Kadınlar, Stevia (Şeker Otu)’nın ilk hasadını yaptı




Tarih: 11 Eylül 2022 Pazar 15:43


Akdeniz Renkli Eller Kadın Girişimi üretim ve İşletme Kooperatif’inin Akdeniz Belediyesi’nden aldıkları destek ile 3 ay önce ekimini yaptıkları Stevia (Şeker Otu)’nın ilk hasadını yaptı. Ekiminden hasadına kadar yaptıkları çalışmaları gazetemize anlatan Akdeniz Renkli Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Zehra Yılmaz, “Şeker Otu’nu bu yıl 15 Haziran’da ektik ve ilk hasadımızı alıyoruz. Yılda 3 kez hasadı yapılıyor. Eğer erken ekmiş olsaydık, ilk hasadımızı mayısta yapmış olacaktık Kadınlarımız için gelir kaynağı oldu hem de sağlık açısından birçok yerde kullanılabilir. Diğer şekerden çok çok sağlıklı ve kalorisi hiç yok diyebiliriz” dedi.

Haber - Emrah BİRGÜL

Mersin’de haziran ayında ekimi yapılan Stevia (Şeker Otu)’nın ilk hasadı başladı. Akdeniz Renkli Eller Kadın Girişimi üretim ve İşletme Kooperatif’inin yaptığı proje ile ekimini yaptıkları şeker otunun hasadını Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak’ın katılımıyla yaparak sıfır kaloriye sahip şeker otunu vatandaş ile buluşturuyor. Akdeniz Belediyesi’nin verdiği 4 dönümlük tarlaya ekimini yaptıkları Şeker Otu, kadınlar için hem gelir kaynağı oldu, hem de günlük hayatta kullanılan şekerin azalmasına neden oldu. Brezilya, Kore ve Çin’de doğal tatlandırıcı olarak kullanılan Stevia, sakkarozdan 300 kat fazla tatlı aromaya sahip. Hasadıyla ilgili gazetemize konuşan Akdeniz Renkli Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Zehra Yılmaz, şeker otunun ekiminden sonra yılda 3 defa hasadı olduğunu ve bu yıl geç ekimi yapıldığından dolayı 2 defa hasat yapacaklarını ifade etti. Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ise, Stevia (Şeker Otu)’nın ticari bir değere ve kazanca dönüşeceğini belirterek, “Kuruluşundan bugüne dek kooperatifimize her türlü desteği de veriyoruz. Farklı üretimler yapıyorlar, mahallelerimizden kadınlar da kooperatife katılarak istihdamları sağlanmış oluyor. Her gün binlerce insanın geçtiği cadde üzerinde bulunan belediyemize ait Kadın Emeği Diyarında, kooperatif üyesi kadınlara ücretsiz ofisler sunarak burada satış yapmalarını da sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

“ŞEKER OTU’NDA YILDA 3 DEFA HASAT YAPILIYOR”
Stevia (Şeker Otu)’yı ektikten sonra yılda 3 defa hasadı yapıldığını kaydeden Yılmaz, “Bu yıl biraz geç ektiğimiz için bu yıl 2 defa hasadı olacak. İlk hasadını yaptık. İlk hasadını yaptıktan sonra Şeker Otu dalları uyumaya başlıyor. Kış boyunca uyuyor, ilkbahara doğru bir daha açılıyor. Bu hasadımızı eylülde yaptık, diğer hasadımızı da kasımda yapacağız. Bu yılın yazından sonra artık 3 hasat yapabileceğiz. Eğer erken ekmiş olsaydık, ilk hasadımızı mayısta yapmış olacaktık, ikinci hasat eylülde olurdu, üçüncü hasat ise kasımda olacaktı” ifadelerini kullandı

“PROJEYİ YAZDIK KABUL OLDU VE EĞİTİMLERİNDEN ÇOK İYİ YARARLANDIK”
Akdeniz Belediyesi’nin desteğiyle bu ekimi yaptıklarını kaydeden Yılmaz, yaptıkları proje için çok çaba sarf ettiklerini belirterek, “Akdeniz Renkli Eller Kooperatifi olarak Akdeniz Belediyesi desteğiyle yaptığımız bir proje. Aslında birçok proje vardı, biz de Şeker Otu projesini seçtik. Proje açıldığında kaydımızı yaptırdık. Projemizi yazdık, UNDP Japon konsolosluğu ve Kalkınma Bakanlığı iş birliğinden finansmanlığımızı aldık. Bu projeden kazandığımız para ile aldık. Paradan en önemlisi eğitimlerinden çok iyi yararlandık. Bakanlıktan eğitim aldık, eğitimleri çok güzel. Akdeniz Belediyesi bunun için bize tarla verdi. Aslında birçok desteği Akdeniz Belediyesi’nden aldık. Bu ürettiğimiz mamulleri satmak için çalışmalar yaptık. Satışlarımızı e-ticaret sayfamızdan yapıyoruz. Bu eğitimleri kadın kooperatifteki arkadaşlarla beraber alıyoruz. Yani bizim normalde toptan satışı var. Bir de biz ayrıca paketleme usulü ile satacağız. Yani bazen gram gram satılıyor” dedi. 

“KADINLARIMIZLA BERABER GİDİP İŞÇİLİĞİNİ YAPTIK”
Akdam mahalle muhtarının da çok destek verdiğini ve kooperatifteki kadınların da desteğiyle ekimlerini yaptıklarını ifade eden Yılmaz, “Kazandığımız projeden 25 bin liralık aldık. Bu para ile şeker otu fidelerimizi ve damlama hortumlarını aldık. Tabi burada bu finansman yetmediği içi Akdeniz Belediyesi’nden yardım aldık. Ayrıca orada komşularımızdan destek alıyoruz, orada seracılardan destek alıyoruz. Akdam muhtarımızda bu konuda büyük bir sorumluluk aldı. Onun bölgesinde olduğu için o kontrolleri o yapıyor. O da kooperatif ortağımız, hem de denetleme kurulu başkanıdır. Hasadına kadar dönemde biz kadınlarımızla beraber gidip işçiliğini yaptık. Aynı zamanda Akdeniz Belediyesi ve İlçe Tarım Müdürlüğü’nün katkılarıyla işçi tuttuk. Akdam muhtarımızın gözetiminde oldu. Muhtarımız orada işçileri tuttu, buldu” diye konuştu.    
  
“KİMYASAL HİÇBİR ŞEY YOK, SADECE SOLUCAN GÜBRESİ VE YARASA GÜBRESİNİ KULLANDIK”
İlk hasadını yaptıklarını belirten Yılmaz, ilk olarak yaş olarak toplanan Şeker Otu’nun kurutulduktan sonra satıldığını ifade ederek, “Hasattan sonra Şeker Otu’nu kurutarak bize ait olan E-ticaret sayfasında satışlarımızı yapacağız. Onunla beraber 3 tane E-ticaret sitelerinde de satışlarımız olacak. Bir de Akdeniz Belediyesi’nin bize satmamız içinde ayarladığı yerde var, satışlarımız orada da olacak. Bu diğer şekerden daha çok tatlıdır ama sıfır kalori. Biz bunu birçok yerde kullanmayı planlıyoruz. Hiçbir şekilde kimyasal madde atılmıyor. Sadece solucan gübresi ve yarasa gübresini kullandık”

“İLK HASADIMIZ OLDUĞU İÇİN BİRAZ AZ HASAT ALABİLİRİZ”
Şeker Otu’nun hasadından elde edilen gelirlerin yüzde 90’ı kooperatifteki kadınlara verildiğini belirten Yılmaz, “Bunu kooperatif olarak ektik, hasattan sonra bunun gelirleri kadınlarımıza yüzde 90’ı veriliyor. Yüzde 10 gibi bir pay da kooperatife kalacak. Ama bu hasattan çok beklemiyoruz. Yani ilk hasadımız olduğu için biraz az hasat alabiliriz. Ama bir sonraki hasatta daha çok olacağını düşünüyorum. Bizim ektiğimiz Şeker Otu, insan boyunun yarısına kadar geliyor. Ondan sonra hasat başlıyor. Yani buradaki hasattan gelen gelirlerden bizim kooperatifteki kadınlarımız yararlanıyor. Hasadımızı da kooperatif ortaklarımızla ile yaptık” şeklinde konuştu.

“KURUDUKTAN SONRA SATMAYA BAŞLAYACAĞIZ”
Hasadın yapılmasında fazla zorlanmadıklarını ve ileriki zamanlardaki hasatlarda makineye ihtiyaç duyulacağını belirten Yılmaz, “Biz hasattaki toplanma kısmına gelirsek fazla zor değil. Küçük makaslarla kestik, topladık ve nane   gibi ayıkladık. Ancak bu diğer hasatlardan iyi kazanırsak hep beraber kadınlarımızla bir proje yaparız. Ya da bir finansör buluruz, bunun yaprakları sıyırma makinesi var. Şu anda otlarımız küçük olduğu için fazla gerek yok. Bu yapraklar kesildikten sonra kurutmaya götüreceğiz. Üniversite’nin küçük bir kurutma yeri varmış, destek oldular, oraya götürmeyi planlıyoruz. Kuruduktan sonra satmaya başlayacağız. Yaş olarak satıldığını görmedim. Bize ekimini yaptıran firma şu anda toptan istiyor, ama toptan satmak bizim hesabımıza gelmiyor. Kilosunu 60 TL’den istiyorlar. Bu normalde gram olarak sattığımız bizim için daha iyi olur” sözlerini kullandı.

GÜLTAK: “ARAZİMİZE İLK OLARAK STEVİA BİTKİSİ EKTİK”
Hasadın yapıldığı yere giden Gültak, sağlık açısından iyi bir bitki olduğunu, Türkiye’de daha önce denenmiş ve verim alınamadığını ifade etti. Mersin’de verim aldıklarını sözlerine ekleyen Gültak, “Arazimize ilk olarak Stevia bitkisi ektik. Deneme amaçlı Moringa bitkisini de ektik. Aradan geçen 3 ayda bitkilerimiz adeta ağaca dönüştü. Moringa’nın çayı ve tohumu, artı selüloz açısından da gövdesi çok değerli. Dolayısıyla her yerinden, yaprağından, tohumundan ve gövdesinden faydalanabiliyorsunuz. Kasım ayında bitkilerimizi dinlendireceğiz. Sonrasında yılda 3 kez hasat etme şansımız olacak. Yani ekonomik açıdan getirisi yüksek ürünler. Hindistan ve Pakistan menşeli bitkiler. Ancak bugün burada gördük ki 3 ayda ciddi bir hasat elde ettik. Deneme alanlarında gördük ki hem Stevia hem de Moringa bitkisi, Akdeniz ikliminden, toprağımızdan, coğrafyamızdan kaynaklı kolaylıkla yetişecek” ifadelerini kullandı.

“KADINLAR, KOOPERATİFE KATILARAK İSTİHDAMLARI SAĞLANMIŞ OLUYOR”
Kooperatife kurulduğu günden beri destek verdiklerini aktaran Gültak, “Üniversitemizin de desteğiyle birlikte bu bitkilerimiz kurutulacak ve daha sonra sanayi ürünü olarak ticari bir değere dönüşüp satışa sunulacak. Bu ürünlerimizi yılda 3 kez hasat edeceğiz. Akdeniz Renkli Eller Kooperatifimize üye kadınlar, buradaki üretim sayesinde ciddi kazanç elde edecekler. Özellikle pandemiden sonra tarımsal üretimin önemi tüm dünyada bir kez daha arttı. Buradan hareketle biz de 13 dönümlük arazimizde üretime başladık. Kuruluşundan bugüne dek kooperatifimize her türlü desteği de veriyoruz. Farklı üretimler yapıyorlar, mahallelerimizden kadınlar da kooperatife katılarak istihdamları sağlanmış oluyor. Her gün binlerce insanın geçtiği cadde üzerinde bulunan belediyemize ait Kadın Emeği Diyarında, kooperatif üyesi kadınlara ücretsiz ofisler sunarak burada satış yapmalarını da sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

“DEĞERLİ BİR İŞ YAPTIK”
Elbirliği ile burada olduklarını, her açıdan ürünleri ülkeye kazandırdıklarını söyleyen Gültak, “Üç ay önce bir şey ekiyorsunuz ve bundan hasat elde ediyorsunuz. Elde ettiğiniz hasat da sanayi açısından, ticari açıdan çok değerli. Üç ay sonra tekrar ürün alacağız. Gelecek yıl içinde de en az 3 kez hasat toplayacağız. Değerli bir iş yaptık. Bu projemizin, uygun iklim ve koşullara sahip tüm belediyelere örnek olacağını düşünüyorum. Bir yandan tarıma, diğer yandan kadınlara destek, bir yandan da sanayiye uygun olan bir ürünü Türkiye’ye kazandırmanın mutluluğunu duyuyoruz” sözlerini kullandı.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA