlar tabii ki tatsız olaylardı. Maalesef siyasetin gelmiş olduğu hal ortada. Bu noktaya gelmiş olmasında da aslında kimlerin daha büyük pay sahibi olduğu da görülüyor. Kamuoyu bunu, halkımız da görüyor. Şimdi 18 tane Sayın Başkan, size de söyledim, 18 tane Meclis üyemizin imza attığı bir itiraz şerhini bile okutmadınız. Aslında bu bile acı verici. 29 Temmuz 2022 tarihinde Olağanüstü bir Meclis toplantısı yapıldı. Toplantının bir önceki günü, 28 Temmuz günü yapılacak toplantının, yapılacağı günün sabahında 5 tane Meclis üyemiz gözaltına alındı” şeklinde konuştu. 
 
“GÖZALTIYLA İLGİLİ BİLGİNİZ OLMASINA RAĞMEN TOPLANTIYI YAPTINIZ”
Sözlerine devam eden Çağlar, “Sabah 5-6 gibi evlerine operasyon yapıldı, ters kelepçe yapılarak gözaltına alındı ve biz saat 8 civarında sizi aradık Meclis üyesi olarak. Başkanımızı bir arayalım dedik. Ama telefonumuza bile cevap vermediniz. Gelip sekreterinizden sizinle görüşmek için randevu almaya çalıştık. Henüz makamınızda değildiniz. Dönüş yapılacağı söylendi ancak hiçbir şekilde dönüş bile yapmadınız. Bu bile ilginç aslında. Akdeniz halkının bunları bilmesi gerekiyor, o yüzden anlatıyorum. Her yerde anlatacağız. Hem siyaseten hem hukuki girişimlerimiz de olacak. Yani ben şunu merak ediyorum; bir belediye başkanı olarak neden Meclis üyelerinizin telefonunu açmadınız? Neden görüşme yapmadınız? Gözaltıyla ilgili bilginiz olmasına rağmen toplantıyı yaptınız usulsüz bir şekilde. Hiçbir şekilde geri dönüş olmadı. Bu bile tuhaf yani. Gerçekten tuhaf” ifadelerini kullandı. 
 
“BELEDİYE BÜYÜK BİR BORÇ YÜKÜ ALTINA SOKULDU”
Mecliste alınan borcun usule uygun olmadığını kaydeden Çağlar, alınan kararların çok önemli kararlar olduğunu ifade ederek, “Dediğimiz gibi Akdeniz halkının bilgisine sunuyoruz. Alınmış olan kararlar çok önemli kararlardı. Belediye borçlandırıldı. Büyük bir borç yükü altına sokuldu. 50 milyon TL gibi bir borçlanma yapıldı. Bunun yasaya ve usule aykırılıklarına yönelik biz davalarımızı da açtık. TEDAŞ binasıyla ilgili yine aynı şekilde. O süreçte yaşananlar belliydi. Siz burada o teklifi geri çektiniz. Yeni bir projeyle geleceğiz dediniz. Ama ne hikmetse, gözaltı operasyonu yaşandığı gün, böyle alelacele böyle yangından mal kaçırır gibi tüm önemli kararlar o gün geçirildi. Komisyona gitmesi gereken konular bile bir toplantıda hemen geçirildi. Yani biz 3,5 senedir hangi kararları komisyona göndermeden Meclis’te kararı alıp geçiriyoruz? Yani 4 partinin olduğu bir Meclis toplantısının, 3 partinin katılmamasıyla ve tek partinin katılmasıyla yapılmış bir toplantıdan bahsediyoruz. Aslında burada hiçbir meşru amaç yok. Kamu yararı yok. Yani Meclis halkın iradesini temsil ediyor değil mi? Halk bizi o yüzden seçti. Halk siz gözaltına aldırmak istediniz, gözaltına alın diye seçmedi. Biz onların sesi olalım diye seçti. 3 parti var” diye konuştu.  
 
“DEMOKRASİYE UYGUN BİR ŞEY YOK”
Sözlerine devam eden Çağlar, demokrasiye uygun yapılmadığını kaydederek, gerekli hukuki girişimlerden bulanacakları da belirterek, “Biz, bir önceki yapılmış olan toplantının yok hükmünde olduğunu söylüyoruz. Hem hukuken hem siyaseten yok hükmünde. Kendiniz getirdiniz kararları, kendiniz geçirdiniz. Demokrasiye uygun bir şey yok. Çeşitlilik yok.  Meclis’te tek başınaydınız. Getirilmiş olan kararları komisyona bile götürmeden tek başına geçirdiniz. Oldubittiye getirdiniz. Biz bu kararları geçmiş olmasına rağmen her türlü alanda takibi yapacağız ve gerekli hukuki girişimlerde bulunacağız” şeklinde konuştu.
 
NENNİ: “AMACINIZ ALGI YARATMAK”
Toplantıda söz alan Meclis Üyesi Tufan Nenni, bir önceki meclis toplantısında Cumhur İttifak’ın sayısının 15 olduğunu ifade etti. Mecliste oylarını kullanarak borcu reddedileceklerini söyleyen Nenni, “O gün Cumhur İttifakı sayısı 15’ti. Gireydiniz de fazlalık sizdeydi. Bizim 15 mevcudumuz vardı. Tutanaklarda, videolarda var. Gelip itiraz etseydiniz kardeşim. Algı yapıyorsunuz. Yaptığınız işleri söyleyeyim. Biz sizden Mart ayında yol için borçlanma istediğimizde asfaltın tonu 200 TL’ydi, asfaltın tonu bugün bin 250 TL. Akdeniz’e verdiğiniz zararı görüyor musunuz? Akdeniz’e yapılacak yolları engelliyorsunuz. Çöp kovalarını engelliyorsunuz. Soğuk asfaltı engelliyorsunuz. İşiniz gücünüz burada demogoji yapmak. Geldiniz başta Meclis’i gererek başladınız” dedi.
 
KARA: “AKDENİZ MECLİSİ HEP HAREKETLİ”
EMEP Meclis Üyesi Halil Kara da, Akdeniz Belediye Meclisi’nin hep hareketli geçtiğine dikkat çekerek, “Zaten bu yeni hareketlenmiyor. Uzun süreden beri hareketli ama şimdi 27 Temmuz ve 29 Temmuz’daki durum daha da hareketlendirdi. Niye öyle oldu? Şimdi ben öncelikli olarak Sayın Başkan’ın 37 Meclis üyesi ve 1 kendisi olmak üzere 38 üyeli bir meclise başkanlık yapıyor sayın başkan ve 27 Temmuz sabahında kendi meclis üyesidir, yani kendi partisinden olması gerekmiyor. Kendi meclisinin meclis üyesi, 5 meclis üyesi gözaltına alınıyor ve telefon görüşmelerine ve görüşme şeylerine de cevap vermiyor. Geliyor burada 5 meclis üyesi eksikken torba kanun, Türkiye’de uzun süreden beri kullanılan bir şey. Olmaması gereken bir şey aslında. Birbiriyle ilgisi olmayan, olağanüstü herhangi bir şey gerektirmeyen 7 maddeyi koyuyor üst üste ve bu kendi meclis üyeleriyle birlikte bu kararları geçiriyor. Bu da demokratik oluyor, hukuki oluyor vb şey oluyor” şeklinde konuştu.
 
“5 MECLİS ÜYESİ GÖZALTINDAYDI MECLİS YAPILDI” 
Kara, “Şimdi birincisi sayın başkan insani açıdan da hoş olmamıştır, kendi 5 meclis üyeniz gözaltındayken böyle bir toplantı yapmanız. İkincisi, şimdi biraz önce Özgür arkadaş başta konuşma yapmak istedi, şey oldu ama sözlü de söylenebilir. Şimdi divan oluşumu belediye yasasında bellidir. Olağanüstü bir toplantı yapılıyor, divan üyeleri yok. Divan üyeleri gizli oyla seçilir. Bu yazılı. Sonuçta yasa yapan bir bildiği var herhalde. Ama siz bir seçim yapmadan sen, sen gel diye 2 divan üyesi belirleyerek toplantı gerçekleştiriyorsunuz ve bu yasal olacak veya alınan kararlar buradan doğru yasal olduğu söylenecek” ifadelerine yer verdi.
 
“BURADA BİR SIKINTI VAR VE YASAL  ANLAMDA DOĞRU DEĞİL”
50 milyon liranın Meclis çoğunluğu ile geçmesi gerektiğini kaydeden Kara, “Yani yasa koyucu demiş ki yüzde 10’u değerleme oranıyla birlikte yüzde 10’u geçtiği zaman borçlanma isteyin, bu borçlanma isteğinin birincisi Meclis üye tam sayısının çoğunluğu, ikincisi ise Çevre Şehircilik Bakanlığı’ndan alınan izinle oluşacağı söyleniyor. Tamam, Çevre Şehircilik Bakanlığı sizin şeyinizde, alırsınız izninizi, ayrı bir şey ama. Meclis üye tam sayısının çoğunluğunu ne yapacaksınız? 20 kişiyi. Yok. Dolayısıyla burada da bir sıkıntı var ve yasal anlamda doğru değil” şeklinde konuştu. 
 
DÖNMEZ: “KARARLARINIZIN HEPSİ 15 OYLA GEÇİLMİŞ”
Meclis’te, bir önceki meclis toplantısının gerginliği hakkında konuşan Meclis Üyesi Mahmut Dönmez, “Biz o dönemde yine buraya gelmiştik, Meclis’e katılmış. 22 tane Meclis üyemizin yoklamada ismi gözüküyor. O dönemde yine bizim grup sözcümüze söz vermediniz. Bundan dolayı biz Meclis’i terk etmiştik. Rakamla ilgili oy çokluğu değil de oy birliğiyle karar alınmış. Çünkü 22 kişi Meclis’te gözüküyor. Ama kararlarınızın hepsi 15 oyla geçilmiş. Vallahi tiyatro falan değil başkanım, ben sizin geçmişteki söylediniz ifade ettiğiniz şeyleri tekrarlıyorum burada. Biz borçlanmayla ilgili, tekrar söylüyorum başkanım, siz Büyükşehir Belediye Meclisi’nde şunu söylediniz gerekirse yeminleşirim diye ifadeniz var bu konuyla ilgili. Bu konuda hiçbir itirazımız yok” şeklinde konuştu.
ÖNER: “16’YA 15 SAYI VARDI KENDİLERİNDE”
Akdeniz Belediyesi’nde olağanüstü yapılan mecliste oy sayısını eleştirenlere cevap veren Meclis Üyesi Aysel Mavioğlu Öner, “O gün olayın olduğunda Muhittin Bey burada dedi ki, 5 tane arkadaşımız yok. Meclis çoğunluğu sağlanamayacağı için, bizim tarafımızdan karar alma mekanizmasında sayı çoğunluğumuz yeterli olmadığı için bu Meclis’e katılmak istemiyoruz dedi. Ertelensin dedi. Kabul edilmeyince de beyefendiler burayı temsil görevlerini bırakarak gittiler. Ertesi gün gerekli makamlar kendilerine uyarıyı verdi, 29’unda Meclis var denildi. 16’ya 15 sayı vardı kendilerinde. 21’e 17. 5’i yoktu arkadaşların. 16’ya 15 olarak eğer demokrasi ilkelerini işletselerdi halkı kendilerini seçen halkı temsil anlamında 29’unda buraya gelselerdi o çok bağırdıkları kararlar geçmeyecekti zaten. 16’ya 15’ti” şeklinde konuştu.
 
GÜLTAK: “BORÇ ZAMANINDA HDP’Yİ CHP İKNA EDEMEDİ”
Meclis üyelerinin eleştirilerine cevap veren Gültak, borç için CHP’nin HDP’yi ikna edemediğini belirterek, “Siz bize borçlanma vereceksiniz, doğru. Gidiyorsunuz, Büyükşehir Belediye Başkanımızla görüşüyorsunuz, partiyle görüşüyorsunuz, HDP’yi ikna etmeye çalışıyoruz diyorsunuz. HDP bir türlü ikna olmuyor, borçlanma vermek istemiyor. Komisyonda bunlar konuşuyor falan filan. Bunlar yanlış mı? Hepsi doğru. Siz HDP’yi ikna edemediniz. HDP’yi CHP ikna edemedi. Edemediği için de bu süreç uzadı. Habire uzadı. Bu asfalt, kışın dökülmez Mahmut Bey. Yazın dökülür. Şimdi biz ne yaptık biliyor musunuz? Bakın daha prosedürleri yeni tamamlıyoruz borçlanmayla ilgili. Daha henüz parayı çekemedik” ifadelerini kullandı. 
 
“HEP BENİ OYALADINIZ”
Borç vermemek için kendilerini oyaladıklarını ifade eden Gültak, “Siz dediniz ki para vereceğiz, vereceğiz, beni hep oyaladınız. Bana diyorsunuz ya sen samimi değilsin. Bana samimi değilsin diyorsunuz ya tam tersi siz samimi değilsiniz. Hep beni oyaladınız. İyi niyetimi kullandınız. Hep HDP’yi ikna edeceğiz dediniz, edemediniz. Bunun altında ezildiniz. Hodri meydan. Gelin, Kur-an’ı Kerim’i buraya koyalım yemin edelim, hadi. Hadi buyurun” dedi.
 
“HİZMET YAPILMASIN DİYE BORÇ VERMEDİNİZ”
Geldikleri günden beri belediye olarak aldıkları borcu açıklayan Gültak, önceki Akdeniz Belediyesi yönetimlerin milyonlarca para harcandığını ve hiçbir hizmetin yapılmadığını kaydederek, “14.06.2019, 5 milyon lira almışız. Revize ettiğimizde 15 milyon lira eder. 10 milyon lira almışız; revize ettiğinizde 30 milyon liraya denk geliyor. Onun dışında hep ret yemişim. Yani 3 buçuk yılda toplamda aldığım borç 15 milyon lira, revize ettiğimizde de 45-50 milyon liraya denk geliyor. Bunu da Akdeniz halkı bilsin. Hizmetler yapılmasın diye elinizden geldiği kadar bizi oyalayıp borçlandırmadınız. Ama geçmişte ne hikmetse o vicdanınız ve elleriniz kalkmış ve milyonlarca TL’yi harcamışsınız. Fakat Akdeniz’de 20-25 yıldır asfalt bile yapılmamış. Siz hep 10 yıllığına borç almışsınız ve hep birilerinin üzerine atmışsınız. Ben ise borcu 3 yıl vadeli alıyorum, aldıklarımı da ödemişim. Alacağımız 27 milyon liranın hepsi ile de asfalt dökeceğiz. Geriye kalan borçlanma yetkimizi de 2023 yılında kullanacağız. Size buradan malzeme çıkmaz. Biz o paraları reklama vermeyiz. Sizin gibi öyle maaş ödemelerine de vermeyiz. Benim aldığım borç 15 milyon lira ve kendi dönemimde bitiriyorum. Sizin aldığınız borçlar ise o kadar fazla ki artık makine bile hesaplayamıyor. Bizi ne kadar engellemek isteseniz de biz Akdeniz’e hizmet vereceğiz” sözlerini kullandı. 

Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA