Ahilik Haftası, Mersin’de törenle kutlandı




Tarih: 14 Eylül 2022 Çarşamba 17:26


Mersin Valiliği önderliğinde; Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğince Ahilik Kültürü Kutlamalarının bu yıl 29’uncusu düzenledi. Kutlama töreninde haftanın anlam ve önemiyle ilgili konuşan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, “Ahilik kelime olarak, Türk lügatında akı kelimesinden türediği kabul edilir, bilinir ve cömert anlamına gelir. Bir diğer anlamı da arkadaştır. Ahilik gerçekten Türk milletinin insanlığa sunmuş olduğu bir medeniyet hareketidir” dedi.

Haber- Emrah Birgül

 

12-18 Eylül tarihleri arasında yapılan Ahilik Kültürü Kutlamalarının bu yıl 29’uncusu Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan tören ile gerçekleşti. İlk olarak Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıt’ına yapılan çelen sunumu ile başlayan Ahilik Kültürü Haftası kutlamaları, ardından Kongre ve Sergi Sarayı’nda devam etti. Yoğun katılımının sağlandığı kutlama törenine Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, kent protokolü, esnaf ve sanatkarlar ile öğrenciler katıldı. Törende konuşmasını gerçekleştiren Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Ahilik Kültürü Haftası’nın anlam ve öneminden bahsederek, “Ahilik haftamızın kutlu olmasını hayırlara iyiliklere vesile olmasını diliyorum. Ahilik gerçekten Türk milletinin insanlığa sunmuş olduğu bir medeniyet hareketidir. Bu medeniyet hareketi, bu disiplin bu okulun içerisinde Türk milletinin tarih boyunca sahip olduğu medeniyet değerleri, kültürel değerler, gelenek ve görenekler ve özellikle de İslamiyet ile tanıştıktan sonra ahlaki değerlerin de harmanlanmasıyla birlikte çok değerli çok kıymetli ve asırlara sarih bir yapı ortaya çıkmıştır” ifadelerini kullandı.

 

VALİ PEHLİVAN: “AHİLİK CÖMERT ANLAMINA GELİR, BİR DİĞER ANLAMI DA ARKADAŞTIR”        

Ahilik anlamının cömertlik ve arkadaş olduğunu kaydeden Vali Pehlivan, insani değerler taşıdığından uzun yıllardan beri toplumlarda o ahilik duygusunun var olduğunu ifade ederek, “Ahilik kelime olarak, Türk lügatında akı kelimesinden türediği kabul edilir, bilinir ve cömert anlamına gelir. Bir diğer anlamı da arkadaştır. Hatta ahilik cömertlerin eli açıkların birliği olarak da ifade edilir. Bundan hareketle ahilere veya ahilik disiplini içerisinde olanlara elini kapını, sofranı açık tut öğüdünde bulunulur. Bununla birlikte 3 şeyinde kapalı tutulması öğütlenir. Bunlarda gözünü, dilini, belini kapalı tut denilir. Bu felsefe içerisinde, bu yaşam anlayışı içerisinde elbette çıkış noktası esnaflık olmak ile birlikte bütün insanlığı, bütün insani değerleri içine alan bir yapı olduğu için uzun yıllar hem kendi milletimiz hem de bütün dünya toplumları için örnek teşkil etmiştir ve etmeye de devam etmektedir” şeklinde konuştu.

 

“AHİLİK; DENETLENEN MEKANİZMALARI, KURALLARI ORTAYA KOYAR”

Ahiliğin; ilimin irfanla, ticaretin ahlakla bütünleştiği bir yapı olduğunu kaydeden Vali Pehlivan, ahiliğin aklı, ilimi ve bilimi ön planda tuttuğunu belirtti. Kişilerin olgunluğunu ve güzel ahlakını da ön planda tuttuğunu ifade eden Pehlivan, “Çıraklıktan kalfalığa, kalfalıktan ustalığa bütün merhalelerinde öğretilen ve öğretmenin ötesinde de idrak ettirilen, idrak etmenin ötesinde de denetlenen mekanizmaları, kuralları ortaya koyar. Bizim milletimiz malumumuz tarih sahnesinde çıktığı günden bugüne rüştünü her alanda ispatlamış bir millettir. Mensup olmaktan gurur duyduğumuz Türk milleti elbette ki tarih boyunca fetihler yapmıştır. Şu anda ebedi yurt olarak üzerinde bulunduğumuz Anadolu toprakları da gene milletimizin kazandığı zaferler neticesinde sahip olduğumuz vatanımızdır. Bu süreçte elbette fetihlerin kılıçla kazanma boyutu var. Ama bizim milletimiz gönül fethini önceliklendirmiştir” ifadelerini kullandı.

 

“AHİLER GÖNÜL FETHİNİ ÖNEMSEMİŞ”

Ahi beylerinin fethettikleri yerleri kılıçla yapmadıklarını daha çok gönüllerle fethettiklerini belirten Vali Pehlivan, “Asıl kalıcı fetih, gönül fethi olduğunu hep ön planda tutmuştur. Bu süreçte ahi beyleri, ahiliğin kurucusu olarak bilinen Ahi Evran başta olmak üzere Anadolu’daki ahi beyleri gittikleri yerlerde gönül fethini önemsemiş gönül fethi yapmaya çalışmıştır. Anadolu’nun her tarafı ahi beyleriyle özellikle 800 yıl öncesinde dolup taşmıştır. İşte Yunus Emre bunlardan birisidir. Hacı Bektaşlar, Mevlanalar gönül fethi ile Anadolu topraklarını bereketlendiren zatlardır. Kıymetli şahsiyetlerdir. Bu sayede milletimiz bir yandan elbette ki bilek gücüyle hakimiyeti sağlarken diğer yandan da yürek gücü ile inanç değerleriyle girdiği coğrafyalarda var olmuştur, var olmaya da devam etmektedir” diye konuştu.

 

“ANADOLU KADINLAR İÇİN BİR TEŞKİLAT KURULMUŞTUR”

Sözlerine devam eden Pehlivan, “Sadece erkekler yer almaz, Ahi Evran’ın eşi Fatma Sultan tarafından kurulan ve belki çok işi bilmez dünyanın en eski kadın sivil toplum örgütü olan Bacıyan-ı Rum adı altında yani Anadolu kadınlar teşkilatı altında bir teşkilat kurulmuştur. Bu yolla kadınlarında eğitim ve öğretim, üretim sürecine dahil olmaları sağlanmıştır. Bu sayede kadınıyla erkeğiyle her alanda ticaret ve esnaflık da dahil olmak üzere her alanda müşterek bir mücadele ortaya konulmuştur. Bizim medeniyetimizin ön plana çıkan yönlerinden birisi de budur” dedi.

 

“MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİNİN SAYISI ARTIRILDI”

Milli Eğitim Bakanlığının son yıllarda mesleki eğitime daha çok ağırlık vermek üzere yeni adımlar yeni uygulamalar başlattığını ifade eden Vali Pehlivan, “Mesleki eğitim merkezlerinin sayısı artırıldı, artırılıyor. İlimizde bir iki tane mesleki eğitim merkezlerimiz vardı, şu anda 6’ya çıkmış durumda. Bir şekilde okuyamamış, okula gidememiş kardeşlerimizin dahil olmasıyla beraber mesleki eğitim merkezine bugün itibariyle toplamda 53 bin Mersinli kardeşimiz, öğrencimiz iş arayan vatandaşlarımız devam ediyor. Burada hafta 1 gün okul, 4 gün işletmelerde esnaflarımızda olsun, fabrikalarımızda olsun çalışmak suretiyle daha çok alana hitap eden program dahilinde bu çalışmalar yürütülüyor” sözlerini kullandı.

 

SEÇER: “AHİLİK HAFTASI AMA BİZ ESNAFLARIMIZLA HER ZAMAN İÇ İÇEYİZ”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de, esnafların gelenek haftasında bir arada olduklarını ve asıl hedeflerinin gelecek kuşaklar içim iyi bir dünya bırakmak olduğunu kaydederek, “Esnaflarımızın geleneksel haftasındayız, bir aradayız. Bizi bugün için bir araya getiren Ahilik Haftası ama biz esnaflarımızla her zaman iç içeyiz. Başkan, esnaf, vatandaş Mersin'de bu ayrım yok. Ya da bürokrat. Hepimiz Mersin için çalışıyoruz. Hepimiz sizler için çalışıyoruz. Çocuklarımız için. Gelecek kuşaklar için. Ülkemiz için. Daha yaşanabilir bir dünyada yaşamak için. Asıl hedefimiz bu” ifadelerini kullandı.

 

“MESLEKİ EĞİTİM VEREN BİR TEKNİK LİSEDEN MEZUN OLDUM”

Kendisinin de küçükken bir ustanın yanında çıraklık olarak işe başladığını ifade eden Seçer, “Bir anlamda benim çocukluk yıllarımda da Anadolu'da geçerli bir kültür olan çıraklık müessesiyle hayata başlayan bir insanım. Çok küçük yaşlarda annem beni kunduracı dükkanına, kunduracı ustasına çırak olarak götürdü, dedi ki okuyacaksın, okula gideceksin ama okuyamazsan bir meslek sahibi olacaksın. Gerçekten hayatta doğruluğu, dürüstlüğü, hoş görüyü, yardımlaşmayı, insan sevgisini, büyüğe saygıyı, küçüğe sevgiyi o çocukluk dönemimde yani ağaç yaş iken eğildi. Orada aldım o kültürü ve böyle devam etti. Sizler gibi daha sonra da mesleki eğitim veren bir teknik liseden mezun oldum” şeklinde konuştu.

 

“ESNAFIN OLDUĞU YERDE, O SOKAKTA BEREKET OLUR”              

Kentin belediye başkanı olarak esnaflar ile iç içe olduklarını belirten Seçer, “Belki de o kültürle büyümenin verdiği bir anlayış. Onları daha iyi anlayabiliyoruz. Her zaman kapımız açık oldu. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da mutlaka devam edecek. Çünkü bu içten gelen bir duydu. Siyaseten, rol icabı yapılmış bir birliktelik değil. Çünkü 70 bin esnaf Mersin'de hem ekonominin lokomotifi hem de sokaktaki asayişi berkemal eden bir sistem bütünü. Kimse bunun farkında değil. Esnafın olduğu yerde o sokakta düzen olur, dirlik olur. Esnafın olduğu yerde, o sokakta bereket olur. Çünkü bunlar çalışan, üreten, alın teri döken insanlar” ifadelerini kullandı.

 

“KALİFİYE ELEMAN BULMAKTA BÜTÜN İŞLETMELER SIKINTI ÇEKİYOR”

Sözlerine devam eden Seçer, “Meslek liseleri çok daha iyi noktalara gelmek durumundadır. Hem kalitatif olarak hem kantitatif olarak. Yani hem müfredat olarak hem sayısal olarak. Maalesef bir gerçek var. Kalifiye eleman bulmakta bütün işletmeler sıkıntı çekiyor. İyi bir kaynakçı ustası, iyi bir motor ustası, iyi bir ahşap işleriyle uğraşan bir müessese ahşap işçisi bulmakta sıkıntı çekiyor. Bu gerçekleri de görmemiz lazım. Biz başta Ticaret ve Sanayi Odamız, Esnaf Odaları Birliğimiz, Milli Eğitimimiz beraberce geliştirdiğimiz projelerde meslek edindirme konusunda belediye olarak nasıl bir imkan açabiliriz. Bu çalışmaları da yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

DİNÇER: “2021 YILI DÜNYADA AHİ EVRAN YILIDIR”

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer de, Ahilik Haftası’nın 29'uncusunu gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Ahilik kültürünü kutlamadan bugüne kadar hiç vazgeçmedik. Ancak son 2 yıl sizlerin de malumu, bütün dünyayı kasıp kavuran bu pandemi münasebetiyle 2 yıl ara verdik. Bu yıl pandemi biraz toparlayınca bu yıl kutlayalım dedik. En azından bu kültürümüzü yarınımızın gençlerine, öğrencilerimize, ustalarımıza aktaralım dedik. 2021 yılı dünyada Ahi Evran yılıdır. Ahi Evran'ın ölümünün 850'nci yıldönümü münasebetiyle tüm dünyada Ahilik Yılı olarak ilan edildi. Ahilik kısaca nedir? Ahilik kısaca yarenliktir, yol arkadaşlığıdır. Yamaklıktan başlayıp çıraklıkla devam eden, kalfalıkla devam eden, ustalıkla üstatlık mertebesi arasında geçen yoldur” ifadelerini kullandı.

 

“AHİLİK TİCARETLE AHLAKI BÜTÜNLEŞTİREN BİR ANLAYIŞTIR”

Ahiliğin insanına yatırım yaptığını, bir yaşam tarzı olduğunu kaydeden Dinçer, “Ahilik, yamaklıktan başlayıp ustalık üstatlığa erişinceye kadar mesleki bilgi ve beceriyi kendisine kazandıran, mesleğiyle beraber ahlaki yönünü üst seviyeye çıkaran, ilim ve irfanı kendisine düstur edinen, ticaretle ahlakı bütünleştiren bir anlayıştır. Bu kolay çıkmadı tabi. 12-13'ncü yüzyıllarda Moğol istilasından Anadolu'ya göç etmek zorunda kalan Türklerin Anadolu'ya geldiklerinde hem buradaki yerli zanaatkarla hem ecnebi zanaatkarlar arasında ayakta kalmak için bir araya gelip kurallar koyduğu, günümüzde bile kalite standartları dediğimizde çok modern bir kelimedir, bütün bunların temelini 12'ncü yüzyılda atan bir kurumdur Ahilik” sözlerini kullandı.

 

PLAKET VE KAFTAN TAKDİMİ

Konuşmaların ardından temsili şed kuşanma töreni yapıldı. Yılın çırak kalfa ve ahisinin ödülleri verildi. Mesleğinde 50 yılını doldurmuş sanatkarlara ve yeni dönemde seçilen esnaf ve sanatkar odaları başkanlarına kaftan ve plaketleri takdim edildi. Geleneksel ahilik pilavı ikramı ile program sona erdi.

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA