Un ve elektrikteki fiyat artışlarına rağmen, MER-EK yeniden üretimde




Tarih: 7 Eylül 2022 Çarşamba 17:16


MER-EK Halk Ekmek Fabrikası yeniden üretime başladı. İmar İnşaat A.Ş.’den Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen fabrikada yaklaşık 2 ay süren tadilat çalışması tamamlandı. Teknik donanımı güçlendirilen fabrikada üretim kapasitesi günlük 85 bin adede yükseldi. Büyükşehir Meclisi’nde alınan kararla, 43 büfede satışı yapılan ekmeklerin fiyatı ise 2,5 TL olarak belirlendi.

Haber-Cihan Barış Budak

Son bir yılda un ve elektrikte yaşanan fiyat artışları Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraklerinden İmar İnşaat A.Ş. bünyesinde işletilen MER-EK Halk Ekmek Fabrikası'nı da etkiledi. Mersin Büyükşehir Belediyesi, artan maliyetlere rağmen ekmek üretimini 'sürdürülebilir' kılmak amacıyla şirket tarafından işletilen MER-EK Halk Ekmek Fabrikası'nın işletmesini belediyenin Destek Hizmetleri Dairesi'ne taşıdı. Geçiş sürecinde bakım, onarım ve tadilat nedeniyle yaklaşık 2 ay kapalı kalan fabrikada çalışmalar tamamlandı. Fabrika, 7 Eylül itibariyle günlük 85 bin ekmek üretimine başladı. Mersin Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Dairesi Başkanı Ayhan Terban, fabrikayla ilgili süreci gazetemize anlattı.

 

VAHAP SEÇER, 'YENİDEN ÜRETİMDE' DİYEREK MÜJDEYİ VERDİ

'Türkiye'nin en ucuz ekmeği' sloganıyla MER-EK Halk Ekmek Fabrikası'nda üretilen ekmeklerin güncel maliyeti, Büyükşehir Belediye Meclisi'nde alınan kadarla 2,5 TL'ye yükseldi. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, 9 Temmuz'da tadilat sürecine giren fabrikada üretimlere yeniden başlandığını sosyal medya üzerinden duyurdu. Seçer'in paylaşımı özellikle dar gelirli vatandaşları sevindirdi. Seçer, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda; "Bir süredir bakım ve yenileme çalışmaları nedeniyle üretimine ara verdiğimiz Halk Ekmek Fabrikamız MER-EK yeniden üretimde! Mersinlilere en sağlıklı ve ucuz ekmeği 43 noktadaki satış büfesinde bugünden itibaren sunmaya devam edeceğiz" ifadelerine yer verdi. Seçer'in öğle saatlerinde yaptığı paylaşımın ardından vatandaşlar, ekmeğe uygun fiyata ulaşabilmek amacıyla MER-EK Halk Ekmek Büfeleri'nin yolunu tuttu. Büfelere asılan güncel tabloda, 11 çeşit ekmeğin satışta olduğu görüldü. Buna göre; 210'ar gramlık somun, kepekli, çavdar ve tam buğday ekmeklerinin 2,5 TL olduğu bilgisi tabloda yer aldı. Öte yandan lavaş, sac, tapı, Girit ve roll gibi ekmek çeşitlerinin de büfelerde satıldığı belirtildi.

 

TERBAN: "EKMEK FABRİKASINI, ARAZİSİNİ VE BÜFELERİNİ BELEDİYE BÜNYESİNE ALDIK"

Mersin Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Dairesi Başkanı Ayhan Terban, gazetemize yaptığı açıklamada fabrikanın son 2 aylık sürecini anlattı. Artan maliyetlere dikkat çeken Terban, şunları söyledi; "Bizim belediye olarak ekmek üretimindeki politikamız; 'sürdürülebilir' olması. Özellikle ekmeği vatandaşa sunma noktasında süreklilik arz edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Artan maliyetler, ülkede ve dünyada ekonomi nedeniyle yaşanan tablo ve hammadde fiyatlarındaki artışlar İmar İnşaat A.Ş.'yi de ekonomik anlamda büyük sıkıntılara soktu. Dolayısıyla şartlardan dolayı ekmek üretimini belediyemiz bünyesine almak zorunda kaldık. Daha önce İmar İnşaat A.Ş. bünyesinde yer alan ekmek fabrikasını, arazisini ve büfelerini Büyükşehir Belediyesi bünyesine aldık. Şu anda Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı Bütçe İçi İşletmeler Şube Müdürlüğü'ne bağlı. Bundan sonra bu birime bağlı olarak faaliyetlerini sürdürecek. İmar İnşaat A.Ş.'den Büyükşehir Belediyesi bünyesine alırken devirle ilgili bakanlık izni ve Meclis kararı gibi iş ve işlemler doğdu. Mesela biz bir satış ihalesine çıktık. Kamu, şirket gibi bazı işlemleri rahatlıkla gerçekleştiremiyor. Şirketin hareket konusunda manevra kabiliyeti daha yüksek. Biz de bir satış ihalesi yaptık ve devirle ilgili prosedürleri işletmek zorunda kaldık. Bu da bir süreç aldı."

 

"DEVİR İŞLEMLERİ SÜRERKEN FABRİKAYI BAKIMA ALDIK"

Devir ve tadilat süreçlerinin 7 Eylül'de sona erdiğine ve üretime yeniden başladıklarına dikkat çeken Terban, "Devir işlemleri sürerken fabrika içerisinde de bakım, onarım ve tadilat çalışmaları gerçekleştirdik. Unların daha önce stoklandığı alana bölmeler yaptık, klimalar yerleştirdik. Fabrikadaki makinelerin hepsini yeniden elden geçirdik. İç ve dış boyalarını yeniledik. Çatıda su yalıtımı yaptık. Devir işlemleri sırasında fabrikada da bu çalışmaları gerçekleştirdik. Tadilatı gerektiği için yaptık. Geçiş sürecinde fabrikayı revizyon ve bakımdan geçirdik. Kamuoyunda yansıtıldığı gibi fabrikanın kapalı olması, sadece ihaleden dolayı olmadı. Evet, ben bir ihale yapmak zorundaydım. Ama bu ihaleyi 1,5 ay gibi bir sürede yaptım. Eskiden şirketteyken işlemler konusunda manevra kabiliyetleri daha yüksekti. Ama benim her alış işlemim ihaleden geçiyor. Un ve ekmek yapımında kullanılan diğer ürünleri ihaleyle aldım" diye konuştu.

 

"BÜFELERİN SATIŞ İHALESİNİ YAPTIK"

Şu anda bir yıllığına büfe satış ihalesi yapıldığını vurgulayan Terban, "Bunun için de bir süre lazımdı. Bunlar hep süreçlerle yürütülen, kurulum aşamasındaki iş ve işlemler. Mesela bir gelir tarifesi oluşturmam  gerekiyordu. Benim manevra kabiliyetim yasalarla sınırlı. Mesela satış fiyatlarımı artık Meclis belirleyebiliyor. Meclis bu tarifeyi belirledi.  Ekmeğin fiyatı 2,5 TL oldu. Roll ekmeğin fiyatı ise 75 kuruş oldu" dedi. Satış büfelerinin eskiden kadınlar tarafından işletildiğini hatırlatan Terban, satış büfesi ihalesini İmar İnşaat A.Ş.'nin aldığını vurgulayarak, "Ekmek satışının kadın işletmeciler tarafından yapılması, Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Vahap Seçer'in bir projesiydi. Kadınlara satış kısmında ağırlık verilmesi hedeflenmişti. Aynı politikanın devam ettirileceğini düşünüyoruz. Benim görevim; bu ekmeği üretmek ve satılan büfelerin parasını tahsil etmek. Satışla ilgili kısım İmar İnşaat A.Ş.'nin tasarrufunda.  Tabi İmar İnşaat A.Ş'yi de belediyeden tamamen ayrı görmek mümkün değil" diye konuştu.

 

"GÜNLÜK TOPLAM 85 BİN ADET ÜRETİMİMİZ OLACAK"

Fabrikanın ekmek üretim kapasitesine dair bilgiler de paylaşan Terban, "Fabrikada günlük toplam 85 bin adet üretimimiz olacak. Bunun 52 bin adedi somun ekmek, 12 bin adedi tam buğday, çavdar ve kepek, 21 bin adedi ise roll ekmek olacak. Ama asıl amacımız bu üretimin 'sürdürülebilir' olması" dedi. 'Sürdürülebilirlik' ifadesini detaylandıran Terban, "Standart ve sürekli bir üretime odaklandık. İnsanların ekmeksiz kalmasını istemiyoruz. Bu bir anlamda sosyal hizmet. Dar gelirli insanlar ekmeğe uygun fiyatlara ulaşabiliyor. İmar İnşaat A.Ş. bu hizmeti düzenli olarak sunuyordu. Ama İmar İnşaat A.Ş.'nin un, elektrik, doğalgaz gibi birçok kalemdeki mevcut maliyetlerin altından kalkması artık mümkün değil. Doğal olarak belediyemiz şirketten daha güçlü. O sebeple belediyemiz bünyesine alıp, 'sürekliliğe' odaklandık" ifadelerine yer verdi.

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA